Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:54:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 729 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 18:34:06 
Awatar użytkownika

mojżesz pisze:
Słowo jakby nie refren byłoby marniutkie z tym riffem jednostajnym.

No nieeeee!!!
Aż zacytuję swoją recenzję SŁOWA z wątku singlowego.
pablak pisze:
Słowo - Dla mnie już KLASYK. Kawałek powala ciężarem. Basidło mruczy pięknie. No i Elrond - czego nie zaśpiewa to "serce ma stuk puk", ciary przechodzą i żyć się chce.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 18:40:18 
Awatar użytkownika

Armijny Smok pisze:
do niektórych zapewne trafia Magda Anioł

no ja lubie jej piosenki :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 19:20:49 
Awatar użytkownika

pani żartuje ??

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 20:22:51 

Armijny Smok pisze:
jednak muzyka powstaje na początku tworzenia (choć zapewne nie zawsze)

w niektorych przypadkach teksty do plyty 888 powstaly (choc moze lepszym slowem byloby "spisano") ponad 2000 lat temu. :wink:

slowo natomiast jest dla mnie najlepszym kawalkiem sposrod wszystkich nowych znanych z koncertow i singla. miazdzy niesamowicie, jak go slucham idac do pracy to juz sie boje, hehe. slowo jest niesamowite.
za to 888 (jako kawalek) podoba mi sie duzo mniej.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 20:27:12 
Awatar użytkownika

q51 pisze:
w niektorych przypadkach teksty do plyty 888 powstaly (choc moze lepszym slowem byloby "spisano") ponad 2000 lat temu.

no tak,,, aczkolwiek na myśli miałem proces twórczy: tzn.: jest muzyka, a potem pojawia się myśl co do tej muzyki dopasować...

q51 pisze:
888 (jako kawalek) podoba mi sie duzo mniej

u mnie jest tylko trochę niżej niż słowo... jak słucham singla to jakoś trudno mi czasem ocenić któryś kawałek niżej,,,

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 20:39:03 
Awatar użytkownika

Armijny Smok pisze:
pani żartuje ??

nie-mam nawet jej płyty:D ale nie będe tu o niej pisać
:piwo: i nie pani tylko:Kasia,Katarynka,Kasiulec,Kasiula,Katarzyna,Katarynka :arrow: na drugie Klaudia,a z bierzmowania Wiktoria :mrgreen: miło mi :brawa:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 20:54:05 
Awatar użytkownika

chciałem użyć formy officjalno grzecznościowej :) proponuję zatem założyć wątek o Magdzie Anioł w Oceanarium....

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 21:00:15 

Nicole pisze:
Treść-o tak... Tak się zastanawiam,czy słuchająć utworów 2TM2,3 modlimy się?
Albo muzycy,którzy je wykonują modlą się np.grając na koncercie?

bo przecież to nie jest zwykły tekst... To są słowa Pisma Świętego, Słowa Boże, natchnione.

czy się modlimy? myslę, że sama sobie możesz odpowiedzieć na to pytanie:) w moim przypadku tak.. modlę się.. a raczej Duch. To jest niesamowite. Bo kiedy na przykład zaczynam być z siebie dumny, wtedy kiedy zupełnie nie z mojej zasługi dzieje się coś dobrego, jak gdyby nigdy nic w głowie (samo!! niewiadomo moznaby rzec skąd) pojawia się: Ktooo naaas odłąąączy???!!! nieźle co? Jeśli we wszyyyystkim tyym zwyciężamy to dlaateeego, że.. i tak dalej i tak dalej :faja:

trochę namieszałem, ale chyba wiesz o co chodzi:)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 22:24:58 
Awatar użytkownika

ROBERTINO PELLEGRINO pisze:
Jedni wtedy słuchają SŁOWA, inni zwracają uwagę na jakość i sposób głoszenia, jeszcze inni oceniają to co słyszą i porównują z tym co już sami wiedzą. Bywa że z kilkudziesięciu osób słuchających zostają na końcu tylko Ci, którzy słyszą SŁOWO

Oczywiście najważniejsze jest SŁOWO... ale cała otoczka nie jest bez znaczenia... Mam tu na myśli np. zachowanie muzyków. Tzn. przy takim przekazie jaki ma 2TM2,3 wymagania w stosunku do ludzi którzy to przekazują wzrastają (przynajmniej wg. mnie). Bo jeżeli przekaz rozmija się z przykładem jaki dają to autentyczność tego co mówią maleje. Oczywiście w przypadku 2TM2,3 nie jest z tym źle :), ale tak mówię, bo to ważne...
Taka np. Coma... Podobały mi się tyksty z pierwszej płyty, ale gdy zobaczyłem parę razy tego gwiazdora i cwaniaka w wywiadzie, czy na żywo na Woodstocku bardzo się zawiodłem i to jego gwiazdorstwo totalnie przyćmiło (pozytywny jak mi się wcześniej wydawało) przekaz. Wszystko o czym śpiewa zeszło do tła, został tylko on (przynajmniej ja to tak odbieram, bo wiem, że byli tacy, którym się Coma podobała).

A czepianie się strony technicznej to taka ludzka rzecz. Nie z wredności przecież. Chciałbym aby jeden z ulubionych moim zespołów brzmiał jak najlepiej i już. Z resztą to też jest ważne, aby przyciągnąć innych, którzy skojarzenia z muzyką z chrześcijańskim przesłaniem mają tylko oazowe...
Tak było np. z moją żoną, której najpierw dałem do posłuchania Illuminandi (świetna muzyka) i wziąłem na koncert akustyczny 2TM2,3 do Dębicy w 2003 :). Nie miała pojęcia że taka (nieoazowa) muzyka wogóle istnieje... Ale ważne jest, jak wspomniałem, aby muzyka była na naprawdę wysokim poziomie.

PS. A utwór "Słowo" jest bardzo dobry, klimatyczny, ciężki, ... ale za długi. Przynajmniej ten na Woodstocku był o jakieś 1,5 minuty za długi.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 września 2006 23:52:39 

q51 pisze:
jak go slucham idac do pracy to juz sie boje, hehe.

a ja się teraz będę bał cokolwiek napisać, bo podpadłem na całej rozciągłośći : )

elrond pisze:
mógłbyś usasadnić co to znaczy marniutkie ?.....bo dla mnie w tym utworze już sam bas z perkusją żre na maxa !

No a mnie właśnie nie, i dlatego marniutkie. Jak na możliwości kompozcyjne Tymka. Pamiętam, jak usłyszałem we Wrocławiu utwór pierwszy raz i jak pozostawił mnie stosunkowo chłodnym, inaczej niż reszta nowości...
Riff i melodia zwrotki są proste i jednostajne, a przywykłem, że muzycy 2Tm 2,3 wyczarowują ciekawsze rzeczy. Przecież ten riff to nic oryginalnego ani nadzwyczajnego. Ja wiem, że czasami proste rzeczy są najlepsze, ale w tym przypadku nie robi to wrażenia za bardzo. Ale refren właśnie porywa melodią, porywa bez reszty. I dlatego jako całość utwór mi się podoba. Tak to widzę.

ROBERTINO PELLEGRINO pisze:
Pisząc poprzedniego posta chyba wyraziłem się nuezbyt jasno.

Nie no, pewnie że chodziło o SŁOWO w szerszym kontekście. Dyskusja o piosence konkretnej chyba tak przy okazji wyszła.
A co do treści... no pewnie, że jest najważniejsza! Tylko co, będziemy dyskutować z tą treścią? Chyba każdemu mniej lub bardziej łatwiej rozważać ją w sercu czy na modlitwie, a o muzyce, brzmieniu jakości i innych takich po prostu podyskutować na forum. Chyba wszystko jest na swoim miejscu, nie?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 05 września 2006 08:59:08 
Awatar użytkownika

w najnowszym teraz rocku jest zdjęcie szkieleta maleo z woodstocku na całą stronę i dobra rec. z występu 2tm2,3.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 05 września 2006 09:03:05 

ide kupic. :D

teraz...
:mrgreen:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 05 września 2006 09:56:35 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
zdjęcie szkieleta maleo

:shock: jakiś rendgen??

Tytuł:
PostWysłany: wt, 05 września 2006 12:10:52 

o, a kto napisał recenzję?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 05 września 2006 17:19:47 
Awatar użytkownika

Armijny Smok pisze:
jakiś rendgen??

kup to zobaczysz :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 729 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 49  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.