Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 10:06:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 15:36:43 
zwał jak zwał...wszędzie są ludzie i ludziska...wszędzie znajdziesz pomoc, jak i chętnych ci dokopać...bez względu czy zwą te miejsce Berlin, Poznań czy Kobyłki Małe... Ale klimat miasto ma faktycznie ciężkawy... :-)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 22:23:27 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
z tego miasta jak okiem sięgnąc zawsze płynie w naszą stronę rzeka miłości , ocean szczęscia

rozumiem, o co Ci chodzi, ale zastanawiam się, czy podobnie jak najgorzej kojarzy Ci się rzymskie Koloseum? przecież przez wieki miejsce bestialstwa to było, w stosunku do chrześcijan, ale nie tylko. I to w samym centrum jednej z najbardziej zdegenerowanych cywilizacji...

Mi się kwestie zabytkowo-architektoniczne jakoś rozdzielają z zaszłościami historycznymi. Będąc w Koloseum podziwiałem architekturę i chłonąłem klimat czegoś bardzo starego, a chrzęst łamanych kości i krew gladiatorów wcale mi się nie wtrąca do percepcji.
W Berlinie nie byłem, ale myślę, że jak komuś się podoba, to widzi po prostu miasto z jego architekturą i klimatem, a nie zastanawia się nad tym, co tam w tym Berlinie knuli przeciwko Polsce.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 22:27:09 
Awatar użytkownika

..w Rzymie czuję się świetnie , w Berlinie źle...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 25 czerwca 2008 09:48:27 
Awatar użytkownika

Ja znowu czułem się świetnie 8) :D .

Swoją drogą to bardzo ciekawy mecz. Gdy kilka dni temu w Berlinie na Kreuzbergu razem z Turasami oglądałem mecz Niemcy - Portugalia, spytałem się co będzie jeśli Niemcy zagrają z Turcją (pół miasta w tureckich i niemieckich flagach - najczęściej razem, albo takie hybrydy typu półksiężyc w czerwonej części flagi Niemiec), chłopaki z wąsami się trochę zwiesili i coś zaczęli stękać, że nie wiedzą komu kibicować :-). Choć mają całkiem fajnie - kto by nie wygrał, będzie im "na rękę" :-).

Tytuł:
PostWysłany: śr, 25 czerwca 2008 10:22:13 
Awatar użytkownika

Im więcej czasu mija od mojej wizyty w Berlinie, tym większą mam chęć tam wrócić... może to jeszcze nie miłość jak do Londynu (;-)) ale naprawdę wielka sympatia... Może kiedyś zabiorę tam Crazy'ego? :D

Tytuł:
PostWysłany: śr, 25 czerwca 2008 13:55:11 
Awatar użytkownika

Hmm :-)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 25 czerwca 2008 14:01:26 
Awatar użytkownika

Nigdy w życiu nie byłem w Berlinie, a planuję się wybrać (tak ot, na sobotę :) ) odkąd jestem w Poznaniu czyli od 11 lat...
A czy wspominałem że głównym projektantem i architektem Bramy Brandenburskiej był koleś z mojego miasta? :) Jedyny chyba słynny syn Kamiennej Góry (w sumie wtedy to Landeshutu).

PostWysłany: ndz, 08 września 2024 18:36:52 
Awatar użytkownika

To nie będzie o Berlinie, ale chyba nie ma tu tematu o Niemczech jako takich?

Zwiedziłem Drezno. Ciekaw byłem tego miasta, choć muszę tam kiedyś pojechać na dłużej i chyba sam... Mam bowiem do Drezna szczególny stosunek poprzez osobę Victora Klemperera. Klemperer był niemieckim Żydem, profesorem dreznieńskiej Politechniki. W 1935 r. faktycznie odsunięto go od nauczania, potem zabrano prawo jazdy, samochód, dom - i w końcu w 1940 umieszczono wraz z żoną, Evą Klemperer w tzw. domu żydowskim. Całą tę historię pauperyzacji, poniżeń, wezwań na gestapo itd. opisywał (szafując życiem) w swoich dziennikach. Wojnę przeżył - najpierw dzięki aryjskiej żonie a wreszcie gdy i to już miało nie pomóc i na 14.02.1945 dostał list deportacyjny (czyli w praktyce wywózkę do obozu zagłady), to alianci w noc poprzedzającą wywózkę zbombardowali Drezno. W tym całym chaosie udało mu się dotrwać do końca wojny. W każdym razie - Klemperer był pisarzem tzw. bliskiego horyzontu. Mało pisał o wielkich wydarzeniach gdzieś daleko, raczej o tym jak dzień po dniu chodzi po tym Dreżnie w marynarce z przyszytą gwiazdą Dawida i próbuje coś kupić do jedzenia itp. Zżyłem się z nim i z topografią Drezna dzięki tym pamiętnikom. Chcę pochodzić tam kiedyś tymi samymi trasami...
Ale tym razem mieliśmy tylko jeden dzień, więc oglądaliśmy atrakcyjne zabytki.

Obrazek

Czyli widoczne powyżej tarasy nad Łabą, Albertinum, kościoły, Dom Cosel, orszak elektorów.
Samo centrum zostało odbudowane pieczołowicie. Ten dalszy krąg już po łebkach - tu plomba, tam plomba, więc przez pierwszą godzinę czułem lekkie rozczarowanie. Jednak ścisła starówka robi wrażenie.
Poszliśmy też oczywiście do Zwingera. Ogrody niestety rozkopane ale sam pałac to cudeńko.

Obrazek

Nie mogło zabraknąć akcentów polskich, w końcu Saksonia to była nasza przyrodnia siostra przez ponad 60 lat. Byłem na ulicy Augusta II a w pewnym momencie pojechaliśmy tramwajem na drugą stronę Łaby, gdzie pyszni się złotem pomnik Złotego Rycerza czyli właśnie Augusta II Mocnego

Obrazek

Dwa miasta i dwa światy tzn. Praga i Drezno.
Praga (ogólnie jednak o klasę lepsza) - naładowana budowlami, dużo gotyku i strzelistości, ciasna, otoczona wzgórzami, taka ...gęsta. I Drezno - wyraźnie przestrzenne, z widokami, z wielkimi placami, zabytki przeważnie ciężkie, przygniatające ale kontrastowo jest wokół nich dużo miejsca. Widoki z tarasów na Łabą - przepiękne.

PostWysłany: pn, 09 września 2024 19:38:21 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Praga (ogólnie jednak o klasę lepsza) - naładowana budowlami, dużo gotyku i strzelistości, ciasna, otoczona wzgórzami, taka ...gęsta. I Drezno - wyraźnie przestrzenne, z widokami, z wielkimi placami, zabytki przeważnie ciężkie, przygniatające ale kontrastowo jest wokół nich dużo miejsca.

A na tych zdjęciach Drezno sprawia wrażenie równie gęste, jak Praga!

Ogólnie bardzo byłam ciekawa tej niemieckiej części Twojej reli, bo Niemcy to kraj, o którym niby wiem, że ma wiele pięknych miejsc, i niby geograficznie taki bliski, a jednak niemal całkiem mi obcy i nieznany, nawet w teorii. Co prawda byłam w Stuttgarcie, ale mało widziałam i mało pamiętam, głównie przedmieścia, wizyt w tym kraju z dzieciństwa nie liczę, bo w ogóle ich nie pamiętam. I Drezno w zasadzie też znałam tylko z nazwy, a z tego, co widzę, to piękne jest i warte odwiedzin!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.