Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:59:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 27 lutego 2008 01:24:51 
Awatar użytkownika

No dobra ja też powiem że od Maleo co jest u pani ;P usłyszałem 2 kawałki - Kiedy Izrael i Każda rzecz ma swój czas.

Ciekawe czy klimat jest na całej płycie - bo z koncertów pamiętam jeszcze Ps 6, Ps 42 no i już "ograne" w przeszłości Ps 40 i 137 - tylko czekać muszę aż muzyka pokona odległość dwóch mórz az dotrze na Zieloną Wyspę :P aby się przekonać ;)

Ostatnio zmieniony śr, 27 lutego 2008 19:21:25 przez BaRt SVD, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: śr, 27 lutego 2008 09:06:18 

sorki za zamieszanie... :)
sądząc po tych dwóch dostępnych kawałkach (Kiedy Izrael... i Każda rzecz ma swój czas) płytka zapowiada się spoko. Fajne bębny w "Kiedy Izrael..." Okładka tez jest supcio.
A ! Ponieważ nie mogę Wam towarzyszyć na Wielkopostnej trasie więc słucham osytatnimi czasu dość dużo "Propagandy". Cieszę sie, że ją wydaliście...
Kiedy człowiek nie może wybrać sie na koncert, ma nagrodę pocieszenia...
Włączyć, zgasić swiatło, zamknąć oczy... i jak na koncercie... a teraz dementi to dopełni...
Jeszcze raz dzieki, że ją nagraliście !!!
Teraz, jak już trochę odpoczniecie po tej gonitwie z płytą, z nagrywaniem, a potem z graniem, czekamy na obiecane dvd. Oczywiście aż tak bardzo się nie śpieszy... ochłońcie po tym wszystkim, ale fajnie by było jakby np. w okolicy rocznicy majowego koncertu coś się pojawiło...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 27 lutego 2008 22:49:39 
Awatar użytkownika

I jak tam z plytkami, byly juz gotowe na koncert w Krakowie? Robic sobei nadzieje, ze dostane do piatku, czy nie? :)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 27 lutego 2008 23:36:47 
Awatar użytkownika

Cytat:
I jak tam z plytkami, byly juz gotowe na koncert w Krakowie? Robic sobei nadzieje, ze dostane do piatku, czy nie? Smile

w Krakowie dojechaly w trakcie koncertu... ;)

a nadzieja matka... ludzi ktorzy umieja daleko patrzec :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 00:22:35 

plytki dojechaly tuz przed koncertem, a mi udalo sie kupic pierwszy egzemplarz. :wink: jednak byla to pierwsza, mala partia. na stoisko trafilo tylko 150, wiec raczej zabraklo. sa oczywiscie swietne, wlasnie ich sluchamy.
wydane ladnie... [wystarczy, hehe].

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 10:14:30 

Z tego co wiem, to nie zabrakło :) A odnośnie płyty... Nie wyspałem się przez nią :P Nie ma słabych momentów :!: Szukałem czegoś wybijającego się ponad dwa koncertowe hity "Gdy Izrael był dziecięciem" i "Każda rzecz ma swój czas", ale nie znalazłem. Od początku do końca słucham z tą samą przyjemnością i zaangażowaniem. Coś więcej będę mógł napisać jak się z nią trochę obędę.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 13:23:06 

Też udało mi się kupić płytkę. Słucham ją już chyba szósty raz dzisiaj. Na razie moim faworytem jest utwór " Nad rzekami Babilonu" rozpływam się..ale całość jest cudowna...
A zdjęcie Litzy na okładce jest kapitalne :mrgreen: chyba sobie powiększe i na ścianie powiesze :rabbit:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 13:44:47 

:faja: to zdjecie?

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 14:17:18 

to samo :mrgreen:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 14:53:05 
Awatar użytkownika

Ledwo to mówię Litzy po koncercie, a on zaraz dementuje: "Ale ja wcale nie palę" :faja:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 17:17:47 
Awatar użytkownika

...."Dementi" płyta świetna ,stworzona w jednym klimacie ,aczkolwiek różnorodna ..Jak dla mnie jedna z płyt roku. Naprawdę świetne instrumentarium począwszy od gitar, poprzez skrzypce wiolonczelę , saksofony instrumenty perkusyjne ,a skończywszy na genialnie wykorzystanym instrumencie ,który prawdopodobnie nazywa się cymbałami (skrzynia akustyczna a na niej struny,w które muzyk uderza specyficznymi pałeczkami). Parę utworów było już prezentowanych wcześniej przez zespół na koncertach akustycznych, jednakże np. utwór zatytułowany "Gdy usłyszałem Jego głos" (Ps 40) jest nagrany w nowej wersji ,co daje mu zupełnie nowe brzmienie. Jak mógłbym wyróżnić któryś z utworów (chociaż wszystkie są świetne) to wskazał bym na utwór zatytułowany " Ufaj Izraelu"(Ps 143 ) z przepiękną melodią genialnym i poruszającym wokalem Tomasza Budzyńskiego..Przepiękne..w tym utworze jest wszystko..." Nad brzegami Babilonu" utwór który Tymoteusz niejednokrotnie wykonywał już na koncertach zaczyna przepiękna wokaliza Angeliki a następnie to równie genialny wokal Maleo..Bez dwóch zdań, płyta jest piękna i widać ile muzycy włożyli w nią wysiłku i serca...
Klimat który tworzy kwartet smyczkowy z saksofonami w tytułowym instrumentalnym utworze "Dementi" jest trudny do opisania...jest taki wręcz niepokojący i tajemniczy zahaczający momentami o o muzykę poważną za sprawa kwartetu smyczkowego oraz jazz poprzez świetną grę Krzysztofa Kmiecika...Płyta zawiera ponad 70 minut różnorodnej muzyki ,która zupełnie nie potrafi znudzic odbiorcy.... tylko wsłuchiwać się i nic więcej...Płytę kończy utwór "Wysławiajcie Pana"(Ps 118) świetna kompozycja , która jest idealnym zakończeniem płyty...
Płyta została nagrana w składzie : Tomasz Budzyński , Dariusz Malejonek,Robert Friedrych, Piotr Żyżylewicz , Marcin Mateusz Marek Mikołaj Pospieszalscy , Angelika Korszyńska- Górny, Beata Polak,Robert Drężek ,Krzysztof Kmiecik , Mikołaj Pawlak + kwartet smyczkowy .
I tym muzykom chciałbym podziękować razem i z osobna i myślę, że także pogratulować..Odbiór muzyki prezentowanej na koncertach jest wręcz piorunujący...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 18:44:31 
Awatar użytkownika

po dwóch czy trzech przesłuchaniach w biegu rzuciła mi się w uszy niespodziewana melodyjność i bogactwo harmoniczne, muzyka 2TM2,3 nigdy nie była taka ŁADNA! Bardzo mnie to cieszy...

moment Adonai Ehaaad w drugim utworze jest wręcz nieziemski - harmonia godna każdej płyty Beatlesów, chociaż to tylko dwugłos, a nie trójgłos (tym większe :brawa:, jak świetnie to brzmi!)

wspaniała produkcja - bogata ale nie przytłaczająca, jest dużo cichszych fragmentów żeby złapać oddech...

no i głos Budzego w niższych rejestrach, jeszcze nigdy nie brzmiał tak... trafnie

nawet w reggae niespodziewane rozwiązania melodyczne, Natalia wspominała o niepokojącym flecie

będzie się w czym rozsmakować

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 19:54:02 

płytę przesłuchałem już z kilkanaście razy, ale na długie wywody przyjdzie czas. Na początku była dla mnie trochę za bardzo rozrzucona klimatycznie.. od takich transowych kawałków jak "Każda rzecz.." przez bardzo spokojne aż do reggae, jakby wyjętego z płyty MRR. ale już się uleżało i jest ok. Najlepszy moment na teraz to utwory 10-11: instrumentalne Dementi + "Ty, któryś jest wierny" po nim.. początek tego drugiego taka schiza niezła (mej siostrze się z serialem Columbo kojarzy :wink: ), dopiero jakby wokal Budzyńskiego to uspokaja, na koncercie też takie wrażenie z Sysem mieliśmy. W pamięci zostały mi też "Każda rzecz.." i "Kiedy Izrael był dziecięciem" - tego drugiego początek do wejścia skrzypiec taki Izraelowy.. :)
Piękny jest "Ufaj Izraelu".. gitarka, perkusja, (kontra)bas i Budzyńskiego głos... więcej nie trzeba :)
Stare, ograne już na koncertach kawałki jakby bez niespodzianek, aranżacje jak na trasach akustycznych lub bardzo podobnie, więc jakby siłą rzeczy bardziej wybijają się obecnie numery nowe.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 20:24:41 
Awatar użytkownika

mirus pisze:
instrumentalne Dementi

a jednak zostało bez wokali,,,

Tytuł:
PostWysłany: czw, 28 lutego 2008 20:31:52 

tyle, że utwór "Dementi" to nie to, co dostaliśmy na święta.. :) (bo chyba o tym piszesz?)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 49  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.