Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:45:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 609 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 14:28:59 
Awatar użytkownika

Boskey pisze:
nieznosze tego numeru, w szczegolnosci jako zakonczenie najlepszej plyty armii...

Rzecz gustu, rzecz gustu... ;) :D

Zdrowka zycze

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 15:32:38 
Boskey pisze:
a "podroz na wschod" jest 10 razy lepsza na "czad i bryl"...

No, różnica między "Niezwyciężonymi" jest, owszem, kolosalna. Ten z LEGENDY jest, przyznam, wkurzający, ale ten z CZASU I BYTU - rewelacja. Natomiast różnicy między obiema wersjami "Podróży Na Wschód" naprawdę nie słyszę... coś ze mną nie tak, czy to ta sam wersja?...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 15:34:45 
Awatar użytkownika

A, ze sie tak spytam: masz oryginala, czy jakas przegraną/mp3 - moze ktos nagral Ci Podroz z Legendy?
Bo 'Podroz' brzmi w ogole inaczej, brzmienie, dzownki, te intro... Dla mnie to wlasnie Niezwyciezony jest taki sam... :wink:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 15:39:27 
Mam CD wydane przez SPV, więc dotąd mniemałem, że jest oryginalne. A co do "Niezwyciężonego", to mowy nie ma o tym, że to te same wersje. Nigdy!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 15:42:26 
Awatar użytkownika

No jest oryginalne :-). A Niezwyciezone dzis porownam! Wsluchaj sie w intro 'Podrozy..."...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 15:44:02 
Dodam jeszcze, że miałem kiedyś CZAS I BYT na kasecie SPV i jednocześnie gdzieś przegrywaną "Podróż Na Wschód" z jakiegoś starego CD (było to gdzieś między '96 a '98) i, o ile dobrze pamiętam, również nie zauważałem różnicy...

Ostatnio zmieniony śr, 27 kwietnia 2005 13:08:28 przez kk, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 15:44:15 
Awatar użytkownika

Ja w ogóle najchętniej słucham suity z UT... Hmmm, jeszcze nie dorosłam do CAŁEJ płyty chyba, R+ mnie przywaliło,
Crazy pisze:
Owszem, część Klimczaka ewidentnie najlepsze wrażenie robi
hmmm, a mnie się najbardziej podoba Ślepokmiet... Dla mnie mogłoby tego być 3 razy więcej

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 15:53:37 
Awatar użytkownika

Boskey pisze:
Bo 'Podroz' brzmi w ogole inaczej, brzmienie, dzownki, te intro

Te dzwonki często były wykorzystywane jako dżingiel w telewizyjnej Frondzie. M.in. dzięki temu z telewizyjnym ramieniem tego pisma mam bardzo miłe skojarzenia. Na "Legendzie" (przynajmniej na reedycji MMP, bo dotychczas miałem jedynie słuszną kasetę F@li bez tego wątpliwego ulepszenia) dzwonków nie ma, a cała Podróż na Wschód jest jakaś bez życia...

Różnicy w Niezwyciężonych też nie kojarzę, ale ja tam słaby słuch muzyczny mam... Nie zdziwiłbym się, gdyby wersja niekanoniczna (tj. z Legendy) miała słabszą kodę...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 17:17:04 
Awatar użytkownika

Boskey pisze:
Dlatego koncem legendy sa "godziny" ;]

Ja to uwazam, ze po "Godzinach" powinna byc minutowa przerwa, zeby chetni mieli czas wstac, podejsc i wylaczyc plyte. A ci, ktorzy chca sluchac dalej, zeby mieli swiadomosc, ze teraz beda bonusy. Na kazdej plycie z bonusami tak powinno byc. Chyba ze sa to jakies specjalne wersje rozszerzone o wymyslnej kompozycji - jak chocby Ultima Thule, czy rozszerzona wersja Triodante.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 17:19:02 
Awatar użytkownika

mnich pisze:
zeby chetni mieli czas wstac, podejsc i wylaczyc plyte.

Zdalne sterowanie rozwiazuje ten problem ;)

Zdrowka zycze

Tytuł:
PostWysłany: czw, 03 marca 2005 17:55:43 
Wracając do kwestii "Niezwyciężonego" i "Podróży Na Wschód":
Jak wspomniałem CZAS I BYT mam na CD wydanym w 1993 przez SPV POLAND, a LEGENDĘ na CD - wznowienie Ars Mundi z 1999 i orzekam, że "Podróże Na Wschód" nie różnią się niczym, poza jakością dźwięku, zaś "Niezwyciężone" różnią się nawet tekstem:
w wersji z LEGENDY, Budzy śpiewa: "Jak ogień spadasz na zdobycz..." a w wersji z CZASU I BYTU: "Jak orzeł...".
Jestem jedynym, który to słyszy, czy też inne wydania tych płyt tak bardzo się od "moich" różnią?!!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 04 marca 2005 08:34:45 
Awatar użytkownika

Kamik pisze:
Jestem jedynym, który to słyszy, czy też inne wydania tych płyt tak bardzo się od "moich" różnią?!!

Nie jestes jedyny. Ja tez to slysze.

Zdrowka zycze

Tytuł:
PostWysłany: pt, 04 marca 2005 09:15:23 
Awatar użytkownika

Kamik pisze:
w wersji z LEGENDY, Budzy śpiewa: "Jak ogień spadasz na zdobycz..." a w wersji z CZASU I BYTU: "Jak orzeł...".

A... tak, oczywiście. Chwilowo o tym zapomniałem...

Tytuł:
PostWysłany: pt, 04 marca 2005 20:53:22 
Awatar użytkownika

Kamik pisze:
Wracając do kwestii "Niezwyciężonego" i "Podróży Na Wschód"

:shock:
... wracając??? ludzie, oprócz jednego postu elsei od dwóch stron nie padło tu pół zdania na temat Ultimy Thule!!! Załóżcie se temat odrębny czy co...

U mnie ostatnio pewne zmiany w recepcji onej płyty. Jeszcze wyraźniej niż wcześniej odczuwam przełamanie tej płyty na pół, przedzielenie jej Odddechem. Sato, Strzały, Pozaprawa i Jaszczurka są takie, no, szybsze, bardziej czadowe, w pewnym sensie wszakże lżejsze.
Przemiany, Echo, Zła krew i Sygnały mają te wyraźnie apokaliptyczne wątki i tam już tę najdalszą wyspę czuć tak wyraźnie.
A suita to trzecia bajka.

Kiedy na początku pisałem, że ta płyta mnie przeraża, jakoś zmraża wręcz, to najwyraźniej mówiłem o tej drugiej częsci, która nadal wydaje mi się dość przygniatająca swoim ciężarem.
Ale pisałem też, że najchętniej włączam od Oddechu, a tych wcześniejszych nie chce mi się słuchać. Pamiętam też swoje oceny poszczególnych kawałków i różnica między pierwszą a drugą częścią była znaczna.

A teraz... jakiś odwrót. "Pierwsza" część płyty zdecydowanie idzie w górę u mnie. Nadal nie zachwycaja mnie Strzały, ale juz zdecydowanie mi się podobają. Poza prawem na pewien czas mi się znudziło, ale znowu mi się podoba, a najbarzdiej podoba mi się to, jak dynamicznie Strzały przechodzą w Poza prawem właśnie - bardzo różne te dwa otwory w sumie, jeden charczący i bezmelodyjny, drugi skoczny i przebojowy - a tak dobrze obok siebie pasują. I przede wszystkim Ulica Jaszczurki - wyrasta na jedna z moich ulubionych pisoenek tutaj. A, i z Biesami się już całkowicie osłuchałem też.

Natomiast chwilowo przynudziła mi się niestety Zła krew, która długo zdawała mi się najlepszym utworem. Nadal strasznie podoba mi się Echo, zdecydowany mój numer jeden, ale z koeli Sygnały od początku nie-do-końca mnie przekonują.

Więc w sumie dla płyty to lepiej, bo znikła wyraźna dla mnie przepaść między pierwsza a druga częścią, czego widomym efektem jest przede wszystkim to, ze słucham jej całej, bo szkoda mi czegoś nie posłuchać ;-)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 04 marca 2005 21:01:33 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Natomiast chwilowo przynudziła mi się niestety Zła krew, która długo zdawała mi się najlepszym utworem

dla mnie od początku coś w niej przeszkadzało, nie wiem co... Ale to jest bardzo ciekawe, jak niektóre utwory na początku olśniewają, a potem jak zetlałe baloniki pogardza się nimi i kopie pod łóżko... Tak było u mnie z tytułowym utworem z "Pocałunku"... Na "Ultimie" nie ma takiego zagrożenia - jednak Budzy miał rację z tym programem: "kończymy z tanimi melodyjkami". Teraz nasze oceny "Ulicy jaszczurki" i "Strzałów" zapewne mogą tylk pójśc w górę...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 609 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 41  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.