Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:53:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 358  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 09:51:08 
Awatar użytkownika

Bandyta pisze:
Nie chce mi się. Nie chce mi się też scalać postów pisanych jeden pod drugim, zamiast edytowanych

a możesz mi przypomnieć, po co to robić? mi nie przeszkadzają posty tej samej osoby pisane jeden po drugim, to chyba w ogóle nie jest jakiś problem, żeby istniały w tej formie, więc skoro Ci się nie chce, to nie lepiej zostawić? no chyba, że jest jakiś inny problem informatyczny, o którym nie mam pojęcia.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 12:22:37 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
KOHEU

oo! :D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 12:26:40 
Awatar użytkownika

Miki w kłótni o rasta pisze:
Chciałbym jednocześnie przypomnieć, że Forum UT to jeszcze nie jest (i mam nadzieję, że przez jakiś czas nie będzie) kolejna kryjówka Tajnej Kwatery Rebeliantów.

Dobre stwierdzenie, ale tak a propos wszystkiego....
Obserwuję ten trend od dłuższego czasu. I nawet nie chodzi o to, iż często (choć nie nawsze!) się z tymi poglądami nie zgadzam. Często w imię "dobrych" czy nawet "chrześcijańskich" wizji świata prowadzi się metody argumentacji tak chamskie i lejące jadem do bliźniego, iż czuję w tym wręcz ZŁO. Inaczej: zgorszenie.
Narastająca fala cynizmu i agresji podpartych szczerym przekonaniem wyższości merytorycznej (czy tylko?) nad innymi forumowiczami zabija troszkę braterstwo na forum.
Uszanujmy, że ktoś może myśleć inaczej, no chyba w istocie UT w "konstytucji" ma jasno określony charakter polityczny :roll: :shock: .

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 14:01:22 
natalia pisze:
a możesz mi przypomnieć, po co to robić?

1. Dla porządku - jeśli dwa posty stanowią jedną wypowiedź, to po co mają być rozdzielone?
2. Dla ułatwienia - strony forum często się wczytują powoli. Jeśli po takim powolnym wczytaniu na koniec dostanę nie 15 wypowiedzi, tylko 8, a reszta to dublety i wypowiedzi podzielone na kilka postów, to na prawdę jest to męczące.
3. Dla prawdziwości statystyk - skąd mamy wiedzieć, czy faktycznie było już 100.000 postów, skoro niektóre z nich to są właśnie pisane jeden pod drugim?

Informatyczne względy nie mają tu większego znaczenia - owszem, przez pisanie postów jeden pod drugim zwiększa się niepotrzebnie miejsce zajmowane przez forum, zwiększa się też transfer, żeby te posty wysłać a potem, żeby je przeczytać. Ale są to ilości na tyle małe, że nie ma to większego znaczenia.
Niemniej można się próbować odzwyczaić od niewłaściwych praktyk. :P

natalia pisze:
mi nie przeszkadzają posty tej samej osoby pisane jeden po drugim, (...) więc skoro Ci się nie chce, to nie lepiej zostawić?

A mi przeszkadzają. :P
I w gruncie rzeczy rzadko scalam posty. Właśnie dlatego, że mi się nie chce. Tylko w przypływach entuzjazmu i pod warunkiem wolnego czasu. :D

K.T.W.S.G. pisze:
Czyżbyś był jej zwolennikiem.......?

Przyznaję ze wstydem, że nie oglądałem tego filmu. I może to nie miejsce na tę dyskusję, ale napiszę, że gdyby nagle się okazało, że odpowiednie służby specjalne wiedziały wcześniej o zamachu, ale postanowiono do niego dopuścić, by go wykorzystać na własną korzyść, to nie zdziwiłbym się. I proponuję nie pisać tu więcej o tym zamachu - możemy poczekać, aż założysz odpowiedni wątek. :)

K.T.W.S.G. pisze:
Lepiej jest jednak *zapobiegać*, niż *leczyć*. Mylę się?

Ale nie szczepimy się na czarną ospę. Czyżby jednak zapobieganie nie zawsze było najlepszym rozwiązaniem? ;)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 16:31:05 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
Zapobieganie jest najlepszym rozwiązaniem.

Ja się ogólnie rzecz biorąc zgadzam, ale mam poczucie, że usiłujesz zbudować jakiś kordon wokół forum, a to dla mnie jest działaniem "na wyrost": - zarówno nie widzę AŻ tak dużego zagrożenia, jak i ...nawet jeśli będzie BA-BACH, to... będzie. To jednak dla mnie TYLKO forum, wierzę głeboko, że znajomosci tu rozpoczęte nie urwałyby się z powodu np. zniknięcia miejsca w sieci. Ha, jestem przekonana o tym! (w końcu mam namiot Wittka ;-)) (i jakieś płyty Moody Blues i Xesa) (i Grechutę) (i Rage) (i...) ;-)
A jeśli miałabym się podroczyć, nadal w tematach okołochorobowych, to nadmiar czystości sprawił, że inna groźna choroba zagościła na masową skalę wśród ludzi -
- mówię ja, współtowarzyszka życia trojga alergików-astmatyków ;-)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 16:44:47 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
dla mnie byłoby to coś znacznie gorszego niż zwykłe "ba-bach"....
nie mówię, że byłoby "zwykłe". Hej, boginie, wszystko zginie. Nie powiedziałabym, że nie byłoby to dla mnie stratą. Ale w obliczu innych strat - w dodatku nigdy nie zabezpieczysz się TOTALNIE - jakiś wewnętrzy głos każe mi z dystansem podchodzić do różnych spraw i "przywiązań", a zwłaszcza internetowych.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 19:46:09 
Awatar użytkownika

Mnie, prawdę mówiąc, o wiele bardziej wyprowadzają z równowagi konflikty między żywymi użytkownikami niż potencjalne zagrożenie ze strony automatów. Czasami sobie myślę, że istnienie Awanturum jest usprawiedliwieniem prowadzenia dyskusji bez umiaru i baczenia na stosowane środki wyrazu, bo zawsze można wydzielić wypowiedzi do nowego tematu w Forumowym Piekiełku :roll:
Wątek "Nie tylko o Biblii, rastafarianizmie i broni..." został usunięty.
Hulagu, jeśli czytasz jeszcze te słowa i podtrzymujesz decyzję o opłynięciu z Najdalszej Wyspy, powtórz swe pożegnanie w innym wątku (którego nazwa została zmieniona :? ), bo Twoje słowa mogą jeszcze wielu dać do myślenia.
A teraz - dzięki pamięci mojej przeglądarki - długi cytat z pożegnalnej wypowiedzi Hulagu.

Hulagu pisze:
Boskey pisze:
Zgorszyłem się prawie tak samo, jak metaforą wyrzucania Biblii na śmietnik. Ale rozumiem, że tylko Ty masz prawo uważać co może gorszyć a co nie. Już się przywyczaiłem do tego, że nawet swoich biskupów pouczasz. Moim zdaniem ostatnio ostro przesadzasz, i może tak raz się zastanowisz co piszesz - bo w Twych postach nigdy nie zauważyłem chwili zawachania co do sensu używania niektórych zdań.

Potraktuj to jako wczucie się w sytuację wyrzucania Biblii na śmietnik z dosadnym określeniem, bo o to chodziło.
Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek pouczał swoich biskupów.

Boskey pisze:
I jak zwykle dobrze się bawisz.

Przez moment tak, kiedy przeczytałem Twój post.

Edit: w sumie racja. UT nie jest zbyt szczęśliwym miejscem na takie rozmowy, przeradzające się często w kłótnie. Ani to zdrowe, ani zbyt pożyteczne. Jako że ja udzielałem się głównie w wątkach uznanych za awanturumowe (a jeśli nie to zazwyczaj rozlewałem polskie piekiełko w granice Shire'u, używając Erkejowego nazewnictwa :wink: ), to sobie daruję/odpuszczę wam :twisted: W sumie już dawno powiniem tak uczynić, po odejściu Dżej Ti Flaja obużonego moimi wpisami.
Tak więc do zobaczenia być może w realu kiedyś tam.
Pozdrawiam was rzymsko :wink:
Miło było. Naprawdę. Pa.

sam żem tam wcześniej pisze:
Mam nadzieję, że uczestnicy powyższej dyskusji czegoś się nauczyli o sobie samych i w przyszłości będą ważyć każde słowo. Elrondzie, może warto doradzić autorom zacytowanych przez Ciebie wypowiedzi autocenzurę, zanim sięgniemy po radykalne środki w postaci usuwania cudzych wypowiedzi (o całych wątkach nie wspominając).
Czy w Awanturum można dopuścić się zachowania, którego skutkiem będzie ostrzeżenie lub skazanie na banicję? Odnoszę wrażenie, że tutaj pewne zakazy nie odnoszą skutku (inna kwestia, że ich się nie egzekwuje :roll: )

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 21:30:20 
1.
K.T.W.S.G. pisze:
Ręce opadają Ty jak zwykle odbijasz piłeczkę na zasadzie bezsensownego droczenia się. Dla Twej wiadomości - na czarną ospę (Variola vera) jest szczepionka (od ponad 200 lat), niestety nie w 100% skuteczna (śmiertelność wśród szczepionych na poziomie 5-10%).

Ręce opadają. Ty jak zwykle, gdy nie zrozumiesz posta, to zakładasz złą wolę dyskutanta. :(

Nie wiem po co dajesz popis rzekomej erudycji - ani nie czyni to Twojego zdania bardziej przekonującym, ani nie wynika z potrzeby dyskusji.
Chodziło mi o to, że nie szczepi się na czarną ospę - uważa się ją za chorobę opanowaną i w tej chwili niegroźną. Podobnie uważam boty w tej chwili za opanowane i niegroźne, więc nie widzę powodu, by im w tej chwili zapobiegać (oczywiście nie ja tu jestem ostatecznym decydującym).

2.
Co się zaś tyczy usuniętego wątku - ograniczę się do stwierdzenia, że uważam - ja jako Bandyta, nie jako moderator, że niekoniecznie była to najsłuszniejsza decyzja.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 21:38:32 
Awatar użytkownika

Wszystko, co miałem na ten temat do powiedzenia jako zwykły szary użytkownik, napisałem powyżej. To samo mogę powiedzieć o słowach moderatora :mrgreen:

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 23:46:54 
K.T.W.S.G. pisze:
Znowu... "Się uważa"... Wikipedia uważa?

Niby nie chcesz grać w ping-ponga, a na tego typu docinki cały czas masz ochotę. Dziwne. Nie wiem, czy Wikipedia uważa. Może Ty powiesz - tak często o niej piszesz, że chyba powinieneś wiedzieć. :|

No i widzisz. Sam piszesz, że wznowiono. A wcześniej? A reszta świata? Nie szczepiono/Nie szczepi się. Czemu nie, jeśli nie dlatego, że uważano/uważa się, że już jest niegroźna? Jak sam piszesz, teraz uznano, że znów stanowi zagrożenie, więc rozpoczęto szczepienia. Ale też nie wszędzie. Nie widzę tu ŻADNEJ sprzeczności z tym, co pisałem wcześniej.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 11 września 2006 19:38:33 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
z dystansem podchodzić do różnych spraw i "przywiązań", a zwłaszcza internetowych.

:piwo:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 18 września 2006 23:52:52 
Forum działa w ciągu dnia niemożebnie wolno

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 września 2006 20:05:18 
Awatar użytkownika

To jest jakiś koszmarrrrr...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 września 2006 21:09:15 
Awatar użytkownika

odechciewa się :? :(

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 września 2006 21:27:33 
Awatar użytkownika

tak.. zgadzam się

muli z prędkością światła :?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 358  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.