Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:36:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 730  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 stycznia 2008 13:54:26 
Awatar użytkownika

Ptak ze wschodu pisze:
Władca Much

Hehe, a wiesz że ta książka leży, bo Prosiaczek jako krótkowidz nie mógł swoimi okularami rozpalić ogniska? :lol: Więc cała akcja potem nie mogła się wydarzyć. Tak gdzieś kiedyś wyczytałem.
Ale znakomita to powieść oczywiście.

EDIT: O, znalazłem w "Wiedzy i życiu":

Cytat:
Szkło powiększające skupia promienie światła w jednym punkcie. Jeśli w tym miejscu znajdzie się łatwopalny materiał, a światło będzie dostatecznie intensywne, to materiał oczywiście zapłonie. Jednak ostatnie zacytowane zdanie z powieści Goldinga wskazuje, że Prosiaczek był krótkowidzem - widział zaledwie swoją rękę. Jego okulary były więc szkłami zmniejszającymi, soczewkami, które promienie światła rozpraszają, nie zaś skupiają. A zatem o zapaleniu ognia nie mogło być mowy. Podróżnikom można zaproponować, aby na bezludną wyspę brali nie krótko, lecz dalekowidzów.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 stycznia 2008 21:18:20 
Awatar użytkownika

Blondynka śpiewa w ukajali - :roll: - bezmyślna książka pisana stylem, tak lekkim, że aż drażniącym. ale co tam. to mi jest ostatnio potrzebne.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 stycznia 2008 23:22:56 

ostatnio Hume - Badania dotyczące rozumu ludzkiego
teraz powinienem poczytać trochę Kołakowskiego, ale bardzo ciągnie mnie do Emanuelaa Swedenborga więc pewnie skończę na Rortym :roll:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 stycznia 2008 23:26:20 
Awatar użytkownika

Sonety Spenser'a, Sidney'a i Shakespeare'a w wesji oryginalnej. W końcu 'historia literatury' pokazała swoje drugie, lepsze oblicze. Bardzo mnie się podobuje

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 07:20:37 
Awatar użytkownika

Groszek pisze:
teraz powinienem poczytać trochę Kołakowskiego

Ja siłą rozpędu czytam/przeglądam Kołakowskiego "Pochwała niekonsekwencji". Różne eseje, artykuły itp. sprzed 1968 roku. Niektóre bardzo ciekawe, inne mniej, prawomyślne i nabijające się z marksizmu.

A swoją drogą widzę, że zmuszają Ciebie do czytania wielu książek, ale to dobrze, to bardzo dobrze.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 16:53:13 
Awatar użytkownika

dostałam dziś słynny już Strach Grossa i zaczęłam czytać. mam mieszane odczucia :|

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 18:13:57 
Awatar użytkownika

O! Też zamierzam przeczytać, ale jeszcze nie mam.
Ale napisz jeszcze o odczuciach bliżej końca, jestem ciekaw...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 18:25:07 

Gravi pisze:
A swoją drogą widzę, że zmuszają Ciebie do czytania wielu książek, ale to dobrze, to bardzo dobrze.

Właściwie to z tego co napisałem zmuszają mnie tylko do Rortyego, Emka z ciekawości chciałem bo mnie na wykładzie prof zainteresował. Kołakowski nawet ciekawie pisze, ale miejscami odnoszę wrażenie że za dużo stosuje słownictwa typowo filozoficznego.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 18:56:05 
Awatar użytkownika

to smutne,że zmusza się studenta do postmodernistycznego szamana, miast do dzieł klasyków. Kolejny raz uczy się wyjątków zamiast reguł? Dlatego wolę czytać na własną rękę niż iść wg akademickiego "planu".

Gravi, jak ci się podobała ta chrześcijańska Paideja pana prawie z The Rolling Stones ;)? Mając porównanie z wyjściową Paideją tegoż autora, te wykłady o chrześcijańskiej paidei to jednak są szkice. Prawdziwe mięcho wisi w oryginalnym dziele (mam dwu tomową edycję jeszcze z lat 60tych)
więc w temacie czytam sobie w ramach powtórek"Odyseję"
i mogę napisać, co śpiewał śp mistrz Jacek K

" (...) z mocy syren się ocalił
nie dał się zamienić w świnię"

i dalej

"pieśń człowieka doskonali
człowiek znika, pieśń nie ginie
tak śmiertelnik sięga szczytów
i w tym tkwi realizm mitów..."

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 19:04:02 
Awatar użytkownika

Skąd: i dokąd, kiedy i gdzie, z kim, przeciw komu i w którą stronę?
natalia pisze:
Blondynka śpiewa w ukajali - Rolling Eyes - bezmyślna książka pisana stylem, tak lekkim, że aż drażniącym.

ale fotki fajowe!

<PRZERWA>

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 19:12:36 
Awatar użytkownika

czytnąłem "Kordiana" Słowackiego - całkiem miłe

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 19:24:54 

Meriadok Brandybuck pisze:
to smutne,że zmusza się studenta do postmodernistycznego szamana, miast do dzieł klasyków.

Nie przesadzajmy, trochę tych klasyków jednak liznąłem!

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 19:28:30 
Awatar użytkownika

Groszek pisze:
Kołakowski nawet ciekawie pisze, ale miejscami odnoszę wrażenie że za dużo stosuje słownictwa typowo filozoficznego.

Wbrew pozorom to też pozytyw. Bo skoro studiujesz filozofię to nieświadomie zaczynasz używać słownictwa po takiej lekturze. I o to właśnie chodzi. Niestety, ale wielu kwestii, jeśli chce się je ująć precyzyjnie, nie da się wypowiedzieć bez typowego słownictwa. Kiedyś unikałem go, ale teraz widzę, że nie da rady. Kołakowskiego na pewno warto czytać. Hume'a też.

Meriadok Brandybuck pisze:
Gravi, jak ci się podobała ta chrześcijańska Paideja pana prawie z The Rolling Stones Wink? Mając porównanie z wyjściową Paideją tegoż autora, te wykłady o chrześcijańskiej paidei to jednak są szkice. Prawdziwe mięcho wisi w oryginalnym dziele (mam dwu tomową edycję jeszcze z lat 60tych)

Bardzo się podobały, bo mimo że jakoś tam w tym siedzę (chociaż nie w filozofii starożytnej) wiele rzeczy było dla mnie nowych. Niestety na dwutomowe mięcho nie mam szans, no chyba że je kupię, bo u nas dostępne tylko w czytelni.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 stycznia 2008 19:30:56 

Gravi pisze:
Wbrew pozorom to też pozytyw. Bo skoro studiujesz filozofię to nieświadomie zaczynasz używać słownictwa po takiej lekturze. I o to właśnie chodzi. Niestety, ale wielu kwestii, jeśli chce się je ująć precyzyjnie, nie da się wypowiedzieć bez typowego słownictwa. Kiedyś unikałem go, ale teraz widzę, że nie da rady. Kołakowskiego na pewno warto czytać. Hume'a też.

Nie no jasne jak słoneczko. Pełna zgoda.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 stycznia 2008 20:19:39 
Awatar użytkownika

kilka dni temu antiwitek pisze:
postanowiłem zmierzyć się z "Traktatem o historii religii" Eliadego

Wprawdzie bardziej przeglądam niż studiuję ów traktat, ale nie przerywam :wink: . Tytuł trochę jest mylący, powoduje, że można spodziewać sie jakiegoś historycznego wykładu, a tu jednak chodzi o coś innego: o to jak w religijnej świadomości człowieka przejawiały się takie zjawiska jak niebo, słońce, księżyc (dotąd na razie doszedłem); o to jak one kształtują myślenie, jakich są źródłem mitów i symboli - w tradycjach różnych miejsc i czasów, przy zwróceniu szczególnej uwagi na to co jest w nich wspólne (wszak doświadczenie nieba, słońca i księzyca do takich należy).

Prosty przykład: "Sklepienie niebieskie jest w najwyższym stopniu "czymś innym", różnym od maleńkiego skrawka ziemi, który zajmuje człowiek i jego przestrzeń życiowa. Można powiedzieć, że symbolika transcendencji wynika z prostego uświadomienia sobie nieskończonej wysokości nieba".

Mam wrażenie, że Eliade, kiedy dokonuje pod takim kątem przeglądu różnych wierzeń, dostrzega szczególność tradycji judaistycznej, ale na to jeszcze będę musiał zwrócić uwagę.

No jeszcze ciekawie się robi gdy na przykład Mircea pisze o tym, że księżyc człowiek zawsze wiązał z czasem i jego mierzeniem, i że to przejawia się w indoaryjskim rdzeniu me - który pojawia się w różnych językach w słowach dotyczących księżyca i mierzenia - a przecież w polskim mamy słowo miesiąc - oznaczające księżyc i słowo mierzyć, że nie wspomnę o zwykłym miesiącu.

No takie tam historie... :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 730  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.