Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:08:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1373 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 02:20:09 
Awatar użytkownika

marecki, akademicko - no może tak. Tak się tylko zastanawiałem ;-)
W sumie chyba nie moge oczekiwać, że moje oceny będa kompatybilne z ocenami innych.
Natomiast od siebie samego oczekuję tego w stu procentach i generalnie tak jest. A jeżeli nie jest, to znaczy, że coś spieprzyłem i trzeba zre-gwiazdkować ;-)

Moje pięć gwiazdek dla Twist and Shout naprawdę jest równoważne z pięcioma dla Astronomy Domine, a także Waiting for the Night D.M., Morgensternem Rammsteina, Barankiem Kultu i o czym tam jeszcze wątków nie robiliśmy ;-) Z tym że większość znanych mi zespołów nie dorobiła się nawet jednej piosenki na pięć...

---

Wracając do tematu. Dziś jeszcze o Beatles for Sale. Heh. Po zjechaniu przeze mnie tej płyty tu (zgodnie z oczekiwaniem okazało się, że ma ona generlanie dobra opinię), pojechałem sobie po niej jeszcze ostrzej na czacie, stwierdzając m.in., ze jest ona gorsza od ostatniego Kultu. Potem postanowiłem jeszcze dać jej szansę. I może dobrze, a może nie...

Bo zdecydowanym beneficjentem tych kolejnych przesluchań jest piosenka...

mister moonlaaaaajt :D

zajebisty numer! chyba słuchanie żadnego innego na tej płycie nie sprawia mi tyle radochy. Nadal formalnie rzecz biorąc I'll Follow The Sun podoba mi się najbardziej, ale Moonlightowi podwyższam ocenę do * * * * i jest na miejscu drugim (Boskey, Gero - zadowoleni? :D)

Druga piosenka, która mi się spodobała, to Baby's in Black. Dałem jej wcześniej trzy, stwierdzając, że jest niezła, ale myślę sobie, że jest nawet całkiem... DOBRA ... * * * 1/2
Trochę co prawda jednostajna. Ale ten główny motyw, a zwłaszcza powtórzone niżej "tell me o-oh, what can I do" bardzo zapada w pamięć i wręcz jest moją Piosenką Dnia dzisiaj!

No Reply... hmm, da się zjeść, ma momenty, ale najlepiej jednak oddaje ten utwór słowo "cienki".

Natomiast całkowicie nie przekonałem się do kowera Words of Love - bezwartościowe dla mnie całkowicie. Część śpiewana jeszcze ujdzie, jak jakieś Everly Brothers w słabej formie, ale ta gitarka jest wręcz żenująca. Następujące dalej Honey Don't lepsze tylko o tyle, że bardziej dynamiczne, ale słabizna totalna.
Trzy ostatnie, czyli Spoil the Party, What You're Doing i Everybody's trying... nie sa właściwie złe... są tylko nieciekawe niestety, i razem z nielubianym przeze mnie Every Little Thing i tymi dwoma beznadziejnymi kowerami tworzą koniec płyty (niemal pół), zupełnie dla mnie zbędne.

Nie no, jest nieco lepsza niż Poligono Industrial, ale to ta sama kategoria płyt owszem słuchalnych, nawet z przyjemnościa, ale totalnie bez ognia, zero polotu, łee.

---

czas na płytę Help! - ocena ogólna: * * * 1/2

Mimo obecności mojego faworyta zgadzam się w pełni, że płyta nie jest aż taka znowu świetna. Sporo opinii do zacytowania przeczytałem... ale po kolei.

Help - była apologia, wszystko jasne * * * * * *

Night Before

antiwitek pisze:
skoro uznajemy, że na płycie 'Help' znajdują się pięciogwiazdkowce, to obiektywnie rzecz biorąc wśród nich powinien znaleźć się utwór 'the night before'. Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby...

hmm.. negative :-(
Na tej płycie nie ma pięciogwiazdkowca ani jednego. Night Before jest świetnym numerem, i zdecydowanym tu numerem dwa, ale żadne z niego arcydzieło. Utwór na poziomie I Saw Her Standing There albo jak kto woli If I Fell. * * * * 1/2

You've Got To Hide
Gero pisze:
Bardzo dobrze napisane, ale trochę brakuje mi przestrzeni w produkcji.

nie wiem, czy rozumiem, co to jest produkcja, ale chyba się zgadzam. też mi czegoś brakuje i też * * * * 1/4, ćwierć punktu ponad cztery za zwięzłość i brak dłużyzn (o, Beatlesi to potrafili! :-))

I Need You
Gero pisze:
I Need You**
Nic tu dla mnie nie ma... Nakładka na gitarę ciekawa, ale lekko przesadzona chyba... Z lepszym efektem chyba użył tego w "Yes It Is"

nie do wiary, ale po raz drugi z rzędu mam identycznie jak Gero! nie lubię tego, wśród piosenek, które znam od zawsze, ta jest obok Every Little Thing moja najmniej ulubioną

Another Girl
K.T.W.S.G. pisze:
Nie lubię. Cofają się w czasie. Wokalnie nienajgorzej, ale ten prostacki rwany dźwięk gitary rytmicznej i automatyczna wręcz perkusja.... * * * z minusem.

a tu znów dokładnie jak Kacper! może bez minusa, bo jest to niezle... niestety w tym momencie cofanie się w czasie oznacza powrót do starych słabości bez brania ze swoich początków tego co najlepsze - świeżości i energii. Nuda wieje. Boskey, o ile moge niby zrozumieć, że Night Before bardziej niż Help, bo to naprawdę świetny kawałek... ale ten? :shock:

Lose That Girl
Gero pisze:
You're Going to Lose that Girl ***
Jakby z "With the Beatles" numer, a przecież to już dwa lata później...

znowu :D
i znowu bierze to, co najgorsze a nie najlepsze. Przecież te dobre piosenki z With the Beatles były o wiele fajniejsze... ale niech będzie * * * 1/2. Na For Sale by się wyróżniało...

Ticket to Ride * * * *, nie podzielam zachwytów, ale na pewno bardzo solidna robota

Act Naturally ...hehe , to jest oczywiście jajo a nie piosenka, ale jak na jajo całkiem zabawne. ale ponad * * 1/2 to by byla przesada

It's Only Love * * * 1/2, kolejna solidna firma, tym razem lirycznie a nie drapieżnie, nie ma czterech za lekkie przesłodzenie. Ale bardzo fajne.

You Like Me Too Much * * *, tym razem z minusem. eeee.

Tell Me What You See * * * 1/2, lubię, choć obiektywnie ;-) te 3 i pół wyglądają za dobrze; pitu pitu, ale sympatyczne

I've Just Seen A Face - kurka, nie pamiętam, a nie mam jak odswieżyć :-(

Yesterday
Gero pisze:
Dla mnie to po prostu dużo lepsza wersja "And I Love Her".

no, coś w tym jest. Jednak też niezwyciężony taki dość zdecydowanie. Jeżeli Follow the Sun miał 4 i ćwierć... więcej byc nie może... * * * * 1/4

Dizzy Miss Lizzy nie uważam kawałek z tej płyty, ktoś to tam złośliwie podrzucił.

I cóż z tego wynika. Znowu mamy płytę raczej równą, i tym razem ognia jakby nieco więcej. Ale zbyt tu poziom zrównuje się w dół niestety... po dwóch trzech pierwszych piosenkach można by się spodziewać o wiele wiele więcej.

Właściwie With the B., Hard Day's i Help wszystkie dostały tą samą ocenę. (3 i pól, 4 minusem). Róznice mają tylko odzwierciedlać to, że najbardziej lubię With the Beatles, mimo że jest najgorsza ;-)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 08:45:11 
Awatar użytkownika

Beatles for Sale - * * *

Generalnie żadna płyta z pierwszego okresu nie zasługuje na więcej niż trzy gwiazdki.
Ta wyróżnia się lepszym brzmieniem w stosunku do poprzedniczek. I trzema (cztrerema) gniotami. Gdyby nie one płyta byłaby o niebo lepsza.

No Reply - * * * * ½.
Piosenka bardzo młodzieńcza, dziwna trochę.

I’m loser - * * * * *.

Baby's In Black * * *
Zaczynają się nudy.

Rock and Roll Music*1/2
Cover. Trochę ich za dużo. Niby fajne. Ale nudy.

I'll Follow the Sun* * * *
Ten kawałek mógłby się już znaleźć na Rubber Soul.

Mr Moonlight*
Żigi.

Kansas City/ Hey Hey Hey Hey*
Żigi po raz drugi. Oba numery to zapchaj dziury.

Eight Days a Week* * * * *
Bardzo lubię tę piosenkę. Lennon bardzo fajnie śpiewa.

Words of Love * * *
Przyjemne.

Honey Don't *
Żigi po raz ostatni?

Every Little Thing* * *
Czegoś brakuje temu numerowi. Takie se.

I Don't Want to Spoil the Party * * *
Podobnie.

What You're Doing * * *
Jak dla mnie to trochę się to nie buja.

Everybody's Trying to be My Baby * * *

Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 09:16:18 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
mister moonlaaaaajt

zajebisty numer! chyba słuchanie żadnego innego na tej płycie nie sprawia mi tyle radochy.

Gravi pisze:
Mr Moonlight*
Żigi.

Ha haa
może i ja ogwiazdkuję te utwory co już znam ?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 21:12:59 
Awatar użytkownika

dawaj!

a co do moonlighta, to sobie zobacz, jak pojechali po nim właśnie Boski i Gero; oni się wszyscy nie rozumiejo.

Tam to dopiero jest fajny wokal :D
Utwór, który się tak odpałowo zaczyna (ryk jest super!) musialby się dużo postarać, żeby być słaby. A przecież w środku jest jeszcze ta kosmiczna solówka na nie wiadomo czym. Eeeeekstra :-)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 21:59:49 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
A przecież w środku jest jeszcze ta kosmiczna solówka na nie wiadomo czym

pamiętam tylko ten świetny początek.. a dalej to jakaś kicha była :)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 23:05:30 
Awatar użytkownika

Przesłuchałem Help, ale więcej czasu, żeby opisać płytę będę miał może jutro. Generalnie nigdy jej nie ceniłem, poza dwoma genialnymi piosenkami i widzę, że tak mi zostało. Dużo średnich i słabych momentów.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 23:08:20 
Awatar użytkownika

he
ciekawe jakimi dwoma :-)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 20 marca 2006 23:10:24 
Awatar użytkownika

Help i Najt! :D

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 marca 2006 07:30:35 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Help i Najt!

Jakżeby inaczej... :wink: 8)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 marca 2006 15:16:38 
Awatar użytkownika

Cieszy mnie to :-)

Gravi, ja tak naprawdę się zgadzam z tym, że żadna z wczesnych nie zasługuje na więcej niż trzy. Ja daję więcej, bo je ogromnie lubię mimo wszystko, ale coś w tym jest.

Ale to nie znaczy, że wczesni Bitelsi są na trzy gwiazdki. O nie! Znaczy tylko tyle, że nie umieli nagrać pełnej dobrej płyty, może nie zależało im, może takie były czasy.

wcześni Beatlesi * * * * *

Żeby była jasność: środkowi Beatlesi również pięć gwiazdek i późni, ze szczególnym uwzględnieniem Abbey - również.

The Beatles jako całość - sześć gwiazdek! Dlatego, że niesamowite jest dopiero to, że to ten sam zespół nagrał She Loves You, a niewiele później Revolvera, a jeszcze potem takie coś jak suita z Abbey Road. I każdy z tych momentów dla mnie jest równie wspaniały, czasem nawet bardziej lubię She Loves You od tych późniejszych - jednak dopiero w całości potęga! :D

Skoro jednak sami z longplayami sobie nie radzili, to sięgnijmy na półkę z nieco lepszymi płytami (kasetami ;-)):

BASF 60 strona B (część)

- I Wanna Hold Your Hand * * * * *
- Till There Was You * * * * * minus
- I Wanna Be Your Man * * * 1/2
- All My Loving * * * * 1/4
- Love Me Do * * * *
- Twist and Shout * * * * *
- Not a Second Time * * * * 1/2
- Don't Bother Me * * * *
- It Won't Be Long (właściwie sama końcówka, ale właśnie dlatego: * * * * 1/2)
- Can't Buy Me Love * * * * * minus
- A Hard Day's Night * * * * * minus

O! Zestaw opierający się niewątpliwie na With the Beatles... i chyba dlatego aż tak lubię tamta płytę. Szkoda tylko, że bez Postmana. Ale na With... jest kupa szmelcu, więc dostał tylko cztery mniej. natomiast ta składanka: pełne, bezproblemowe * * * * *
Jest idealna - zero zbędengo momenta, świetne tempo, ale są i piosenki wiksa, i bardziej nastrojowe; i jeszcze ten szum źle nagranej kasety... :-) :-) :-)

końcówka strony A kasety Hitachi 90

- I Should Have Known Better
- If I Fell
- I'm So Happy Just To Dance With You
- początek And I Loved Her, potem się skończyła taśma ;-)

To taka Epka ledwie, jak widać początek Hard Day's Night bez tytułowego; ale bardzo fajna końcówka kasety, nagrana za Axis Bold As Love (mmm :-)): * * * * 1/4

ta sama Hitachi 90 strona B

- Help
- A Night Before
- Michelle
- Another Girl
- Lose That Girl
- It's Only Love
- You Like Me Too Much
- Yesterday
- Ticket to Ride
- We Can Work It Out
- Day Tripper
- Norwegian Wood
- Nowhere Man (frag.)

Podrasowana wersja płyty Help, przede wszystkim zyskująca przez dodanie tego znakomitego singla We Can Work../ Day Tripper - singla, który jest moim zdaniem zdecydowanie lepszy i od Helpu i Rubbera.

Ten singiel: * * * * 1/4

Cała kaseta: * * * * 1/2

strona A wzmiankowanej już wyżej kasety BASF

to nie są tak do końca starzy Bitle, bo mamy tu rzeczy nawet całkiem późne, ale jednak starych sporo, więc daję:

- Every Little Thing
- For No One
- She's Leaving Home (o! tak powinno być! te dwie piosenki MUSZĄ być po sobie!)
- You've Got To Hide
- I Will
- P.S. I Love You
- I'll Follow The Sun
- I Need You
- Girl
- Here there and Everywhere
- Something
- I'll Be Back
- Tell Me What You See
- Yes It Is

Jak dla mnie niepotrzebne Every Little Thing i I Need You - jak pisałem wcześniej tych dwóch nigdy nie lubiłem. Ale poza tym raczej bardzo dobra składanka, choć rewelacja występuje tylko w momencie For No One/ She's Leaving. Całość: * * * *

I TO są dla mnie wcześnie Beatlesi. A nie jakieś płyty z Roll Over Beethoven, Kansas Hey Hey itp.

Jak się Państwu podobają? :-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 marca 2006 15:20:19 
Awatar użytkownika

Niezłe, w końcu pisałem, że z tego okresu najlepszą płyta byłby jakiś dobry składak. 8)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 marca 2006 22:14:31 
Awatar użytkownika

płyta BASF 60 jest zdecydowanie najlepszą płyta wczesnych Bitelsów ;-)

Cóż. Jutro możemy się spodziewać Revolvera. BARDZO dziękuję K.T.W.S.G., że poczekał specjalnie dla mnie :-) i miałem czas np. żeby wpisać te swoje składanki w momencie, w którym w ogóle ktoś by to jeszcze przeczytał.

Miałem się kłócić o Rubbera, że to przeceniona płyta,ale... nie chce mi się. Ta płyta kompletnie nic dla mnie nie znaczy, jest miła w słuchaniu, ale zupelnie mnie nie interesuje, nie ma tam ani momentu, który by mi przyspieszył bicie serca i największy problem - ani jednej piosenki naprawdę dla mnie świetnej. Jest zdecydowanie lepsza od For Sale, ale w tym samym stylu mnie nie rusza.
Myślę, że trochę podobnie może być w przypadku wielu z was, których nie ruszają wcześni Bitelsi. Piszecie - przyjemne, ale mało wartościowe albo pitu pitu albo na jedno kopyto albo brak ciekwych pomysłów... no, dla mnie dokładnie to występuje na Rubberze. Nie chce mi się po kolei traktować tych piosenek...

cała płyta * * * 1/4

best songi Run For Your Love * * * * i Norwegian Wood * * * * 1/4
best momenty: ... little girl i this bird has flown, i solo nie wiem czego w In My Life
Michelle i Girl lubię, bardziej chyba tę drugą, obie * * * 1/2
Nowhere Mana niezbyt, In My Life tak hołubione przez wielu... hmm, poza tym best momentem znajduję tu tylko świetny tekst w smętnej oprawie... sorry ;-)
I'm Looking Through You i tym podobne rzeczy - spoko, to jest fajne, ale mnie po prostu nie bierze. Wszystko w granicach trzech gwiazdek, czasem może trochę więcej, może gdzieś mniej. Dobre jest to, że nie ma tu o ile pamiętam żadnej słabej piosenki - dlatego pewnie dobrze sie słucha i za to dodatkowe ćwierć gwiazdki, ale i tylko tyle, bo jednak przede wszystkim rzuca mi się w oczy brak piosenek wybitnych.

--

I czas na Revolvera. To jest niesamowite, co się nagle stalo z tym zespołem. Dzisiaj sobie posłuchałem. Wow.
Jestem bardzo, ale to bardzo ciekaw gwiazdkowania Gera w tym przypadku, bo to wszak jego ulubiony album (wszechczasów?). Oj... będzie komplet pięciogwiazdek? :-) :-) Emocje rosną!!!
Ja stawiam, że jednak bez czterech.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 marca 2006 22:58:34 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Ale to nie znaczy, że wczesni Bitelsi są na trzy gwiazdki. O nie! Znaczy tylko tyle, że nie umieli nagrać pełnej dobrej płyty, może nie zależało im, może takie były czasy.

No, dokładnie. Nie mają dobrej płyty do Rubber Soul, którą bardzo lubię. Ale jeszcze ocena Help. Musi zaczekać. Za dużo roboty ostatnio.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 marca 2006 23:47:26 
Crazy pisze:
Cóż. Jutro możemy się spodziewać Revolvera. BARDZO dziękuję K.T.W.S.G., że poczekał

Luzik! A jutro pewnie będzie Riwalwa!

Crazy pisze:
Miałem się kłócić o Rubbera, że to przeceniona płyta,ale... nie chce mi się. Ta płyta kompletnie nic dla mnie nie znaczy, jest miła w słuchaniu, ale zupelnie mnie nie interesuje, nie ma tam ani momentu, który by mi przyspieszył bicie serca i największy problem - ani jednej piosenki naprawdę dla mnie świetnej

Nie pojmuję wprost!

Crazy pisze:
czas na Revolvera. To jest niesamowite, co się nagle stalo z tym zespołem.

No nie? Wreszcie zaczął być DOBRYM Zespołem :-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 marca 2006 23:53:28 
Awatar użytkownika

Żeby pokazać, iż czasem też sie z kimś zgadzam i jestem człowiekim z uczuciami hehehe - chciałbym napisąć, że zgadzam sie z Crazym. Dla mnie ta płyta jest miła w słuchaniu, ładne piosenki i nic więcej. Zero emocji czy "przebłysków" - zauważam to u siebie jedynie przy Wood.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1373 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 92  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.