Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:52:41

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 597  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 26 stycznia 2007 20:35:24 
Co do tego że pogoda dawała duże szanse na złapanie czegoś to zgoda. Zimę lubię czasem w okresie bożonarodzeniowym, nawet jest przyjemnie iść na pasterkę jak pod stopami skrzypi śnieżek... Ale generalnie cała ta zabawa w przebieranki jest do niczego!

ceigrektezet pisze:
szczerze nienawidzę noszenia kurtek

oraz

ceigrektezet pisze:
opryskania przez samochody topiącym się śniegiem właśnie przeistaczającym się w błoto, wstawania rano gdy za oknem jeszcze ciemno

to ostatnie niestety, nie tylko teraz ale przez cały okres jesienno - zimowy

Tytuł:
PostWysłany: pt, 26 stycznia 2007 20:39:52 
Awatar użytkownika

krótkie spodenki, słoneczko oraz kobiety w lekkich sukienkach - zima nie ma szans :faja:

Tytuł:
PostWysłany: pt, 26 stycznia 2007 20:58:26 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
tak jak Wielkanoc nie smakowała by tak, gdyby wcześniej nie było Wielkiego Piątku, tak i maj nie byłby majem, gdyby czlowieka wcześniej nie wyziębiło!

Eeee tam... Porównanie mnie nie przekonuje. Z Wielkanocą i Wielkim Piątkiem - jasne, ale mnie całoroczny maj NA PEWNO bardzo by cieszył i nie potrzebuję do tego wcześniejszego wyziębienia. :-) Tak, jak podobała mi się (relatywnie) pogoda trwająca przez ostatnie 2 miesiące nawet bez bezpośredniego porównywania jej z mroźną aurą.
Zresztą, jesienną zimę docenił również mój organizm - całkowitym brakiem przeziębień (choć faktem jest, że generalnie ponoć jest odwrotnie, więc to pewnie cechy osobnicze... Ludzi Południa ;-)).

Tytuł:
PostWysłany: pt, 26 stycznia 2007 21:09:56 
Awatar użytkownika

ceigrektezet pisze:
krótkie spodenki, słoneczko oraz kobiety w lekkich sukienkach - zima nie ma szans

:brawa:
i japonki i japonki!!!!!!

zimę ale tylko podczas zimowych ferii polubiłam rok temu w Międzygórzu. górskie urocze miasteczko i biel oraz lekki mróz. to bardzo sympatyczne. natomiast w mieście to rzeczywistośc wygląda inaczej" brudne ubłocone ulice. teraz sypie i wieje wiatr. ale mimo to mam ochote wyjśc na chwilę i posłuchac muzyki. ale NA CHWILĘ :wink:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 10:30:30 
Awatar użytkownika

Nie pamiętam teraz komentarzy z lata, a lubicie upały? Te po 30 stopni albo i więcej?
Bo to jest tak, że ja bardzo lubię śniegową zimę, lubię mróz (nawet duży!) ale lubię też bardzo temperatury powyżej 25 stopni, nawet w Warszawie, tylko wtedy pies mnie nie lubi, bo ja chcę dokądś go zaciągnąć a on się opiera i np. siada pod drzewem a ja go wołam ze srodka pola...

Lubię też siekący deszcz i wichury, burze i gradobicie...

Lubię ekstrema?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 13:11:07 
Awatar użytkownika

No jasne! Najpozytywniej wspominam zimę (chyba 4 lata temu... -20) gdy podczas ławkowego picia piwa butelka przymarzała do ust, po czym w wielkiej zaspie śniegu znalazłem mojego kotka :-). Nie ma nic bardziej konkretnego niż burza, czy mocne gradobicie - ale jest jeden warunek - muszę być w jakimś pomieszczeniu :-). Podczas takich zjawisk, siedzę na parapecie i obserwuję świat z mojej góry, albo gotuję sobie herbatę w jakieś starej szopie - piękne momenty.
Iza, a najlepsze są już w ogóle SZTORMY! Szczególnie takie listopadowo-marcowe - ja się poważnie boję potęgi natury, mam wtedy wrażenie, że morze odgrywa wtedy najbardziej agresywne i masywne utwory Wagnera. Lubię to bardzo. Z resztą ja uwielbiam śnieg, chore temperatury i zaspy - za tydzień 2 tygodnie w Szwecji i Finlandii - głównie właśnie z powodów auro-estetycznych!

Ps. Wczoraj w nocy wracałem do domu przez las - rozdziewiczenie 20 cmowej warstwy śniegu na ścieżce * * * * * *.

Gdańsk, chyba 2 lata temu:

Obrazek

YEAH!!!! :evil: :D

Ostatnio zmieniony sob, 27 stycznia 2007 13:25:27 przez ., łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 13:17:05 
Awatar użytkownika

Boskey pisze:
ja się poważnie boję potęgi natury. Lubię to bardzo.
bardzo dobrze rozumiem to zestawienie! Mam tak samo!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 13:32:00 
Awatar użytkownika

No tak... Połączenie zahipnotyzowania, fascynacji i lęku wydaje mi się dość naturalną reakcją na nagłe przejawy potęgi przyrody.
Chyba największe wrażenie robi na mnie morze. Nawet jeśli sztormu akurat brak ;-)... wystarczy "zwykłe" wieczorno-nocne natężenie granatu i falowania , bym nie mogła oderwać wzroku...

PS. Upały - uwielbiam! :D

Picie ławkowego piwa przy -20 i dobre tego wspominanie - :shock: :puknijsie: :wink:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 15:32:47 
Awatar użytkownika

dzisiaj klasyczna piękna zima z wirującymi na wietrze dużymi płatkami śniegu... byliśmy dziś na ługim spacerze w wielkim pustym parku - było jak w lesie, w górach - szmer płatków śniegu, biało biało, biało....

a po spacerze po odłożeniu ciuchów na kaloryfery można było usiąść w kuchni z kubkiem herbaty i patrzeć przez okno jak pada śnieg... piękno w czystej postaci...

nienawidzę upałów, człowiek spocony, klei się do koszuli i spodenek... nawet
ceigrektezet pisze:
kobiety w lekkich sukienkach

są spocone, klejące i zmęczone...
ceigrektezet pisze:
wątpliwe plusy zimy (z których i tak nie korzystam bo ani w góry nie jeżdżę ani po lesie nie łażę) nie są w stanie nawet w 1/10 zneutralizować mojego negatywnego podejścia do zimy.

weź rusz tyłek i przejdź się do parku szczytnickiego, albo południowego, to zobaczysz o czym my tu piszemy....

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 15:59:58 
Awatar użytkownika

Wystarczy że muszę przebijać się przez Bulwar Dunikowskiego. Ostatnia wyprawa na uczelnię wyglądała jak wyprawa do Mordoru. Wczoraj chodząc po Legnicy czułem się jakbym chodził po jakimś kole podbiegunowym. Zima saks !

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 16:34:02 
Awatar użytkownika

A mi wychodzi na to, że teoretycznie nie przepadam za zimą (na przykład patrząc przez okno na pierwszy śnieg, wstając rano i te pe) natomiast w praktyce rzecz wygląda inaczej.

Lubię obcować z zimą. Wiadomo, że nie chodzi mi tu do końca o zamarzanie na przystanku ale o inne walory.

Zimą świat robi się urozmaicony: raz rozległy, raz mały, czasem kulisty albo jeszcze inny.
Tak jak dziś: podobny kolor na dole, podobny kolor u góry, z lewa, z prawa, lekko pruszy... - bardzo przytulnie i kojąco.
Są dni jasne jak jasna jest cholera, a są też takie szarawe, usypiające.
Plany horyzontów beskidzkich układają się w zupełnie inne i w dodatku zmienające się harmonie.
Zwłaszcza, że wszechogarniająca biel uwypukla odcienie chmur, błękitów, spod których złoto słoneczne przebija albo i jeszcze inne.
Gwiazdy robią zupełnie inne wrażenie swym światłem niż latem.
Okrutnik Orion i kosmiczny mróz...
ale w sumie ja nie wiem czy jest bardziej bajkowa, a nawet baśniowa pora roku.
Otulone domki i drzewa, kontrast ciemności i światła domowego.
I ciepła domowego.

Na dziś: zima **** (znaczny awans w porównaniu z pierwszym wpisem w tym watku! :wink: ).

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 19:13:04 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Gwiazdy robią zupełnie inne wrażenie swym światłem niż latem.
Okrutnik Orion i kosmiczny mróz...

Zaliczam się zdecydowanie do stronnictwa upałowego (+lubiącego extrema, Elsea i Boski :piwo: ) ale muszę przyznać - nie ma piękniejszego nieba nad zimowe! Właśnie - Orion, bardzo jasny Syriusz, Byk z czerwonawym Aldebaranem i Plejadami (kto ma dobry wzrok dostrzeże ich 6... ale to poza miastem)... Niewątpliwy atut tej pory roku.

Niestety w Polsce mamy często pogodę zimową z wykresem temparatury nanizaną na oś "0". Trochę na plusie, potem trochę na minusie itd. Topiące się śniegowe błoto, które potem wtórnie zamarznie jest wyjątkowo nieprzyjemne, ostre i kaleczące.
A taką pogodę będziemy chyba mieć w najbliższym czasie: od poniedizałku odwilż, od piątku znów mróz słowem - karuzela wokół zera.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 19:29:55 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Topiące się śniegowe błoto, które potem wtórnie zamarznie jest wyjątkowo nieprzyjemne, ostre i

ceigrektezet pisze:
szczerze nienawidzę noszenia kurtek, pociągania nosem, przemoczonych butów, opryskania przez samochody topiącym się śniegiem właśnie przeistaczającym się w błoto, wstawania rano gdy za oknem jeszcze ciemno

no przecież nikt z entuzjastów zimy nie lubi tych rzeczy... chodzi o to, że Wy nie jesteście zza tych okropnych rzeczy zobaczyć prawdziwego piękna zimy...
W zimie fajne choćby właśnie to, że można z rozkoszą wejść do ciepłego pomieszczenia, przebrać się w suche ciuchy i napić się gorącej herbaty ! To jest rozkosz...

Cytat:
A taką pogodę będziemy chyba mieć w najbliższym czasie: od poniedizałku odwilż, od piątku znów mróz słowem - karuzela wokół zera.

i właśnie w tym kontekście trzeba korzystać z prawdziwej zimy, bo u nas jest krucha i ulotna... a od jutra zapowiada sie rzeczywiście istnie wiosenna plucha

boski i elsea :piwo:
też uwielbiam ekstrema, chyba najbardziej takie prawdziwie wiosenne burze z ciężkimi czarnymi chmurami, błyskawicami, piorunami i ścianą deszczu, fajne są też wiosenne dni tak w kwietniu gdy słońce przeplata się z zadymkami śnieżnymi... najmniej efektowne są jesienne listopadowe huragany...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 19:31:00 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
muszę przyznać - nie ma piękniejszego nieba nad zimowe! Właśnie - Orion, bardzo jasny Syriusz, Byk z czerwonawym Aldebaranem i Plejadami
och, nie! Najpiękniejsze niebo jest w sierpniu! Kiedy można spokojnie lezeć na łące i patrzeć do góry. Łabędź z Denebem, Orzeł z Altairem i Lutnia (ulubiona!) z Wegą - Trójkąt Letni, i Wężownik i Herkules!
No, a niebo z Orionem na drugim miejscu :)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 19:34:01 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
ceigrektezet napisał:
kobiety w lekkich sukienkach

są spocone, klejące i zmęczone...

dzięki :evil:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 597  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.