Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:08:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1373 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 13 marca 2006 22:01:24 
Awatar użytkownika

Na koniec tego ciężkiego dnia - "Rubber soul" słucham...bo kojąco, choć czasem radośnie, a czasem smuteczek raczej:

But I've found a driver and that's a start...

I sat on a rug, biding my time, drinking her wine...

Knows not where he's going to

All these places have their moments

Have you heard the word is love?

Baaaardzo podoba mi się nastrój tej płyty... :aniolek:

A tak w ogóle - bardzo mnie cieszy Wasze gwiazdkowanie! Na razie czytam uważnie, a za jakiś czas dołączę się z jakimś rankingiem płyt osobistym. (Choć to jest dziwna sprawa - on się wciąż zmienia :o )

Tytuł:
PostWysłany: pn, 13 marca 2006 23:24:02 
Awatar użytkownika

Obrazek

I Saw Her Standing There**
Coś jest może i pięknego w tej surowości, ale mnie to raczej nie rusza...

Misery****
O, dobra już melodia, do przodu numer, fajne pianinko, jak na tę płytę to genialny numer

Anna*** i 3/4
Chyba najlepszy cover na tej płycie, wyrazisty tekst, ciekawy rytm, świetny wokal Lennona w wysokich reje(strach!), można się nawet wzruszyć...

Chains*** i 1/2
Fajny trójgłos, może być, o wiele bardziej wolę to niż drugi numer z wokalem George'a na płycie

Boys* i 1/2
Nie ma o czym mówić.

Ask Me Why**
Nie wiem co się nie udało w tym numerze, ale coś jest nie tak

Love me Do* i 1/4
Best Moment: "so pleeeeaaaase..." Reszta to same poor moments

P.S. I Love You****
Ciężar gatunkowy może nie na pięć gwiazdek, ale tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić.

Baby It's You*** i 3/4
O, bardzo lubię! bardzo śmieszna piosenka, bardzo dobry - po raz kolejny - wokal Lennona w wysokich reje(śmiech), harmonia w "sialalalalalalaa" wcale nie w tercjowym akordzie, jest tu więcej niż się wydaje

Do You Want to Know a Secret? **
Zupełnie mnie nie rusza, muzycznie najciekawszy jest środek, ale położony jest on przez idiotyczny rym (I've known the secrets for a week or two/ nobody knows just we two... hę? najlepsi songwriterzy lat 60-tych to napisali? hę?)

A Taste of Honey **
Raczej nie moja bajka, ale fajny koniec... Z tego co pamietam z magnetofonu szpulowego taty, to lepiej wyszło to na płycie z koncertu w Hamburgu...

There's a Place*****
Te pięć gwiazdek równe jest pięciu gwiazdkom mean Mr Mustard, wspaniały, dojrzały numer, może trochę rymy "tomorrow/sorrow" oklepane, ale co tam, kto tam słucha tekstu (łink)

Twist and Shout ***
Czasami mnie to porywa, ale częściej nie.

PostWysłany: pn, 13 marca 2006 23:52:31 
Awatar użytkownika

Obrazek

It Won't be Long*****
Buch na początek, świetnie, łaaaaaa, co za pochody gitary, świetna "counter-melody" w dygresji (może ta w "Help" była bardziej trafna, ale ta jaka skomplikowana, :shock:), jeszcze po drodze best moment: "it won't be LOOONG, (yeh!) yeh (YEH!) yeh (yeh)" i nowatorskie zakączenie... Nie masz lepszego numera na Harddejznajcie...

All I've Got to Do ****
Tu może trochę słabsza, a może tylko bardziej sztampowa kompozycja, ale znowu co za wokal ("I-I-I'LL be here, yes I will..")... Trzyma poziom.

All My Loving **
Już włączasz się nie dla mnie... Znudził mi się na maxa... Fajna gra Lennona w zwrotce i dobrze, bo dzieki temu na koncertach harmonie musiał dośpiewywać George, co bardzo ładnie brzmiao (na płycie podwójny Paul - nuda)

Don't Bother Me*** i 1/2
Brakuje może melodyjności piosenek Lennona/McCartneya, ale kompozycja jest ciekawa... Wokal trochę nie daje rady w refrenie ("because I knOOOOw she'll OOOOlways be")

Little Child*****
O, jakie połączenie - surowość, energia i harmonia w jednym! Świetne! Jeden z dwóch moich numerów jeden na tej płycie...

Till there Was You**** i 3/4
Mimo że gitara klasyczna jest i bongosy zamiast wszechobecnych talerzy, wydaje mi się że szkoda że ten numer jest na tak wczesnej płycie, bo można było z niego jeszcze więcej wycisnąć...

Please Mr Postman****
Solidne granie na zawoanie. Najlepsza końcówka, już po ("check it and see.." i "deliver the letter...", ale mniej więcej w tym samym miejscu kółka) jak Lennon drze ryja "you gotta wait a minute wait a minute OOOOAAAAAH!!!! Bardzo lubię.

Roll Over Beethoven*
Aż słychać te jego krzywe ząpki tu... Blłeee...

Hold Me Tight**** i 1/2
Odrzut z pierszej płyty, bardzo lubie, choć wykonanie cieńkie trochę...

You Really Got a Hold on Me *****
Słyszałem oryginał i to już było za duzo emocji... Tutaj te pseudogospelowe zaśpiewy są przefiltrowane przez garniturki bez kołnierzyków i ich angielskie mózgi i to działa! Uwielbiam!

I Wanna be Your Man** i 1/2
W odróznieniu od większości nie przepadam za tym numerem, wokal Ringa go spieprzył, tylko refren i zakończenie są jak należy.

Devil In her Heart****
Mam słabość do tego numeru (chyba zawsze był o mnie...)

Not a Second Time*****
ooo, to jest już pierwsza liga... "eolskie kadencje"... bardzo bardzo dobra kompozycja, najlepsza do czasu "I'm a Loser" (a czy nie nawet "For No One"?) brawooo! (cóż jeszcze... zazdroszczę mu takiego tekstu...)

Money**
Generalnie szukam czegoś innego w muzyce, ale doceniam warsztat.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 marca 2006 00:02:36 
Awatar użytkownika

panek pisze:
W ogóle, to kilka piosenek z tego okresu Bitli poznałem najpierw w wersji na żywo The Soudrops, także z gościnnym udziałem Crazy'ego. I przyznam, że po zachwycie tym wykonaniem usłyszenie oryginałów było rozczarowaniem.

a dziękujemy, dziękujemy bardzo :-)
noo... ja też np. poznałem Walrusa najpierw u Budynia w kuchni (a nie, to Day in the Life), ale Walrusa też jakoś tak. Śpiewałem go za pierwszym razem nie do końca wiedząc, jak właściwie idzie (płyta Magical Mystery w ogóle ominęła moje licealne lata). Zakochałem się w spiewaniu tej piosenki, ale jej wersja płytowa długo była dla mnie calkiwtym rozczarowaniem. Jeszcze w zeszłe lato, kiedy robiłem listę, umieściłem Walrusa gdzieś tam opd koniec drugiej dziesiątki, ale z adnotacją, że to tylko "za nasze włąsne wykonania". Aż nagle... coś sie zmieniło :-)

Piotrek, kto wie, kto wie!

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 marca 2006 00:43:57 
Awatar użytkownika

a więc płyta Please Please Me na dwie i pół gwiazdki za nierówności

With the Beatles - ocena ogólna musi poczekać.

BO.

Ta płyta najwięcej straciła na braku singli. Ha, gdyby ją uzupełnić o to, co na niej byc powinno (i przecież być mogło)
- She Loves You, I Wanna Hold Your Hand, From Me To You -
zostawiając resztę, albo wyrzucając jakieś trzy wypełniacze.
Pięć gwiazdek bez mrugnięcia okiem i numer dwa lub trzy w całej dyskografii.

Powiecie, no dobra, ale nie ma. Nooo. A jak np. wyglądała pierwotna edycja Posluchaj to do ciebie?
Bez Wioślarzy, Do Ani, Pilotów, Polski... Powody braku tych utworów były chyba inne, ale efekt taki sam.
Czy bez tych utworow płyta Posluchaj... też jest taka najlepsza?...

WIEM! Zrobię sobie sam płytę "With the Beatles".
Nagram ją tak, żeby miała pięć gwiazdek, nie wrzucając nic, czego nie mogło by na niej być.
W sumie to juz mam coś podobnego ;-)

Bo w sumie ze starych płyt Beatlesów nie mam w domu żadnej :-) Same składanki własne :-)

Dlatego nie mogę gwiazdkować wszystkich kawałków. Wróćmy jednak do
With the Beatles w wersji póki co jedynej dostepnej.

Ocena ogólna: * * * *- (z minusem)

I tak bardzo dobrze. Nie ma na With the Beatles utworu, który bym lubił tak jak Twist and Shout, żadnej pełnej piątki więc nie postawię. Ale:

It Won't Be Long, All My Loving, Not A Second Time, Don't Bother Me
- to trzon płyty, który zapewnia bardzo wysoki juz poziom.
W dodatku utrzymują one pewną stylistyczna jedność, ja słyszę, że one z tej samej płyty i jest to już ewidentnie zindywidualizowany styl.
Żeby było porówananie - te cztery piosenki wszystke dostają solidne * * * *,
które (równe cztery) na poprzedniej płycie dostał tylko utwór tytułowy.

Były tam jednak jeszcze Twist i I Saw Her..., które dostały więcej - tu też są dwa!
Tam pierwszy i ostatni a tu dwa w środku.

Till There Was You * * * * *-
to jest dla mnie utwór na miarę Eleanor Rigby;
może Gero ma rację, że dałoby się z niego wycisnąć jeszcze więcej, ale nie jestem pewien czy bym chciał - jest tak swobodny i prosty, w niewymuszony sposób piękny...
dla mnie bezprzecznie najlepsza ballada Beatlesów aż do czasu Eleanor i For No One, pozostawiająca daleko w tyle wszystkie Yesterdaye, Girly i Norweskie Woody. Piosenka, która PŁYNIE.
Nigdy jeszcze nie udało mi się jej zaśpiewać w sposób, który by mnie zadowolił.

Mr Postman * * * * 1/2
ale silniejsze cztery i pół, niż I Saw Her Standing There, przede wszystkim za nieoczekiwane, ale jakże udane przejście od tamtej kojącej balladki!
Co za skok. Jakie przyłożenie! WAIT - OH WAIT! - WAIT A MINUTE... I faktycznie w końcówce Lennon drze jak wniebogłosy i to jest piękne :D

Więc te sześć utworów stanowi bardzo mocny trzon.
Do tego bardzo energiczne Little Child,
niezłe (choć faktycznie coś w nim nie gra) I Wanna Be Your Lover
i pozostawiające dobre wrażenie na koniec, bebechowe Money.
Reszty numerów nie pamiętam na tyle, żeby tu się wypowiedzieć.

Znaczy jest Roll Over Beethven, ale tu się w pełni zgadzam z Kacprem i Gerem.

---

Heh, Kacper, jestes pewien, że twoje zbiorcze oceny będą do siebie pasować po skończeniu całości? A nie skończy się na dziewięciu gwiazdkach gdzieś? ;-)
Bo patrzę, że Hard Day's Night dostało u ciebie więcej, niż u mnie dostanie ;-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 marca 2006 08:17:47 
Awatar użytkownika

Please Please me ***
Same oceny, bo już tyle było o tych piosenkach:

I Saw Her Standing There **
Misery ****
Anna **
Chains **
Boys *
Ask Me Why **
Please, Please me *****
Love me Do ****
P.S. I Love You ***
Baby It's You ***
Do You Want to Know a Secret? **
A Taste of Honey **
There's a Place *****
Twist and Shout *** 1/2

Ostatnio zmieniony wt, 14 marca 2006 15:09:33 przez grawson, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 marca 2006 13:46:59 
Awatar użytkownika

ciekawe, że tak wysoko oceniasz tytułowy a tak nisko pierwszy... wydają mi się bardzo podobne!

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 marca 2006 14:39:02 
Crazy pisze:
Heh, Kacper, jestes pewien, że twoje zbiorcze oceny będą do siebie pasować po skończeniu całości? A nie skończy się na dziewięciu gwiazdkach gdzieś?
Bo patrzę, że Hard Day's Night dostało u ciebie więcej, niż u mnie dostanie

Pisze szybko, bo mam tylko krotka przerwa. Jest to rowniez jedyna okazja, aby pisac jak Q i Pet ;-) bo tu nie ma polskich czcionek.

No wiec, Crazy, jedyna metoda na to bedzie, zebym odjal po 3/4 gwiazdki od kazdej z dotychczas ocenionych plyt. Dzieki, ze zwrociles mi na to uwage!!! Edit zrobie w domu, bo nie mam czasu zeby teraz sie za to zabrac. Ciekawa sprawa z tym Hard Day's Night....

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 marca 2006 15:10:34 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
ciekawe, że tak wysoko oceniasz tytułowy a tak nisko pierwszy... wydają mi się bardzo podobne!

Pierwszy jest na jedno kopyto. I jakiś taki drewniany... A Please Please me ma fajne rytmy. No i to come on... - fajny kawałek.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 marca 2006 23:01:40 
ja muszę sobie posłuchać i wtedy szerzej ale.
i'll be back! o tak! bardzo bardzo tak. harmonia! wszystko się zgadza!

i wanna be your lover babe i wanna be your man!!!!!! ty ty ry ry! jedna z moiuch ulubieńszych piosenek bo wprawia mnie zawsze w dobry nastrój!

Tytuł:
PostWysłany: śr, 15 marca 2006 18:42:56 
Awatar użytkownika

With the Beatles ***1/2

It Won't be Long *****
All I've Got to Do ***
All My Loving **
Don't Bother Me ***
Little Child ****
Till there Was You ****
Please Mr Postman *****
Roll Over Beethoven*
Hold Me Tight ***
You Really Got a Hold on Me *
I Wanna be Your Man **
Devil In her Heart ***
Not a Second Time ***
Money **

Ostatnio zmieniony czw, 16 marca 2006 08:34:17 przez grawson, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: czw, 16 marca 2006 00:06:04 
Awatar użytkownika

a która to jest piosenka, że "I don't like you but I love you.."? bo ta jest słaba, przypomniałem sobie. Półtorej gwiazdki.

Czas na... A Hard Day's Night * * * 1/2

Dawno filmu nie widziałem, zgodnie ze zdaniem Boskiego powinno to wpłynąć dodatnio na ocenę płyty. Póki co jestem daleki od zachwytów. Mam jak Gero - nie bardzo wiem, co w tej płycie nie gra, ale coś nie do końca. Bez dwóch zdań wolę With The Beatles, o wiele! (choć w gwiazdkach tego aż tak nie widać, ale chodzi bardziej o potencjał - jest on dla mnie w poprzedniej płycie ogromny, nie wykorzystany przez brak singlowych nagrań, natomiast tu jest co jest i nic więcej nie widzę, żeby miało być... nie nagrałbym z tego materiału składanki własnej, któa byłaby lepsza chyba...)

cóż, tytułowy * * * * * z minusem
i dokładnie tak samo Can't Buy Me Love

są to dwa rewelacyjne kawałki, które oceniam w zasadzie identycznie, ale ten minus, bo jednak nie budza one we mnie pełnego zachwytu... oj, nie jest to Twist And Shout ani I Wanna Hold Your Hand, oj nie.
Przy czym wykop i czad oczywiście na maksa.

A zaraz po nich dwa następne w kolejce:

If I Fell i I'll Be Back - każdemu po * * * * z kawaleczkiem, nazwijmy to 1/4. Podobny poziom co Not a Second Time dla mnie, nieco wyższy niż It Won't Be Long czy Don't Bother Me. If I Fell ma superowe wokale, zwłaszcza w refrenie, traci ogólnie taką jakby rozlazłością, I'll Be Back z kolei jest zwarte jak należy, ale brak mi jakichs, no, best momentów :-) Dwa bardzo dobre kawałki, z wysokiej półki.

Boskey, naprawdę mnie tu zażyłeś... If I Fell dwie gwiazdki niżej niż And I Love Her? :shock: Kurde, skoro garniturowe balladki sa słabe, to chyba właśnie ta druga zwłaszcza! Ja daję jej na wyrost * * *
ale jej slodkość jest letko niewytrzymywalna momentami, i jak słusznie zauważyłeś, to solo jest wręcz komiczne. To piosenka z gatunku NIBY ładnych, które niebezpiecznie ocierają się o żig. Na tym tle If I Fell brzmi o wiele bardziej dojrzale, są tam naprawdę ciekawe pomysły harmoniczne (hehe, nieudolnie udaję Gera ;-)) i wcale się nie rozłazi, bo śpiewają non stop i nic nie ma czasu się ciagnąć. Co ci się właściwie nie podoba? ;-)

Jest jeszcze numer z harmonijką I Should Have Known Better, też na bezproblemowe * * * *
Trudno mi się tu zachwycić czymś, nie porywa mnie jakoś szczególnie, ale w pełni solidny rock'n roll, imprezowo znakomity, harmonijka użyta zgodnie z przeznaczeniem :-)

Czyli pięć utworów naprawdę trzyma klasę. Co do reszty nie mam jakichś wielkich zarzutów. Niewiele z nich pamiętam.
Tell Me Why * * 1/2, bo takie to niby ma być super i do przodu, a nieco mdłe.
Happy Just to Dance With You * * *, przyzwoite i miło mi się słucha, ale nic specjalnego.
Any Time At All * * * 1/2, rzeczywiście wejście rewelacyjne, potem jednak się znowu.. rozłazi.
Innych nie pamiętam na tyle, żeby ocenić.

Jakby w ogóle rozlazła nieco ta płyta. Może świeżość z nich powoli uchodziła?

Mam takie wrażenie, że pierwsza płyta jest zupełnie nieopierzona jeszcze. Druga to młodość i młodzieńczość w najlepszym tego słowa znaczeniu, przy czym wszystko co najlepsze znalazło się gdzieś poza.
I ta trzecia płyta... takie odczucie, jakby chłopacy przeimprezowani byli trochę ;-), i wprawdzie nadal sa młodzi i z zapałem, ale i jakby nieświeży?... ;-)

---

Hej, no ale panowie (i panie?), tak oceniamy te płyty, a zaciemniamy obraz, bo właśnie ominęliśmy to, co najlepsze!

She Loves You * * * * * *
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I Wanna Hold Your Hand * * * * *
!!!!!!!!!!!!!!!!!!

From Me To You * * * * 1/2 przynajmniej
!!!!!!!!!!!

:-) :-) :-)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 16 marca 2006 08:31:40 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
która to jest piosenka, że "I don't like you but I love you.."? bo ta jest słaba, przypomniałem sobie. Półtorej gwiazdki.

To - You Really Got a Hold on Me - rzeczywiście straszliwy gniot. Zmieniam i obniżam mu ocenę.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 16 marca 2006 12:40:34 
Awatar użytkownika

Ej właśnie ten motyw (i dooooon't liiiike yoou buuuuuut ii loooove youuu) jest dobry! :D

A co Wy chcecie od AHDN (pozdro dla kumatych)? Dla mnie to pierwszy "album" Bitli który jest jakąś całością, gdzie nie sąsiadują ze sobą numery na 6 gwiazdek z piosenkami na półtorej ciała astralnego. Nie znacie się i tyle. Za dużo Pink Floyd się nasłuchaliście... :mrgreen: :diabelek:

Temat żukowy zbliża się do Awanturum :).

Tytuł:
PostWysłany: czw, 16 marca 2006 13:15:25 
Awatar użytkownika

Boskey pisze:
Ej właśnie ten motyw (i dooooon't liiiike yoou buuuuuut ii loooove youuu) jest dobry!

Żygi i tyle...

AHDN czeka na moją ocenę, ale dla mnie to też pierwszy z równych albumów Bitli.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1373 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 92  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.