Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:56:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 61  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 12 września 2008 13:17:40 
Awatar użytkownika

Wklejam kilka fotek ale nie pisze z kąd, niech to będzie konkurs :D

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnio zmieniony pt, 12 września 2008 13:49:44 przez ahu, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: pt, 12 września 2008 13:46:04 
Awatar użytkownika

ahu pisze:
nie pisze z kąd

ahu pisze:
pireneje

hmm... :wink:

Tytuł:
PostWysłany: pt, 12 września 2008 13:52:09 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
ahu napisał:
pireneje

hmm...

cos mi sie powalilo przy wklejaniu :wink:

Tytuł:
PostWysłany: pt, 12 września 2008 13:58:19 
Awatar użytkownika

Przepraszam w sumie, że tak to od razu wykorzystałem.
A zdjęcia bardzo piękne!!!!
Może napiszesz coś o okolicznościach ich powstania? :P

Tytuł:
PostWysłany: pt, 12 września 2008 14:09:08 
Awatar użytkownika

Cytat:
Przepraszam w sumie, że tak to od razu wykorzystałem.
A zdjęcia bardzo piękne!!!!
Może napiszesz coś o okolicznościach ich powstania?

Spoko, wygrałes konkurs :mrgreen:
Powstały przy okazji tegorocznego urlopu w drugiej połowie sierpnia przez dwa tygodnie łojenia z zachodu na wschód w części centralnej. No i co tu pisac, wrażenie rewelacyjne.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 12 września 2008 14:14:07 
Awatar użytkownika

ahu pisze:
wygrałes konkurs

Hehe, to miło! :)

ahu pisze:
Powstały (...) przez dwa tygodnie łojenia z zachodu na wschód w części centralnej

Oooooooo! Podziel się doświadczeniami (jeśli tylko będziesz miała ochotę :wink: ) :) .

Tytuł:
PostWysłany: pt, 12 września 2008 19:21:46 
Awatar użytkownika

Piękne te Pireneje.

antiwitek pisze:
Oooooooo! Podziel się doświadczeniami (jeśli tylko będziesz miała ochotę ) .

Popieram powyższy pomysł :wink:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 13 września 2008 08:24:09 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
jeśli tylko będziesz miała ochotę
Miał. :wink:
Bombowe zdjęcia!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 13 września 2008 08:47:14 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Miał.

Ojej! :) Sorawa! :wink:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 13 września 2008 08:47:48 
Awatar użytkownika

Też mi się zawsze myliło z agu. Sprawdziłem. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 września 2008 13:19:20 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Podziel się doświadczeniami

Dziele sie :D
Ekipą trzyosobową przemiescilismy sie samolotem do Girony pod Barcelone i dalej komunikacja miejscową do miejscowości Sallent de Gallego w Aragonii, gdzie nastapił start marszruty, po uprzednim zaopatrzeniu, tu ciekawostka w sklepie beczki z winem i kranikiem do degustacji przed wyborem trunku, wybór oczywiście został dokonany :lol:
Generalnie są tam trasy długodystansowe GR11, GR10 i HRP po stronie Hiszpanskiej i Francuskiej wzdłuż niemal całych Pirenejów. My ze względu na ilość czasu (2 tyg.) obralismy część centralną. Można iść etapami od schroniska do schroniska, my wybralismy namioty, są tez darmowe kabany ale jakos nie natrafilismy na taką którą dałoby sie zasqotować. Co kilka dni trafia sie jakas miejscowość dla uzupełnienia prowiantu, wody jest pod dostatkiem, także spietrzonej w jeziora ale w taki sposób ze zapory specjalnie nie psują krajobrazu. Po drodze mnogo wodospadów, słynny kanion Ordesy , po drodze zaliczone trzytysięczniki Petit Vignemale we Francji, i w Hiszpanii Monte Perdido-podobno najwyzszy wapienny w Europie i Posets, są jakies sladowe lodowce. Do korony Pirenejów zabrakło nam ze 3 dni coby wejść na najwyższy 3404 Pico de Aneto, trza będzie kiedys powtórzyć ten kierunek :lol: Generalnie nie jest jakos bardzo trudno, raz sie trafiły łancuchy, czasem trzeba użyc rąk, momentami piargi wyjezdzają spod nóg, potrzebna dobra orientacja w terenie i współpraca z mapą-znakowanie tam gdzie jest to minimalne lub kopczyki, czasem poprostu wydeptana ściezka, potrzebna tez dobra kondycja , niemal codziennie pokonuje sie 1000 m w góre i w dół , rzadko sie trafia cos płaskiego lub graniówka.
Polecam :!:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 września 2008 17:57:55 
Awatar użytkownika

Hej, dzięki, wygląda to na bardzo fajną wyprawę!
Jedno mnie zaciekawiło... :P
ahu pisze:
w sklepie beczki z winem i kranikiem do degustacji przed wyborem trunku, wybór oczywiście został dokonany
Smaczne? Wzięliście na drogę czy spożyliście na miejscu? :wink: :D

Tytuł:
PostWysłany: śr, 17 września 2008 08:50:18 
Awatar użytkownika

Cytat:
Smaczne? Wzięliście na drogę czy spożyliście na miejscu?

Po degustacji wzielismy na droge, ale zapas na dwa dni rozszedł sie w pierwszy wieczór :roll: Dość mocne, charakterystyczne, zupełnie inne niz butelkowane.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 04 października 2008 22:56:08 
Awatar użytkownika

Mirus pisał tu o Luboniu Wielkim - w zeszłym tygodniu poszedłem sprawdzić czy to prawda, że jest tam fajnie :wink: .

Nie nastawiałem się na intensywne chodzenie: do Rabki dotarłem koło południa. Obejrzałem drewniany i duży dawny kościół św. Marii Magdaleny (obecnie muzeum Orkana), zaglądnąłem na peron i do budynku stacji kolejowej (fajnie - lody, witraże, kursujący dość często w sezonie letnim pociąg retro do Mszany Dolnej :) ), zrobiłem zakupy, przeszedłem przez część zdrojową, skręciłem także na cmentarz. Świeciło słoneczko, niebo błękitne, widziałem całkiem żółte klony, od których trudno było oderwać wzrok.

A potem już wstąpiłem na niebieski szlak do Rabki Zaryte, oczywiście ginął mi on, ale nie tylko przez moją niefrasobliwość. No, ale po drodze trochę podejścia, las, łąki u góry. A myślałem, że będzie to całkiem słaby odcinek :) .

Przez Zaryte tylko przeszedłem. I dalej w górę, żółtym szlakiem. Kiedyś schodziłem nim w zimie, właściwie wtedy zjeżdżaliśmy na pupach i było bardzo fajnie, ale chciałem zobaczyć jak idzie się w górę i jak wyglądają te skalistości poprzednio zakryte śniegiem. Po drodze pastwiska, pojedyncze krowy, byki - a pod samym lasem zatrzymałem się na posiłek.
O, miałem chleb wypieczony w Jordanowie, masło - z ciekawości - irlandzkie tradycyjne z ziołami, kiełbaskę krakowską suchą (drugiego dnia zastąpił ją brie), pomidorek i sok warzywny. Luks! :D I widok na ścianę Gorców. Z dołu pogwizdywał parowóz.
Potem przez las. A pod szczytem gołoborzątko i te skałki. Bardzo fajny zakątek a szlak poprowadzony jest tak, że jeśli trzymać go się ściśle, to nawet są elementy wspinaczki :wink: . Chyba też jaskynia, ale wejście do niej bardzo wąskie. I jeszcze Tatry, Tatry można widzieć siedząc na ciepłym kamieniu - choć może niezbyt wyraźnie i dosyć białe.
Stamtąd na szczyt już bardzo blisko: najpierw wieża telewizyjna - no, jest to element obcy, ale mogło być gorzej, to pokrycie jej gontem w dolnych partiach nawet jest trochę rozczulające :wink: , a potem już schronisko. Jeszcze było popołudnie, więc dość liczne towarzystwo tu i tam.

Mogę powiedzieć, że za trzecim razem na Luboniu miałem bardzo dobrą widoczność, ha! I jeszcze, że ten widok z góry jest jednym z moich ulubionych gdy chodzi o Beskid Wyspowy. Ćwilin, Mogielica - stamtąd widać szerzej, rozmaite góry (no, na szczycie Mogielicy nawet ostatnio pojawiła się wieża widokowa, alem jeszcze z niej nie patrzył), ale tu chodzi mi o spojrzenie na sam właśnie ten Beskid.
Rzecz pierwsza (i osobiście najważniejsza): patrzyłem stamtąd na góry otaczające Wiśniową, gdzie dość długo mieszkałem i się w ogóle urodziłem, hehe. Zdziwiłem się, że Grodzisko ma z Lubonia identyczną sylwetkę jak z Wiśniowej. Z jakimś lekkim wzruszeniem patrzyłem na tę górę, która jest też najdalej na północ wysuniętym szczytem Wyspowego, taka góra strażnicza. I rzecz druga: pięknie widoczna z Lubonia wyspowść Wyspowego. Szczebel, Lubogoszcz, Śnieżnica, Ćwilin, wychylająca się z drugiego planu wyraźna Kostrza - te ich masywne, ciemne i tajemnicze ciała w niewielkiej odległości od siebie i w kontraście do świateł w dolinach - super.

Trochę pobuszowałem po bliższych i dalszych okolicach schroniska, a potem okazało się, że zostaliśmy tylko gospodarz i ja (nie licząc panów od wieży tv). Posiedzieliśmy przy ognisku, posłuchałem o różnych sprawach mniej lub bardziej związanych z Luboniem, pogadliśmy też trochę o życiu :wink: . W schronisku dostałem szklankę pysznego robionego wina, zamówiłem też kwaśnicę (bardzo dobra!). A potem poszedłem spać, ciesząc się tym, że w sali głównej schroniska, o której już była tu mowa.

Bo to schronisko jest dosyć szczególne. Widać, że jest takie jakie jest nie ze względów praktycznych i to mi się bardzo podoba. Ta jego wysokość, kształt - coś jak domek muminków? Piwnica, parter - gdzie kuchenka i sala - bufet, piętro z salą główną i poddasze na którym znajduje się pokoik obsługi. Cztery poziomy i cztery wielkie okna na cztery strony świata w tej dziesięciołóżkowej sali, gdzie w kącie stoi piec kaflowy - po prostu pięknie. I to przenikanie się różnych przestrzeni. Hm. Hmmm.... Rankiem kawa, jajecznica - a do wrzątku do termosu dostałem - hehe, nie wiem co mam o tym myśleć - ekspresową herbatę z prądem. Nic nie trzeba było dolewać, tylko torebkę zalać wrzątkiem. Pachniało, smakowało i do tego (podobno :wink: ) miało jeszcze pół procenta alkoholu :) .

Zszedłem na Glisne, z Glisnego w górę na Szczebel - te fragmenty szlaków to takie zwyklaki beskidzkie. Ale już ten czarny ze Szczebla do Mszany... Las najpierw fajny, potem skałki, urwiska w lesie, z których co nieco widać. Mniejsze i większe. A potem karkołomne zejście, uau! :) Mirus, nieźle się musiało tam Wam podchodzić - też chciałbym tego spróbować! A potem Mszana Dolna, PKS i tyle. Dość nagle się skończyło, bo to był już środek poniedziałku.

:)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 października 2008 13:48:03 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
na szczycie Mogielicy nawet ostatnio pojawiła się wieża widokowa
:shock:
I super że pociąg jeździ znów!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 61  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.