Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 24 stycznia 2007 13:13:08 

i nawet na zdjeciu widac dom na moscie. :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 27 stycznia 2007 00:33:56 
Awatar użytkownika

Obrazek

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 01 lutego 2007 19:47:46 
Awatar użytkownika

W najbliższym czasie będę miała okazję (a wręcz konieczność :-)) skorzystania z tego wątku, bowiem okazało się dziś, że będę prowadzić coś w rodzaju kółka turystyczno-historycznego w szkole podstawowej i głównym tematem ma być właśnie stary Mokotów. Jeśli macie dla mnie jakieś propozycje, ciekawe miejsca, ciekawych ludzi, ciekawe opowieści - zapraszam na priva! :) Pomoc bardzo mi się przyda, bo ilość jeszcze innych rzeczy, które mam przygotowywać trochę mnie przygniata...
uch.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 08 lutego 2007 20:31:42 
Awatar użytkownika

W gruncie rzeczy, informacja o tym miejscu w sieci mogłaby się znaleźć tutaj, ale warto zaznaczyć warszawski charakter powyższej inicjatywy :wink:

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: czw, 15 lutego 2007 11:13:32 
Awatar użytkownika

Właśnie piszę sobie posta w stolycy. Widok na Novotel. Bardzo miło. :-)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 16 lutego 2007 22:59:17 
Awatar użytkownika

znaczy co...? siedziałeś na przystanku pod Cepelią? :shock:

;-)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 16 lutego 2007 23:21:23 
Awatar użytkownika

Eeee... nie wiem :oops: - tam jest taka kafejka internetowa vis a vis Novotelu...

W ogóle ciekawie przecinałem izotermy po drodze. Wyjeżdżałem z wczesnoporannego, dość ciepłego (+6 stopni) i pogodnego Poznania (piękny wschód słońca przed Koninem!). Oczywiście żadnego śniegu. Pierwsze topniejące łachy zaczęły pojawiać się za Kutnem. A Warszawie tego śniegu było jeszcze całkiem sporo, szczególnie w parkach. No i bardzo londyńsko - mgła zjadała czubek zabytkowego PKiN.
Jak zwykle Warszawa dostarczyła mi osobliwych wrażeń architektonicznych. W żadnym innym mieście (może jeszcze oprócz Grónego Śląska) nie sąsiadują ze sobą tak piękne i tak obrzydliwe budowle! Poznańska sinusoida jest na tym tle bardzo spłaszczona.
No i znów: handel uliczny. Na tyłach domu towarowego przy rondzie Wiatraczna widnieje duży napis "Zakaz handlu". Poznański handlarz uliczny jest zgrupowany z innymi w określonych punktach miasta i generalnie nie występuje z skupiskach kilkustastanowiskowych. Ale jeśliby już wystąpił, to na widok napisu "Zakaz handlu" poszedłby gdzies indziej. Warszawscy handlarze obchodzą się z napisem łagodnie: nie walczą z nim, tylko pobłażliwie ignorują. Był tam Pan Z Jajami, Pani Z Pączkami, Pan 1001 Drobiazgów Na Łóżku Polowym, Pani Warzywo oraz Pan Garnek Zeptera. Ich bezpretensjonalny marketing pod zakazem zjednał mi do nich sympatię i nawet przez milisekundę pomyślałem o nabyciu garnka. Jednak głoszona przez sprzedawcę dożywotnia gwarancja trochę mnie skonfundowała. Jakiś głupi garnek ma mnie przeżyć? Poszedłem więc dalej. :-)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 16 lutego 2007 23:41:36 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Jednak głoszona przez sprzedawcę dożywotnia gwarancja trochę mnie skonfundowała. Jakiś głupi garnek ma mnie przeżyć?

hehehehe... dobre! :)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 12:00:17 
Awatar użytkownika

a jak szanowna Warszawa zapatruje się na "Złego" Tyrmanda?
Zaliż piewcą on czy soc-paszkwilantem?

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 19:31:20 
Awatar użytkownika

"Zły" to doobry buk! Polski Zorro, czy nawet wg Wojtka Manna - Zygmunt ;) Nie zaszkodzi odkopac go i czytac teraz, gdy warszawe lepiej sie poznalo.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 20 lutego 2007 22:17:51 
Awatar użytkownika

dzisiaj w warszawie przede wszystkim fragment przebicia do śródmieścia. Reduta banku Polskiego skąd Morro z Zośkowcami o 4 nad ranem "wyruszali":
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: wt, 20 lutego 2007 22:22:53 
Awatar użytkownika

potem przebiegali przez Bielańską - po drugiej stronie ulicy były stanowiska niemieckie, cała szerokośc ulicy zasłana była trupami, częśc zołnierzy wycowała się, Morro i ok. 60 harcerzy biegło dalej w ruiny
Obrazek

dotarli do senatorskiej, ukryli się w jakimś sklepie naprzeciwko kościoła św. antoniego. dziś okazało się, że naprzeciwko tego kościoła jest weterynarz, do którego chodziłam niczego nieswiadoma przez dwa lata mieszkania w wawie z psem gapą. podczas przebigania tej ulicy morro został postrzelony w przegrodę nosową
Obrazek

ciarki przechodzą, gdy teraz widzi się jak małe odległości to były.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 21 lutego 2007 21:43:04 
Awatar użytkownika

Natalia, świetna wycieczka! :piwo: Może mi kiedyś też się uda zrobić podobny wypad do Warszawy śladami Powstania. Swego czasu często zaglądałem na forum Lao Che (ostatnio nie miałem na to czasu), ludzie z tego forum czasami też robią takie wycieczki - śladami Powstania, często z jakimiś historykami i pasjonatami, to jest bardzo ciekawe, bo można też posłuchać ciekawych opowieści. Potem na forum zamieszczali relacje z takich wycieczek, czytałem je z wielkim zaciekawieniem, no i fotki też były ciekawe.

Twoja relacja też bardzo ciekawa i fotki też, może coś jeszcze dodasz?

A może by kiedyś np. na wiosnę, lub w innym terminie zrobić podobną wycieczkę z zainteresowanymi urzytkownikami naszego forum, chętnie bym przyjechał na takie coś do Warszawki :) .

Tytuł:
PostWysłany: sob, 24 lutego 2007 17:54:39 
Awatar użytkownika

Wzruszyłem się :mrgreen:

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 25 lutego 2007 23:14:30 
Ja to bym chciał jeszcze jakieś przedwojenne ulotki zobaczyć ;)
A metro teraz do 2.3o w weekendy (tylko ten koncert najbliższy w niedzielę :/ ;) )

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 84  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.