Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 14:37:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10951 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 731  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 03 maja 2008 15:34:11 
Awatar użytkownika

Oj! Oj!
A Chłopcy z Placu Broni proszę Pani? :wink:
(Dla mnie to książka którą każdy chłopak w pewnym momencie życia powinien przeczytać, tak samo jak Kamienie na Szaniec.)
W sumie ciekawi mnie Karolina czy Chłopcy..." Ci się nie podobali czy nie przeczytałaś :wink:
Te książki mają jednak wiele wspólnego.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 03 maja 2008 17:44:10 
nie czytauam

ale skoro piszesz że warto to nadrobię, w domu mam stareńkie, pachnące wydanie :)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 03 maja 2008 18:16:12 
Awatar użytkownika

:D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 04 maja 2008 15:27:07 
Awatar użytkownika

A ja odbijając od klasyki powróciłam do sf. Przypadkowo dostałam do przeczytania pierwszą cześć sagi "Obca Krew", " Na ostrzu noża", autora o którym dowiedziałam się dopiero biorąc książke do ręki-a jest nim czech Miroslaw Zamboch. Jak na poczatku mnie nudziła i podeszłam do niej sceptycznie, tak musze przyznac że zaczyna mnie powoli zaskakiwać. Szczególnie że akcja jest mieszanką polityki i biznesu w połączeniu z imperialistycznymi władcami, czarownikami, płatnymi zabójcam oraz "myśliwymi". Dość kontrowerysyjna pozycja. zobaczymy co ukażą kolejne tomy.
Polecam, wszystko jednak kwestia gustu i siły przebrnięcia przez kilka pierwszych stroniczek. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 04 maja 2008 23:50:01 
Awatar użytkownika

czy dobrze rozumiem, że oprócz kamieni na szaniec i chłopców z placu broni dobrych nie znaleźliście dobrych książek w spisie lektur szkolnych?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 05 maja 2008 00:44:03 
Awatar użytkownika

Powiem tak: chłopcy z placu broni to dla mnie total w swojej klasie, a kamienie jakby kontynuacją(już nie tak totalną ale godną). I były to książki które w moim przypadku idealnie trafiły w mój rozwój psychiczny :wink: i jakiś tam jeszcze inny. Były na dany czas idealne. A z wieloma lekturami to mam tak, że albo mi się wydają dziecinne, albo wydaje mi się, że nie dorosłem do nich(Pan Tadeusz, Krzyżacy, Lalka), albo są w moim przekonaniu po prostu....niepotrzebne.(Cierpienia Młodego Wertera). Zdarza się też, że są za długie.....wszystko to wpływa na ogólną konkluzję, że tak w pełni i nie siląc się na obiektywizm tylko te dwie lektury spełniły swoje zadanie.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 10:42:11 
Awatar użytkownika

chłopcy z placu broni - oj nie, za smutne, totalnie tak smutne i beznadziejnie bez nadziei, że nie do zniesienia. tak przynajmniej zapamiętałam. ale to chyba za moich czasów w podstawówce się czytało.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 12:37:21 
Awatar użytkownika

Za moich też się to czytało w podstawówce ;).

"Chłopcy z placu broni" to była jedna - według mnie - z dwaplusbezmądrych i dwaplusbezsensownych lektur. A z tego, co się nasłuchałem (sam "przyjemności" przeczytania "Kamieni na szaniec" nie miałem, ale jednak przerabianie lektury mnie nie ominęło), to jest to względem "Chłopców z placu broni" książka wtórbezmądra. A niech nazwisko tego, który wprowadził ją na listę lektur ponownie będzie wystarczającym argumentem.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 12:42:55 
Awatar użytkownika

... :shock: ...a co takiego złego i bezmądrego jest niby w książkach ?...szczególnie w "Kamieniach na szaniec" :shock: :shock:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 12:43:56 
Awatar użytkownika

Dla mnie post Uldora też jest niepojęty. :|

Może przesadziłeś z neologizmami?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 12:45:03 
Awatar użytkownika

"Chłopcy z placu broni" - przeczytałam w zeszłym roku po obejrzeniu filmu na kanale zone europa. i powiem tak - jak nie znosiłam tej książki w podstawówce, to jako dorosły człowiek się bardzo wzruszyłam i wręcz zachwyciłam.
mój wniosek: to nie jest książka dla małych dziewczynek. nie wiem, jak z małymi chłopcami, bo się nie znam.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 12:46:58 
Awatar użytkownika

Mały Pippin nie zaliczy "Chłopców z Placu Broni" do grona swoich "ulubionych" czy "najlepszych" książek z szeroko rozumianego dzieciństwa, ale wzruszył się ogromnie... :cry:

Ostatnio zmieniony wt, 06 maja 2008 12:49:14 przez Peregrin Took, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 12:47:40 
Awatar użytkownika

...dla mnie nawet doś mocno niepojęty..historia o "Zośce" i jego załodze- niemądra....no,no..mały szok..

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 12:48:13 
Awatar użytkownika

Uldor po tym co tu napisałeś, wnoszę, że chyba sam jesteś dwaminusmądry, skoro jak bezmózg powtarzasz takie bzdury o "Kamieniach na Szaniec" samemu ich wcześniej nie przeczytawszy. :roll:

A przy okazji.. mógłbyś mi podać nazwisko tego, który wprowadził je na listę lektur, bo szczerze mówiąc nie jest mi znane.

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 maja 2008 13:02:17 
Awatar użytkownika

Nie przeczytałem książki, odkładam to sukcesywnie jakoś od kwietnia.

Uczestniczyłem w szeroko pojętym przerabianiu tejże i zauważyłem zjawisko, które mnie osobiście przeraziło, szczerze powiedziawszy.

Osoby, które sprawy narodowo-wyzwoleńczo-patriotyczne-cokolwiek traktowały niezbyt poważnie, nie były to tematy numer jeden, które nie dawały im spać po nocach, zaczęły - w trakcie przerabiania w szkole "Kamieni" - piać na temat bohaterstwa Zośki, Rudego, ich oddania, męczeństwa, Bógwieczego. To były autentyczne pieśni pochwalno-triumfalne.
Nie, to jest okej, miło, że ktoś docenia poświęcenie, przyznaje, że to było coś. Problem natomiast polega na tym, że kiedy padła sugestia na temat hipokryzji, pojawiło się święte oburzenie.

Chodziło o to, że - patrząc na metody Zośki i spółki i na metody tak zwanych terrorystów - znajdujemy zbyt wiele analogii, żeby móc powstrzymać się przed porównaniami. W obu sytuacjach mamy do czynienia z inwazją obcych wojsk i okupacją kraju, którego mieszkańcy - w takim lub innym wieku - oddają swoje życie, walcząc i ginąc za kraj (a walka ta prowadzona jest indentycznymi metodami). Cały pic polega na tym, że - kiedy ktoś umiera i ginie za Polskę, Polskość, Polaków, Pol+dopisz-sobie-co-chcesz, to jest to w porządku, to jest to bohaterstwo. A jeżeli ktoś ginie w ten sam sposób za coś niezwziązanego z Polską, to jest zaplutym terrorystą.

Boli, mnie że taka książka jest w spisie lektur, bo buduje dalej postawę "Kali ukraść krowa/Kalemu ukraść krowa". I mało kto to zauważa.

PS. Mam nadzieję, że to było choć trochę zrozumiałe i do przeczytania.

PPS. Nie wykluczam, że jestem dwaminusmądry.

PPS. Był to Romcio Giertych.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10951 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 731  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.