Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:51:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 01:30:29 
Awatar użytkownika

Ale się naczytałem! Ostatnio widziałem tu początek strony 13, a wpisy są sążniste i niebanalne (Piła - podsumowanie kto się zmienił/ nie zmienił :piwo: ). No i po latach ten niezapomniany styl wbijania kija w mrowisko:
Bogus pisze:
część wspólna stylistyki prezentowanej przez zespół ze stylistyką preferowaną przeze mnie raczej nie rzuca się w oczy

:lol:

Ja niestety mam wrażenie, że głównie z nikim nie pogadałem. Na niektórych nie trafiłem, choć wiedziałem, że są (= nie postarałem się... anastazjo, może następnym razem?), o niektórych w ogóle nie wiedziałem (Leszek?!?), z niektórymi szkoda mi, że nie porozmawiałem więcej niż zdawkowo. Choć czasem nie trzeba słów - dla mnie takie spotkania, jak np. z Wielkim Bartem (wpadłem na niego tańcząc przy Spiricie) też są bardzo fajne; fakt, nie zamieniliśmy właściwie słowa, ale było jakoś serdecznie i kilka takich spotkań miałem. Zabawnie było też patrzeć na reakcje różnych osób na nasze córki ;-)

manool pisze:
Mecz! Mecz!

Miki pisze:
No ale jaki? "Der Prozess" vs. reszta świata? Jaśka to nikt na ubitej ziemi spotkać nie chce.

Mam wrażenie, że teraz jest taki moment, że gdyby rzucić jakiś pomysł meczowy, który by zyskał szersze zainteresowanie i elrondowi by się spodobał, to właśnie teraz dałoby się ten temat pchnąć! Tak żeby na wiosnę go sfinalizować? Właśnie, więc jaki?

ps. ale Jasiek w piłkę jest słaby ;-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 01:39:34 
Awatar użytkownika

Crazy, czasem wystarczy tylko spojrzeć albo posiedzieć koło siebie albo w pogo się zderzyć jak kiedyś :)
Piękno zbawi świat - tak ten koncert mi utkwi w pamięci.
A na mecz to myślę żebym przyjechał - całą rodziną :)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 01:48:53 

Dzięki Kishiro za tę sfilmowaną Śmierć w Wenecji... Obok Opowieści Zimowej to był dla mnie najważniejszy moment koncertu...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 04:26:45 
Awatar użytkownika

Crazy, staliśmy obok siebie przez chwilę (a myślałam że to mi się jednak śniło :D). Właśnie zobaczyłam filmik Kishiro i wzruszenie znów mnie zatyka. Co za niesamowity wieczór, ile energii, ile radości! czuję się po prostu wzbogacona przez Was, a koncert Armii to był jakiś kosmos!!! nigdy nigdy tego nie zapomnę. A myślałam że świat się zawalił bo nie mogłam zostać na spotkaniu, jakieś fatum zawisło, byłam rozdarta, rozbita, rzucona z nieba na bruk, w pewnej chwili uświadomiłam sobie że biegnę jakąś warszawską nocną ulicą i płaczę...teraz to już nie ma znaczenia. Udało się dojechać i być, a te parę godzin z wami w klubie to naprawdę energetyczna i emocjonalna bomba. Szkoda że zabrakło paru osób - Pietruszki, Wuki (rozmawialiśmy o Tobie z Araskiem), Natalii (jadąc polskim busem zobaczyłam na fejsie Twoje zdjęcie z lotniska i już się zdenerwowałam że nie dolecicie na czas). Mam nadzieję że będzie jeszcze okazja się spotkać mimo że życie pędzi coraz szybciej. Elrondzie gorąco dziękuję za muzykę i słowa ze sceny

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 08:04:20 
Awatar użytkownika

Piła pisze:
Pet i Sylwia utknęli jak mniemam na Służewiu za swoją furmanką i nie dojechali

Fakt, utknęliśmy i rzeczywiście furmanka (a nawet furmanki miały w tym swój udział). Włościanie z Ursynowa wracali do swych siół z weekendowych zakupów w Wielkim Mieście (tj z bazarku przy Wałbrzyskiej) i Puławska całkowicie się zakorkowała i to w obie strony, bo poczciwi kimotkowie nie zawracali sobie głowy takimi niuansami jak poruszanie się właściwą stroną ulicy. :P

A mówiąc serio, rzeczywistość powiesiła przed nami za wysoko poprzeczkę (i to na wielu płaszczyznach) i nie daliśmy rady rady ogarnąć temtu, chociaż jeszcze o 20-tej rozważałem opcję, żeby przyjechać samemu.

Bardzo, bardzo, bardzo (...) bardzo żałuję, że jednak mi się nie udało. :(

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 08:23:45 
Awatar użytkownika

To może kilka słów ode mnie.

Pierwsze, bardziej realne i coraz odważniej artykułowane, myśli o jubileuszu pojawiły się w mej głowie przy okazji prac wykopaliskowych, w ramach których poszukiwałem zdjęć z pierwszych spotkań i koncertów, na których byliby uwiecznieni forumowicze. Potem na przełom marca i kwietnia przypadła nasilona korespondencja z Elrondem (tu powstaje ranking, a może lepiej powiedzieć: antylista warszawskich klubów, w których do tej pory było dane wystąpić Armii). Maile były wynikiem wcześniejszych konsultacji priwowych, które nie ograniczały się do kontaktu z Tomkiem, lecz także z liderami dwóch formacji, które najbardziej wryły mi się w pamięć jako forumowe (The Soundrops i Spirit Of 84). W listach elektronicznych przede wszystkim do Fundacji Universitatis Varsoviensis (jako dysponującej klubami o największej renomie, tyleż położonych w dogodnych miejscach, co niekiedy związanych z Armią: Palladium, Hybrydami, Proximą) próbuję nadać sprawie rozmach, którego ostatecznie nie doświadczyliśmy (albo ze względu na ograniczenia związane z obawami o kondycję fizyczną członków zespołów, albo z powodu napiętego kalendarza formacji ewangelizującej, tudzież z uwagi na powiększenie rodziny poznańskiej wokalistki, podczytującej UT zza pleców męża :wink: ). Koncert ten widziałem ogromny: oprócz obowiązkowej obecności Armii i zaprzyjaźnionych kapel forumowiczów marzyłem o 2TM2,3 i Trupiej Czaszce. Po drodze okazało się, że odzewu (poza wstępnym wyrażeniem zainteresowania ze strony Budzego, Gera i Budynia) nie ma. Filtr antyspamowy poczty Pawła Piotrowskiego musiał być bardzo czuły i nie doczekałem się w tamtym czasie ridera.

Minął miesiąc, nadszedł czas koncertu w Nowym Dworze Mazowieckim, na którym spotkałem po raz pierwszy od dawna Erkeja i Kishiro, ale też Bogusa i Elberet. Pierwszy z wymienionych zapalił się do pomysłu jubileuszu i wziął sprawy w swoje doświadczone w zarządzaniu ręce (tu pragnę przeprosić za natarczywe dopytywanie, na czym stoimy). Spotkanie Bogusa uświadomiło mi potrzebę postawienia dodatkowego (lecz nie mniej ważnego) celu: jubileusz po prostu musi (innego wyjścia nie ma) być okazją do spotkania po latach wszystkich niegdyś aktywnych, a teraz może jedynie czytających, tych pamiętanych, ale też tych nieco już zapomnianych aktualnych i byłych mieszkańców Najdalszej Wyspy. Stąd wykorzystanie do granic możliwości (później z okazji przygotowań do naszego święta zwiększonych) skrzynek nadawczej i odbiorczej priwów i chęć zainteresowania tym wyjątkowym momentem jak najszerszego kręgu forumowiczów. Część z nich nadal nie odebrała pierwszych wiadomości na ten temat :mrgreen: Do innych docierałem przy użyciu FB (vide: Boskey, Piotrek_b, Danioooo, nieobecni wiki czy furiat) lub komunikatorów (skorzystałem nawet z dawnej listy znajomych na GG), a nawet cudem odnalezionych numerów telefonów (tu szczególne podziękowania kieruję do - niestety - nieobecnego ciałem otoKara), czy w końcu wędrując po innych zakątkach sieci, gdzie zwykli się wypowiadać (czego dowodem obecność Kacpra i Kamika). Podam tylko kilka przykładów: informowany przeze mnie okresowo o różnych wydarzeniach Piła po prostu nie miał wyjścia i musiał się pojawić; pamiętany może przez niektórych SJ - z racji posługi w innej części świata - mógł się za nas i powodzenie przedsięwzięcia jedynie pomodlić (jak to jedynie?! - to wystarczy i jest kluczowe!); Lafjoy, który jako członek ekipy technicznej Luxtorpedy na początku miał przeszkodę w postaci planowanego na ten sam dzień koncertu w Łodzi, sprzyjał nam myślami (szkoda, że nie wykorzystał szansy wynikającej z niedyspozycji Litzy i odwołania całego festiwalu); Pietro (pierwszy administrator - postrach pierwszego wątku monograficznego o Bitelsach :mrgreen: ) złapany (zresztą jak część dawniej aktywnych użytkowników) na LuxForum dał znak życia, choć jednocześnie musiał ulec wcześniejszym zobowiązaniom natury zawodowej. Niestety, np. jar, ujar, Jurek_M, ereinion, zooropa, glacek, deptak, Vailey, nicdobrego znaleźli się w tej (na szczęście z upływem czasu coraz mniej) licznej grupie nie odbierających prywatnej korespondencji.

A potem znów zostałem... moderatorem, choć bez ogłoszonej publicznie nominacji. Mogłem umeblować pokój spotkań Grupy Inicjatywnej Do Spraw Świętowania X-lecia Forum Ultima Thule (w skrócie: GIDSŚXFUT). Chciałbym w tym miejscu podziękować jej członkom za ogrom sił i środków, którego nie szczędzili, by nasze wspólne marzenie w końcu się ziściło. O reszcie to wiecie wszyscy, bo starałem się w miarę na bieżąco informować o kolejnych sposobach uczczenia jubileuszu. Niestety, nie wyszła sprawa tortu. W międzyczasie pojawiła się idea silikonowych opasek na rękę, który mogłyby być pamiątką, ale nie zdążyłem.

W trakcie koncertu napięcie gdzieś się ulotniło, a serce napełniła wdzięczność, że wszystko się udało.

Touch your hand to the wall at night

Ostatnio zmieniony pn, 07 grudnia 2015 09:16:25 przez Miki, łącznie zmieniany 5 razy

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 08:34:43 
Awatar użytkownika

Erkej pisze:
Wujaszkowi - za wspaniałe zwizualizowanie idei jubileuszu na koszulkach, którymi teraz przez lata będziecie pysznić się chadzając tu i tam...
Dzikiemu - za profesjonalną koordynację procesu produkcji i dystrybucji koszulek.

Od początku próbuję to napisać, więc się tylko podpiszę. (Faktycznie L FTOL odpowiada XL tej innej).
Ten wątek powoli wprowadza mnie w stan forumoholiczki. Miejmy nadzieję, że to tylko z powodu choroby, która na wiele nie pozwala. Natalio, Sąsiedzie - miałam nadzieję jednak Was spotkać.
Nie wpadłam nawet na to, że to może nie być jednostkowe wydarzenie, hm. To może jednak coś z tym meczem czy też z wyścigami saneczkarskimi...?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 08:39:04 
Awatar użytkownika

Dzikiemu trzeba było umożliwić skuteczny powrót na UT, ale chyba znowu zapomniał hasła. Stąd konieczność porozumiewania się z nim poza Najdalszą Wyspą i przekazywania poczynionych przez niego ustaleń. Czułem się niekiedy jak bawiący się w głuchy telefon :)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 09:09:44 
Awatar użytkownika

Smok pisze:
i Marność...i to z dialogiem...

TAK! To była moc! :D

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 09:10:07 
Awatar użytkownika

ja tylko chciałam powiedzieć, że wczoraj zdołałam nadać jedynie "Chodnikom i ścianom" http://youtu.be/klJZ10NfglM, ale na pewno dziś na moim kanale na yt pojawią się pierwsze fragmenty obydwu koncertów. od późnego popołudnia wzwyż. i przez kolejne dni pewnie dojadę do końca wrzucając tu systematycznie linki.

pozdrawiam wszystkich, z którymi rozmawiałam i lub/piłam napoje w sobotę i pozdrawiam tych, z którymi nie i/lub nie :piwo:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 09:13:44 
Awatar użytkownika

Tymczasem przeczytałem, że Wypieki Kultury miały nakaz eksmisji do wczoraj :shock:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 09:20:31 
Awatar użytkownika

Leszek83 pisze:
Nie zapomnę takiej o to sytuacji.
Z wielkim impetem, do centralnej części klubu zmierza Budzy. Nagle chwyta go za ramię silna, pełna tatuaży ręka wyroczni i sprawiedliwości, której właścicielem był tutejszy ochroniarz. I pada znamienne pytanie:
-Gdzie jest pieczątka?
Dopiero dzięki interwencji ludzi dobrej woli (niestety, nie jestem w stanie napisać kto to był) udało się sforsować opór ochrony. Jak widać, ochroniarz zachował o wiele większy dystans do zespołu niż ja

To musiała być fajna scena, szkoda żem jej na własne oczy nie widział !

Frantz pisze:
jak można nie lubić "Marności"

nie można !

Frantz pisze:
to ja uparłem się na ten numer (tak jak Budzy na "Adwent")

Panowie ! Więcej takich sporów, więcej upierania się na takie numery ! Niech się jeszcze upierają inni członkowie zespołu ! i niech się wreszcie ktoś uprze na SKOŃCZYŁEM - ROZPOCZYNAJ !

Miki pisze:
ymczasem przeczytałem, że Wypieki Kultury miały nakaz eksmisji do wczoraj

Chcesz Miki powiedzieć, że nie sprawdziłeś ich krs-ów, nipów, ceidgów, list dłóżników niewypłacalnych, nie popytałeś znajomych komorników zanim wszedłeś z nimi w interes ?!? Co za niefrafobliwość ;)

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 09:24:35 
Awatar użytkownika

Pragnę uspokoić, że jedyne, co w ich przypadku spędzało nam sen z powiek, to sprzęt, jakim dysponują. Przecież oni nam nic nie byli winni :)
Na szczęście komorników wśród znajomych nie mam. Wolałbym ich mieć wśród strażników miejskich.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 09:50:22 
Awatar użytkownika

Jak tak patrzę na listę nieobecnych, to czasami jestem w stanie znaleźć usprawiedliwienie, np. Zbigniew Wodecki jeszcze miałby blisko, ale Marvin Gaye to już rady dać nie mógł :wink:

Ostatnio zmieniony wt, 16 grudnia 2014 10:31:18 przez Miki, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: wt, 16 grudnia 2014 10:07:16 
Awatar użytkownika

Miki pisze:
Tymczasem przeczytałem, że Wypieki Kultury miały nakaz eksmisji do wczoraj
uff, no to zdążyliśmy :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.