Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 128  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 06 listopada 2008 13:38:59 
Awatar użytkownika

"Kasetę" wezmę sobie do pracy jutro. Ale oprócz tego że
marecki pisze:
utwór pierwszy i dwa ostatnie
, to ja jeszcze lubię ten "Którędy, którędy do poranka?" - czyli jeden z tych z inwencjami tytułowymi.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 06 listopada 2008 14:24:22 
Awatar użytkownika

Kult - ****
O tej płycie już pisałem. Brzmienie przeszkadza.
Posłuchaj to do ciebie - **** i pół
Rozumiem ludzi którym płyta ta nie podoba się ze względu na niespójność. Rzeczywiście dużo tu stylistycznych wycieczek i mi też to kiedyś przeszkadzało. W sumie jednak w prawie każdym utworze Kult pokazuje się od jak najlepszej strony - podoba mi się i ta pozorna senność "Spokojnie" i "Umarł mój wróg", i niby-rege w "Wódce", i szorstkość "Rozmyślań Wychowanka, i nawet czystą radość "Elektrycznych nożyc". Ostatnio doceniłem też "Taniec Wielki" - wciągająca rzecz. No i brzmienie całości jest dużo lepsze.
Spokojnie - *****
Oto i do czego doprowadziły eksperymenty z poprzedniej płyty. Spójna psychodeliczna całość - "Jeźdźcy" są po prostu piękni, "Axe" porywa, "Niejeden" i "Tan" wprowadzają w trans. Mój stosunek do "Tanu" jest podobny do mojego stosunku do tytułowego utworu z "Legendy" Armii - kiedyś (młody żem był wtedy :wink: )uważałem, że to największy smęt na płycie, a teraz rozpływam się przy każdym jego dźwięku.
Jako uzupełnienie tej płyty traktuję bootleg z koncertu Kultu na V Róbrege w 1987. (http://rapidshare.com/files/49652510/19 ... ootleg.rar). Jakość dźwięku jest z pozornie kiepska...ale w sumie nie jest tak źle. Setlista znakomita - większość materiału ze "Spokojnie" + największe killery z czasów wcześniejszych + cover The Animals, ale nie "Dom Wschodzącego Słońca", lecz "Musimy uciekać z tego miejsca".
Tan - ** i pół
Byłaby to dobra płyta. Tylko , że wydafca i osoba odpowiedzialna za brzmienie popełnili kilka istotnych błędów:
- gdzieś czytałem, że początkowo miał to być album dwupłytowy. Gdyby zamiar ten udało się zrealizować płyta ta pewnie lepiej oddawałaby atmosferę koncertów Kultu w tamtym czasie. Z zamiaru zrezygnowano i na płytę w rezultacie trafiły tylko utwory niewydane i te, w których wprowadzono istotne zmiany aranżacyjne. W rezultacie płyta przypomina śmietnik, którego zawartość może zainteresować tylko ortodoksyjnych fanów.
- o brzmieniu pisac, chyba nie trzeba - żenada.
Kaseta - **** i pół
Też już pisałem. Bardzo dobry album, choć to taki skok w bok w sumie. Ale poza "Spokojnie" to chyba jedyna w pełni spójna płyta Kultu.
45/89 - **
Spadki z dużej wysokości bywają bolesne.
Your Eyes - *** i 3/4
Dalej nie jest idealnie, ale przynajmniej słychać tutaj entuzjazm i radość tworzenia. Do "Generała..." mam sentyment bo to chyba pierwszy utwór Kultu jaki kojarzyłem świadomie z tym zespołem. "6 lat później" urocze. Reszta może być - przynajmniej nie ma większych wpadek.
Kultu późniejszego słucham dużo rzadziej niż tego wczesnego. Jedynie do "Wydafcy" ( **** z dużym plusem !) wracam regularnie.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 06 listopada 2008 14:26:53 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
poza "Spokojnie" to chyba jedyna w pełni spójna płyta Kultu
"Taty" nie są spójne?

Tytuł:
PostWysłany: czw, 06 listopada 2008 14:35:12 
Awatar użytkownika

Są, ale to trochę inna bajka...W końcu właściwie to utwory ojca Kazika, a Kult je tylko po swojemu zaaranżował. Natomiast Kaseta to ostatnia w pełni spójna płyta z własnym repertuarem.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 06 listopada 2008 14:38:26 
Awatar użytkownika

Ja bym powiedział że Ostateczny Krach jest całkiem spójny. Your Eyes też dosyć.
I dwie ostatnie płyty są spójne w swej mizerności. :(

Tytuł:
PostWysłany: czw, 06 listopada 2008 15:12:26 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Wysłannik - Hmmm.... [...] za długi, instrumentalny środek nic by nie stracił, gdyby go skrócić nieco.

cooo?? nigdy!!
Smialo zaryzykuje stwierdzenie, ze "Wyslannik" miesci sie w mojej pierwszej 7ce (jesli nie 5ce) Kultowych Numerow...

... i W tym momencie sama na siebie wykrecilam bata, by odswiezyc wszystko i poukladac klocki nr1 nr2 nr3 nr4 nr5 i nr6 :roll: tiaa..

Tytuł:
PostWysłany: pt, 07 listopada 2008 13:36:17 
Awatar użytkownika

marecki pisze:
"Kasetę" płytę słuchałem rano w samochodzie, na razie tak do połowy i potwierdza się to co pisałem wczoraj.
Oni chcą ciebie - **** - bardzo fajny numer, bardzo kultowy
Kolejne Londyn, Kwaska i Fali takie trochę na siłę, mogą być ale nie porywają. Mało w nich trochę "Kultu w Kulcie" ale może wynikać to z faktu, że za ich powstanie odpowiedają nowi i jak się okazało tylko chwilowi członkowie zespołu Kwasek i Fala. Skądinąd cóż za inwencja tytułów
cdn

cd
powyższa trójeczka tak ok ***
Dzieci wiedzą lepiej - ***3/4 - pomijając już kwestie lingwistyczne fajny numer, wejście rapowane trochę mi zaniża ocenę ale z drugiej strony sam zaśpiew I can't believe in that bardzo dobry
Jaką cenę możesz zapłacić - **1/2 - słabe, nijakie
Tut - *** - wczoraj słuchałem ale jakoś mało pamiętam ten utwór, czyli bez wrażenia, również negatywnego
po czym następuje wspomniany rewelacyjny finisz:
Czekając na królestwo j.h.w.h. i Wolność - obie po ***** - co tu dużo pisać klasyka. W wolnosci zawsze mnie rozwala tekst dostaliście mundial 86 to taki moment, że zawsze mi się włącza myśl "ej pamiętam, mundial '86 oglądałem, 0:4 z Brazylią, ćwierć finał Francja - Brazylia, czary i oszustwa Maradony itd." To trochę jak z tym listopadem 1993 w Lewe lewe loff.

całość w sumie tak na ***1/2

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 listopada 2008 23:28:40 
Awatar użytkownika

no to poszło :-)

Obiecałem kiedyś zapodać listę utworów kultowych i powiedzieć, na którym tak naprawdę jest ta Arahia... i właściwie już już jest.

Choć wciąż kłopoty z pierwszą dwunastką - jakoś łatwiej mi ułożyć środek listy niż czołówkę. Pierwsza dwunastka znalazła swoją wersję roboczą, ale nadal waham się nad opublikowaniem jej... pojawiają się tu istotne wątpliwości tamto-owamte, jak np.:
Na zachód czy Lewe lewe? (już to kiedyś zadawałem)
Do Ani czy Hej czy nie wiecie?
i czy któryś z tych dwóch może wygrać z Niejednem?
Baranek czy Brooklyńska?
Historia jednej znajomości czy Śmierć poety? (dla mnie to są zdecydowanie dwa najbardziej udane pod względem czysto muzycznym utwory Kultu, do tego z jednymi z najlepszych tekstów, a jednak nie jest to pojedynek o pierwsze miejsce, bo obie te piosenki są tak... niefajne... świetne, wybitne, ale aż za bolesne)
No i właśnie walka o pierwsze miejsce... trzy utwory nie wymienione powyżej są w nią zamieszane. Na pewno któryś z nich będzie na pierwszym, ale czy jakiś inny przebije się na podium? jakieś Na zachód jednak?...

Tymczasem od trzynastego miejsca nadal rozciąga się spore pole pięciogwiazdkowców....

13. Zastanówcie się sami czemu w domu nocami tylu ludzi się budzi i wam też chce się wyć..... kolejny ze zdecydowanie najbardziej udanych muzycznie utworów Kultu (tekst też świetny).

14. Bliskie spotkanie trzeciego stopnia...... a to jeden ze zdecydowanie najbardziej udanych tekstów (muzyka też świetna).

15. Wódka
16. A gdy będę umierał
17. Knajpa morderców .... gdzieś tu pięć gwiazdek zmienia się jednak w cztery i pół
18. Jadą czterej jeźdźcy jadą czterej...
19. Celina, ograna do bólu, wynudzona, ale jednak!
20. Krutkie kazanie na temat jazdy na maksa

21. Kult , morze... W TWOIM KOLORZE!
22. Konsument
23. Kulcikriu
24. Piloci
25. Po co wolność
26. Kurwy wędrowniczki
27. Bal kreślarzy
28. Patrz klęczą ludzie w katedrze
29. Ballada o dwóch siostrach
30. Pasażer

no i mamy trzydziestkę, i to wciąż są piosenki dla mnie rewelacyjne (= minimum 4 i pół gwiazdki)

Dopiero dalej zacznie się schylać ku gwiazdkom czterem, najpierw z jakimś ułamkiem, potem może z uszczerbkiem. Chociaż jak patrzę na pozycje pięćdziesiąte któreś, to nadal są pełne cztery gwiazdki.

To jest jednak zespół! :D

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 listopada 2008 08:50:15 
Awatar użytkownika

Nieźle nieźle. Może i ja się pokuszę? Bo dla mnie te utwory:
Crazy pisze:
Baranek

Crazy pisze:
Historia jednej znajomości

Crazy pisze:
Zastanówcie się sami

Crazy pisze:
Bliskie spotkanie trzeciego stopnia

Crazy pisze:
Celina

Crazy pisze:
Krutkie kazanie na temat jazdy na maksa

Crazy pisze:
Kulcikriu

Crazy pisze:
Piloci

Crazy pisze:
Pasażer

mogłyby mieć problem z wejściem do pięćdziesiątki. :D
A ten:
Crazy pisze:
gdzieś tu pięć gwiazdek zmienia się jednak w cztery i pół

byłby powyżej trzeciego miejsca.
:piwo:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 listopada 2008 15:45:08 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Na zachód czy Lewe lewe

'lewe lewe'!!!! byłem dwa razy na kulcie do tej pory i za oboma razami w połowie utworu gitara nie stroiła i grali od nowa.... za każdym razem byłem wniebowzięty..... :wink:
Crazy pisze:
Do Ani czy Hej czy nie wiecie

"do Ani" bardzo zdecydowanie......
Crazy pisze:
Baranek czy Brooklyńska

of kors "baranek" za zasługi wszelakie, ale "brooklyńska..." jest troszkę gorsza.... może inaczej, "baranek" jest troszkę lepszy....
Crazy pisze:
Historia jednej znajomości czy Śmierć poety

tu już mam problemy.... chyba "śmierć poety".... ale pewny do końca nie jestem.....

nie lubię robić rankingów, zrobię sobie listę ulubionych utworów.... a kult ma to do siebie, że ulubionych kawałków kultu mam całe mnóstwo..... będzie ciężko....

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 listopada 2008 15:48:10 
Awatar użytkownika

czarnuch pisze:
"baranek" za zasługi wszelakie
Na przykład jakie? :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 listopada 2008 16:41:53 
Awatar użytkownika

za niezliczone odśpiewywanie przy różnych okazjach, za to że otwiera koncerty, za ogólną fajność i podobalność, za to że w teleexpresie był.... :wink:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 listopada 2008 19:13:42 
Awatar użytkownika

Właśnie to u mnie "Baranka" dyskwalifikuje. Wg mnie jest zarżnięty już kompletnie. Na wRock for freedom, jak Kult grał "Baranka"... no nie lubię i tyla!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 listopada 2008 21:21:06 
Awatar użytkownika

Zainspirowaliście mnie bym znów ułożył sobie kultową listę wszechczasów (generalnie podzielam zdanie Krejziego... bardzo wiele tu dobrych utworów...)
To by było tak:

1. Elektryczne nożyce
2. Krew Boga
3. Jeźdźcy
4. Piloci
5. Niejeden
6. Axe
7. Wspaniała nowina
8. Wysłannik
9. Religia Wielkiego Babilonu
10.Tata w gestapo
11.Konsument
12.Studenci
13.Hej czy nie wiecie
14.Śmierć poety
15.Grzesznik
16.Marność
17.Ballada o dwóch siostrach
18.Krutkie kazanie na temat jazdy na maxa
19.Mędracy
20.Arahia
21.Bracia
22.Lewe lewe loff
23.Gdy nie ma dzieci
24.Zgroza
25.Kurwy wędrowniczki ex aequo Baranek
26.Narodzeni na nowo
27.Tłuszcza
28.Tabako
29.Parada wspomnień
30.Post

No cóż... pierwsza dziesiątka nie pozostawia złudzeń - najlepszy Kult dla mnie to ten gdzieś tak do połowy lat 90-tych...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 listopada 2008 23:43:35 
Awatar użytkownika

lista czysto subiektywna, z naciskiem na dla mnie najfajniejsze, a nie te, o których wiem, ze są to wielkie utwory i sam też je bardzo lubię, ale nie nagrałbym ich musząc zostawić sobie nagle jedną kasetę dziewięćdziesiątkę, czy tym bardziej szcześćdziesiątkę. Wyobrażając sobie taką sytuację, wybrałem najlepsze kawałki (długością się jednak nie przejmowałem, bo to się samo uśrednia, jak zobaczycie poniżej)

1. Rozmyślania wychowanka

2. Na całym świecie (znany jako "Wódka")

3. Niejeden

4. Po co wolność

5. Poznaj swój raj

6. 6 lat później

7. Wysłannik

8. Zgroza

9. Studenci (najchętniej w wersji z "Dziewczyny bez zęba na przedzie)

10.Wstać

11.Śmierć poety

12.Pan Pancerny

13.Axe

14.Hej, czy nie wiecie

15.Piosenka młodych wioślarzy

16.Ja wiem to

17.Brasil

18.Mędracy

19.Kasta pianistów

20.Kult

21.Post

22. Fali

23. Polska

(to tyle w temacie subiektywnych saześciu gwiazdek)

24.Krew Boga

25.Totalna stabilizacja

26.Arahja (wersje z "Tanu" poproszę)

27.Generał Ferreira / Rząd oficjalny

28.Czarne słońca

29. Angelo Jacopucci

30. Parada wspomnień

a jeszcze powinny być (tu już chronologicznie):

Udana transakcja
Jeźdźcy
Tan
TDK Kaseta
Oni chcą ciebie
Kwaska
Your eyes
Czterej głupcy

Inżynierowie z Petrobudowy
Knajpa morderców
Kurwy wędrowniczki
Lewe lewe loff
Onyx
A gdy będę umierał
Najbardziej chciany bandyta w Polsce
Uwiąd starczy

Nie zgadzacie się? ja też się nie zgadzam, po prostu się nie da dopóki naprawdę nie trzymamy w ręku tej 90-tki, a nad nami nie stoi facet z pistoletem.

PS. 23 pozycja Polski też mi się nie podoba. Chyba powinno być na 9, jednak jest to wszystko identycznie trwałe, jak numer telefonu na pudełku zapałek, więc już nie będę edytował.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 128  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.