Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:37:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 61  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 16 czerwca 2007 20:36:10 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
Wiadomo, że w Polsce nie ma Gór poza Tatrami
Kacprze drogi! Gdybys Ty chociaż był w tych wszystkich nie-górach...
A bałuchami Marcin Gala nazywał szczyty tatrzańskie i Himalaje, aby odróżnić je od prawdziwi interesujących obiektów, czyli jaskiń... (słyszałam na własne uszy).

Tytuł:
PostWysłany: sob, 16 czerwca 2007 22:23:05 
(-)

Ostatnio zmieniony śr, 08 lipca 2009 15:41:21 przez Y, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: sob, 16 czerwca 2007 22:35:07 
(-)

Ostatnio zmieniony śr, 08 lipca 2009 15:40:30 przez Y, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: sob, 16 czerwca 2007 23:31:31 
Awatar użytkownika

Wielki Bart pisze:
no to Bieszczady to góry czy pagórki?

generalnie pagórki
ale właśnie te pagórki coraz bardziej mnie zaczynają fascynować!

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 17 czerwca 2007 13:24:54 
Awatar użytkownika

Ok Kacper, z całego Twojego długiego posta wynika jasno, że niczego poza Tatrami nie można zaliczyć do gór, bo nic Cię tam nie pociąga, a obiektywna definicja gór brzmi "obszar o zmiennej wysokości bezwzględnej pociągający Kacpra". Przyjmuję do wiadomości.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 17 czerwca 2007 15:17:50 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
Noł ofens do wszystkich Fanów Pagórów
Ej, Kacper, to się zdecyduj...
Bo wiesz, Twoja odpowiedź na mojego posta jest "noł ofens", ale to wcześniej... :|
Powiem krótko, bo nie ma po co zaśmiecać wątku, a przekonać się nawzajem nie damy dady:
Twoją definicję gór i sugerowanie ich wartości stawiam na Twojej (w mojej głowie ;-)) półeczce "Kacprowe osobliwości" ;-) i nie bedę głebiej analizować.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 17 czerwca 2007 17:37:16 
(-)

Ostatnio zmieniony śr, 08 lipca 2009 15:40:03 przez Y, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 17 czerwca 2007 18:39:26 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
przecież tam odpowiedziałem na pytanie Barta o definicję bałuch i bambułów

tak, ale napisałeś też:

K.T.W.S.G. pisze:
nie bójmy się tego słowa - tracić czas na jakieś Karkonosze

Gdybyś nie pisał w taki sposób, to pewnie nikt by się nie zdenerwował, w każdym razie nie Iza.

Co do stosunku do gór i pagórów nie mam zgody z Kacprem, coraz bardziej mi się te pagórki podobają.
Co do definicji, tu mamy blisko. Może inaczej akcenty, dla mnie skalistość np. nie jest żadną istotną kategorią, za to przepaścistość owszem.
A przede wszystkim trudno mi nazwać górami coś, co nie wychodzi poza granicę lasu. Może dlatego z ostatniej wyprawy z Gerem w Sudety odniosłem wrażenie, że chodzimy po samych pagórkach, ale Śnieżnik to jednak prawdziwa góra. Ale czy to oznacza, że Śnieżnik podobał mi się bardziej niż inne? Bynajmniej.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 17 czerwca 2007 18:48:02 
(-)

Ostatnio zmieniony śr, 08 lipca 2009 15:39:37 przez Y, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 17 czerwca 2007 21:33:20 
K.T.W.S.G. pisze:
dla mnie (...) jechanie gdzie indziej [niż w Tatry] jest stratą czasu!

Zawsze mnie ta opinia bardzo irytowała (szczególnie u mojej siostry, ale też u innych osób) i wpływała na moje zainteresowanie Tatrami odwrotnie do zamierzeń jej głosiciela...

A jeśli chodzi o te definicje, to nie mam nic przeciwko temu, żeby każdy sobie słów góra, czy pagór używał wedle własnego pomysłu. To tylko słowa. Oczekiwanie jednak, że ktokolwiek inny podchwyci naszą terminologię, może być czasem jednak pozbawione podstaw...

Mogę prosić moderatora o przeniesienie tutaj mojej ostatniej wypowiedzi z wątku Alfabetycznie pierwszy jest żubr? (po wycięciu z niej wstępu dotyczącego wyboru właściwego wątku) i araskowego doń nawiązania?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 18 czerwca 2007 07:10:54 
Awatar użytkownika

Ciekawa dyskusja...
Coś jest na rzeczy w tym co pisze K.T.W.S.G. (głównie te przykłady z Jury są dość przekonujące - a generalnie chodzi o to, że i tak gdzieś musimy tę granicę "niegórowości" postawić i że właściwie zawsze może się znaleźć ktoś, kto ją zakwestionuje!).
W każdym razie teraz na gorąco:
1) nie przekonuje mnie "granica lasu" - w takim razie duża część Alp Julijskich w Słowenii nie powinna zaliczać się do gór. Granica lasu sięga tam wyjątkowo wysoko, ponad 1600 m.n.p.m. Za góry powinniśmy zaś uznać Izerskie lub Orlickie, gdzie - z różnych zresztą powodów - powyżej 1000 m właściwie lasu już nie ma
2) nie bardzo przemawia do mnie też wysokość bezwzględna...

Chyba najbardziej przekonującym mnie czynnikiem jest wysokość względna. To sprawia, że Tatry, choć pod względem m.n.m.p gdzieś tam daleeko na światowej liście - jako bardzo wysoko wyniesione ponad okolicę gniazdo górskie bez wątpienia wydają się górami. Ale też z tego powodu ewidentną GÓRĄ (dużymi literami) jest mająca niecałe 800 m.n.p.m. Ślęża. Jaki to pagór?! To wielka GÓRA, widoczna z każdego miejsca w promieniu 50 km.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 18 czerwca 2007 07:17:18 
arasek pisze:
i tak gdzieś musimy tę granicę "niegórowości" postawić

Ja tam nie muszę...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 18 czerwca 2007 07:43:35 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
mająca niecałe 800 m.n.p.m. Ślęża

Raczej: mająca niewiele ponad 700 m.n.p.m.
A moja definicja gór jest chyba analogiczna do definicji Kacpra. Jest to teren o zmiennej wysokości uznawany przez Pippina za góry. Tym samym gór w Polsce mamy całkiem sporo.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 18 czerwca 2007 07:51:07 
Awatar użytkownika

Kamik pisze:
Ja tam nie muszę...

No ale Żuławy Wiślane... góry czy nie?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 18 czerwca 2007 08:38:43 
Same Żuławy nie, ale jeśliby depresjoniści mieli ochotę, na twierdzenie, iż wszyscy w Polsce poza nimi samymi są góralami, to nie miałbym nic przeciw temu... Precyzyjne definicje konieczne są w nauce, a ja nie jestem geografem i mnie tego typu rozróżnienia interesowałyby raczej ze względów kulturowych.

Chciałbym zaznaczyć, że sama dyskusja bardzo mi się podoba i nie mam zamiaru jej sabotować. Po prostu, ja nie potrzebuję wyznaczania tych wszystkich granic. Poniżej zdjęcia dwóch wyniosłości z mezoregionu nazywanego oficjalnie Pagórami Chełmskimi, w którym wysokości nie przekraczają 274m n.p.m. Tradycyjne ich nazwy, to Dziewicza GÓRA i Stawska GÓRA... i co?... i fajnie...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 61  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.