Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 13:17:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 718 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 48  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 03 września 2007 13:29:32 
Awatar użytkownika

elrondzie - zainteresowałem się tym zespołem z Twojej rekomendacji,,, ale co było nie tak na tym koncercie?? (mnie nie było, ale na płytach nawet fajnie brzmi)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 03 września 2007 17:27:20 
Awatar użytkownika

..płyty są bardzo dobre,a szczególnie sławna koncertówka....niestety wczoraj było słabo i nudnawo.... nie tak jak 20 lat temu na róbrege...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 03 września 2007 20:14:42 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
niestety wczoraj było słabo i nudnawo.... nie tak jak 20 lat temu na róbrege...

20 lat temu świat był o wiele ciekawszy... i w ogóle... :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 04 września 2007 08:36:18 
Awatar użytkownika

a ja byłem zawsze przekonany, że to zagraniczny zespół - to jak to jest?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 04 września 2007 08:52:39 
Awatar użytkownika

Misty in Roots to magiczny zespół roots złożony z czarnych murzynów jamajskiego pochodzenia zamieszkałych w UK. Niestety lata świetności mają już za sobą, trochę się zestarzało im i tyle. Choć tutaj mamy wideo gdzie panowie już byli w wieku średnim i murzyńskie szmaty zamienili na t-shirty :-) jest czad:

http://pl.youtube.com/watch?v=qwWPoTLu6uM (bałkańsko-klezmerskie trąbky! :-))
http://pl.youtube.com/watch?v=psqXEm9wu2k (mój ulubiony numer, ale to już 1991)

A Misty ma teraz mini trasę po Polsce - wiem, że grają za miesiąc za darmo w Gdańsku.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 04 września 2007 16:38:59 
Awatar użytkownika

IJahMan Levi!

Poznałem ostatnio dwie jego płyty z 1978 i 1979 roku - bardzo mi się podobają, i, jak mi się wydaję, jak na muzyke reggae są dość oryginalne - dlatego warto je poznać.

IJahMan jest bardzo przekonywującym wokalistą, mimo że jego głos nie jest typowym jamajskim głosem (tak mi się przynajmniej wydaje). Jego śpiew jest bardzo... uduchowiony... (Nigdy nie uzywałem tego określenia, tu jednak czuję że muszę). Do tego często robi sobie chóry i harmonie wokalne, i to jest bardzo mocna strona muzyki IJahMana.

Druga rzecz - dopracowane brzmienie tych płyt. Zwłaszcza pierwsza, "Heile I Hymn (Chapter One)" się tu wyróżnia: bogactwem, które nie zaciera przejrzystości, wręcz eteryczności płynących dźwieków. Druga, "Are We A Warrior" ma bardziej tradycyjny, pluszowy sound. Ale też brak tu tego charakterystycznego dla roots-reggae przydymienia.

No i jeszcze jedna ważna sprawa: długość utworów. Miewają po siedem - osiem minut, a najdłuższe dziesięć i dwanaście! I nie są to żadne improwizacje - myślę, że IJah lubi się, po prostu, wczuć.
Z początku myślałem, że to niepotrzebnie, że te utwory wyczerpują się po powiedzmy pięciu minutach - ale nie, w takim "Jah Is No Secret" najciekawiej robi się właśnie w piątej - szóstej minucie.. "Zion Hut", czyli ten najdłuższy, w ogóle ciekawie sie rozwija: charakterystyczny motyw basu, który go otwiera, zostaje zarzucony i wraca dopiero po wygaśnięciu utworu w połowie, co daje bardzo fajny efekt. No i cały aranż też rozgrywa się w czasie: sekcja dęta, w tym flet, pojawia się dopiero w tej drugiej części.
Jest więc czas na to wszystko: i artysta ma kiedy używać różnych środków wyrazu (włączając w to melodeklamację), i jest kiedy operować charakterystycznymi brzmieniami i zagrywkami (te wszystkie wyraziste gitary, organy, sekcje dęte, piano, gitary akustyczne - dużo tego a nie ma wcale przesytu), i realizator ma kiedy pobawić się ścieżkami - że raz wszystkie, potem tylko to z tym plus wokale, a potem jeszcze tamto z tym - bardzo mi sie to podoba.

No i same utwory - wyróżniłbym ich jeszcze kilka:
"Jah Heavy Load", doceniony przecież przez Antonine Krzysztoń i wykonywane przez nią jako "Perłowa łódź" (to wersja akustyczna, ale daje pojęcie o artyście; a tu winylowa oraz jeden z moich ulubionych teledysków),
"I'm A Levi" - kończący pierwszą płytę, oraz
"The Church" - który mnie po prostu wzrusza, natchniony utwór, który może poruszyłby nawet Bogusa? :)

Jeszcze jedno - pierwsza płyta wyróżnia się grą sekcji rytmicznej (Sly & Robbie?), która wcale nie jest taka oczywista: jest w co się wsłuchać. Na drugiej bas i perkusja też są bardzo ok, ale raczej tradycyjne. Nic to.

I Jah Man Levi!

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: wt, 04 września 2007 18:04:19 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
(Sly & Robbie?)

Bingo!
Hm, bardzo przyjemny wpis! I Jah Man to artysta specyficzny - pomimo ogromnej słabości do zanudzania swoich słuchaczy, umie utworzyć jakiś quasi sakralny nastrój: zamiast rozkojarzać formą - wywołuje skupienie. Dla niektórych najpiękniejszy głos roots... taka opinia z resztą w ogóle mnie nie dziwi.
Dla artystów pokoju I Jah Mana mam w swojej głowie osobną szufladkę - nie jest to skankujące Black Uhuru i Misty in Roots, przebojowy Aswad czy Marley. Raczej medytacyjne pieśni Ras Michaela, świadome manifesty Speara czy zadymione msze Mystic Revelation of Rastafari (choć tu już mniej poezji, a więcej bębenkowego nyabinghi).

Płytę polecam "w ciemno" - 17 zł!!!
http://www.gigant.pl/index.asp?sid=kyum ... etgqvxbfia

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: wt, 04 września 2007 18:10:29 
Awatar użytkownika

Hehe, jak trafiłem w sklepie na tę okładkę to pomyślałem w pierwszej chwili, że to jakaś "papieska" płyta :) .

Tytuł:
PostWysłany: śr, 05 września 2007 07:37:58 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
No i jeszcze jedna ważna sprawa: długość utworów. Miewają po siedem - osiem minut, a najdłuższe dziesięć i dwanaście! I nie są to żadne improwizacje - myślę, że IJah lubi się, po prostu, wczuć.
Z początku myślałem, że to niepotrzebnie, że te utwory wyczerpują się po powiedzmy pięciu minutach - ale nie, <ciach> No i cały aranż też rozgrywa się w czasie: sekcja dęta, w tym flet, pojawia się dopiero w tej drugiej części.

Dlatego tak duza wartosc maja kawalki ukazujace sie na 12calowych singlach - nie sformatowane do dlugosci mieszczacej sie na 7zalowym singlu, z instrumentalem, dubem czy wersja dj'ska wpleciona w wersje podstawowa.

A do bogato zaaranzowanych i "nieewidentnych" glosow i plyt dolaczylbym Pablo Mosesa:
A song
Obrazek
Oraz opierajacy sie glownie na materiale z ww krazka:
Reggae Greats.
Obrazek
Co prawda np. Slawek Golaszewski twierdzi, ze PM ma tylko dwa fajne single to szczegolnie kompilacje polecam z cala odpowiedzialnoscia.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 07 września 2007 08:54:21 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
IJahMan Levi!

Sprawdz to.
Wpadasz?

Tytuł:
PostWysłany: pt, 07 września 2007 12:55:27 
Awatar użytkownika

O kuchwa, konkret! Tyle, że ja mam zawsze daleko :-).

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 09 września 2007 15:08:04 
Awatar użytkownika

właśnie chciałem to wklejać, ale widze ze zasad był szybszy,no ze sz-na do lublina też nie blisko ;)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 09 września 2007 18:42:31 
Awatar użytkownika

...o ciekawe z tym I Jah manem....płyty, pamiętam nawet fajne były....

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 września 2007 10:12:06 
Awatar użytkownika

A na tegorocznym One Love we Wrocławiu mistrz Jah Shaka i Iration Steppas, co za CZAD!!!

Dla niewtajemniczonych, moi imprezowi guru:

IS:
http://pl.youtube.com/watch?v=qKYIWJr2YDY
http://pl.youtube.com/watch?v=QWGv2taizyE

JS:

http://pl.youtube.com/watch?v=1I4nuzxA0rc&eurl=
http://pl.youtube.com/watch?v=CEikFjOcklI&eurl=

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 września 2007 10:48:37 
Awatar użytkownika

wpadasz ? :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 718 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 48  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.