Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 08:01:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 29 lipca 2025 13:25:14 
Awatar użytkownika

A te Villach to to, do którego wędrował Kramer w drugim Vabanku?

Wysłane z mojego 24090RA29G przy użyciu Tapatalka

PostWysłany: sob, 16 sierpnia 2025 18:59:04 
Awatar użytkownika

W majowy weekend powróciłem po wielu latach na trasę kolejki wąskotorowej Środa Wlkp - Zaniemyśl.
Bardzo fajna wyprawa, prowadził oczywiście parowóz, dalej wagony z lat 50, pociąg turla się 20 km na godzinę, wszystko w atmosferze pewnego chilloutu. Jak ktoś ma jeszcze kwaterę w Zaniemyślu, nad jeziorem :) no to już w ogóle idealnie.

Obrazek

PostWysłany: sob, 23 sierpnia 2025 23:17:33 
Awatar użytkownika

A może ktoś ma ochotę się skusić? :wink:
Najstarszy dworzec kolejowy w Polsce. Można go kupić za ułamek wartości - Noizz

PostWysłany: czw, 18 września 2025 09:01:02 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
jeszcze w tym roku ma ruszyć zrewitalizowana linia do Karpacza i ponoć zapadła już decyzja o wskrzeszeniu linii z Kamiennej Góry do Jeleniej Góry przez Kowary

Linia do Karpacza już działa! Z Jeleniej Góry jeżdżą szynobusy - w wersji osobowej (zatrzymują się na wszystkich przystankach po drodze) i przyspieszonej. Przyjemnie się jedzie, co jakiś czas z zakrętów piękne widoki na Śnieżkę. Stacja Karpacz ładnie odnowiona. Nie pełni już funkcji kolejowej - w środku są instytucje kultury, ale dobre jest to że można wejść do holu od strony ulicy, przejść przez izbę pamięci kolejnictwa (tam kilkanaście ciekawych eksponatów) i wejść na peron. Zatem nie jest to tak oddzielone na głucho od siebie.

Obrazek

A co do Kowar, to widać jakieś prace w terenie. Sporo materiałów budowlanych na węzłowej stacji Mysłakowice. W samych Kowarach nowa podsypka dociągnięta niemal do samej stacji, dworzec jest odrestaurowany.

Obrazek

Natomiast dalej są raczej chaszcze. W informacji turystycznej - znajduje się właśnie w budynku dworca - dowiedziałem się, że ponoć w pierwszej kolejności linia ma być ślepa, tylko do Kowar. A z resztą to się zobaczy, czy będzie jakaś kasa na dalszą rewitalizację.

PostWysłany: wt, 11 listopada 2025 14:34:41 
Awatar użytkownika

1. Jakiś czas temu przeczytałem niusa, że dworzec Szklarska Poręba Górna wygrał jakiś plebiscyt na "najlepszy mały dworzec turystyczny na świecie". No, bardzo fajnie i cieszę się oczywiście, choć chyba ci, co wybrali, nie trafili nigdy na sytuację, że przyjechali długim pociągiem w jednym z przednich wagonów - wtedy bowiem trzeba wracać się caaaałą drogę wzdłuż caaałego pociągu, żeby wyjść z peronu, a następnie (o ile nie czeka na ciebie samochód), przejść właściwie całą tę drogą z powrotem, tylko już poza obrębem dworca. Nie jest to akurat zbyt dogodne rozwiązanie, ale poza tym rzeczywiście dworzec zasługuje na liczne pochwały, a zimą, kiedy z przeciwległych skał zwisają sople, wygląda wręcz zjawiskowo:

Obrazek

(patrząc na zdjęcie wyobraź to sobie: pociąg wjeżdża na stację po tamtej stronie tej niebieskiej barierki, jedzie wgłąb zdjęcia, w końcu staje, ale na wysokości naszego zdjęcia to nawet jeszcze nie jest jego koniec, a jeżeli był długi, to przód jest tam hen hen; niestety nie ma tam z przodu żadnego przejścia, więc musisz zasuwać zaśnieżonym peronem wzdłuż całej niebieskiej barierki, nawet dalej, niż my tu stoimy - a potem, wyszedłszy z dworca, z powrotem, bo w tamtym kierunku jest dalsza droga :-))

2. Jesteśmy świeżo po podróży Warszawa-Poznań i z powrotem. Niesamowicie szybko się tam teraz jedzie. Pociąg mknie prawie 160 na godzinę, w dwie i pół godziny już niemal jest się w Poznaniu (a jeszcze niedawno, w dobie remontów - które pewnie umożliwiły to, co jest teraz - trwało to w okolicach czterech godzin i zwłaszcza w drodze powrotnej, z brzuchem wzdętym od nadmiaru rogali, było mocno uciążliwe!).

PostWysłany: czw, 13 listopada 2025 22:03:37 
Awatar użytkownika

Właśnie znajduję, że zwykły pośpieszny jedzie do Zakopanego 5h34minuty. A pociąg EIC jedzie nawet 4:33 :shock: :shock:

W jakim świecie my żyjemy!?

PostWysłany: pt, 05 grudnia 2025 11:03:16 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
w dwie i pół godziny już niemal jest się w Poznaniu

2:19 to chyba najszybciej, ale to już Pendolino i konkretna cena.
Fajnie, że zostawili tam 1 parę przez Piotrków Kujawski - Inowrocław - Gniezno. Jedzie się nieco dłużej, ale ciekawiej.

A tu interesujący artykuł o nazwach stacji i przystanków:
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 51927.html

Tu podam przykład z mojego wielkopolskiego podwórka.
Między Mosiną a Czempiniem leży nieduża wieś "Iłówiec". Dwa kilometry dalej na zachód znajduje się przystanek o nazwie "Iłowiec" (bez "o" z kreską). Ale ten przystanek leży ...w samym centrum dużej (ponad 2000 mieszkańców) wsi Pecna :roll:

PostWysłany: ndz, 07 grudnia 2025 23:21:07 
Awatar użytkownika

Kurczę! A ja się cieszę i raduję myślą o podróży do Poznania. Między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem (tak właściwie to powrót mamy we Sylwestra :D )
Cieszę się samą ideą wyjazdu, celem wyjazdu (pierwszy raz świadomie we w Poznaniu bede!), ale też warunkami podróży i ceną :mrgreen:

Po pierwsze - ruszamy najszybszym pociągiem do Wawy (z Bestoku), jedzie on legendarne 90 minut. Co więcej, zostajemy dalej w tym pociągu i fruuu do miasta na P. Całość trasy Bestok-Poznań 4 godziny 52 minuty (takie plany, ale to zima).
A cena po drugie - dorosłe zdechlaki bilety wyhaczyły po 37 zł. A jeszcze będzie student, uczeń... Oni mają taniej! Ja w szoku!!!

Jeszcze taka komunikacja z Lublinem by się przydała :D

PostWysłany: sob, 07 marca 2026 20:39:48 
Awatar użytkownika

Co pewien czas przez Polskę jedzie dziwny, tajemniczy pociąg. Kilka wagonów towarowych, kilka osobowych, jakiś wagon techniczny... bez ładu i składu. Gdy przyjrzeć się bliżej, już wiadomo - to "pociąg śmierci". Stare wagony, które stały czasem po 20-30 lat na różnych bocznicach, zbierane są w jeden (czasem całkiem długi) skład po czym odbywają - chrzęszcząc i piszcząc - swoją ostatnią podróż, na złom. Jest w tych widokach coś z bajek Andersena i mimo, że to tylko sprzęt techniczny, czuję dziwne wzruszenie gdy patrzę na tych dzielnych stalowych robotników, którym dawno skończyła się homologacja i przeglądy.
Oczywiście wielu miłośników kolei poluje na "pociągi śmierci" i uwiecznia je na zdjęciach oraz na filmach.
Tutaj przykład jednego z nich:

phpBB [video]

Ostatnio zmieniony śr, 18 marca 2026 13:58:18 przez arasek, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: sob, 07 marca 2026 21:42:23 
Awatar użytkownika

Czad!
Szkoda, że Grabiński tego nie widział.

PostWysłany: sob, 07 marca 2026 21:56:49 
Awatar użytkownika

Ech, mi to w ogóle Andersen zrył beret tymi swoimi historiami i ja teraz na wiele przedmiotów martwych patrzę jak na istoty żywe i czasem nawet bardziej mi ich żal niż ludzi. :oops:

A taki pociąg to faktycznie smutna rzecz, ale i fascynująca zarazem. I chciałoby się mi i takim przejechać, i może napisać jakąś historię w stylu Grabińskiego, gdybym tylko umiała, a może nakręcić jakiś filmowy horror, choć taki bardziej lajtowo-klimatyczny, z lekkim dreszczykiem, niż naprawdę straszny.

A ten filmik, który wkleiłeś, jest niesamowicie nastrojowo zrobiony, te światła na początku mają taką moc, że można uwierzyć, źe ten pociąg jedzie na zasłużony wieczny odpoczynek do Nieba. Piękna sprawa!

PS. O, zanim skończyłam pisać posta, Pippin też o Grabińskim pomyślał! :)

PostWysłany: śr, 18 marca 2026 13:57:37 
Awatar użytkownika

Ej, patrzcie:

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 33144.html

Chyba się skuszę!

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 07:51:45 
Awatar użytkownika

A co powiesz na takie dictum?
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 36660.html

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 19:41:17 
Awatar użytkownika

Hmm, może jakaś zrzutka...? :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106

Strefa czasowa UTC+1godz.