Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:07:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 22 grudnia 2006 22:56:06 
Awatar użytkownika

aaa...
hmmm - Łazienki... (?) Pałac na Wodzie? Belweder? ;-) Albo zupełnie coś innego :D

Tytuł:
PostWysłany: pt, 22 grudnia 2006 23:00:40 

O widzisz, szkoda, że daleko. Nie wiem dobrze o które miejsce na Mokotowie mi chodzi, bym musiała się zapytać rodziny gdzie mieszkają :wink: Dzięki za informacje :)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 22 grudnia 2006 23:01:12 
Awatar użytkownika

Może to jakiś ILUZJON?

Tytuł:
PostWysłany: pt, 22 grudnia 2006 23:07:58 
Awatar użytkownika

Ptaku - daleko, ale to nie znaczy, że dojechać trudno; pytałam dokładnie skąd, bo możliwych połaczeń komunikacją miejską jest parę. A ja bardzo polecam stronę www.ztm.waw.pl

Witt - może!?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 23 grudnia 2006 00:37:29 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
Pałac na Wodzie?

Jak widać - to raczej Pałac w Wodzie. ;-)

Ale jest on rzeczywiście obrazem Pałacu na Wodzie (jeśli dobrze pamiętam).

Niestety nie mam nagrody...

Chyba że kolejne zdjęcie. To też zdjęcie jak najbardziej w temacie tego wątku:

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: sob, 23 grudnia 2006 15:38:13 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
jeszcze z 10 lat temu powiedziałabym, że to przeciwległe końce miasta, ale teraz miasto sięga w obie strony znacznie dalej

Dolny Mokotów 10 lat temu krańcem miasta? Rozumiem, że Ursynów zgodnie z ówczesnym podziałem administracyjnym traktowałaś jako podwarszawską gminę :-)

panek pisze:
Chyba że kolejne zdjęcie

To zdjęcie przedstawia wg wszelkiego prawdopodobieństwa Cm. Komunalny Północny, znany również jako cmentarz na Wólce.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 26 grudnia 2006 14:40:53 
Bogus pisze:
Ursynów

To jest Betonowa Część Łóżkowa Miasta, czy też już pod-miasta, to nigdy do końca jasne nie było ;)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 26 grudnia 2006 19:04:35 
Awatar użytkownika

Bogus pisze:
Dolny Mokotów 10 lat temu krańcem miasta? Rozumiem, że Ursynów zgodnie z ówczesnym podziałem administracyjnym traktowałaś jako podwarszawską gminę

Dwie kwestie - jedną streścił 3baj ;-)
a druga, prawdziwsza, to taka - jednym południowym krańcem Warszawy był, powiedzmy, Wawer, innym Wilanów, innym Ursynów. I już. Nigdy w mojej głowie Ursynów nie łączył się z Wilanowem, który zawsze, jak byłam mała, był mi przedstawiany jako część Mokotowa Dolnego, czego dano mi liczne dowody (łącznie z pierwszym dowodem osobistym oraz aktem ślubu). I nie ma jedności Belwederska-Sobieskiego-Ursynów... Jest Belwederska-Sobieskiego-Wilanów.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 27 grudnia 2006 10:06:50 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
Wilanowem, który zawsze, jak byłam mała, był mi przedstawiany jako część Mokotowa Dolnego, czego dano mi liczne dowody (łącznie z pierwszym dowodem osobistym oraz aktem ślubu).

Zaraz zaraz - podobne dokumenty mogły pokazywać, że Ursynów jest częścią Mokotowa Górnego... Zresztą, czy w jakichkolwiek oficjalnych podziałach istnieje dolność i górność Mokotowa? Administracyjna dzielnica Mokotów w czasach jakkolwiek przeze mnie ogarnianych była po prostu jedną dzielnicą - zaczynającą się z jednej strony w okolicach Pola Mokotowskiego i Placu Unii, a kończącą bądź to na granicy Piaseczna i Konstancina, bądź na Dolinie Służewieckiej.
Półoficjalny podział na "poddzielnice" Miejskiego Systemu Informacji też nie uwzględnia tego podziału. Górny Mokotów (bez Ursynowa) to oprócz Wyględowa, Ksawerowa, Wierzbna itp. spora część "Starego Mokotowa", a Dolny Mokotów (bez Wilanowa) to oprócz Sielc, Czerniakowa itp. reszta "Starego Mokotowa". Innymi słowy - podział na Mokotów Dolny i Górny funkcjonuje tylko w świadomości Warszawiaków, a nie w żadnych "papierach".

elsea pisze:
I nie ma jedności Belwederska-Sobieskiego-Ursynów... Jest Belwederska-Sobieskiego-Wilanów.

A jedność ciągu Puławskiej? Co prawda dotyczy ona "Zielonego Ursynowa" (kolejna dzielnica istniejąca tylko zwyczajowo), a nie tego bardziej zamieszkałego, ale zawsze coś. Ta wschodnia zaś część Ursynowa ma przecież jedność z Mokotowem Górnym spajaną metrem. ;-)
Faktem jednak jest, że nieciągłość między Mokotowem a Ursynowem w Dolinie Służewieckiej, Końskim Jarze itp. jest bardziej wyczuwalna niż nieciągłość między Stegnami i Augustówką a Wilanowem (może przez to, że Dolny Mokotów i Wilanów są w ogóle mniej zwarte niż Górny Mokotów i Ursynów "niezielony"), ale ona coraz bardziej chyba zanika (a na zachodnim Służewcu nie ma jej chyba wcale, ale to akurat mało ludzka dzielnica)...

Bogus pisze:
To zdjęcie przedstawia wg wszelkiego prawdopodobieństwa Cm. Komunalny Północny, znany również jako cmentarz na Wólce.

Owszem. Tym razem nie odwołuję się do pamięci, tylko do podpisu pod zdjęciem. ;-) Faktem jest, że najpierw zobaczyłem je w Wybiórczej, gdzie nie było tak wyraźnie widać, że rzekome domki są tak niskie w porównaniu z drzewami i zdziwiłem się, że w W-wie jest taka meandrująca ulica.

To ja pociągnę robienie z tego wątku monografii zdjęć Ostrowskiego. Tym razem dawne koryta Wisły będące obecnie obszarami zielonymi (lub jeziorkami):
(miniaturki klikalne)

Czerniaków
Obrazek

Wawer

Obrazek

Saska Kępa

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: śr, 27 grudnia 2006 21:23:18 
Awatar użytkownika

panek pisze:
czy w jakichkolwiek oficjalnych podziałach istnieje dolność i górność Mokotowa?
;-) calkiem możliwe, że nie; rzeczywiście papiery wymieniane przeze mnie w tym samym urzędzie zapewne dostawali także np. mieszkańcy ul. Kazimierzowskiej; w mojej wypowiedzi chodziło mi natomiast o przynależność Wilanowa do "starej" Warszawy kontra nieprzynależność Ursynowa...

panek pisze:
podział na Mokotów Dolny i Górny funkcjonuje tylko w świadomości Warszawiaków, a nie w żadnych "papierach".
mi to w zupełności wystarcza ;) (moja mama tylko przez przypadek zwany II wojną światową, urodziła się w Glucksburgu, jej mama i rodzice mamy i ich rodzice urodzili się, wychowywali i pracowali w Warszawie, pewną "warszawskość" śmiem sobie przypisywać rodowo ;) joke! )
panek pisze:
A jedność ciągu Puławskiej?
Kiedy uczyłam się Warszawy Puławska "kończyła się" w świadomości w okolicach zbiegu z Wilanowską... reszta mnie nie interesowała :>

panek pisze:
Ta wschodnia zaś część Ursynowa ma przecież jedność z Mokotowem Górnym spajaną metrem.

:lol:
jakoś inaczej kiedyś bywało ;)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 27 grudnia 2006 23:46:54 
Zajebiste zdjęcia. A Żoliborz może też jest?

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 grudnia 2006 11:59:28 
Awatar użytkownika

3bajki pisze:
A Żoliborz może też jest?

Kup albumy, to się przekonasz. ;-)

Jest Plac Słoneczny. W trakcie budowy posadzono drzewo, którego cień co godzinę miał padać na kolejny z dwunastu domów. Tyle że zamiast posadzić jakiś gatunek smukły i prostopienny, posadzono klon srebrzysty, który rozrósł się wszerz i zacienia kilka mieszkań naraz przez kilka godzin. A południe chyba z kolei ma cień za krótki. :twisted:

Obrazek

Choć akurat to zdjęcie jest zrobione tak, jakby było z ortofotomapy (np. takiej http://mapa.warszawa.um.gov.pl/mainv1.html albo góglowej).

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 grudnia 2006 14:35:09 

panek pisze:
Czerniaków
Obrazek

to augustowka z sadyba,stegnami i osiedlem bernardynska a nie czerniakow stary,gafa.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 grudnia 2006 15:25:36 
Awatar użytkownika

Czyli Czerniaków sensu lato. :-P
W szerokim znaczeniu wszystko, co jest między Powiślem a Wilanowem (czyli Dolny Mokotów) jest Czerniakowem. Według bardzo szczegółowego podziału Cypel Czerniakowski jest na Solcu (czyli w innym szerokim ujęciu - na Powiślu), Zbiornik Czerniakowski (wodociągowy) na pograniczu Ujazdowa, Sielc i Siekierek, Fort Czerniakowski na Sadybie, a Jeziorko Czerniakowskie (główny obiekt na tym zdjęciu) między Czerniakowem z Bernardyńską, Sadybą, Augustówką a Małymi Siekierkami i Siekierkami. Ale ci, którzy nadawali te nazwy nie strzelali gaf, tylko uznawali, że nazwa "czerniakowski" będzie najsensowniejsza. W dodatku to, co widać na pierwszym planie zdjęcia to jeszcze Wilanów i Morysin. Żeby więc nie pisać tych kilkunastu nazw małych dzielnic widocznych na zdjęciu, napisałem tę najważniejszą, w pewnym sensie zbiorczą. :-P

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 grudnia 2006 15:57:46 

czyli ja mieszkajac przy skrzyzowaniu czerniakowskiej i gagarina,mieszkam juz wedlug ciebie na powislu? ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 84  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.