Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 07:59:57

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jugoton
PostWysłany: pt, 20 lutego 2026 20:09:34 
Awatar użytkownika

chyba nie jest to moja bajka, choć gdybym był stamtąd, a nie stąd, szanse byłyby większe
zespół ma widzę nieźle prowadzony kanał na YT, więc gdyby ktoś miał ochotę na tę muzyczną podroż, to są na to dobre warunki

https://www.youtube.com/@ekatarinavelika

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pt, 20 lutego 2026 20:51:24 
Awatar użytkownika

Szczerze mówiąc to ja mam w ogóle smutna refleksję, że jeśli chodzi o dostępność tamtejszych albumowych, rockowych klasyków z lat 80, zarówno na fizycznych nośnikach, jak i w strimingach, to generalnie jest lepiej niż u nas (po części pewnie też dlatego, że dwie dominujące wytwórnie, w których te zespoły wychodziły, obecnie znajdują się w Chorwacji i Słowenii, podejrzewam, że w innych byłych republikach mogłoby być z tym gorzej). Większość płyt, które opisałem w tym wątku, poza Azrą (gdzie Johnny generalnie dał wszystkim bana na jakiekolwiek wznawianie jego muzyki) i Discipliną (gdzie Koja też był trudnym gościem, plus zdaje się, że jest w ciężkim stanie zdrowia po wylewie i może być trudno z jakimś ogarnięciem tego) ma w ostatnich latach szałowe reedycje, na grubych winylach, w kolorach, z fotkami we wkładkach, a nawet esejami o tych zespołach, po remasterach i w ogóle. U nas trochę niby się to poprawiło, ale jednak mam wrażenie, że jednak jest z tym o klasę gorzej.

...a może to jest kwestia tak zwanego długiego trwania, bo 40 lat temu nasze rockowe albumy w porównaniu z jugosławianskimi, też edytorsko wyglądały jak psu z pyska wyjęte :mrgreen:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: sob, 21 lutego 2026 13:51:06 
Awatar użytkownika

Już dawno miałem napisać, że Twój wątek przypomniał mi ogólniakową fascynację jugolami :D Pekinska Patka, Elektryczni, Panktri... Nie udało mi się, co prawda, przekonać znajomków do tego typu grania, ale sam często z kaseciaka sobie puszczałem. Najlepiej, że teraz nie mogę sobie przypomnieć, skąd taką Pekinską w ogóle mogłem mieć :lol:
Zacząłem się po różnych sklepach i źródłach rozglądać i faktycznie, gdybym tylko zbierał winyle, to kolekcja i wspomnienia z młodości by wystrzeliły w niebo. Niestety... Ale na cd też trochę tytułów na szczęście udało się zdobyć, choć innej części chyba jeszcze długo nie... Mam box Idoli, inny box składankowy (ponad 150 utworów alternatywnej Jugosławii), Tożibabe, Gole Jaja, itp.

PostWysłany: sob, 21 lutego 2026 22:49:30 
Awatar użytkownika

O, fajnie! :) Pekińska była super, bardzo żwawy i stylowy punkowy zespół. Fajne gitarki mieli na debiucie, pyszniutki album w stylu 77 w Anglii.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 22 lutego 2026 19:41:53 
Awatar użytkownika

kiedyś (91, 92?) mnóstwo pekińskiej patki puściło radio Overgroud (czyli audycja w radiu Eska), ale nie wiem, jak daleko to docierało poza Warszawę

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 22 lutego 2026 21:14:11 
Awatar użytkownika

Ech, pamiętam zaskok - gdy właśnie tak jakoś `91 czy `92 siedziałem u wujka w Warszawie i przypadkowo natrafiłem na takie właśnie audycje, pamiętam numery Cro-Mags, itd. Szczena opadła :D

Ale z tą moją Patką to musiały być lata wcześniejsze, jakiś 88-89. Może jednak Wiernik :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.