Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 12:13:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367 ... 470  Następna

Którą z poniższych płyt chcemy rozsurwajworować w następnej kolejności?
Claypool/Lennon Delirium - Monolith of Phobos 21%  21%  [ 4 ]
Kaliber 44- Księga Tajemnicza. Prolog. 21%  21%  [ 4 ]
Klaus Mitffoch - Klaus Mitffoch 26%  26%  [ 5 ]
New Model Army - Thunder and Consolation 32%  32%  [ 6 ]
Liczba głosów : 19
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 19 stycznia 2025 10:04:16 
Awatar użytkownika

Mi nie pokazuje tej okładki z Twojego linku, każe się logować.

A w temacie: Zakłócenie porządku

PostWysłany: ndz, 19 stycznia 2025 10:17:49 
Awatar użytkownika

Cytat:
A w temacie: Zakłócenie porządku

Ok, pierwszy raz podniosło mi się ciśnienie!

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 19 stycznia 2025 11:31:52 
Awatar użytkownika

a w ogóle teraz sobie posłuchałem i tak sobie myślę, że to Zakłócenie to takie bardziej Klausowe jest, niż Ladypankowe.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 19 stycznia 2025 11:48:16 
Awatar użytkownika

Ja mam duży sentyment do tej płyty z dzieciństwa - po pierwsze żyjąc w Polsce, chcąc nie chcąc zna się te piosenki z radia, po drugie to są licealne czasy moich rodziców (matury w 1983 i 1985 roku), tata co prawda był wtedy zdecydowanie fanem Republiki, takim, który miał w epoce malował sobie trampki w biało czarne pasy itd. więc u niego sentyment mieszał się z lekkim lekceważeniem tego zespołu ;) no ale te piosenki zawsze, głownie z jakichś składanek, leciały w domu. I bardzo mi się podobały jako małemu dzieciakowi, ta maniera Panasa, jakaś taka kolorowa energia tego wszystkiego...

Kilka uwag po latach. Bardzo podoba mi się tutaj produkcja - to jest wszystko bardzo nowoczesne, bardzo elektryczne, bardzo osiemdziesionowe, ale jednak organiczne, nowofalowe, prosto w twarz. Co ciekawe, czytałem, że ponoć na etapie postprodukcji zespół był wręcz odsunięty od miksów, Sławek Wesołowski (i jego pomocnik Mariusz Zabrodzki) kazali managementowi wysłać zespół w trasę, a potem postawili ich przed faktem dokonanym, co najpierw trochę skonfudowało zespół, mający nieco bardziej konserwatywną wizję soundu, ale ostatecznie zostało to zaakceptowane, w momencie, kiedy zażarło w radiu. Myślę, że naprawdę nowoczesność tego brzmienia mogła mieć realny wpływ na popularność zespołu, że to było pod względem czysto sonicznym tak zupełnie inne niż wszystko, co wtedy można było usłyszeć. Cienkie, ostre szkło. Bardzo podoba mi się też Jarek Szlagowski jako bębniarz - taki lokalny Copeland, ale bardzo leciutki, bez pierdolnięcia, z taką Ringo-like muzykalnością, polecam posłuchać tych numerów słuchając jak gra hi-hat...

Siłą rozpędu posłuchałem też "Ohydy" i powiem tak - na debiucie bardziej podoba mi się CO oni grają, same piosenki, a na sequelu JAK grają, jakie tam są fajne kombinacje dwóch gitar, bębnów i basu tworzących naprawdę ciekawe figury i bardzo przemyślane, pokminione aranże.

Jeszcze się zastanowię co wywalić...

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 19 stycznia 2025 13:17:06 
Awatar użytkownika

Du du

PostWysłany: ndz, 19 stycznia 2025 16:41:08 

O, widzę,ze kolejna klasyka polskiej osiemdziesiony, to kolejne będa pewnie Nowe sytuacje albo pierwszy OZ?

A w temacie - Du Du

PostWysłany: ndz, 19 stycznia 2025 21:36:56 
Awatar użytkownika

U mnie po namyśle jednak na pierwszy ogień idzie nie Kilimandżaro, a Vademecum skauta.

Coś czuję, że będę długo osamotniona ze swoim głosem.

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 09:44:27 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Zakłócenie

Zakłócenie jest niesamowicie zajebistym kawałkiem! I fakt - bardzo nietypowym dla zespołu, może to jedyny raz kiedy mogliby się nazywać Lady Punk.

Prazeo - bardzo celnie piszesz! O tym miksowaniu nie wiedziałem ciekawa historia.
Hehe, miałem trochę jak Twój tata z tym, że u mnie jeszcze godził to wszystko Maanam, który był ponad to :) (póki nie pojawił się Kult)

W temacie - chętnie zagłosowałbym jak Budyń, ale przywalę trochę tym razem strategią, zatem:

Du du

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 10:27:33 
Awatar użytkownika

Znam jeszcze jedną fajną historię o Lady Pank. A mianowicie: końcówka roku 1982 roku, a Jan Borysewicz dokonuje transferu roku i przekonuje sekcję rytmiczną Oddziału Zamkniętego (Paweł Mścisławski na basie, Jarosław Szlagowski na perkusji) do przejścia do jego nowej grupy, która ma już pierwsze nagrania na koncie, ale jeszcze dokonane z muzykami sesyjnymi. No i grają tam próbę, i Borysewicz zaczyna "to jest pierwszy numer: Mniej niż Zero". I Jarosław Szlagowski - który był elementem nowofalowym, wyglądał jak nowofalowiec, ubierał się, lubił The Police, ale ponoć też Joy Division i inne rzeczy - mówi, słysząc grubo ciosane gitarowe riffy "co to jest? tak się grało w latach 70". Po czym zaczyna tłumaczyć, że teraz modna jest muzyka SKA, więc Janek, zrobimy to ska, dawaj te gitary tak: ciach-pauza-ciach-pauza-ciach-pauza. Janek posłuchał :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 13:49:12 
Awatar użytkownika

Pierwotna, hardrockowa, wersja „Mniej niż zero” jest zresztą do znalezienia. Chyba nawet Janek w niej śpiewa.

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 18:44:59 

Ta wersja była na jednym ze wznowień pierwszego albumu na CD, jest też na Youtube. Za bardzo hardrocka to ja tam nie słyszę, bardziej Budkę Suflera z czasów Za ostatni grosz, np z Memu miastu na do widzenia. Została zresztą nagrana niedługo po tej płycie.

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 20:03:33 
Awatar użytkownika

No przecież „Memu miastu” brzmi prawie jak Purple :)

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 20:22:11 
Awatar użytkownika

a czemu to "Du du" ma tu tak złą prasę?

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 20:32:04 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Niestety nie dołączę, bo kompletnie nie znam się na polskiej muzyce lat 80. Nigdy nie słuchałem tych zespołów - z wielkim prawdopodobieństwem nie słyszałem w całości ani jednej płyty Lady Pank, podobnie zresztą jak Maanamu i Republiki. Jakoś z tym żyję ;-) Poobserwuję Wasze głosowania, bo ciekawe tu dyskusje się pojawiają!

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: pn, 20 stycznia 2025 20:44:08 
Awatar użytkownika

Ech, kiedy człowiek staje się... Bo ja, w odróżnieniu od Tylera - pamiętam, gdy te płyty wychodziły, kawałki w radiu, człowiek słuchał wszystkiego wtedy - z braku laku... I teraz patrzę na spis utworów, tytuły wszystkie znam, ale niektórych kawałków to w ogóle nie kojarzyłem :?

Odsłuchy pomogły :wink: i kurczę, najpierw się na Du du nastawiłem jako pierwsze out. A tu całkiem fajny... protest-song :lol: że przeszło przez cenzurę? i te "niet"! za długo pewnie nie wytrzyma ten kawałek Waszych skreśleń, ale ja pozytywnie się nim zaskoczyłem. Zaś mój głos leci na: Zakłócenie porządku. Za zespołowe udawanie kogoś, kim się nie jest :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367 ... 470  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.