Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 14:36:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 08:03:03 
Awatar użytkownika

Też widziałem w tym roku Krupówki i wrażenia miałem podobne... To miejsce nie budzi przyjemnych oczczuć.
Ale co do knajp: w Grosiku było przyjemnie i niezbyt tłoczno - ale tu byliśmy sobie razem jeszcze z częścią wyprawowiczów.
Takie Krupówki wymagają odreagowania...

Przebojem paranoicznych Krupówek był MIŚ do zdjęć...! Co za wyraz twarzy, o mały włos umarlibyśmy ze śmiechu.

Boski - weź wklej zdjęcia go, dobra? :)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 08:24:33 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
Na Krupówkach ludzi jak w zatłoczonym autobusie

taa, a ci ludzie to jak w amoku jakim. Byle glosniej i tloczniej. Ta nachalnosc obrzydzila mi to miejsce, a w tym roku najdotkliwiej chyba - po prostu w miescie nalezalo byc, by zalatwic COS ;). Krupowki staly sie zbyt ciasnym, jak na ogrom naplywajacych, pasazem handlowo-uslugowym. Moze wlasnie w tym lezy wina. W nagromadzeniu w tym tylko miejscu Zakopanego sklepow, knajp, rzemieslnikow.
Zupelnie inaczej przedstawiaja sie Krupowki w okolicy 8 rano. Ale wtedy nie ma mowy o jakimkolwiek zatrzymaniu sie, bo smigasz na busa, coby uprzedzic tlum na szlaku. OkoloChocholowskim np.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 10:38:42 
Awatar użytkownika

To jest ciekawe - wszyscy narzekają na te Krupówki, a wszyscy tam chodzą. Opinią mocno indywidualistyczną byłoby stwierdzenie, że się przebywać w tym tłoku lubi. A indywidualiści tłoku nielubiący zbiorowo Krupówki przeklinają :-) Trochę to na rytuał wygląda :-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 12:03:27 
Awatar użytkownika

Nieprawda. Myśmy nie byli. Tylko musnęlismy je na dole, gdzie nas wyrzucił bus i od razu uciekliśmy!!

Niestety musze się zgodzić z natalią i innymi - bardzo przykre odczucia związane z Zakopanem. Nie tylko ilość ludzi, ale i jakość.. jak to źle brzmi :-( .. ale po prostu wylewa się takie schamienie z ludzi tam :-( i na ulicach i w pociągach. Ech.

Niestety po raz drugi rzutuje to nawet na Góry, bo i tam siłą rzeczy więcej ludzi się przewija - dawno takich tłumów nie widziałem.

Ale Natalia - nie Mordor! To nie Mordor. To Shire rozorany przez zbirów Sarumana!!! :cry:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 12:20:20 
Awatar użytkownika

Bogus pisze:
wszyscy tam chodzą

ja nie

Bogus pisze:
Trochę to na rytuał wygląda

jakbyś tam był, to byś dołączył ;)

a tłok czasem lubię... na koncertach na przykład...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 12:33:36 
Hmmm.... Krupówki..... Na tej ulicy i w ogóle w Zakopanem potrafi być bardzo pięknie i fajnie, ale trzeba tam przyjechać w *odpowiedniej* porze roku!!! Jak się unika miasta latem, w długie weekendy, w okresie świąteczno-noworocznym i w ferie zimowe, to jest naprawdę super! Polecam na przykład pierwszą połowę grudnia, wczesny listopad, późny luty, wczesny kwiecień... Najlepsza jest ciężka i snieżna zima, poza sezonem turystycznym i w dodatku wieczorem - Krupówki, Stary Cmentarz, okolice Równi Krupowej, mniej uczęszczane tereny w rejonie Centrali TOPR - to wszystko wygląda jak z bajki! Wielkie sterty śniegu po bokach, śnieg do pół łydki na chodniku, śnieg w powietrzu, gałęzie drzew ciężkie od śniegu (w ogóle ŚNIEG RZĄDZI!)... Światło latarni, ćwierćpuste i ciepłe knajpy, mnimalna ilość ludzi.... Bardzo polecam... A potem polecam wsiąść w ostatniego busa, podjechać na Palenicę i przy pełni księżyca podejść do Morskiego Oka...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 13:41:32 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
jakbyś tam był, to byś dołączył

Znam Krupówki w szczycie sezonu, wiem jak to wygląda. Więcej - wiem, jak wygląda Zakopane w czasie PŚ w skokach narciarskich za panowania Małysza (zaręczam, że wtedy to dopiero jest prawdziwe schamienie :-) ). Tylko że jakoś zupełnie bez trudu przychodzi mi odcięcie się od tego wszystkiego, a narzekanie na Krupówki, które psują cały pobyt w Zakopanem, czy wręcz w Tatrach, traktuję jako rytuał. Zdarza mi się trafić na jakieś tematyczne forum / grupę dysusyjną, gdzie natychmiast widzę wątek, dający się streścić "omijam Zakopane z daleka, bo tam jest dużo ludzi i nikt nie jest taki fajny, jak ja" i w zdecydowanej większości przypadków świadczy to o tym, że nikt na tym forum nie ma nic ciekawego do powiedzenia. Nie jest to przytyk do tutejszego zestawu opinii, zwłaszcza że pojawiły się one mocno na obrzeżu wszystkiego, co zostało w wątku tatrzańskim napisane, tylko uwaga o charakterze ogólnym.
A tak poza tym, to skoro tłok tak bardzo przeszkadza, to jeszcze tyle gór jest innych... Polecam.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 16:39:40 
Awatar użytkownika

Bogus w swych opiniach jak zwykle chce być kontrowersyjny :roll: :wink:
otóż: zawsze byłam fanką Zakopanego, a moje pierwsze wyjazdy w Tatry w dużej mierze opierały się na poznawaniu tego miasta a to przez legendę międzywojnia i wcześniej. I nawet kilka lat temu, gdy już było tłumnie potrafiłam przymrużyć oko i umiałam wyłowić resztkę co prawda, ale jeszcze tego klimatu. natomiast to, co zobaczyłam w tym roku zmroziło mnie kompletnie. niestety kacper, obawiam się, że spacer nawet pustymi zimowymi czy jesiennymi Krupówkami nie przyćmi mcdonadsów i licznych burgergórali (co za syf w samej nazwie!), chyba, że wyłączą wszystkie neony i szyldy. Tyle, że nie będzie czuć smrodu frytek i grilli (grillów?).
co do innych gór Bogus to właśnie z powodu tłumów mam zamiar ku nim się zwrócić. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 17:16:01 
Awatar użytkownika

Sceptycznie o dzisiejszym Zakopanem, a Krupówkach w szczególności wyraża się wielu bardzo sensownych ludzi, nie tylko na tym forum.
Bogus uprzedził mnie jednak w wyrażeniu głosu umiarkowanie entuzjastycznego. Dla mnie, po trzech dniach spokoju, a czasem nawet całkowitej samotności (na szlaku i pod prysznicem ;-)) w Tatrach Zachodnich, ostatni punkt programu - zetknięcie się z tłumem na Krupówkach był miłym odreagowaniem. Mogę nawet powiedzieć, że spotkałem się tam z miłym przyjęciem :-).
Z drugiej strony - wizyta tam z dziećmi oznacza bankructwo. Ale ja sam na szczęście nie mam potrzeby ani przejechania się na koniku, ani zrobienia sobie portretu (60-80 zł), ani zdjęcia z misiem (15 zł za trzy zdjęcia), ani z wężem, ani ... Więc tylko sobie patrzyłem z uśmiechem...
Samochód reklamujący promocję w sieci komórkowej, tuż obok niego ubrani na zielono clowni krzyczący przez megafon: "Proszę się nie pchać, nie wszyscy na raz, dla wszystkich starczy"... i tłum przelewający się obok nich obojętnie... Cywilizacja śmieje się z samej siebie...
System mamy w całym kraju (i nie tylko) taki sam - "jak możesz, to ssij pieniądze od naiwniaków". To i nie dziwię się góralom, że oni też. Papieża, który ich delikatnie łechtał, że oni są "w sposób szczególny ...", już nie ma...

---
A na górze Krupówek, po prawej odkryłem zakład fotograficzny, gdzie można obejrzeć i kupić zarąbiste zdjęcia i panoramy (duże!) Tatr. Polecam!

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 17:19:16 
Awatar użytkownika

Ja z kolei nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem Zakopanego (podczas zdecydowanej większości moich tatrzańskich wyjazdów mieszkałem w Kościelisku), więc zatłoczenie i komercjalizacja miasta mnie aż tak bardzo nie dotyka. Właściwie cała moja niechęć do tłumów skupia się na omijanym starannie Giewoncie :-) Na Krupówkach skupiam się zwykle na takim przez nie przejściu, żeby na nikogo w pędzie nie wpaść i nie przyczynić się tym samym do powiększenia ogólnego schamienia :-)

natalia pisze:
co do innych gór Bogus to właśnie z powodu tłumów mam zamiar ku nim się zwrócić.

Słuszna koncepcja :-) Rozumiem, że Tatry najlepsze i w ogóle, ale gdzie indziej też można się poszwędać, a ludzi zdecydowanie mniej (jak bardzo chcesz uniknąć większej ilości ludzi, omijaj miejsca w bezpośrednim otoczeniu wyciągów :-) ). Ostatnio w jednym z beskidzkich schronisk miałem problem nawet ze znalezieniem kogoś z obsługi :-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 17:22:58 
natalia pisze:
niestety kacper, obawiam się, że spacer nawet pustymi zimowymi czy jesiennymi Krupówkami nie przyćmi mcdonadsów i licznych burgergórali (co za syf w samej nazwie!),

To prawda, choć nie do końca :-) Góralburger jakoś niknie zimą (p_o_z_a sezonem!), bo ma *z reguły* pozamykane drewniane okiennice. McDonalds niestety jest tam na stałe i jedynym pocieszeniem jest to, że to praktycznie jedyny darmowy kibel w okolicy ;-) Na całe szczęście zimą nie ma tych wszystkich żebraków, błaznów, misiów, wyłudzaczy i tak dalej...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 20:38:33 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
McDonalds niestety jest tam na stałe i jedynym pocieszeniem jest to, że to praktycznie jedyny darmowy kibel w okolicy

za to kolejki do wspomnianego przybytku na kilometr :P

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 21:19:30 
dyingbride pisze:
za to kolejki do wspomnianego przybytku na kilometr

ale tylko do damskiego ;-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 21:48:35 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
To Shire rozorany przez zbirów Sarumana!!!

właśnie!
Crazy pisze:
ale po prostu wylewa się takie schamienie z ludzi tam

właśnie. nigdy bym nie przypuszczała, że w schronisku można ukraść dziecku plecak. a tak się niestety stało :cry:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 sierpnia 2006 22:05:50 
Awatar użytkownika

A i na samych Krupówkach niektórzy wyglądali jak ludzie mafii... Takie skojarzenie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 97  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.