Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 08:03:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 07 września 2025 20:11:56 
Awatar użytkownika

A to numer. Jarmusch zdobył Złotego Lwa w Wenecji za swój nowy film. Bardzo się na niego cieszę, ale z takimi laurami to mi się Jarmusch nie kojarzy.

W obsadzie aktorzy, z którymi już współpracował: Cate Blanchett, Adam Driver czy - całkiem już starutki - Tom Waits.

PostWysłany: pt, 06 lutego 2026 22:48:22 
Awatar użytkownika

I ten Tom Waits rozbija bank! Rewelacyjna rola. Ale nie jedyna, w sumie trzy razy troje bohaterów, i ogólnie wszyscy udani. Najbardziej po Waitsie podobała mi się chyba Vicky Krieps jako ta bardziej wyluzowana córka na herbatce w Dublinie ;-)

Cały film bardzo udany, jakkolwiek Paterson to to nie jest; brakuje jakby jakiegoś "czegoś" temu filmowi. Oczywiście tu prostota jest raczej programowa, być może bliżej tu do Inaczej niż w raju, niż kiedykolwiek od bardzo dawna (estetycznie nie, ale pod względem rozmów, które się nie kleją, jak najbardziej). Bardzo mi się podobała konstrukcja tego filmu - niby trzy osobne nowelki, ale bardzo udatnie do siebie upodobnione z zachowaniem istotnych różnic. Słowa i motywy powtarzają się niemal, jak refreny, układ rodzinny konsekwentnie taki sam, a relacje zupełnie inne, a jednak za każdym razem w jakiś sposób ważne, mimo całej absurdalności herbatki i innych takich. Zdecydowanie seans na plus.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.