Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:58:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 20:26:47 

Było epicko!

Przypuszczam, że, jeśli chodzi o staż koncertowy, nie mam się czym w tym gronie chwalić. Był to mój trzeci koncert Armii. Ośmielę się powiedzieć - najlepszy. Totalny czad na scenie, wykonanie z polotem oraz setlista, o jakiej nie śmiałbym nawet marzyć! Może brakło mi jedynie czegoś z Ultima Thule. Przecież to bardzo równy, ciekawy album...
Byłem ciekaw nowej (przynajmniej dla mnie - nie słyszałem jej wcześniej) sekcji rytmicznej. Wypadła świetnie - mnóstwo energii, do tego wszystko solidnie wykonane i dobrze wpasowujące się w styl grupy.
Nagłośnienie też było bardzo spoko. Jedynie sample były czasem zbyt głośne - jak we wstępie do Statek Burz - i zagłuszały kapelę. No i gitara na początku koncertu zdecydowanie za cicho. Jednak rozumiem, że takie kwestie nie do końca zależą od wykonawcy.

Miałem też przemyślenie: ja nie jestem jakoś specjalnie wyrobiony muzycznie, nie mam prawie żadnej wiedzy na temat muzyki. Z wiekiem jednak człowiekowi - chcąc, nie chcąc - trochę się ten słuch wyrabia. Dla mnie często oznacza to, że nie jestem w stanie słuchać kapel, którymi kiedyś się zachwycałem, bo poziom ich wykonawstwa po prostu to uniemożliwia. Chodzi głównie o wszelkiego rodzaju fałsze tudzież wokalistów nie próbujących w ogóle śpiewać (choć czasem dotyczy to też zespołów kulawych rytmicznie) :wink:
Fajnie było się jednak przekonać, że zespół, który mnie tyle razy wzruszał i zachwycał, którego repertuar uważam za jeden z najlepszych wśród rockowych kapel w tym kraju, to po prostu profesjonaliści. Dzięki Wam nie trzeba się w Polsce wstydzić, że się słucha szeroko rozumianej muzyki czadowej :D

Jestem wdzieczny, że Wam się ciągle chce tak wyżywać na tej scenie i powodzenia dalej!

P.S.
Ma ktoś jakieś nagrania, zdjęcia, cokolwiek? ;)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 20:35:59 
Awatar użytkownika

manool pisze:
Tosisiławo, z moją koszulką XL możemy zaczynać konkurencję, jak tylko się rozpakuję.

Manool moja też trochę nieprzyzwoita.. możemy zacząć czelencz!!! Ile mam jeszcze luzu przed Twoim rozpakowaniem???

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 20:40:31 
Awatar użytkownika

Tosisława pisze:
Ile mam jeszcze luzu przed Twoim rozpakowaniem???

Myślę, że w najgorszym wypadku do Poniedziałku Wielkanocnego.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 20:41:18 
Awatar użytkownika

:D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 20:51:35 
Awatar użytkownika

Ja tam nie uważam uśmiechu Profesora za szczególnie trudny do wyjaśnienia. Jaki koncert! Jacy ludzie! Co za dzień!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 21:12:20 

Chociaż nie byłam na miejscu - bardzo miło przypomnieć sobie dawne czasy i poczytać ten wątek. Czekam na zdjęcia!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 21:24:13 
Awatar użytkownika

I ja przyłączam się całym sercem do podziękowań! Niesamowita noc, koncerty i rozmowy!

Dziękuję organizatorom za cały włożony w to trud, serce i pasję.
Dziękuję obu zespołom.

Nie spodziewałam się, że na czadowym Spiricie można się wzruszyć do łez, a jednak był moment taki, że ryczałam. Dzięki za trafianie w sedno!
Dzięki Armii za wyjątkowy set, Budzemu za dedykację ostatnich piosenek i wszystkie słowa na końcu. Ja z Tobą nigdy nie miałam konfliktów, ale znów się wzruszyłam cholernie i do łez, bo przepraszam to słowo, które człowiek w pewnych sytuacjach bardzo potrzebuje usłyszeć, a nie każdego stać, żeby je wypowiedzieć, a Ty pięknie pokazałeś w ten sposób, że my, Twoi forumowicze i supporterzy jesteśmy dla Ciebie ważni!

Dziękuję forumowiczom za spotkania i rozmowy! Bardzo miło było pogadać ze starymi znajomymi - serdeczne pozdro dla Was, jak również poznać wiele osób do tej pory osobiście nie znanych - szczególnie serdeczne pozdro dla Leszka, Marceli i Anastazji, ale też wszystkich innych, z którymi gadałam mniej. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, ilu jest starych, zasłużonych forumowiczów, których do tej pory nie znałam! A jak czytam ten wątek, to widzę, że było Was tam jeszcze więcej, niż poznać zdołałam. No i pozdro również dla poznanych nie-forumowiczów, mam nadzieję, że jeszcze się zobaczymy na forum!

Arasek, faktycznie to ze mną i Leszkiem gadałeś o tym, że to forum jest unikatem i zaprawdę - jest! Miejscem, z którego nie da się odejść, coś o tym wiem...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 22:11:21 
Awatar użytkownika

Chciałem zauważyć, że interakcja między Armią a publicznością miała też wymiar komiczny. W pewnej chwili z publiczności dało się słyszeć tradycyjny już okrzyk "Siekiera!". Elrond, idąc tropem tradycji, stwierdził, że to musi być Budyń, a tu Budyń odkrzykuje... "Ale to nie ja!". Elrond nie daje za wygraną i kończy, że to musi być jakiś "drugi Budyń" :D Drobna rzecz, a cieszy.

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 22:50:59 
Awatar użytkownika

Na wstępie chciałem pochwalić po prostu zawodowy koncert Spirit of 84. Znakomita setlista, nowe kawałki mocno przebojowe, no i teksty - Budyń aktualnie odszedł od publicystyki na rzecz błyskotliwie sformułowanych, egzystencjalnych przemyśleń (taki trochę powrót do klimatu "Czasu" i "Latarki"), co bardzo mi się podoba. Całość spięta chwilami mrocznym, hardcorowo-punkowym czadem wzbogaconym wokalem czarno odzianej Eowiny o słodkiej buzi. Wokal Budynia bezbłędny - wściekły, przejmujący, głęboki - fragmenty "mówione" nie umywają się do jego "ryczenia". Piątka z plusem !

Koncert Armii był jednym z najbardziej "modlitewnych" w jakich uczestniczyłem. I nie chodzi tylko o setlistę, ale klimat, który momentalnie się stworzył po czadowym Saluto, kiedy wjechał Parowóz nr 8. Ta niezwykła pieśń, której monumentalne zakończenie, tchnące grozą Zaświatów zawsze przyprawia mnie o ciarki była początkiem misterium modlitwy i Ducha. Adwent, Popioły, Gdzie Ja..., Pięknoręki... Kulminacją była Opowieść Zimowa i 3 Bajki, dziękczynieniem - On jest tu.

Był to koncert ze wszechmiar niekomercyjny, intymny, medytacyjny wręcz, pomimo ognia dającego z głośników. Z radością i uniesieniem zdzierałem gardło :)

No i chwała wszystkim forumowiczom, którzy przybyli często z bardzo daleka, żeby wspólnie przeżyć te niezwykłe chwile. Podwójna chwała organizatorom z Mikim na czele, który stał się twarzą tego przedsięwzięcia. Z przyczyn obiektywnych musiałem zmyć się ok 1.00, więc rozmowy były dość krótkie, ale serdeczne, bez dystansu który mógł wywołać czas. Pozdrawiam wszystkich ! To było niezwykłe !

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 22:53:50 
Awatar użytkownika

ale się to wszystko fajnie czyta! :piwo:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 23:00:11 
Awatar użytkownika

Paulus_Wolf pisze:
kiedy wjechał Parowóz nr 8. Ta niezwykła pieśń, której monumentalne zakończenie, tchnące grozą Zaświatów zawsze przyprawia mnie o ciarki była początkiem misterium modlitwy i Ducha. Adwent, Popioły, Gdzie Ja..., Pięknoręki... Kulminacją była Opowieść Zimowa i 3 Bajki, dziękczynieniem - On jest tu.

a po drodze było dawno nie słyszane na koncertach Niech Cię strzerze, niech Cię wspiera Chrystus !

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 23:00:26 
Awatar użytkownika

No szkoda, że Cię lotnisko zmeczyło, bo na Twoją obecność liczyłem ;-)

manool pisze:
Jak można nie lubić Prozessu??

Można ;-)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 23:00:48 
Awatar użytkownika

Natalia, szykowałem się na rozmowę o Mieście 44... :(

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 23:01:18 
Awatar użytkownika

Mecz! Mecz!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 grudnia 2014 23:02:46 
Awatar użytkownika

No ale jaki? "Der Prozess" vs. reszta świata? Jaśka to nikt na ubitej ziemi spotkać nie chce.

Touch your hand to the wall at night

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.