Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:49:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 61  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 października 2008 12:03:14 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
no to intensywny wyjazd był... zazdroszczę... ja byłem 2 razy (2002 i 2004) ale nie miałem do dyspozycji samochodu, więc okolice Cortiny mam intensywnie schodzone, ale w masywie Tofan nic nie robiłem oprócz Lipelli... VF Ettore Bovero na Col Rosa to chyba moja ulubiona ferrata - krótka i intensywna... niespecjalnie wymagająca, ale wspinaczka 200 metrowym filarkiem robi wrażenie...

a powiedz mi taką rzecz - jak wygląda stopień trudności na VF Tomaselli i VF Olivieri ? W sensie jak sie ma do takiej Lipelli czy Bovero... Bo są uważane za trudniejsze, a ja nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić na czym te większe trudności miałyby polegać... domyślam się więc, że może chodzi o to, że są dłuższe eksponowane fragmenty i trudniej się wycofać, bo trasa dłuższa czy coś...

a w którą stronę szedłeś ? bo to ma wbrew pozorom duże znaczenie

Lipella i Bovero raczej nie nastręczają trudności jeśli chodzi o znalezienie chwytów ale potwierdzam że są emocjonujące, natomiast na Olivieri jest już trochę trudniej i chyba ekspozycja większa momentami, z Tomaselli jedynie o fragmencie moge mówić -na samym starcie trawers praktycznie bez stopni pod buty i lufa pod spodem, dalej ostro i eksponowanie w pion, te drabiny drewniane na zdjęciu to z pierwotnego wariantu tej trasy teraz idzie to troche inaczej.., w skali trudności niedoceniona moim zdaniem jest VF Roghel-sporo pionowych odcinków na których praktycznie nie ma sie czego łapac, widzisz chwyt a masz do niego pół metra. A jabym chciał wiedzieć z kolei jak wygląda wejście na taka Civettę bo w skali jest jeszcze o stopien wyżej i na Tofanę di Mezzo bo przy niej podobno bledna wrażenia z Olivieri :lol:

na Sorapisie zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara z noclegiem nad Lago del Sorapiss i w Bivacco Slataper

Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 października 2008 21:48:43 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
jak dla mnie lata mogłoby w górach nie być

jest to całkowicie nie do przyjęcia!

KoT pisze:
same wady - gorąco

jakiś oksymoron ;-)
a nie dość że oksymoron, to jednak w górach zwłaszcza w Tatrach nie do końca gorąco jest takie jak np. w mieście... znacznie chłodnawiej bywa, że się tak wyrażę ;-)

Jedną z największych przyjemności w górach jest dla mnie możliwość położenia się na trawie, ciepłej, pachnącej ziemią i słońcem!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 22:47:33 
Awatar użytkownika

Chciałem przeprosić niejakiego Lubonia za nieobyczajne a wręcz obelżywe słowa, jakich wobec niego użyłem wczorajszego popołudnia. Z projektantem tego szlaku, który zawinił, to ja się tu jeszcze policzę, natomiast publicznie chciałem powiedzieć, że Luboń okej! :D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 25 stycznia 2009 11:13:32 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
przeprosić niejakiego Lubonia
Wielkiego, jak sądzę? :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 25 stycznia 2009 14:27:33 
Awatar użytkownika

Wielki, tak! Ten, na szczycie którego stoi chatka na koturnie :D I sala na cztery strony świata!
Rewelacyjne miejsce, tylko żeby z jedną umywalkę dla ludzi tam chociaż zamontowali...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 26 stycznia 2009 09:23:25 

Crazy pisze:
Rewelacyjne miejsce, tylko żeby z jedną umywalkę dla ludzi tam chociaż zamontowali...

ee a pierwsze drzwi na lewo? ja tam korzystałem z umywalki a i nawet czegoś na kształt prysznica czy brodziku jakiegoś :wink:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 26 stycznia 2009 11:43:01 
Awatar użytkownika

phi, widać Pan utajnił ;-)
w takim razie tym chętniej przyjdę tam kiedyś jeszcze raz, byle nie tym *&!@$*&!@#)&!#$)&!#()&#$) zielonym szlakiem

czuję, że to miejsce na pięć gwiazdek!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 26 stycznia 2009 19:44:29 
Awatar użytkownika

Haha, no właśnie, Mirus ma rację - pierwsze drzwi na lewo od wejścia!
Tylko woda zimna :) .

Tu jest krótka historia schroniska na Luboniu. Wklejam bo sam byłem jej ciekaw.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 01 lutego 2009 01:16:18 
Awatar użytkownika

Nasz ostatni wyjazd był bardzo krótki a chociaż dużo można by o nim opowiedzieć, tutaj tylko pokrótce, bo chodzi o zdjęcia.
Czynniki obiektywne zadecydowały, że musieliśmy pojechać do Zakopanego, gdzie niestety lało i było obrzydliwie. Mimo tego zrealizowaliśmy plan wejścia na Halę, gdzie czekał na nas pokój w Murowańcu. Ferie zimowe, sezon narciarski, Hala Gąsienicowa, pokój 10-osobowy... no i byliśmy tam we dwoje :shock: Dziwne to ferie.
Tego pierwszego dnia tylko pod wyciąg, bo ciemno się robiło.

Rano niespodziewanie piękne niebo i widoczność - ale tylko do góry, bo w dole, tam gdzie nasze dzieci... no to zobaczycie na zdjęciach. Poszliśmy tylko kawałek w stronę Czarnego Stawu, nawet nie dotarliśmy, bo cholera krótkie te dni w zimie. A plan dalszy (zrealizowany): autobusem do Rabki a potem dluga dość droga na Luboń.

szlak by to trafił: zielony z Rabki na Luboń!!!
Drogę tę niechby cholera wzięła - cały szlak poprowadzony kurde szosą. Kto to wymyślił?! Owszem, mieliśmy wyjątkowo beznadziejne warunki bo choć pogoda piękna, to temperatura wysoka => podloże jak widać na fotach, i szło się trudno. Ale nawet w idealnych warunkach, czy suchych czy śniegowych, naprawdę nie chciałbym iść całej trasy na górę drogą dla samochodów; może rowerem byłoby fajnie; może w jakichś wyjątkowych okolicznościach (tak jak można ewentualnie przejść na Halę Gąsienicową drogą jezdną, ale generalnie jest to paskudztwo).
Natomiast szczyt Lubonia - absolutnie pięć gwiazdek! SUper miejsce, polecam w pełni. Na zdjęciach może mało tu akurat widać, bo doszliśmy blisko zmroku, a rano pogoda była znów beznadziejna...

No i w związku z tą pogodą zrezygnowaliśmy z dużego planu na Turbacz zeszliśmy do Mszany (a ten szlak, przez przełęcz Glisne bardzo fajny!), w autobus, Kraków i dom.

A oto link do galerii, którą zrobiła elsea, podobnie jak większość zdjęć (ja kilka na Hali tylko):
http://picasaweb.google.pl/elseapl/2224012009

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 01 lutego 2009 03:32:11 
Awatar użytkownika

Zdjęcia piękne! I podpisy!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 02 lutego 2009 09:04:46 
Awatar użytkownika

Piękny wschód słońca na Hali i Morze Chmurowe, niesamowity obłok zza świerku. Piękne zdjęcia! :D
Fajnie wygląda to schronisko na Luboniu, w tamtych okolicach byłem tylko na Turbaczu, ale to schronisko na Turbaczu chyba znacznie większe.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 02 lutego 2009 11:45:00 
Awatar użytkownika

chyba znacznie!

właśnie do tegoż schroniska na Turbaczu mieliśmy dotrzeć następnego dnia, ale był to plan dość ambitny, napięty czasowo, biorąc pod uwagę zmrok po 16 ... w ogóle okazało się naprawdę trudne planowanie tras, kiedy tak szybko kończy się dzień. No ale tu przede wszystkim beznadziejna pogoda nas powstrzymała.
Ale trasy na Turbacz z różnych stron mam już mentalnie i topograficznie opanowane i niewątpliwie będziemy chcieli tam się wybrać!

Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 kwietnia 2009 19:47:52 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
zauważyłem kompletny brak zainteresowania tą tematyką ...a już jechać w Tatry ?????...bez sensu...

taaak, kompletny brak zainteresowania :wink: wczoraj o 2 w nocy wymieniłeś 120 szczytów tatrzańskich bez zająknięcia niemal :wink:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 kwietnia 2009 21:50:03 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
taaak, kompletny brak zainteresowania wczoraj o 2 w nocy wymieniłeś 120 szczytów tatrzańskich bez zająknięcia niemal

Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 kwietnia 2009 07:16:54 
Awatar użytkownika

czyżby nie interesowały Cię drzewa?! :shock:

;-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 61  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.