Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:59:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 128  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 01 czerwca 2007 14:56:35 
Awatar użytkownika

duchem, napisałem, nie wykonaniem.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 30 czerwca 2007 21:41:36 
Awatar użytkownika

w roku 1993 Crazy pisze:
1. Tata Kazika - Kult

za to całe forum zdecydowało a panek pisze:
1 . Armia Czas i byt ....... 190,5
2 . Kult Tata Kazika ....... 146

w roku 1994 Crazy pisze:
1. Muj wydafca - Kult

1 . Armia Triodante ....... 301,5
2 . Kult Muj Wydafca ....... 107
(...)
6 . Kazik Na Żywo Na żywo, ale w studio ....... 66

w roku 1995 Crazy pisze:
6. Kazik na żywo - Porozumienie etc.

2 . Kazik Na Żywo Porozumienie Ponad Podziałami ....... 83

w roku 1996 Crazy pisze:
3. Tata 2 - Kult

1 . Kult Tata 2 ....... 92,5

w roku 1997 Crazy pisze:
1. Duch - Armia
2/3. 12 groszy - Kazik

1 . Armia Duch ......... 251
2 . 2Tm 2,3 Przyjdź ......... 136
3 . Kazik 12 groszy ......... 77,5

Wiele lat od tamtych lat minęło, ale zabawa panka ponownie mi uświadomiła, dlaczego tak było, że właśnie wtedy Kult był dla mnie (dla nas obojga) zespołem może i najważniejszym, dla mnie w każdym razie tylko Armia była wyżej (a może i nie była).

Dla ogółu forum najwyraźniej też coś w tym jest... gdyby nie Armia/ Tymoteusz, w latach 1993-1997 Kazik miałby cztery na pięć numerów jeden :!:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 30 czerwca 2007 21:44:15 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
w roku 1977 Crazy napisał:

Jasnowidz normalnie, czy co? ;-)

wyciągnij rękę..."

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 lipca 2007 21:36:40 

Chciałem tylko powiedzieć, że jutro o godz. 11:05 w "Trójce" odbędzie się koncert Kultu, który w całości ma być transmitowany przez radio. Zapraszamy wszystkich do radioodbiorników i do usłyszenia. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 lipca 2007 22:02:15 
panek pisze:
A z innej beczki - niedawno czytałem wywiad, z którego wynikało, że kiedyś chodzi do kina średnio co godzina można byłoby powiedzieć właśnie o Kaziku.

To w ogóle wychodzi w wielu wywiadach :) On ogląda chyba zresztą wszystkie rodzaje filmów :) :) :)stąd ten przerywnik o bandzie maderfakersów goniących drugą bandę maderfakersów ;)

Erkej pisze:
nie jestem wielkim zwolennikem płyty Buldoga

Tak jak ja. Słyszałem nieco kawałków i nudne to. El Dupa też do mnie nie przemawia. Ale dla mnie TPN25 to też nudna kapela i pewnie stąd to.

dyingbride pisze:
Crazy napisał:
Post [...] GENIALNY KAWAŁEK!!!!!!

nie sposob nie zgodzic sie!

I mój ulubiony kawałek Kultu

elsea pisze:
arasek napisał:
1. Elektryczne nożyce
Ha! Długo byłam przekonana, że jestem jedynym na świecie fanem tego utworu

Na pewno nie. To o cenzurze, jak dla mnie nie wyróżnia się z płyty, ale moi koledzy z okresu wczesno-licealnego katowali ten kawałek, ku mojemu zdziwieniu. Więc imię Wasze 'Legion' ;)
Budyń pisze:
słucham sobie Kultu "Tata kazika"

nie podoba mi sie jeszcze bardziej, niż kilkanaście lat temu, gdy słuchałem tej płyty poprzedni raz. Muzycznie niby ok, teksty dobre, ale jak dla mnie brzmi to jak sklejone na siłę w nieudany kolaż, sztuczny jak każda piosenka aktorska. Jedyne, co mi się podoba bez zastrzeżeń, to "Inżynierowie z Petrobudowy", w takiej skromnej aranżacji to się lepiej broni. Jest bliższe oryginałowi nie tyle formą nawet, co duchem. (tak mam zresztą ze wszytkimi płytami, na których Kazik śpiewa cudze utwory)

Chyba "Tata 2 mi się bardziej podoba, mam wrażenie, ze tam teksty sa bardziej "Kazikowe" i tej sztuczności aż tak nie słyszę.

A ja tak nie mam wcale. Sztuczności nie słyszę. Fajne aranże i pomysły tak, aczkolwiek...
Tata kazika to nie jest dla mnie w pełni Kult (ach, jakże kiedyś nie lubiłem tych płyt).
To jest płyta trybut, na którym w zasadzie wszystko to szlagiery i w zasadzie prawie wszystkie piosenki to szlagiery.

Z przesłuchanych dziś płyt ranking mi się robi następujący:
1. Kult
2. Kult Kazika
3. Spokojnie
4. Ostateczny Krach Systemu Korporacji
5. Your Eyes
6. Posłuchaj to do Ciebie
7. Tan (chociaż to powinno być wyżej)
8. 45/89

9(?). Tata Kazika (6te, 16 te bo to nie ich ;) choć lubię ten materiał czasem bardziej od regularnych wydawnictw.
jak pisała Dibi:
dyingbride pisze:
Co do "Tatow", to one sa dla mnie tworami pozaKULTowymi. Z innej troche bajki.

płytki dołączonej do taty książki Kult Kazika słucham i bardzo lubię :)
Radio Tirana!!!
Taty Kazika 2 nie mam na płycie, tak samo jak Kasety przy czym strasznie tego żałuję (bo Kaseta pewnie byłaby na 1, 2 lub 3 miejscu, w każdym razie gdzieś obok Spokojnie). Mojego Wydafcy w ogóle nie odczuwam potrzeby posiadania w jakiejkolwiek formie, choć może od brata wezmę (skoro ma wyrzucić)
Salon chyba sobie daruję; a Poligono wciąż nie kupiłem. Mam zastój w zakupach płytowych. Kupuję tylko płyty przy pismach, oraz rzeczy całkiem przypadkiem. Nie bardzo mam czas słuchać i podłączać nowy sprzęt (a trochę wakacyjnie mi się nie chce).

Najciekawsze to że dwie zwykle ulubione moje płyty (Ostateczny i Posłuchaj) są na dziś dzień relatywnie nisko. Zdaje się że zarówno do muzyki (jak i wielu innych rzeczy) przechodzę przez okres przewartościowywania pewnych rzeczy.

I w ogóle zajebista Robota Panku z tłumaczeniami, dzięki zwłaszcza za dyplomatę, którego bardzo lubię. W podobnej tonacji bardzo lubię
Ja myślałem że to śmieci, ze to gówno z nieba leci,
a to sowieci, kryj się kryj

Pamiętam jak na Dziedzińcu UW (wtedy kiedy grała Przemyk) wykonali ten kawałek chyba na trzeci bis (przy czym została tylko 1/3 publiki). Najpierw się zdziwiłem, ki czort, a potem roześmiałem. Ehh, pewną niechęć do ruskich to mam jeszcze z podstawówki i czytanek o pionierach leninowskich. Yhhh

A jeśli ktoś się zastanawia, dlaczego się nie staram pisać na Oceanrium wcale, to już powinien wiedzieć. Ilość myśli i emocji powiązanych z większością kapel tu wymienionych jest ogromna.

I to była ostatnia errata

Ostatnio zmieniony czw, 05 lipca 2007 08:36:26 przez 3bajki, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 lipca 2007 23:24:37 
Awatar użytkownika

Tata Kazika to genialna płyta...piosenki nie ich,ale tu jest pokzzane jak wiele na polu aranzacji potrafi zrobić kult.Wiadomo,że na peirwszy plan wychyla się tu dułem Banasik-Grudziński.Dla mnie płyta to mistrzostwo świata.Genialna...a Celina...zaspiewana tak,że poezja.

Mój ranking płyt,takie top 3 to:

1.Muj wydafca
2.Tata Kazika
3.Ostateczny krach...

Buldoga plecam.Nie jest to twór typowo koncertowy,to nie kawąłki na pogo,lecz do pomyślenia,bo po raz kolejny Kazik zaskakuje.Muzycznie bajka.Widać Wieteska Piotr nie stracił talentu przez lata

Co do Eldupy to jest to IMO przede wszystkim jeden z najlepiej nagranych płyt ostanich lat.Super dźwięk,rzekłbym genialny.Muzyka jest ciekawa.To bardziej profesjonalny twór niż apudle,bardziej zbliżone do 41 i LŚMO,ale z obecnością gości to nadal El dupa :wink:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 06:58:16 
Awatar użytkownika

Słuchałem wczoraj w "trójce" całej dłuuugiej rozmowy z Kazikiem (dziś ów koncert, o którym już tu wspomniano!). Sympatyczny, stonowany ale jakiś taki ...zmęczony. Tak jakby w fazie wczesnej regeneracji - nawet coś o tym aluzyjnie wspomniał, że nagrał jakiś film i postara się go posklejać, ale najpierw musi posklejać samego siebie itp.

A "Dwa miliony głosów" bardzo dobrze się słucha! :brawa:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 10:49:54 
Awatar użytkownika

no i słucham tego koncertu (a nawet nagrywam) w Trójce i jest bardzo fajny !
:D

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 10:51:11 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
(a nawet nagrywam)

:D :D :D
Też słucham, przyjemny bardzo.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 11:34:00 
Awatar użytkownika

nie za bardzo lubię KULT, ale naprawdę fajnie się słucha tego koncertu w trójce - zupełnie inaczej niż płyty KULTU... fajnie, fajnie,,,

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 11:34:42 
Awatar użytkownika

zacząłem się zastanawaić skąd moja opinia o wokalu Kazelota (którą wyraziłem na poprzedniej stronie), aż tu masz... zmasakrowana na tym koncercie Arahja jest dowodem koronnym na to, że moje teksty po majowym koncercie Kultu w Opolu nie były pozbawione podstaw...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 11:44:30 
Awatar użytkownika

szczyt jego formy wokalnej to nie był :) ale np w Kascie pianistów dał radę. Totallna stabilizacja mnie zawiodła :wink:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 11:52:15 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Totallna stabilizacja mnie zawiodła

no... asekuracja na maxa...

ale ręce do góry Kazik jak na razie całkiem nieźle pokrzykuje :)

czuję sie trochę jak ten po lewej:
Obrazek

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 12:16:34 
Awatar użytkownika

no rzeczywiście, arahja to apogeum :)

smoq - jakie płyty kultu słyszałeś w całości ? bo ta opinia, co by nie mówić, dziwne :shock: ale skoro lubisz najtłisza ...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 12:40:23 
Awatar użytkownika

koncert jest wg mnie średni jak niestety wszystkie koncerty Kultu po "Ostatecznym krachu systemu korporacji". Jeżeli ktoś tych starszych gigów nie oamięta - ma prawo być wniebowzięty. Kilka mocnych punktów na pewno było, ciekawe, czy ktos poleci z Trójki za ten gig :) Minus za "Braci", robienie z piosenki nie o Kaczyńskich piosenki o Kaczyńskich po to by z najchujowszego kawałka w historii zespołu robic hymn pokoleniowy jest dla mnie delikatnie mówiąc mocno naciągane.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 128  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.