Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:51:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 09 lutego 2007 13:31:00 
Awatar użytkownika

Fajny wątek... zresztą w Wakacje chcę uderzyc konkretnie w Te góry.

Ziomki, słyszałem że można jakoś wejśc na Gerlach, pono nie ma oznakowanych szlaków, ale można. Sprostujecie ?

dzięki z góry.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 09 lutego 2007 13:38:44 
Awatar użytkownika

Można. Jak masz członkostwo w klubie wysokogórskim, uprawnienia przewodnickie albo idziesz z kimś kto takowe uprawnienia posiada.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 09 lutego 2007 20:30:24 
Awatar użytkownika

poszukuję w miarę taniego noclegu w Zakopanem, zależy mi na tym, aby był prysznic z pokojem (choć to nie konieczność). Ma ktoś jakieś fajne namiary lub propozycje?

czekam na odpowiedź. Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Ostatnio zmieniony pt, 09 lutego 2007 20:33:14 przez viator, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 11 lutego 2007 10:03:25 
Awatar użytkownika

już znalazłem, choć na przyszłość dobrze by było znać inne propozycje. Może ktoś zna jakieś fajne i tanie miejsca.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 11 lutego 2007 21:10:39 
Awatar użytkownika

ja niestety nie znam, bo korzystam wyłącznie ze schronisk
polecam! pokoje tam mają, prysznice też, co prawda oddzielnie, ale przeważnie jest blisko ;-)

co do Gerlacha - prawie byłem tam w 1993 (pogoda kazała się wycofać spod szczytu)
wtedy polegało to na tym, że wynajmowalo się przewodnika słowackiego (w tamtejszym biurze przewodników) albo polskiego z uprawnieniami na Słowację (w tej chwili nie powinno z tym być kłopotów) i on prowadził.
nie wiem, jak jest teraz i co się zmieniło, ale myślę, że taka forma jak najbardziej pozostaje otwarta.

Można też próbować samemu, ale zdecydowanie NIE polecam - szlak jest tam wytyczony, ale nie oznakowany, tzn. kiedy wiesz, którędy iść, to jest droga czy stopnie w skałach (chyba nawet jakieś klamry, nie pamiętam), ale jak nie wiesz, to klops ;-)
A w zejściu bodajże trzeba trafić w odpowiedni żlebik sprowadzający ze ściany w dolinę, a jak się trafi w zły, to się zawisa nad przepaścią :-)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 11 lutego 2007 21:16:56 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
ja niestety nie znam, bo korzystam wyłącznie ze schronisk
polecam! pokoje tam mają, prysznice też, co prawda oddzielnie, ale przeważnie jest blisko

kiedyś tak robiłem :) potem mieliśmy stałą bazę noclegową w Poroninie i Białym Dunajcu. Ale ten wyjazd to taki rekreacyjny, więc szukaliśmy z Agnieszką przytulnego miejsca w samym Zakopanem. Zobaczymy jak będzie, to jest tylko (niestety) wyjazd na 2 noce, bez łażenia po górach, tylko dolinki. Właśnie się pakuję - nie lubię tego! :evil:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 11 lutego 2007 21:28:23 
Awatar użytkownika

Viator pisze:
to jest tylko (niestety) wyjazd na 2 noce, bez łażenia po górach, tylko dolinki

niby niestety, ale w takiej porze roku to w sumie w sam raz!

Sarnia Skałka oi! :D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 11 lutego 2007 21:33:40 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
niby niestety, ale w takiej porze roku to w sumie w sam raz!

no niby tak, ale to miejsce (szczególnie góry) nakręca mnie do życia, dlatego dla mnie troszkę krótko.
Zdam relację jak wrócę!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 17 lutego 2007 20:06:24 
Awatar użytkownika

i jak tam regle?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 17 lutego 2007 22:42:25 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
i jak tam regle?

Obsypane śniegiem, choć już takim troszkę "starym" i zmoczonym. Jak przyjechaliśmy z Agą we wtorek rano to padał deszcz, ale mimo tego zaraz po zostawieniu bagaży wsiedliśmy w busa i udaliśmy się na Palenicę, a stamtąd na Morskie Oko...no i moje spostrzeżenia...Pogoda nie dopisała, bo padało, więc trudno się szło. Kolejnym minusem było bardzo zachmurzone niebo, więc z podziwiania Tatr nici :( No i droga do Morskiego Oka niemiłosiernie rozjechana przez sanie. Błoto pośniegowe zmieszane z padającym deszczem ze śniegiem + sanie + brak snu w pociągu tworzyło trudną przeprawę, no i nie będę ukrywał, że miałem straszny kryzys w podejściu do Morskiego Oka. Plusem było to, że nie było dużo ludzi no i ogólnie tak spokojnie.
Na drugi dzień wybraliśmy się do doliny Kościeliskiej. No i już lepiej odnośnie pogody, no bo nie padał deszcz, tylko czasem śnieg no i niebo się przejaśniało, tak więc było widać Tatry. Spokojnie spacerkiem dotarliśmy do Ornaku, wypiliśmy herbatkę i wybraliśmy się nad Smerczyński Staw no i tutaj wielkie bum dla mnie! cisza, cisza, cisza...tak przepięknie dużo ciszy i tylko ja z Agą, nawet nie rozmawialiśmy, rozkoszowaliśmy się ciszą i widokami. Wprost przepięknie. No i wieczorkiem do domu, a potem wieczorek w karczmie przy pstrągu, gdzie przygrywała kapela góralska :) ach, jak ja lubię ten klimat. No, a potem winko, które przywiozłem z Kijowa (bardzo pyszne - chyba się nazywało Kadaskar - polecam). A kolejny dzień to spacerek po Zakopanem, no i padał deszcz. Ogólnie zadowoleni, choć nie obyło się bez problemów...okazało się, że karta straciła ważność. Na szczęście jest technika, więc telefon do siostry i przelała kasę na konto Agi.
Reasumując: wyjazd udany na 4 (1-5) deszcz i zachmurzone niebo troszkę pokrzyżowało. Plusem oczywiście mniej ludzi, ale jednak Tatry to zdecydowanie latem :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 18 lutego 2007 11:43:57 
Awatar użytkownika

Viator pisze:
Smerczyński Staw no i tutaj wielkie bum dla mnie! cisza, cisza, cisza...

o tak!
aż nie do wiary, że takie miejsce jest tuż pod nosem najbardziej zadeptanej doliny reglowej Tatr...
a jeszcze bardziej niesamowita jest Przełęcz Tomanowa! (też blisko, a dzicz na szlaku niewairygodna, jak na Tatry oczywiście)

Swoją drogą trzeba Wam przyznać, że przyczyniliście się do umocnienia faktu, że Kościeliska i Moko to dwa najbardziej oblegane rejony Tatr ;-)

Przypomniał mi się mój pierwszy wyjazd tam: zimą 1984 roku, dzieckiem jeszcze będąc, zostałem wprowadzony przez rodziców i dziadków właśnie tamże, czyli Moko (wtedy jeszcze tylko od Włosienicy) i Kościeliska (dotarliśmy tylko do Pisanej, dalej widocznie było za trudno ;-)). A oprócz tego inne wycieczki adekwatne, czyli Kalatówki, kolejką na Gubałówkę i chyba jakaś próba w Dolinę Białego, ale zdaje się, że mostek był zerwany czy coś... nie pamiętam.

Nie był to zbyt ciekawy wyjazd dla mnie jako dzieciaka.

Zaczęło się cztery i pół roku później...

:idea: ale mi przyszedł do głowy pomysł na powpisywanie się w tym wątku :!:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 18 lutego 2007 12:08:22 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Kościeliska i Moko to dwa najbardziej oblegane rejony Tatr

oj zdecydowanie tak, choć taki mieliśmy plan od początku, Moko dlatego, bo jest długie wejście, a Kościeliska, bo mi się bardziej podoba niż Chochołowska, sentyment też mam do Strążyskiej, ale ona jest za krótka. Latem można wejść wyżej, choć i tak jest coraz więcej
Crazy pisze:
dziczy na szlaku
. Wyjazd rekreacyjny, odpoczynkowy i taki był :)

wrzucam parę fotek
w drodze do Morskiego Oka:
Obrazek
nad Morskim Okiem:
Obrazek
Nad potokiem Kościeliskim:
Obrazek
W drodze do schroniska Ornak:
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 11:06:41 
Czy ktoś z Was może mi polecić jakieś fajne miejsce na Krzeptówkach, gdzie mógłbym za rozsądną cenę spędzić kilka dni z rodziną?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 18 lipca 2007 20:53:09 
Awatar użytkownika

Ten wyjazd ominął mnie świadomie w miniony weekend. Ten zaś we wrześniu zeszłego roku.

Touch your hand to the wall at night

Ostatnio zmieniony śr, 18 lipca 2007 21:04:21 przez Miki, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: śr, 18 lipca 2007 20:58:30 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
a jeszcze bardziej niesamowita jest Przełęcz Tomanowa! (też blisko, a dzicz na szlaku niewairygodna, jak na Tatry oczywiście)

O, jak ja ją lubię!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 97  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.