Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:01:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 288 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 17:20:40 
Awatar użytkownika

kono pisze:
z przodu to moze kolo kona..kono mial jakby miejsce dla vipow

...no ja...jakieś miyjsca do vipow a jo zaś nic niy wiym...
Som żech se winiyn , trza sie zawsze pchac do przodku tak jak w życiu a niy łostowac w zadku... :wink:
rajza pisze:
jo siedziołech kole Borusińskiego

...oooooo! ...niy widziołech...synek z Giszewaldu..to żeście sie chyba trocha połosprawiali....
rajza pisze:
i jeszcze prośba do pięknej pani Angeliki (ale wazeliniarz ze mnie...)
jak głuche ludziska zaczynajom klaskać "do rytmu" to od razu trzeba pokazać jak to sie robi - bo wczoraj tak klaskali, że biedny Marcin P. sie dzięki temu chyba dupnął, w tym corazbardziejrozpędzającymsie kawałku

...że nie równo to niy ważne...może Ci sie ino zdowało...to te echo w kościele...Jo tam żech nic niy zauważoł coby jakoś ainfachowo boło...
Mie sie podobało...i szlus! :!:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 18:35:05 
Awatar użytkownika

A czy ta płyta koncertowa jest/będzie w sprzedaży poza koncertem?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 22:04:53 

@WUKA
siedziałem najsampierw na zadku, ale jak przyszoł pan z zespołu (co to z dziećmi śpiewa i włochy mo dziwne) i wzion moich znajomych (bo byli to znajomi Jego także) - to żech poszoł z nimi na ten przodek
podobno zajęliśmy miejsca przygotowane dla Prezydęta Hożova 8)
a gościa i tak nie było i w ten oto sposób "OSTATNI BYLI PIERWSZYMI"

a Ty może byłeś z tym przyjacielem - ojcem 5 dzieci?
pytam, bo jak wchodziłem, to mijałem faceta, który pytał się, czy są zniżki dla "ojców z piątką dzieci"

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 00:41:07 
Awatar użytkownika

Kraków super! :D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 12:32:59 
Awatar użytkownika

rajza pisze:
a Ty może byłeś z tym przyjacielem - ojcem 5 dzieci?

...nie , nie ...sollo!
rajza pisze:
podobno zajęliśmy miejsca przygotowane dla Prezydęta Hożova

...to musi byc jakiś znak...podobno jego dni (na urzędzie) są policzone...
:wink:
antiwitek pisze:
Kraków super!

...w tych dwóch słowach zasadniczo wszystko zostało ujęte.....ale....relacja musi byc :!:

..co do koncertu w Chorzowie , a własciwie uwaga dotycząca publiczności a konkretnie ..wieku słuchaczy.
Na pdlinkowanych zdjęciach z koncertu w Śremie przez Piotra widać że parafia "żyje"...widac i ludzi dojrzałych i dzieci i młodzież..Taka sama sytuacja była w Rydułtowach na zeszłorocznej trasie..kościół szczelnie wypełniony parafianami. W Chorzowie zaś głównie młodzież....I podobna sytuacja była w zeszłym roku na trasie podczas występu w Chorzowskim Centrum Kultury...sami młodzi ludzie...Nie wiem dlaczego tak jest... W niewielkich miastach ludzie chyba bardziej żżyci są ze sobą i wspólnie uczestniczą w takich przedsięwzięciach.....a to chyba dobrze...
P.S. Uwaga do organizatorów jeśli można (można można tylko kto to czyta :wink: )...Więcej informacji o takich przedsięwzięciach...Tylko trza chciec...

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 13:33:37 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
...kulturalnie, ale raczej nie śpiewano z zespołem.....( nawet Kantyk i Szema ) koncert był w bardzo dużym kościele co oznacza fatalną akustykę niestety.

Ciekawe jak to wypadnie u Salezjanów w Poznaniu - to istny kościół-twierdza... A może konceert będzie w dolnej kaplicy?

Szkoda że już wiele lat temu rozebrali drewnianą kaplicę, która stała w miejscu obecnego parkingu - tam klimat i akustyka byłaby świetna...

elrond pisze:
Zespół ten wykonał 99 % materiału z płyty Dementi

To w sumie bardzo dobrze: wykonano 13,86 piosenki ;) Te brakujące 14% jednej z piosenek to raptem jedna zapomniana zwrotka... Poznań tyle wybaczy - najwyżej potrącimy sobie z ceny biletu.

BTW czy z biletami w tym roku są lub będą takie problemy jak w zeszłym roku do Teatru? Wtedy na tydzień przed to tylko jakieś dostawki były (wiem, bo sam siedziałem za jakimś filarem i niewiele widziałem).

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 13:49:58 
Awatar użytkownika

Koncert w Krakowie bardzo mi się podobał - niestety byłam od połowy (i tak uciekłam godzinę wcześniej z pracy o czym szefowa nie wie i lepiej żeby się nie dowiedziała...) akustyka może rewelacyjna nie była, ale bardzo mi brakowało akustycznego Tymka na którym w sumie byłam aż 2 razy więc moja opinia jest bardzo subiektywna :)
bardzo się cieszę, że przyjechali do Krakowa :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 17:44:05 
Awatar użytkownika

WUKA70 pisze:
Na pdlinkowanych zdjęciach z koncertu w Śremie przez Piotra widać że parafia "żyje"...

To prawda. Imprez, festynów, spotkań z ciekawymi ludźmi jest bardzo dużo. Duża w tym zasługa naszego proboszcza. Sam jestem pod wrażeniem jego skuteczności zaproszania na koncert Tymoteusza. Reklama poza parafią była słaba, a przyszło naprawdę dużo ludzi. Faktem jest, co pisał Elrond, że brakowało reakcji publiki i włączenia się w takie kawałki jak choćby Kantyk, ale to wynikało z tego, że olbrzymia większość nie znała utworów. Z tego co wiem pewna część osób dopytywała się o płyty w naszym przyparafialnym sklepiku już parę dni po koncercie (pewnie nie przyszli przygotowani finansowo). Ja sam zrobiłem zrsztą "siarę" odradzając zdecydowanie księdzu z parafi zakup "888" sugeując, aby kupił tę drugą (twierdząc, że 888 to płyta nie dla niego:)). Potem jak się okazało, przesluchał w necie parę utworów i pożyczył ode mnie oryginał - po czym kupił wysyłkowo "888". I przeze mie mocno przepłacił :)

WUKA70 pisze:
W niewielkich miastach ludzie chyba bardziej żżyci

I tu się nie zgodzę. Nasza parafia jest chyba największa, czy jedna z największych w archidiecezji. Myślę, że to jest tradycja wspólnego imprezowania. Faktem jest, że się znamy wśród osób które uczestniczą w życiu parfii blizej, ale na imprezach, koncertach, spotkaniach jest szersze spektrum ludzi (nie koniecznie znajomych).

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 17:45:59 
Awatar użytkownika

To ja jeszcze o koncercie w Chorzowie.
WUKA70 pisze:
Koncert rozpoczął się z parominutowym opóznieniem

Jak 20 minut to jest pare... :D Ale na szczęście nie było z tym tak źle.

WUKA70 pisze:
Koncert trwał ok 2 godzin

Nawet równo 2 godziny. Nieźle to wszystko obliczyli.

A ja sobie usiadłem na miejscu zarezerwowanym. :D

No i 2 fotki z tego koncertu.
Obrazek
http://photos.nasza-klasa.pl/3614490/30 ... a2f3a.jpeg - tutaj większa wersja tej panoramki
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 18:30:19 
Awatar użytkownika

...a jakieś utwory grali ? :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 20:58:59 
Awatar użytkownika

tak jak obiecałam kilka zdjęć z koncertu we Wrocławiu
nie jest to rewelacja, poniewaz jasny obiektyw dopiero zakupiłam wczoraj
prosze się częstować

http://www.acidolka.pl

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 21:29:45 
Awatar użytkownika

Pierwszy raz miałem okazję być na koncercie z postnej trasy Tymoteusza, i co sobie uświadomiłem: no, jest to fenomen! Ilość uczestniczących w wydarzeniu muzyków, ich talenty i umiejętności podporządkowane charakterowi całej trasy, miejsca w których odbywają się koncerty (czy szerzej: ich oprawa), ich liczba... No po prostu CZAD! To pewnie jeden z jaśniejszych punktów na koncertowej mapie Polski w ostatnich latach, super! I to, że jest to postna trasa, tak w poprzek.

Oczywiście mam tu na myśli koncert w krakowskim kościele Piotra i Pawła. Nie wiem jak było w poprzednich latach, ale teraz widać, że całość występu jest przemyślana muzycznie i wizualnie. Smyczkowe, poruszające otwarcie i zamknięcie (co to za motyw jest?). Ciemność, oszczędne raczej choć ruchliwe i kolorowe światła... No... z grających muzyków żadnego (nawet czybka głowy!) w czasie koncertu nie udało mi się zobaczyć (ilość słuchaczy + mój wzrost), a chętnie poznałbym skład osobowy zespołu podczas tej trasy :wink: . Mogłem za to zapuszczać spojrzenie do wnętrza kopuły pod którą grali muzycy i błądzić wzrokiem po kościele tak nietypowo tym razem oświetlanym.

No i mogłem koncentrować się na dźwiękach. U, ja nie wiem właściwie co to jest za muzyka grana przez 2Tm w tej odsłonie. Najprędzej, ale niezobowiązująco, nazwałbym ją folkiem. A to dlatego, że przywołuje przed moje oczy bardzo niewspółczesne obrazy. To pewnie przez te bliskowschodnio - żydowskie motywy, przez brzmienie cymbałów oraz głosów, a zwłaszcza głosu Angeliki. Zwykłe - magiczne życie, tradycja, los, odświętny strój, wdzięk.

Bardzo podoba mi się to co dzieje się z utworami z płyty Dementi na żywo. One nabierają głębi, zyskują ciężar gatunkowy, myślę, że to jest prawdziwy ich wymiar. Muzyka nie porywa gwałtownie, ona wciąga w inny sposób, otacza, otwiera czasem jakieś dale... Przemawiają słowa, ale dopełnia je wyłaniająca się i ukrywająca za dźwiękami tajemnica, jej mrok, starless and bible black zrozumiane inaczej. No i to jest dobre: wspólne, bardzo klarowne granie kilkunastu muzyków, a w tym wszystkim jednak elementy jakieś dzikie, nie tylko solówki, ale na przykład jakieś rozciągnięte zakończenia utworów i te pe. Super.

Co do poszczególnych utworów to się tu wstrzymam z pisaniem. Musiałbym tu powiedzieć o ulubionych utworach z Dementi to co chcę w wątku o Dementi wreszcie kiedyś powiedzieć. Ale cymbały solo w "Nie karz mnie Panie..." czy damski głos w "A głupi myśli, że nie ma Boga" (które na płycie mi całkiem umknęły!) i inne fragmenty jeszcze - klasa!

Tak że, jak już mówiłem: super koncert!!!

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 21:40:39 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
No... z grających muzyków żadnego (nawet czybka głowy!) w czasie koncertu nie udało mi się zobaczyć (ilość słuchaczy + mój wzrost), a chętnie poznałbym skład osobowy zespołu podczas tej trasy

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 21:42:50 
Awatar użytkownika

Dziękuję! :D
Nad Stopą się np. zastanawiałem :wink: .

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 22 marca 2009 22:10:26 
Awatar użytkownika

Bardzo się cieszę, że tak to znowu fajnie wychodzi. Jestem ogromnym fanem tej odsłony Tymoteusza.
Obawiam się niestety, że w tym roku mnie zabraknie...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 288 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.