Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 12:10:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 31 sierpnia 2006 08:45:49 
Ostatnio znów miałem okazję się zachwycić kamienicami południowego Śródmieścia - tym razem szczególnie ulica Lwowska. Jaka szkoda, że stan tamtejszych (okolice placu Politechniki) chodników boleśnie i tradycyjnie kontrastuje z finezją architektury...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 06 września 2006 15:16:00 
Może ktoś mógłby polecić jakąś naprawdę dobrą książkę o zabytkach Warszawy?
Nie chodzi mi książkę naukową, czy przewodnik typu "Warszawa w pół dnia", ale rzecz, dzięki której można by poznać konkretne miejsca i budynki i ich historie. Przy czym, im więcej opisanych miejsc mało znanych, tym oczywiście lepiej.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 06 września 2006 15:54:56 
Awatar użytkownika

Może nie do końca w temacie, ale jestem szczęśliwym posiadaczem prześlicznego i 100% wiernego reprintu Przewodnika po Warszawie wydanego w roku... 1881 :shock: . Czyta się to niesamowicie... Pewne oczywistości z tego już nieistniejącego świata wprost porażają - szczególnie, że nie mówimy tu o Warszawie międzywojennej, lecz carskiej. Co trzecia strona to secesyjna reklama np. Berlińskich kafli, pieców i drzwiczek kominkowych - a wszystko to w 3 językach.

Typowy fragment:

"Plac Teatralny bez kwestii można nazwać duszą Warszawy. Równa się on ze względu na ożywienie i ruch Ogrodowi Saskiemu. Tutaj koncentrują się organa w życiu miasta najważniejsze: Teatr i Ratusz, kościół, handel win Stępkowskiego i Boqueta, jedna z pierwszorzędnych restauracji z wielkim urządzona komfortem, redakcja najbardziej poczytnego w Warszawie pisma "Kuriera Warszawskiego", składy materiałów piśmiennych, składy tytoniu, apteki, perfumerie, jubilerzy ,sklepy krawieckie i szewskie, najświetniejsze cukiernie, składy lamp, samowarów, bielizny, sukien, futer, owocarnie, stacje dorożek itd. itd. Ruch tutaj panuje, jak nigdzie indziej na mieście. Plac teatralny przeto ze wszech miar zasługuje na uwagę podróżnego".

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: śr, 06 września 2006 21:37:13 
Awatar użytkownika

super!!!!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 08 września 2006 00:30:04 
Awatar użytkownika

trochę zaległe zdjecia z Królikarni, tym razem z początku lata:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 08 września 2006 07:59:04 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
trochę zaległe zdjecia z Królikarni

nie powiem, ze nie rozpoznaje 8)

Tytuł:
PostWysłany: pt, 08 września 2006 14:31:53 
Awatar użytkownika

lubię Królikarnię.. fajne zdjęcia Budyń

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 09:32:43 
Awatar użytkownika

Zainspirowany fotkami Budynia, wklejam efekty niedawnego spaceru po Starym Mokotowie, który odbyłem zaopatrzony w plecaczek z browarkiem. Nie zaserwuję Wam jakichś specjalnych fajerwerków, jednak jest to kawałek zachowanej przedwojennej Warszawy, którego raczej nie ma na szlakach turystycznych... Natomiast jest on "nieco" bardziej "warszawski", niż znaczna część rzeczy, które turystom się pokazuje...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Swój klimat mają zarówno posesje bogatsze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jak i biedniejsze:

Obrazek

Obrazek

Podobne miejsca w naszej dzielnicy są oddalone od siebie max. kilkaset metrów...

Obrazek

Ciekawostka:

Obrazek

No, i dawna "Zielona Budka", od której Grycan rozpoczął marsz ku budowie koncernu i marki, znanych w półświatku (;)) jako... "Zielona Budka" (obecnie, po sprzedaży marki, znowu Grycan):

Obrazek

Blog polityczny: http://foxx-news.blogspot.com

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 09:58:14 
Awatar użytkownika

kilka fotek bardzo fajnych! dzięki!

może nie zaglądacie do tematu o Lao Che, a tam miesiąc temu Merry podał fajnego linka. mocno polecam:
Zraniona Stolica:

http://www.aan.gov.pl/index2.htm

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 16:20:31 
Awatar użytkownika

Bardzo podobają mi się zdjęcia i Foxxa i Budynia - zwłaszcza, że to w jakiś sposób "moje" tereny, choć osobiscie jestem bardziej związana z Wilanowem.
Dzięki!

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 września 2006 16:27:45 
Stary Mokotów rządzi! Bardzo lubię kręcić się po zakamarkach między kwadratu ograniczonego Wołoską, Batorego, Puławską i Woronicza. Można tam - zwłaszcza w starych podwórkach - znaleźć prawdziwe skarby architektury. Szkoda, że wiele z tych miejsc już zniknęło - np. słynna w pewnych kręgach ;-) "Rezydencja Eryka" - czyli przedwojenna fabryka Boscha i Siemensa na parceli między Wiktorską i Odolańską, ogromne przedszkole z przychodnią przy Kazimierzowskiej i kilka innych takich perełek. Najpiękniejsze są jednak kamienice przy placyku na Narbutta - tam gdzie teraz jest Iluzjon - jak się uda wejść do bramy, to w środku znajleźć można marmurowe klatki schodowe, kute poręcze, okna z witrażami, kryształowe żyrandole - a na tylnych podwórkach ogródki i stare kapliczki.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 12 września 2006 07:41:26 
Awatar użytkownika

Jak oglądam fotki Foxxa to aż żał mi się robi, że już mieszkam dalej od tych miejsc. :(

Tytuł:
PostWysłany: pt, 15 września 2006 13:00:48 
Zabytki Warszawy.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 01 października 2006 18:16:11 
Awatar użytkownika

W nawiązaniu do wątku poruszonego tam: https://ultimathule.com.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=111474#p111474

Właśnie trwają badania archeologiczne w piwnicach Pałacu Saskiego:

Obrazek
więcej - ale uwaga - chronić oczy przed GazWyb! :twisted:

Zgodnie z planami - archeolodzy mają tam działać do końca listopada, potem piwnice zostaną zburzone, a na ich miejscu powstaną fundamenty rekonstrukcji Pałacu Saskiego i dwupoziomowy garaż.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 01 października 2006 21:51:53 
Awatar użytkownika

to super! dziś sobie właśne zaglądałam jak niektórzy na tych zdjęciach. przez szparkę w płocie. warszawa jest fajna!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 84  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.