Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:41:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 12:21:04 
Awatar użytkownika

Piotr pisze:
po prawej stronie miałem małą damę, a w nowym miejscu miałem mieć po bokach facetów

Drugi esteta. :lol:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 12:33:11 
Awatar użytkownika

Jako, żem nowy, wypada się przedstawić. Jestem basistą i początkującym producentem z jedną płytą na koncie (kolejna rodzi się w bólach potwornych). Mam Wasze wszystkie albumy, jednak do czasu '888' kupowałem je raczej z szacunku spowinowaconego z duszą punkrockowca zakochanego w Armii. Rzeczona płyta rzuciła mnie na kolana i sprawiła, że uważniej zacząłem przyglądać się nowinkom napływającym z Małego Studia (które chciałbym kiedyś odwiedzić, a że nie mieszkam daleko, bo w Poznaniu, szanse na urzeczywistnienie są dosyć realne - jeśli oczywiście Robert nie będzie miał nic przeciwko).
Nadszedł czas długo oczekiwanej studyjnej płyty akustycznej, oraz promujący ją koncert w Teatrze Polskim. Wraz z przyjaciółmi wykupiliśmy wszystkie miejsca w rzędzie szóstym (przepraszamy za spóźnienie - winą należy obarczyć MPK i tramwaje linii nr 5) i czekaliśmy na wydarzenie. W poniedziałek pospieszyłem z rana do Acid Shop'u, aby mentalnie przygotować się na to, co będzie czekać mnie we wtorek o 20tej. Odpaliłem płytę w studio, z natywnym dla mnie sceptycyzmem, aby 'zmonitorować' tą płytę dokładnie. Stylistycznie mnie nic nie porwało, płyta jest bardzo prosta (co cenię wysoko), wokale Andżeliki wydają mi się jakby nagrywane w pośpiechu (na koncercie zaśpiewała moim zdaniem ciekawiej i czyściej, ale może o ty za chwilę) i w sumie jest tylko jedna rzecz, która mnie drażni: 'Psalm 40' i wielogłosowy fragment 'Ty pewnymi uczyniłeś moje kroki' (3:19). Aż mi zęby zgrzytnęły gdy to usłyszałem po raz pierwszy (teraz rozluźniam już szczękę, gdy ten moment nadchodzi). Można by chyba lepiej wybrnąć z tej frazy, a może się po prostu czepiam detali - tłumaczę to zawsze tym, iż jako filozof staram się wpisywać w nurt filozofii krytycznej :-) Ale do czego zmierzam, bo nie o wytykanie błędów chodzi. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co udało się Wam dokonać, choć przyznam, że najbardziej szokuje mnie Litza, którego nie podejrzewałem o takie (kolosalne) spektrum jego zdolności realizatorsko-producenckich. Świadczy to o ogromnej wrażliwości artystycznej i otwartości na to, co nowe. Z resztą czuć, że cały zespół potrafił odnaleźć się w tym projekcie. Z radością czekam, aż zostanę zaskoczony po raz kolejny.
Przejdę może do wczorajszego koncertu o 20tej. Gdybym miał pisać o każdym utworze, to raczej nikt nie przeczytał by tego tekstu, więc może skrótowo przedstawię swoje uczucia. Właściwie tym, co najbardziej mnie interesowało, to... brzmienie zestawu NEXO geo. Instrumentarium, z jakim objeżdżaliście trasę nie należy do najłatwiejszych w realizacji sytuacji koncertowych, więc wiedziałem, że będę mógł tego wieczoru usłyszeć dobry test tego sprzętu. Usiadłem w centrum bazy stereo (był prawie trójkąt równoboczny :-) i czekałem. Gdy kwartet rozpoczął swoją partię nijak nie słyszałem zestawów. Tego szukałem od kiedy tylko zainteresowałem się kwestią realizacji - aby system grał tak, jakby go w ogóle nie było, transparentnie dla brzmienia instrumentów. Utwór 'Każda rzecz ma swój czas', który nastąpił chwilę później wywołał uśmiech na mojej twarzy, który nie znikał do końca koncertu. NEXO zagrało pełnym pasmem, w którym niczego nie brakowało, ani żadne pasmo nie było 'przewalone w górę'. Wokale czytelne, każda z gitar miała czym oddychać, sekcja smyczków i dęciaki (których jak na mój gust było aż za dużo w aranżach), bębny czytelne, znalazło się miejsce na wszystkie smaczki Beaty (korzystna była jej przesiadka za perkusję na jeden numer :-) i co mnie bardzo miło zszokowało - cymbały podane jak na talerzu (pewnie duża zasługa U87'ki). Trochę Kmieta zginął - dla mnie wizualnie, a dla mojego Przyjaciela, który jest jednocześnie realizatorem live zespołu, w którym gram, a który siedział obok mnie, również sonicznie - niestety, ale dwa sub'y spowodowały znaczną filtrację grzebieniową, co sprawiło, iż na siedzeniu obok najniższe pasmo było znacznie osłabione (może lepiej ustawić dwie jednostki obok siebie centralnie?). Jak wspomniałem wyżej, przy okazji moich impresji na temat płyty, nie przypadły mi wokale Andżeliki - na koncercie zaśpiewała jakby swobodniej, bez jakiejś irytującej mnie maniery (przepraszam za ponowne czepialstwo).
Z tego co obserwowałem realizatora (Krzysztof Kaźmierczak?),Yamaha M7CL sprawdza się bardzo dobrze ze wszystkimi dobrodziejstwami cyfry.
Podsumowując - klimat Teatru Polskiego, ogrom pracy i pasja 2Tm2,3 oraz niebanalny wkład ekipy s SDC dały w efekcie koncert, jakiego jeszcze nie słyszałem, który z pewnością zapadnie w mojej pamięci na bardzo długo.
Na tym może zakończę. Dodając jeszcze raz pragnienie odwiedzenia Małego Studia... Od dłuższego czasu zastanawiam się, czy nie zając się napisaniem artykułu do 'Estrady' na temat tej zacnej placówki. Daję pod rozwagę i pozdrawiam w imieniu swoim i wszystkich 'spóźnialskich', jak to Robert nas określił :-)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 12:42:09 
Awatar użytkownika

waydi pisze:
najbardziej szokuje mnie Litza, którego nie podejrzewałem o takie (kolosalne) spektrum jego zdolności realizatorsko-producenckich. Świadczy to o ogromnej wrażliwości artystycznej i otwartości na to, co nowe

ja tam się na tych wszystkich rzeczach o których piszesz kompletnie nie znam, ale jeżeli chodzi o Robertino-Realizatorino to posłuchaj sobie Luny !

waydi pisze:
niestety, ale dwa sub'y spowodowały znaczną filtrację grzebieniową, co sprawiło, iż na siedzeniu obok najniższe pasmo było znacznie osłabione

:shock:
ciekawe jakby to było po polsku ;)

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 12:51:58 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
ja tam się na tych wszystkich rzeczach o których piszesz kompletnie nie znam, ale jeżeli chodzi o Robertino-Realizatorino to posłuchaj sobie Luny !

Słucham od tygodnia.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 13:24:53 

ROBERTINO PELLEGRINO pisze:
WIELKI PIĄTEK 19.30 TVP KULTURA emisja kfragmentu koncertu z Poznania. (przynajmniej takie mam przecieki)

Sprawdzałem w Programie Tvp Kultura dostępnym na stronie www.tvp.pl
w tym czasie cos innego jest w programie. No, ale może do tego czasu zmienią...

Ale w sumie w Programie Tv Poznań dostępnym na internecie, też jeszcze nie ma, co nie znaczy, ze nie będzie...

Ostatnio zmieniony śr, 12 marca 2008 14:37:02 przez witooold, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 13:29:32 
Awatar użytkownika

Ja siedziałem przy samym żurwaiu po lewej stronie od publiki na I balkonie w drugim rzędzie i klaskałem aż trójca wyszła podziekowac za koncert, nieźle się ludzie trzymali ;)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 13:40:45 
Awatar użytkownika

Wysmienicie bylo o 20 , poza tym ze na nastepny koncert biore okularki.Dawno nie czulem sie tak oswiecony 8).

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 13:57:55 
Awatar użytkownika

Dziś jeszcze trochę o muzyce tego koncertu.
Angelika jak zawsze rewelacyjna choć jak mówiła moja koleżanka szkolona muzycznie wyczuwało się że miała tremę chyba ze względu na nagrywanie materiału. W jej ocenie Maleo także podniósł swój poziom wokalny czy to ze względu na kontrakt z ...?
Pozostali panowie także bardzo dobrze.
i cóż powtarzając się Pospieszalscy wymiatali!
Taki miałem dzień że docierała do mnie muzyka a do żony obok glównie słowo.

Nie wiem czy się starzeje ale od koncertu w tamtym roku w Galerii u Jezuitów wole Tymka w wersji rozbudowanej z przeszkadzajkami i zespłem kilkunasto osobowym niż ostrego rockowego w podstawowym składzie.

Siedziałem w loży II na parterze dlatego wielu z Was nie widziałem, ale widok na zespół miałem rewelacyjny.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 14:00:01 
Awatar użytkownika

Na 17-tą było wyśmienicie.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 16:11:28 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Piotr napisał:
po prawej stronie miałem małą damę, a w nowym miejscu miałem mieć po bokach facetów

Drugi esteta.

Ty też siedziałeś przecież obok damy nieprawdaż? :lol:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 16:22:59 
Awatar użytkownika

bedą dziś wszyscy ze składu w sz-nie?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 16:59:39 
Awatar użytkownika

weronia pisze:
Ty też siedziałeś przecież obok damy nieprawdaż?

Prawdaż. Nawet poniekąd sam to sąsiedztwo wybrałem. 8)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 17:00:40 
Awatar użytkownika

sengaska nie może się zalogować ale podrzucił link do zdjęciów: http://picasaweb.google.com/sengaska/2Tm23DementiLive

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 17:16:00 
Awatar użytkownika

Wczorajszy koncert w Poznaniu o 20.00 był prawdziwą ucztą... :D
Wielki szacunek za wybrnięcie z sytuacji braku prądu, to było niezłe doświadczenie. Wierzę, że uda się odzyskać zapis z koncertu, bo już na niego czekam :)
No i wielkie dzięki za niezaczęcie koncertu bez VI rzędu :-)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 marca 2008 17:38:07 

koncert o 20tej przecudowny, ośmielę się stwierdzić że 888 to przy dementi pikuś, ciesze się że mogłem juz wczesniej zapoznać się z tym pięknym albumem. nie było widać żadnego zmęczenia po muzykach mimo że mieli za sobą wcześniejszy koncert tego dnia. zagrana chyba cała dementi w tym dwa razy Każda rzecz (był utwór tytułowy?) plus bodaj cztery kompozycje z wcześniejszych wydawnictw: Kantyk III młodzieńców, Z głębokości wołam, Adonai elohenu, Jahwe Tyś Bogiem mym. trudno wyróżniać konkretnych muzyków ale szczególne wrażenie wywarły na mnie obie kobiety :) jaka lekkość i radość w śpiewie Angeliki i grze Beaty. cały organizm funkcjonował jak Pan chciał czyli pięknie, co za moc! moment w którym padło zasilanie skojarzył mi się z chwilą gdy człowiek zostaje sam zdany tylko na własne siły bez niczyjej pomocy i nagle okazuje się że przychodzi mu Ktoś z pomocą. najlepszy tekst: "ta płyta jest w tym budynku" :D rzeczywiście była i została (tak myślę) w sercach słuchaczy. całość spięta niczym klamrą instrumentalnym Per Crucem abysmy nie zapomnieli po co to zgromadzenie miało miejsce. Dziękuję Wam!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.