Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:20:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 01 sierpnia 2007 12:28:08 
Awatar użytkownika

Niby tak, ale też... eee tam.
Już sama linia horyzontu płaskich pól obserwowana z okna pociągu jest fajnym doznaniem. I w moim odbiorze nierozklekotana podróż np magistralą Kraków-Wawa (2:45h) wcale nie łączy się z jakąś sterylizacją wrażeń kolejowych, ponieważ dla mnie ważnym, być może najcenniejszym, wrażeniem jest pewien kolejowy... trans, któremu brak rozklekotania wręcz służy.

Natomiast absolutnie piękne widoki, i to nie tylko dla amatorów kolejowego transu, są na trasie Gdynia - Kołobrzeg. Górskie niemalże... A po drodze - dziki, sarny żurawie... Sama podróż ekspresem też bardzo ok - tłum luda wysiadł w Trójmieście, a dalej... spokój, pusty przedział, herbata z cytryną w pustym Warsie i widoki jak w drodze do Zakopanego...

:aniolek:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 01 sierpnia 2007 14:36:17 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
nie pobrudzić w pociągu garnituru i wysikać się w przyzwoitych warunkach po drodze. Wrażenia kolejowe i obrazki za oknem są mniej ważne.
Ale jak jadę linią Poznań-Wolsztyn to sprawa kibla schodzi na plan dalszy.

Rozumiem, że ty jadąc do Wolsztyna garnituru nie potrzebujesz, ale czy jego mieszkańcy nie mają od czasu do czasu potrzeby pojechania do Poznania w ubraniu nierobotniczym?
Jak dotąd też nie cierpiałem jakichś katuszy wynikających z braku kibla w pociągach relacji Ełk-Białystok, ale gdybym był dzieckiem, przeziębił pęcherz albo wypił parę piw przed trasą, nie wiem, czy te półtorej-dwie godziny uznałbym za miłą przejażdżkę krajoznawczą...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 01 sierpnia 2007 15:16:10 
Awatar użytkownika

monika pisze:
Gdynia - Kołobrzeg

O ja! Uwielbiam tę trasę, a w szczególności moment pomiędzy Wejherowem a Lęborkiem/Słupskiem - iście magiczne widoki, leniwa nizina a na horyzoncie zalesione wzgórza... A jeszcze jak jakiś wschód/zachód słońca się zdarzy to już w ogóle.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 01 sierpnia 2007 20:03:02 
Awatar użytkownika

monika pisze:
na trasie Gdynia - Kołobrzeg
o kurde, ja bym się przejechał.

monika pisze:
trans
hmmm......, słuchajcie............... a może przyszła.......................... pora................................, żeby przejechać................................. się koleją, która............................"trans".............................. ma w samej nazwie.....................................?

Nie wiem jak będę stał z kasą, ale do przyszłych wakacji jest trochę czasu................................można pomyśleć................................

Tytuł:
PostWysłany: śr, 01 sierpnia 2007 20:40:40 
Awatar użytkownika

panek pisze:
Rozumiem, że ty jadąc do Wolsztyna garnituru nie potrzebujesz, ale czy jego mieszkańcy nie mają od czasu do czasu potrzeby pojechania do Poznania w ubraniu nierobotniczym?

Przypuszczam, że mają. W kontekście jednak moich osobistych odczuć nt. rozklekotania/klimatyzowania nie ma to znaczenia.
Wysoki Sądzie, proszę o uchylenie tego pytania. :twisted:

Tytuł:
PostWysłany: pt, 03 sierpnia 2007 11:36:33 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
hmmm......, słuchajcie............... a może przyszła.......................... pora................................, żeby przejechać................................. się koleją, która............................"trans".............................. ma w samej nazwie.....................................?

Nie wiem jak będę stał z kasą, ale do przyszłych wakacji jest trochę czasu................................można pomyśleć................................

Ha! Od dwóch dni oglądam różne strony na ten temat...

Obrazek

Hehe... znalazłam nawet prezentację we flashu, w której można "zwiedzić" przedziały I i II klasy, perony oraz pozmieniać widoki za oknem w zależności od wybranego dnia podróży ;-) :

http://www.eng.rzd.ru/images/flash/

Tytuł:
PostWysłany: pt, 03 sierpnia 2007 11:40:21 
Awatar użytkownika

co za zbieg okoliczności! o takiej podróży pomyśleliśmy będąc niedawno na dworcu i słysząc zapowiadany pociąg sypialny do Moskwy.
jesteśmy chętni! :D

Tytuł:
PostWysłany: pt, 03 sierpnia 2007 11:46:22 
Awatar użytkownika

:-D

Ja już się nawet zastanawiałam nad tym, czy z Moskwy aż do Władywostoku (6 dni), czy może "tylko" do Irkucka (3 dni) i nad Bajkał hop?

Tytuł:
PostWysłany: pt, 03 sierpnia 2007 19:43:54 
Awatar użytkownika

ja własnie od kilku lat przemyśliwuję na temat tej podróży - od czasu gdy nie pojechałem ze znajomymi...

monika pisze:
Ja już się nawet zastanawiałam nad tym, czy z Moskwy aż do Władywostoku (6 dni), czy może "tylko" do Irkucka (3 dni) i nad Bajkał hop?
- ja bym zrezygnował z Władywostoku na rzecz pobycia nad Bajkałem i w okolicznych górach...

Podróż na Wschód! JEDŹMY!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 03 sierpnia 2007 20:18:06 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
pobycia nad Bajkałem i w okolicznych górach

byłoby pewnie pięknie... tak albo nawet tak
pomysł z pewnością wart rozważenia!! :)

a poza tym... dziś znalazłam w sieci zachwycające wieczorne zdjęcie stacji Dęblin:

http://www.ic.rail.pl/album_pic.php?pic_id=1050

(ale niestety nie chce się zalinkować...)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 03 sierpnia 2007 20:20:53 
Awatar użytkownika

nie posiadamy uprawnień :wink:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 04 sierpnia 2007 17:24:05 
Awatar użytkownika

Trochę zimy w środku lata:

Obrazek

..czyli dworzec w Nowej Rudzie. Jeśli ktoś chce się przejechać jedną z najbardziej malowniczych linii w Polsce (Kłodzko-Nw.Ruda-Wałbrzych), musi się pospieszyć. Od 1 września nic już tam nie pojedzie. :(

I jeszcze ciekawy (i znamienny) artykuł: http://www.infobus.com.pl/text.php?from=main&id=12204

Tytuł:
PostWysłany: sob, 04 sierpnia 2007 21:28:54 
podróż trans!

zguaszam się!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 04 sierpnia 2007 22:20:29 

O żesz! To byłaby jazda!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 sierpnia 2007 22:15:22 
Awatar użytkownika

Wrócę na chwilę do dyskusji nt pociągowego powolnego klekotania vs nowoczesnego pędu.

monika pisze:
Demon ruchu - tak! Postęp kolejowy fascynuje mnie bardzo, na równi z wąskotorowymi muzealnymi ciuchciami.

Nawiązanie moje do "Demona ruchu" Grabińskiego nieprzypadkowe...
Z jednej strony XXI-wieczne sentymentalne spojrzenie na parowozy itp jest zrozumiałe. Ale z drugiej... dla współczesnych były one przecież nowoczesnością. I kiedy fascynują mnie megaszybkie nowe pociągi, to z tym duchem po prostu współodczuwam. A trans, o którym pisałam wcześniej, odnajduję w opowiadaniach Grabińskiego, żyjącego na przełomie XIX i XX wieku.

Cytaty z opowiadania "Maszynista Grot":

Grot, oparty o skrzydło maszyny, wbił poprzez owalne okienko nieruchome spojrzenie w przestrzeń, która snuła się długim, szarym traktem, ujętym w czarne pasy szyn. Pociąg wślizgiwał się na nie lekko, drapieżnie, okraczał żelaznym układem kół i zgarniał skwapliwie do siebie.
Maszynista czuł niemal fizycznie rozkosz tego ciągłego zdobywania, co nigdy niesyte wypuszcza lekceważąco dopadnięty już łup i mknie dalej dalej na nowe podboje. Grot lubił pokonywać przestrzeń!..

(...)

Bo ideałem Grota była szalona jazda w linii prostej, bez zboczeń, bez obiegów, jazda opętana, bez tchu, bez postojów, wichrowy pęd maszyny w błękitniejące mgłą oddale, skrzydlata gońba w nieskończoność.

(...)

Stąd odczuwał maszynista żywiołowy lęk przed stacją i przystankami. (...) Stacja stała się dlań z czasem symbolem znienawidzonego końca, plastycznym urzeczywistnieniem wytkniętych celów wędrówki, ową przeklętą metą, przed którą zdejmował go wstręt i trwoga.

(...)

Rozpoczął się wichrowy pęd, nie krępowany niczym, nie przerywany przystankami, nudą postojów. Grot mijał piorunem jakieś stacje, przemykał jak demon mimo jakieś miasta, przelatywał jak huragan przez jakieś przystanie. Bez przerwy czerpał szuflą węgle, wrzucał je w palenisko, sycił ogień, zagęszczał parę; jak opętany biegał od jaszczyka do kotła, od kotła do jaszczyka, stwierdzał stan wody w wodomiarze, badał ciśnienie pary.
Nie wiedział nic, nie słyszał nic - upajał się tylko pędem, żył tylko wichrzycą ruchu, tonął w gignatyzmie rozmachu. Zatracił rachubę czasu, pary, godzin. Nie wiedział, jak długo już trwa piekielna jazda, czy dzień, czy dwa, czy tydzień...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 106  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.