Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 14:00:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 521  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 10:43:40 
Awatar użytkownika

...ale byłaś za to na imprze w eskulapie! :)
a to pewnie co drugi forumowicz ma na płycie :wink:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 10:59:28 
Awatar użytkownika

Wczoraj "Forrest Gump" na Polsacie.
Mimo że w niekanonicznym tłumaczeniu... Ale przyszła mi do głowy istotna myśl - czy ten film nie jest lepszy od "Czasu Apokalipsy", który zawsze uznawałem za Film Wszechczasów? :shock:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 12:26:37 
Awatar użytkownika

monika pisze:
Posłuchałabym teraz ich wszystkich - Nohavicy, Czechomora i Colemana też. Czad.
...hmmmmmm....słuchałem kiedyś płyty Czachomora z Colemanem i....rozczarowanie było duże

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 12:29:58 
Awatar użytkownika

ja tak miałem na początku, ale ostatnio słuchając (chodzi o Proměny) stwierdziłem, że jest całkiem fajna

ogólnie jestem za słuchaniem czeskich kapel :wink:
sam chętnie poznałbym więcej!
i chciałbym żeby przyjeżdżali do nas na koncerty i żeby nasi jeździli tam!

:)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 14:24:06 
Awatar użytkownika

...ja miałem kiedyś parę analogów czeskich : uż jsme doma, jim czert ( człowiek grał na akordeonie i spiewał teksty Tolkiena), Pulnoc

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 16:18:03 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Ale przyszła mi do głowy istotna myśl - czy ten film nie jest lepszy od "Czasu Apokalipsy", który zawsze uznawałem za Film Wszechczasów? Shocked
Nie jest 8)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 18:34:40 
Awatar użytkownika

dziś obejrzałem Beneath - całkiem dobry - tak na ***1/2 - co w wypadku horroru to i tak dużo,,, choć w sumie bliżej chyba było tu do thillera, ale i tak całkiem mocno się go oglądało,,,

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 stycznia 2009 20:47:43 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
człowiek grał na akordeonie i spiewał teksty Tolkiena

:shock:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 27 stycznia 2009 08:20:11 
Awatar użytkownika

Nawiązując do dyskusji o Dżejmsie Bondzie sprzed kilku tygodni.

Matt Damon: Bond to imperialistyczny mizogin i socjopata

http://film.onet.pl/0,0,1904695,wiadomosci.html

Matt, przestań płakać. Giń jak mężczyzna :faja:

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: wt, 27 stycznia 2009 13:15:07 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
przyszła mi do głowy istotna myśl - czy ten film nie jest lepszy od "Czasu Apokalipsy", który zawsze uznawałem za Film Wszechczasów?

o, tuś mnie zaskoczył! i to pozytywnie :-) co prawda bynajmniej nie uznaję Foresta za film wszechczasów i pewnie też nie za lepszy od Apokalipsy, którą dawno temu uznawałem za takowy, ale to było dawno ;-)
ale w każdym razie darzę Foresta i wielką sympatią, i wielkim szacunkiem, i wydaje mi się, że często jest niedoceniany i uważany za film dla głupawych Amerykanów. A to bardzo mądry film!

W kwestii moich zaległości, które są zawstydzająco duże, nie tylko klasyków jak Hitchcocka mało widziałem, ale też (a nawet zwłaszcza) ważnych filmów współczesnych... jak np. do wczoraj nie widziałem Szeregowca Ryana, a do dzisiaj wciąż (ale mam nadzieję, że tylko do wieczora) - Helikoptera w ogniu.

Wrażenia z Ryana jeszcze muszą mi się uporządkować, bo są różnorakie - z jednej strony film był jednym z najmocniejszych, jakie widziałem, z drugiej - mam wrażenie, że realizacyjne arcymistrzostwo zgubiło gdzieś za sobą porządek narracyjny i film jest opowiedziany bałaganiarsko... tak czy inaczej dużo gwiazdek na pewno (ale mniej niż Forest ;-)).

Tytuł:
PostWysłany: wt, 27 stycznia 2009 13:21:13 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
o, tuś mnie zaskoczył
A tak mnie jakoś tknęło. Zawsze uwielbiałem Forresta od pierwszego wejrzenia (luty albo marzec 1995) i widziałem z kilkanaście razy, ale pierwszy raz mi się aż takie coś do głowy zakradło.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 27 stycznia 2009 23:01:32 
Awatar użytkownika

obejrzałam sobie dziś z niną dziewczynę z perłą i wciąż uważam, że to bardzo przyjemny film ale nic poza tym.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 27 stycznia 2009 23:26:59 

Cytat:
a Nohavicę też polecam... ostatnio (na jesieni) bilety na jego koncerty w Polsce miały kosmiczne ceny, ale jak ktoś miałby okazję to polecam Jarka zwłaszcza na koncertach!

Ja polecam koncerty Nohavicy w Lublinie, bo z tego co pamiętam, to zapłaciłam 35 zł:D
A co do filmów to obejrzam dzisiaj kilka:
Poranek Kojota- nie polecam
Księżna- raczej nie polecam, chyba, że ktoś lubi kostiumowe, romantyczne
28 dni (na Polsacie leciało)- chyba znowu nie polecam
Czarny balon- to był chyba najlepszy film z dzisiejszych:)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 28 stycznia 2009 17:22:12 
Awatar użytkownika

A ja mam fazę na "filmy" odcinkowe, czyli seriale :D Dzisiaj zaczęłam oglądać "Ojca Mateusza"... I muszę powiedzieć, że sympatyczne... :)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 28 stycznia 2009 17:36:03 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
do wczoraj nie widziałem Szeregowca Ryana, a do dzisiaj wciąż (ale mam nadzieję, że tylko do wieczora) - Helikoptera w ogniu.

a więc te dwie duże zaległości nadrobione!

pokrótce: Ryan realizacyjnie ARCYMISTRZOSTWO. Sekwencja lądowania w Normandii ani trochę nie przereklamowana i może to w ogóle najlepsza sekwencja batalistyczna, wojenna w historii kina? Dalej trzyma poziom, chociaż wyraźnie niższy... realizacyjnie nadal wspaniale, ale narracyjnie odczułem brak wypielęgnowania filmu, a do tego wspominana przez kolegów nadmierna amerykańskość w niedobrym sensie; nie było jej jakoś strasznie dużo, ale jednak trochę patetyczny patriotyzm i ukazywanie wspaniałości i zatroskania amerykańskiej armii raziło. Gwiazdek na oko na pewno cztery i pół... czy pięć - musi czas pokazać, jak mi się ten film przetrawi.

Helikopter Down realizacyjnie może nie aż tak powalający, ale również bardzo ciekawy, inny. Obraz wojny dziwnie podobny do tego pokazującego czasy o pół wieku dawniejsze. Zaleta filmu: świetne ukazanie jak nagle plan chirurgicznej akcji się zawala i sytuacja żołnierzy robi się niesłychanie dramatyczna, daje się odczuć ich strach, miejscami beznadziejność, miejscami bohaterstwo, bo nie mają szans, a jednak się nie załamują. Wyraźna wada filmu: niedookreśloność bohaterów, była ich cała kupa i zbyt mało się różnicowali. Zaleta: bardzo interesujący to kawałek historii sportretowali i aż dziw bierze i strach pomyśleć, że w tym czasie ja sobie byłem w liceum, pewnie siedziałem w jakimś Iluzjonie albo oglądałem Twin Peaks :shock: i nic o tym nie wiedziałem :oops: Wada: strona wroga pokazana jakoś nijako, bezładna czarna masa biegająca tu i z powrotem... no może tak to właśnie wygląda z perspektywy żołnierza, do którego strzelają. Ale dowiadujemy się, że w akcji zginęło 18 Amerykanów i 1000 Somalijczyków, a jednak to ci Amerykanie, których zginęło nieporównanie mniej i którzy byli przecież stroną atakującą, to oni zostali ukazani jako ofiara a tamci jako jakiś dziki agresor... przekłamaniem to trąci, w dodatku film w ogóle nie mierzy się z pytaniem, które mi się narzuciło: dlaczego skoro Amerykanie przyszli ratować czarnych przed złym tyranem, to walczyła przeciw nim z zaciętością cała kupa uzbrojonych naprędce cywilów?... To może dywagacja historyczno-społeczna bardziej, więc zostawmy. Film bardzo dobry, choć arcydzieła w nim nie widzę... cztery gwiazdki bym dał na dziś.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 521  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.