Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 61  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 06 września 2007 20:19:57 
Awatar użytkownika

Świetne! A szczególnie to ze studiowaniem mapy z widokiem na góry i morze. Ale czad!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 07 września 2007 10:28:45 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
a możesz jeszcze jakieś szczegóły techniczne podać ? Czyli: ile chcą za nocleg, czy można biwakować przy schronisku, czy można skorzystać z łazienki za drobną opłatą i jak wygląda aprowizacja, czyli czy po drodze spotyka się sklepy i jak często no i ile zajmuje przejście całego szlaku... i jeszcze jak jest z zaopatrzeniem w wodę - czy jest gdzie nabrać i jak często...

Średnio 4 Euro za nocleg w swoim namiocie przy schronisku lub 9 Euro w schronisku od głowy, do dyspozycji masz prysznic(tylko raz byl ciepły), kibel, i prawie przy każdym stanowisko z gazem do gotowania- poza schroniskami niebardzo jest sens sie rozbijac bo z rzadka są odpowiednie ku temu miejscówki no i wody za często nie ma, no i niby jest surowo zabronione na dziko biwakować, nie wolno tez palić ognisk bo zagrożenie pożarowe- dwa razy złamalismy ten zakaz- raz by zrobic obiad, drugi by jajka na twardo ugotować :lol: Wodę czasem mozna spotkać ale lepiej na to nie liczyc i brac ze schroniska na cały dzień. Ze sklepami jest blado, wlasciwie tylko w paru schroniskach można kupic jakis chleb, owoce, cos w puszce albo czekolade, westmani zamawiają sobie obiad za srednio 15 Euro ale jedzą dopiero po 18.30 jak sie skonczy sjesta :lol: Za to wszędzie można dostać wino z czego kożystaliśmy :piwo:
dyingbride pisze:
Tylko nie ten ciezar plecaka. Samo zarlo 7 kilo, eh

ale ubywa po drodze i nawet mi teraz głupio bez plecaka, tak jakos dziwnie lekko :mrgreen:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 09 września 2007 20:54:11 
Awatar użytkownika

Właśnie ponownie przeczytałem posty Izy, Bogusa i Witka z wycieczki w Bieszczady. Świetne!!! Piękne wspomnienia wróciły mi z urlopu. Chociażby to: BartZ miesiąc temu gdzieś pomiędzy Tarnicą a Szerokim Wierchem. Ja chcę tam znowu!!!!!!!

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: pn, 10 września 2007 11:26:27 
Awatar użytkownika

Umiesz latać? :shock: :shock: :shock:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 10 września 2007 16:24:06 
Awatar użytkownika

A Ty nie umiesz? :shock:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 23 września 2007 17:52:41 
(-)

Ostatnio zmieniony czw, 02 lipca 2009 07:59:51 przez Y, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 23 września 2007 18:45:37 
(-)

Ostatnio zmieniony wt, 23 grudnia 2008 23:24:37 przez Y, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: wt, 02 października 2007 20:28:17 
Kolejna legenda morskooczna przeszła za najdalszą grań :-( Wczoraj zmarł Asceta - Tadeusz Targalski - dobry człowiek. Strasznie smutna wiadomość :-(

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: śr, 03 października 2007 09:05:31 
Awatar użytkownika

:cry: :cry: :cry:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 04 grudnia 2007 14:43:52 
No niestety. Dziś kolejna straszna wiadomość. W wieku 64 lat zmarł tragicznie Andrzej "Baron" Skłodowski. Wielki człowiek, świetny gawędziarz, wybitny alpinista, przewodnik i ratownik TOPR. Jeden z morskoocznych symboli. Strasznie szkoda.......... :-( :-(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspomnienie na stronie Klubu:
Cytat:
Smutna wiadomość i ciężka, niepowetowana strata. Zmarł nasz przyjaciel i górski nauczyciel, nieodłączny towarzysz klubowych wyjazdów - Andrzej Skłodowski, słynny "Baron".

Jakże będzie Cię brakowało, Baronie.

Był Baron jednym z tych ludzi, którzy całe swoje życie związali z górami. Instruktor i przewodnik górski wprowadzał w góry wiele pokoleń wspinaczy, w tym także mnie i wielu z was. Brał udział w wyprawie na Shivling, i wielu innych, jest autorem drogi Ściekiem na Kotle Kazalnicy a ponadto dziesiątek innych, nowych dróg, ponieważ topografię znał jak mało kto. Pomimo niemłodego wieku zachowywał żelazną kondycję, przystąjąc jedynie na dymka aby dac odsapnąć młodszym kolegom. Zarażał entuzjazmem do gór, wprowadzał zdrowy rozsądek, kiedy trzeba gromił tubalnym, zachrypniętym głosem i nade wszystko - po prostu wspinał się.

Takim go zapamiętamy.

i na stronie PZA:
Cytat:
Andrzej Skłodowski nie żyje

Wczoraj, t.j. 3 grudnia 2007 w godzinach rannych, zmarł tragicznie we własnym mieszkaniu w Warszawie znany taternik, alpinista, instruktor alpinizmu, przewodnik i ratownik górski — Andrzej „Baron” Skłodowski

Andrzej Skłodowski urodził się 1 lutego 1944 roku w Częstocicach. Ukończył Wydział Etnografii Uniwersytetu Warszawskiego, ale przez wiele lat pracował jako dziennikarz w Polskiej Agencji Prasowej. Wspinał się w Tatrach od 1960 r. w lecie i od 1962 zimą. Od 1968 r. był członkiem Grupy Tatrzańskiej GOPR (później TOPR).

Przeszedł wiele nowych dróg w Tatrach, w lecie np. Wielkim Ściekiem Kotła Kazalnicy i środkiem ściany czołowej Kopy Spadowej. Ma także liczne pierwsze wejścia zimowe trudnymi drogami. W Alpach dokonał m.in. I-ch polskich przejść drogi Cassina na północno-wschodniej ścianie Piz Badile i Filara Gervasuttiego na Mont Blanc du Tacul.

Dużo pisywał w czasopismach taternickich, m.in. jest autorem opracowań wspinaczkowych Koprowego Wierchu, Hrubego Wierchu i otoczenia Buczynowej Dolinki. Wydał także kilka przewodników wspinaczkowych.

Ehhhhh..... Nie będzie już drugiego takiego..... :cry: :cry: :cry:

widzieliśmy się zaledwie miesiąc temu na Dniu Ratownika

Obrazek

:-(

PS. Baron o sobie samym:
Cytat:
Trochę o sobie...

Andrzej Skłodowski, rocznik 1944 r., dziennikarz. Mieszka w Warszawie.

Taternictwo letnie uprawia od 1960 r., a zimowe - od 1962 r. Od 1965 r. kilkadziesiąt wyjazdów w góry lodowcowe: Alpy, Kaukaz, Pamir, Himalaje, Kordyliery. Wspinaczki zimą w górach Rumunii, Bułgarii, Grecji, w Alpach.

Od 1966 r. ratownik-ochotnik Grupy Tatrzańskiej GOPR, potem TOPR (starszy ratownik). Brał udział w blisko 100 wyprawach ratunkowych w Tatrach i Alpach.

Autor licznych artykułów w prasie górskiej, głównie w "Taterniku", w tym kilku monografii wspinaczkowych ścian tatrzańskich. Współautor (wraz z Markiem Wołoszyńskim) czterech przewodników wspinaczkowych po Tatrach, w tym ,,Polskie Tatry Wysokie - przewodnik taternicki dla początkujących,, Wydawnictwo Karpaty 1992.

Instruktor Alpinizmu PZA (senior). Przewodnik wysokogórski IV/BV (UIAGM) i Polskiego Stowarzyszenia Przewodników Wysokogórskich.

Do końca 2006 r. przeszedł łącznie blisko 1400 dróg wspinaczkowych, z tego ponad 200 - w górach lodowcowych.

W Tatrach 55 nowe drogi wspinaczkowe - latem i zimą (m.in. Wielki Ściek na ścianie Kotła Kazalnicy (1964), Czołówka Filara Kopy Spadowej, filar Gankowej Strażnicy). W Tatrach blisko 50 pierwszych zimowych przejść (m.in. Orla Ściana drogą Popki, trzy drogi w masywie Koprowego Wierchu od północy, Wielka Jaworowa Turnia - Filarem Tracza).

W Alpach kilka pierwszych polskich przejść większych dróg (m.in. Piz Badile drogą Cassina, Mont Blanc du Tacul Filarem Gervasuttiego, Piz Roseg pn- wsch. ścianą).
Na Kaukazie cztery nowe drogi (m.in. filar zachodniej ściany Bżeducha) a także żebro Dżangitau w Bezingi i zachodnia ściana szczytu Dżantugan. W Pamirze - dwa sześciotysięczniki (jeden - nową drogą).

W Himalajach pierwsze wejście na Bedingtse (5200 m.) przez wschodnią ścianę (1979) w Rolwaling Himal oraz wejście na Yala Peak (5520 m.) w Langtang Himal (1998). W Białych Kordylierach - Nevado Pisco (5760 m.) w 2001 r.

Współautor pierwszego zimowego wejścia Filarem Comiciego na Olimp (1975) oraz pierwszego polskiego przejścia zimowego grani głównej Pirynu w Bułgarii. (1983).

Tytuł:
PostWysłany: śr, 05 grudnia 2007 10:15:29 
Awatar użytkownika

i ja go tam widziałem (nie pierwszy już raz), chociaż nigdy go osobiście nie poznałem... głos nie do zapomnienia, prawie jak Himilsbach ;-)

czarny dzień wczoraj :cry:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 31 grudnia 2007 16:40:46 
Awatar użytkownika

Po powrocie z Beskidu Wyspowego, gdzie udało się do maksimum wykorzystać krótkie, dwugodzinne zimowe dni i niemal zdobyć szczyt Babiej Góry (albo jakiejś innej), można podsumować bardzo udany górsko rok 2007.
W górach udało się spędzić ogółem 29 dni. Co ciekawe, ani jednego dnia pogoda nie była tak zła, żeby nie dało się wyjść z domu, a tylko dwa razy za jej sprawą skróciłem wycieczkę do spaceru.

przed rokiem o celach na ten rok sam żem pisze:
Trzy najważniejsze cele, to zdobycie Korony, pełne obejście najwyższej części Bieszczad i zdecydowane przybliżenie się do zaliczenia wszystkich szlaków w Polskich Tatrach. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...

Korona - 3 wyjazdy i zdobyte Tarnica, Biskupia Kopa, Skopiec, Wysoka Kopa. Zaliczone.
Bieszczady - byłem na Rozsypańcu, Haliczu, Tarnicy, Szerokim Wierchu, Bukowym Berdzie, Połoninie Caryńskiej, Rawkach i Połoninie Wetlińskiej. Zaliczone.
Tatry - zostały 4 szlaki w tym tylko jeden naprawdę istotny. Zaliczone.

Wszystko szło jakoś gładko - ani problemów ze skompletowaniem ekipy (tu podziękowania kieruję do Izy, Oli, Crazy'ego, Profesora i Witka), ani z pogodą, ani z urazami (choć kontuzje przeciążeniowe ciągną się po dziś dzień, ale to akurat dobrze o mijającym roku świadczy).

W przyszłym roku mam nadzieję zamknąć sprawę polskich szlaków w Tatrach, przy okazji kontynuując przypominanie sobie różnych tras, których już dawno nie przemierzałem. I to chyba tyle, inne ewentualne pomysły może się pojawią później.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 31 grudnia 2007 19:14:22 
Awatar użytkownika

Bogus pisze:
W przyszłym roku mam nadzieję zamknąć sprawę polskich szlaków w Tatrach

:-)

zobaczymy jak to będzie... który z nas będzie pierwszy, a który wielki...
a może razem i wtedy będziemy jednym i drugim? ;-)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 04 stycznia 2008 14:59:04 
Awatar użytkownika

Tego sylwestra spędziłem w Gorcach, może góry to niewielkie ale urokliwe z widokiem na Tatry i na impreze sylwestrową w terenie jak najbardziej odpowiednie ;) Przy okazji wiem juz z kąd naprawde wzieli sie Pankowie ;-) -Wg legendy jaskinie pod Jaworzyna gorczańską zamieszkują duchy ziemne tzw. pankowie, niewielkie postacie z naroślami na twarzach, których pojawienie wróży nieszczęście.
:lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: pt, 04 stycznia 2008 15:16:05 
Awatar użytkownika

ahu pisze:
w Gorcach, może góry to niewielkie

Tam zaraz niewielkie, jakby zrobić hierarchię polskich pasm według najwyższego szczytu, to mają szóste miesjce na 28. :)
Kurczę, Twoje zdjęcie wzbudziły nostalgię - chyba ze 3 Sylwestry w Gorcach miałem...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 61  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.