Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:29:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442 ... 470  Następna

Którą z poniższych płyt chcemy rozsurwajworować w następnej kolejności?
Claypool/Lennon Delirium - Monolith of Phobos 21%  21%  [ 4 ]
Kaliber 44- Księga Tajemnicza. Prolog. 21%  21%  [ 4 ]
Klaus Mitffoch - Klaus Mitffoch 26%  26%  [ 5 ]
New Model Army - Thunder and Consolation 32%  32%  [ 6 ]
Liczba głosów : 19
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 28 grudnia 2025 14:34:37 
Awatar użytkownika

Rozkoszni jesteście :-)

Zoo Station samo w sobie mogłoby być słabe, a nawet niesłuchalne, ale jako dziwaczne intro do tego wykwintnego świata dźwięków, jakim jest Achtung Baby :-) okazuje się zaskakująco nośne. Oczywiście nie jest u mnie daleko na liście odstrzałowej, ale na razie nie. Z tym So Cruel to w ogóle dziwna rzecz, bo na dwóch pirackich kasetach, z których korzystałem i tę płytę znałem, tej piosenki nie było! Fakt, że na jednej nie było też Love Is Blindness, bo wiadomo, początek lat 90 ;-) Ale de facto poznałem So Cruel zupełnie niedawno i byłem zdziwiony, jakie to cienkie i po co w ogóle. Są poza tym na tej płycie ze trzy numery, powiedzmy nie nadzwyczajne (wszystkie inne są co najmniej bardzo dobre, a biorąc pod uwagę niesamowite brzmienie, klimat i ogólną spójność albumu, to po prostu świetne), a ten tu jeden odstaje daleko. Ale pewnie gdzieś, ktoś uważa to za najlepszy numer na płycie ;-)

PostWysłany: ndz, 28 grudnia 2025 15:51:03 
Awatar użytkownika

Też miałem pirata bez So Cruel i bez Blindness (ależ się zdziwiłem, usłyszawszy ten drugi utwór w Trójce! Był to czas, gdy zlądowałem na miesiąc w szpitalu z żółtaczką i głównymi moimi towarzyszami tam były radio i kasety, kupowane (według moich próśb) i dowożone przez Rodziców. No i miałem już to świeże ciepłe Achtung Baby, osłuchałem się z nim, potem trafiam w Trójce na audycję, promującą ten album i puszczają tam coś, czego nie znam :shock: ). I jeszcze czegoś tam brakowało. Chyba Throw Your Arms. :lol:

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 19:29:26 
Awatar użytkownika

So Cruel

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 19:33:49 
Awatar użytkownika

I ja się włączę, bo od tej płyty zacząłem słuchać U2.

So Cruel

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 20:50:10 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Z uwagą przesłuchałem Achtung Baby, po naprawdę wielu latach. Nie była to moja ulubiona płyta U2, ale zwykle dobrze mi się jej słuchało - no, ale było to już kawał czasu temu. Mam wrażenie, że się ta muzyka jakoś zestarzała i troszkę mi zobojętniała. Nastawiałem się na to, że będę miał ogromny problem z wybraniem czegoś do odrzucenia, a okazało się, że jest tego trochę i trzeba się zastanowić "co najpierw", ale bez szczególnego bólu i rozterek. Na plus: utrwaliła mi się czołówka, której będę się starał bronić, a w tej czołówce coś co pewnie będzie dla wielu z Was zaskoczeniem.

Na teraz wyrzucam "Tryin' To Throw Your Arms Around The World", które jest w sumie tym samym co "So Cruel" (które - jak widać - odpadnie już teraz).

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 22:09:25 
Awatar użytkownika

Jadąc cztery i pół godziny do Poznania - solidnie do bottoma się przygotowałem. Kilkakrotnie, wzdłuż wszerz, z lekturą i bez tekstów przyswoiłem sobie płytę pt. Boy. Szukając tam ducha prawdziwego U2. A już na miejscu wróciłem do Achtung... I w sumie pozytywne zaskoczenie, bo we wspomnieniach to jakoś słabo mi ten krążek leżał. Ok, jest wata, ale też fajne szlagworty, riffy, ciut industrialu :) Więc źle nie jest, a do wypadu nominuję: So Cruel

A tak socjologicznie - czy w momencie wydania Achtung U2 miało już status mainstreamu pełną gębą, czy dopiero ZOO Station umieściło ich na szczycie?

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 22:41:14 
Awatar użytkownika

Byli już kilka lat po Joshua Three, gwiazdy pierwszej ligi.

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 22:45:12 
Awatar użytkownika

Mhm, trasy po Ameryce, stadiony... Ale przy Joshua to chyba gdzieś przymiotnik alternatywny czy indie rock jeszcze czasem funkcjonował. A mi o taki mainstream najgłówniejszego nurtu by chodziło, plus Bono jak Wielki Naprawiacz Świata :)

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 23:41:17 
Awatar użytkownika

Nie przesadzałbym z tym mainstreamem już wtedy. Owszem, jak pisał Crazy, popularność rosła niemożebnie, trasy, stadiony, MTV. Ale, kurczę, wsłuchajmy się w single z Achtung (może poza „One”), wsłuchajmy się w single z Zooropy(!) - takie „Numb”, no proszę ja Was. Owszem, mainstream w latach dziewięćdziesiątych to było bardzo pojemne pojęcie, ale dla mnie dopiero od Pop, a może nawet od All That… U2 grało w tej lidze. Inna rzecz, że może trochę inaczej definiujemy mainstream, bo ja od razu miałem przed oczami (uszami) taką rockpapkę przyjazną dla popularnego radia. ;)
A świat to Bono chciał naprawiać już na War. I znowu - owszem, po Achtung rosło to bardzo mocno, ale już na Joshua, na promującej go trasie i w całej otoczce medialnej był to eksponowany wątek.

PostWysłany: wt, 30 grudnia 2025 23:57:24 
Awatar użytkownika

Znaczy inaczej definiujemy.
W pierwszej połowie lat 90. mainstreamem była Metallica, Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jam, tak samo jak Whitney Houston i Bryan Adams. I U2 było as main as stream can get ;-) Przy czym muzycznie wchodzili do tego strumienia moim zdaniem od singli z Joshua Tree, zresztą bardziej przystępnych od tych z Achtung.
Co do naprawiania świata, to rzeczywiści Bono dość wczesnie zdradzał inklinacje, ale na trasie Zoo TV zaczęło być to naprawianie na większą skalę ;)

PostWysłany: śr, 31 grudnia 2025 01:04:39 
Awatar użytkownika

:) Generalnie mówimy to samo.

PostWysłany: śr, 31 grudnia 2025 07:47:03 
Awatar użytkownika

Wyrzucam "So Cruel", a sam album jest jednym z najważniejszych na ścieżce dźwiękowej mojego życia.

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: śr, 31 grudnia 2025 11:46:39 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Co do naprawiania świata, to rzeczywiści Bono dość wczesnie zdradzał inklinacje, ale na trasie Zoo TV zaczęło być to naprawianie na większą skalę ;)

Przepraszam, bo tak to bardzo subiektywnie ujmę... Czasy Boy to był Bono, chłopak na rowerze... A nie, sorry, to Morrissey. Chłopak, który chciał czy marzył, by zmieniać świat, z takim miłym kadzidlanym aromatem z zakrystii, z trybularza się niosącym... A Zoo TV to już BONO, który zmieni świat. Ale za nim lekki swąd siarki niósł...

A po tym, co napisał Miki, to się zastanawiam, skąd mój początkowy sceptycyzm odnośnie Achtung... Każdy przesłuch przypomina mi, że dobrze znam te utwory i naprawdę w wielu miejscach i emocjach mi towarzyszyły

PostWysłany: śr, 31 grudnia 2025 19:09:24 
Awatar użytkownika

Pięknie. Dziewięć głosów, a jeszcze są nadzieje na więcej, zatem jedziemy dalej.

Początek był łatwy i odpadło So Cruel. Skoro takie najsłabsze i na piratach nie było, to po co to dawali? ;-)
Po jednym głosie też na:
Zoo Station
Mysterious Ways
Tryin' to Throw...

Chciałbym zobaczyć, co odpadnie dalej w sobotę 3 stycznia o 21:00.

Zostało:

Zoo Station
Even Better Than the Real Thing
One
Until the End of the World
Who’s Gonna Ride Your Wild Horses

The Fly
Mysterious Ways
Tryin’ to Throw Your Arms Around the World
Ultra Violet (Light My Way)
Acrobat
Love Is Blindness

Ostatnio zmieniony śr, 31 grudnia 2025 19:12:42 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: śr, 31 grudnia 2025 19:11:37 
Awatar użytkownika

Ja się podłączam do Tryin' to Throw Your Arms - to już jest fajny numer, ale jeszcze nieco mdły. Mógłby być na Joshua Tree (ma najmniej tego achtungowego charakteru) i tam też byłby w dołach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442 ... 470  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.