Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:24:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 października 2014 09:44:07 
Awatar użytkownika

panek pisze:
A czy Biblię włączamy do literatury?

Jeśli jednak tak, to trzeba wymienić Goga i Magoga z utworu "Śmierć w Wenecji".

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 października 2014 20:29:53 
Awatar użytkownika

Jak zwykle brawo za trafne wyciągnięcie starego tematu z rękawa!

Przeczytawszy ten bardzo stary, bardzo krótki, ale i bardzo interesujący temat, przede wszystkim pomyślałem, że było to w czasach, gdy nikomu jeszcze się śniło o płycie "Prozess", która może jest najbardziej literacko zakorzeniona ze wszystkich Armii. A jednak - do tego wątku chyba nie pasuje, bo czy występuje tam jakaś postać literacka?...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 22 października 2014 06:29:28 
Awatar użytkownika

Miałem niemal dokładnie takie same przemyślenia. Ta płyta wręcz "pływa w literaturze" ale konkretnej postaci nie ma.
No chyba, że na kanwie filmów powstały jakieś książki (komiksy?) o Godzilii czy Złym Poruczniku... ale to już nie to, to nie to!

Tytuł:
PostWysłany: śr, 22 października 2014 07:15:03 
Awatar użytkownika

Mothra, Predator, Obcy, King Kong - choroba, faktycznie raczej żaden z filmów nie miał książkowego pierwowzoru.

Ale może chociaż "Podziemny front" by się załapał? :)
EDIT: A to z kolei był komiks na podstawie serialu, więc też nie to.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 22 października 2014 07:50:21 
Awatar użytkownika

A "odźwierny" w Przed Prawem?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 22 października 2014 08:30:26 
Awatar użytkownika

Myślałem o nim. Dotychczas w tym wątku pojawiali się bohaterowie wymienieni z nazwy, że tak powiem. Odźwierny nie ma nazwy, zresztą słowo "odźwierny" też nie pada. Ale za to jest podmiotem mówiącym! Myślę, że w szerokim sensie jak najbardziej pasuje, chyba że chodzi nam o cytatowość i wtedy musi być czarno na białym nazwa własna ;-)

PostWysłany: wt, 16 czerwca 2020 17:49:32 
Awatar użytkownika

Herman Hesse w Podróży na Wschód pisze:
Wielka różnorodność wspomnień czyni moją relację szczególnie trudną. Powiedziałem, że maszerowaliśmy już to w małej grupie, już to tworząc cały zastęp czy zgoła armię, niekiedy jednak pozostawałem w jakiejś okolicy tylko z jednym towarzyszem lub nawet zupełnie sam, bez namiotu, bez naszych przywódców. Relację moją utrudnia jeszcze to, że wędrowaliśmy nie tylko w przestrzeni, lecz także w różnych czasach. Zmierzaliśmy na Wschód, ale wyruszaliśmy także w średniowiecze lub w Złoty Wiek; przeciągaliśmy przez Italię lub Szwajcarię, niekiedy jednak spędzaliśmy noc w X stuleciu i bawiliśmy w gościnie u patriarchów lub wróżek. W okresach, w których pozostawałem sam, często odnajdywałem okolice i ludzi znanych mi z mojej własnej przeszłości, wędrowałem z moją dawną narzeczoną poprzez lasy nad brzegami Górnego Renu, z przyjaciółmi mojej młodości hulałem w Tybindze, Bazylei i Florencji lub też jako chłopiec wyruszałem wraz z kolegami szkolnymi, by łapać motyle czy podpatrywać wydry. Zdarzało się też, że moimi towarzyszami stawały się ulubione postaci z książek, które czytałem: obok mnie cwałowali Almanzor i Parsifal, Winko i Złotousty czy Sancho Pansa, z którymi zajeżdżaliśmy w gości do Barmekidów. Kiedy później znowu znajdowałem się w jakiejś dolinie razem z moją grupą, słuchałem naszych pieśni i spoczywałem w namiocie naprzeciw namiotu przywódców, stawało się dla mnie od razu jasne, że moja wyprawa w dzieciństwo czy wędrówka z Sancho Pansą również były częścią podróży na Wschód; naszym celem bowiem był nie tylko Wschód, czy też raczej: nasz Wschód był przecież nie tylko jakimś krajem czy pojęciem geograficznym, lecz również ojczyzną i młodością duszy, znajdował się wszędzie i nigdzie, był jednością wszystkich czasów. Co prawda zdawałem sobie z tego sprawę tylko od czasu do czasu, ale właśnie te chwile były dla mnie źródłem wielkiego szczęścia, i nimi się wówczas cieszyłem.

Tom chyba nie wspominał nigdy o tej książce, ale ten fragment zdaje mi się bardzo pasować do Armii na pewnym zapomnianym już trochę etapie...

PostWysłany: czw, 23 lipca 2020 21:03:54 
Awatar użytkownika

Bardzo ciekawe! I znów ta próba zdefiniowania ( czy raczej poczucia) czym jest owy Wschód.

PostWysłany: pt, 24 lipca 2020 23:00:26 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Tom chyba nie wspominał nigdy o tej książce

Hm... chyba gdzieś wspomniał. Ale nie umiem tego teraz "zlokalizować"...

:wink:

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: sob, 25 lipca 2020 16:19:53 
Awatar użytkownika

Na stronie Badury był komentarz Kamika, że tekst piosenki powstał pod wpływem tej książki, ale na ile było to oparte na jakimś twierdzeniu Budzego, a na ile na spekulacji, nie mam pojęcia.

PostWysłany: ndz, 26 lipca 2020 08:37:44 
Awatar użytkownika

No to już na pewno da się zlokalizować w wywiadzie sprzed parunastu dni https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... streamingu

PostWysłany: śr, 30 lipca 2025 19:38:01 
Awatar użytkownika

Zastanowił mnie taki obraz z trzeciej pieśni "Boskiej komedii":

Cytat:
Patrzę i widzę, jak wirem niesiona
wielka chorągiew, wciąż się kręcąc, biegła,
niegodna swoje rozwinąć znamiona.

A za nią ciżba ludu tak rozległa,
iż mi uwierzyć było rzeczą nową,
że taka liczba śmiercią już poległa.

To obraz z Przedpiekla, gdzie znajdują się dusze tych, "co bez hańby żyli i bez chwały", "wygnane z niebios, których piękność ćmiły; / piekło nie chciało przyjąć w swe otchłanie, bo z nich źli chluby nie mają, ni siły". Czyli tacy bardziej bierni czy letni.

Przeciwieństwem tego obrazu wydaje mi się ta powiewająca chorągiew z "Kochaj mnie". Na niej na pewno było widać znak czy coś! Zresztą cały utwór, cały klimat tamtej Armii jest przeciwieństwem, ucieczką od "martwego snu", zmierza do zdecydowanej deklaracji po jednej ze stron :) .

Nie mówię, że chorągiew z Dantego zainspirowała Budzego, choć nie jest to niemożliwe, ale moim zdaniem stanowi intrygujący kontrapunkt!

PostWysłany: sob, 16 sierpnia 2025 19:50:53 
Awatar użytkownika

Ciekawą rzecz można też znaleźć w IX pieśni Czyśćca. Powyższe tłumaczenie było autorstwa Aliny Świderskiej, tym razem będzie Edward Porębowicz. Oto sen Dantego:

Cytat:
U lazurowych zwieszony namiotów
Ukazał mi się orzeł złotopióry,
Cały rozpięty, do runięcia gotów.
A śniłem, żem stał na wierzchołku góry,
Skąd był porwany do króla lataczy
Ganimed między olimpijskie chóry.

Te dwa ostatnie wersy są dla mnie niejasne, ale z pomocą przychodzi przypis: "Góra Ida w Azji Mnejszej, skąd Ganimedes został porwany przez Jowisza, który przybrał postać orła". Reszty szukać należy w opracowaniach mitologii. Tymczasem o swym śnie Dante mówi tak:

Cytat:
Dumałem: orzeł w tym miejscu co znaczy?
Może on tu jest na swym żerowisku,
Może skądinąd łupu brać nie raczy?

Dalej sen nabiera tempa:

Cytat:
Kręgi po kręgach zataczał, aż w błysku
Gromu spadł na mnie ptak przerażający,
Uniósł i w górnym zawisnął ognisku.

Tu poetę pali gorąco, że aż się od tego żaru budzi. Jest zdziwiony, zaniepokojony, ale Wergiliusz wyjaśnia i uspokaja:

Cytat:
W chwili gdy jutrznia wywróżyła słońce,
A duch spał w ciało spowity człowiecze
Przyszła niewiasta ku mnie i tak rzecze:
"Jam Łucja;

Ha!

Cytat:
...daj, niech śpiącego zabiorę
I łatwość drogi jemu ubezpieczę".

To ta Łucja z Syrakuz, która poniosła męczeńską śmierć 13 grudnia 304 roku. Piszą, że Dante miał do niej szczególne nabożeństwo, bo wierzył, że za jej właśnie wstawiennictwem wyzdrowiał z jakiejś choroby oczy. Czy też ócz. A Wergiliusz dalej mówi co się przydarzyło Dantemu, gdy spał:

Cytat:
Łucja szła naprzód, a ja za nią w górę.
Tu cię złożyła, a mnie zaświecona
Ócz jej pochodnia ku tej wiodła bramie;
Potem odeszli razem - sen i ona".

Ciekawe, że Dante/Triodante, a tu w tekście motywy, które kojarzyć się mogą raczej z Legendą :) . Wcześniej chorągiew, a teraz orzeł - będący Jowiszem, będący świętą Łucją, która pozwala człowiekowi przejrzeć na oczy. Hm!

PostWysłany: śr, 27 sierpnia 2025 23:08:10 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Tom chyba nie wspominał nigdy o tej książce, ale ten fragment zdaje mi się bardzo pasować do Armii na pewnym zapomnianym już trochę etapie...

Pamięć mi przy goni myślowej takie figle płatała
- Hesse "Podróż na Wschód" - wspominał, kiedyś wspominał... Ale! A może nie o Podróży, a o "Wilku stepowym"? Bo samym autorze na pewno wspominał... Inaczej bym nie odbył sprintu - stolik z książkami na Świętokrzyskiej-okolice Placu Zbawiciela po pieniądze (1991?1992? rok) Ale! A może to nie Budzy wspominał, a mistrz Prokopiuk w piśmie "i" o takiej inspiracji wspominał? i w dobrym tonie byłe Hessego wtedy nabyć...

Z pewności w same wątpliwości

A jeszcze chorągiew - z Rimbaud mi się kojarzyła, ale śladu na razie nie znalazłem...

PostWysłany: sob, 24 stycznia 2026 22:24:42 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
To obraz z Przedpiekla, gdzie znajdują się dusze tych, "co bez hańby żyli i bez chwały", "wygnane z niebios, których piękność ćmiły; / piekło nie chciało przyjąć w swe otchłanie, bo z nich źli chluby nie mają, ni siły". Czyli tacy bardziej bierni czy letni.

Przeciwieństwem tego obrazu wydaje mi się ta powiewająca chorągiew z "Kochaj mnie".

Bardzo interesujące!

A w ogóle skojarzyło mi się też z fragmentem tekstu "Słoneczka- piosenki z okładki" Ayi RL. To też czasy "Kochaj mnie", ale tam bliżej do obrazka z Przedpiekla:

deszcz anemiczny, zamiast oczyścić
rozmazał tylko zaschnięte brudy
flagi zmoczone wiszą ponuro
białe zlepiło się z czerwonym
nie dając w zamian innej barwy
i cisza...
i żadnej nadziei na burzę

(choć wiadomo, jak to u Kukiza, klimat jest bardziej politykujący niż metafizyczny)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.