Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:08:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1373 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 marca 2006 22:54:11 
Gravi pisze:
Wkurza mnie sposób czytania Rogowieckiego

O MAMO!!!!!!!!!!!!
łaczę się w bólu!!! to jego zangielszczone 't' w polskich słowach! ta maniera! bleeeeee! polecam Anthology na dvd- jest więcej materiałów koncertowych i wszystko po angielsku! :D

Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 marca 2006 23:12:34 
Awatar użytkownika

"Dżaan"... "Dżjołdż"...
"wydaly nową płytę..."

dobre jest jak myli mu się "Thank You Girl" z "She Loves You"... jak bierze tytuł "With a Little Help..." jako część wypowiedzi...

...hehe, a najlepsze jest jak mówi że Beatlesi rywalizowali z Beach Boysami i Pet Soundami, tak jakby to był jakiś zespół inny, a to płyta Beach Boys jest taka "Pet Sounds"...

...kabaret...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 marca 2006 23:32:21 
Awatar użytkownika

Tak? płyta taka?
"Pet Sounds" bardziej kojarzą mi sie ... z Petem w ochronnych googlach na twarzy i jazgotem rozpędzonej szlifierki kątowej pędzącej po stalowej rurze... :mrgreen:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 marca 2006 23:40:41 
Awatar użytkownika

Dokładnie, Brothers and Sisters.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 marca 2006 14:34:14 
No dobra, zaczynamy.

Kolejne utwory wyceniam gwiazdkami W RAMACH JEDNEJ PŁYTY. 5 gwiazdek z "Please Please Me" NIE RÓWNA SIĘ 5 gwiazdkom z "Abbey Road"!!!!!! Na koniec zbiorcza i dająca się już porównać z innymi ocena CAŁEJ płyty.

-------------------------------------------------------------------------------

THE BEATLES - "Please Please Me", 1963

1. I Saw Her Standing There. Fajny rock'n'rollek, całkiem przyjemna piosenka z ładnym, prostym solo przed 3 zwrotką. * * * *-

2. Misery. Pierwszy rym zabija ;-) Takie pitu pitu to jest z tym przedrzeźniającym pianinkiem, ale ogólnie może być * * *-

3. Anna (Go to Him). Zaczyna sie jak jakieś The Shadows, ciągle taki knajpiany nastrój, jak z wakacyjnej dyskoteki. Panie proszą panów. * *

4. Chains. Nudne, brzmi jak jakiś kower. * *

5. Boys. Czuć w tym jakieś takie murzyńskie kopyto, choć w dalszym ciągu przeważa nastrój dancingowy. Całość ratuje solóweczka! * * *

6. Ask Me Why. Słodkie, lukrowate aj aj aj aj ;-) Ma już jednak elementy charakterystyczne dla późniejszych ballad Beatlesów. * * *

7. Please Please Me. No, to juz jest dobre! Nie ma się do czego za bardzo przyczepić, więc w skali tej płyty * * * * +

8. Love Me Do. Nie wiem co na to poradzić, ale tej piosenki po prostu nie znoszę. Nie mogę jej jednak skrzywdzić dając 1 gwiazdki, bo na tle innych rzeczy z tej płyty nie jest najgorsza. Tak więc * * *

9. P.S. I Love You. Bardzo fajna piosenka, bez potknięć * * * * * -

10. Baby It's You. Koszmar. dansingowe ŻIGI. SZALALALA. SZIT SZIT. *

11. Do You Want to Know the Secret. Ma to fajne momenty, ale nie mogę otrząsnąć z siebie tego nastroju potańcówki. * * +

12. A Taste of Honey. Przeslodzone jak miód, ale ma te fajne zaśpiewy jakby robili to Kalabryjczycy przebrani za Meksykanów w spaghetti westernach. Za te zaśpiewy * * *.

13. There's a Place. Bardzo dobre wokale, bardziej urozmaicona praca perkusji, szybki taki pochód rytmiczny, podoba mi się i to tak ogólnie, nie tylko "w skali tej płyty". * * * * *

14. Twist and Shout. Oklepane do znudzenia. Nigdy nie zrozumiem zachwytów nad tą piosenką. No cóż - fajny rokendrolik, da się poskakać na imprezie, pograć na air-guitar i powywijać marynarką (ew. polarem ;-) ). Mimo wszystko jednak nic specjalnego. Za chrypkę podwyższam ocenę do * * * *

Całość płyty * 1/2

BÓM.

Ostatnio zmieniony czw, 16 marca 2006 17:03:14 przez Y, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 marca 2006 15:40:59 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
Kolejne utwory wyceniam gwiazdkami W RAMACH JEDNEJ PŁYTY. 5 gwiazdek z "Please Please Me" NIE RÓWNA SIĘ 5 gwiazdkom z "Abbey Road"!!!!!!

to gupio :-(
nasze oceny nie będą kompatybilne i znowu gdzieś wyjdzie, że ty bardziej lubisz Beatlesów niż ja ;-)

Będę się starał dotrzymać ci kroku z recenzowaniem, chociaż obawiam się, że mam więcej roboty niż ty i nie dam rady :P (nie zasuwaj zanadto, OK?)

Ale najpierw muszę dokonać pewnych metodologicznych poprawek w odpowiednim wątku

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 marca 2006 16:51:15 
Crazy pisze:
obawiam się, że mam więcej roboty niż ty i nie dam rady

Paradoksalnie nie mam tak mało roboty, ostatnio produkuję ok. 15 stron tekstu dziennie (i to o dziwo nie na Forum, ale w pracy!).

Crazy pisze:
to gupio
nasze oceny nie będą kompatybilne

Nie dam rady inaczej. W innym wypadku wszysto sprzed Rubber Soul musiałoby mieć najwyżej 3 gwiazdki :-) Na szczęście jednak PŁYTY (nie poszczególne utwory!) gwiazdkuję "porównawczo".

Crazy pisze:
nie zasuwaj zanadto, OK?

Nie zasuwam. Jedna płyta dziennie, a czasem co kilka dni. W weekend sobie odpuszczę, we wtorek i środę mnie nie ma.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 marca 2006 21:54:05 
Awatar użytkownika

uff, to dobrze :-) :-)

bo ja dzis nie dałem rady, więc dopiero jutro popołudniu, a zależy mi, żeby iść w miarę równolegle

Tytuł:
PostWysłany: sob, 11 marca 2006 03:05:50 
Don't worry, mate. Będziemy iść równo. Następną płytę zjadę w poniedziałek.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 11 marca 2006 19:01:32 
Awatar użytkownika

Ha ha, chyba pierwszy raz w całości przesłuchałem "Sie Leibt Dich" - o jaaa... toż to okrutna beka! Kabaret! Po prostu pół gwiazdki. Ale fajne, śmiesznie chociaż.

A to przy okazji tej płyty:

Obrazek

I może ktoś mądry mi odpowie, co do do susiaka Wacława jest za płyta? Niby część oficjalnej dyskografii i w ogóle, ale to jakiś żart. Normalne numery z MMT czy niemieckie "She.." , plus np. wycięty Lennonowy loop który oryginalnie znajduje się po "A Day...". Ten wspaniały... 2 sekundowy numer nazwano "Sgt Pepper Inner Groove". Najbezsensowniejsza składanka jaką widziałem. I to oficjalna :shock: .

Tytuł:
PostWysłany: sob, 11 marca 2006 19:18:16 
Awatar użytkownika

Please Please Me - ocena ogólna: * * 1/2

a więc wcale nie wyższa niz u Kacpra. uważam, że to generalnie wręcz kiepska płyta by była, gdyby nie obecność kilku perełek.

Płyta dla mnie zbudowana jest wokół trzech znakomitych rokendroli, z ktorych jeden jest na początku, drugi w środku a trzeci na końcu. Mogłoby to być naprawdę dobre, gdyby nie to, że w środku znajduje się kupa szmelcu.

I Saw Her Standing There * * * * 1/2. W pewnych okolicznościach (np. kuchenno-wigilijnych ;-)) kawałek wręcz genialny. Esencja najwcześniejszych Beatlesów i nieuchronne skojarzenie z filmem Yesterday.

Please Please Me * * * *. Nieco gorzej, ale przeciez bardzo dobrze, bardzo dynamicznie, świeżośc, przykop!!! :D

Twist and Shout * * * * *. Bez wątpliwości pięciogwiazdkowiec, jeżeli wcześniejsze dwa kipiały świeżością i energią, to to jest po prostu wulkan! Włosy z gówy (wyrywam, piszcząc)

A pomiędzy, cóż. Jest materiał z pierwszwego singla, czyli Love Me Do i P.S. - oba lubię, mniej więcej równo, tak na trzy i pół do czterech, zależy od nastroju.

Niestety cała reszta mni nie przekonuje. There's a Place, mówią, że najlepsze, hmm... Ile razy słuchałem, zawsze mi wypadał z głowy od razu :? Więc nawet nie wiem.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 11 marca 2006 21:38:35 
No, ocena całej płyty podobna do mojej, ale akurat te 3 utwory które wymieniłeś ja bym jednak niżej ogwiazdkował.

W poniedziałek robię kolejny album.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 11 marca 2006 22:27:32 
Awatar użytkownika

Boskey, ta płyta "Rarities" byłą wydana jeszcze w latach siedemdziesiątych, kiedy takie utwory jak "yes It Is", który zdaje się tam jest można było tylko na singlach znaleźć, nie było jeszcze żadnych "Past Masters" wtedy... Hehe, ale zgadzam się że tak czy tak to kpina jest...

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 12 marca 2006 11:37:32 
Awatar użytkownika

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 12 marca 2006 17:40:16 
Założenia metodologiczne takie same jak w przypadku pierwszej płyty, czyli: kolejne utwory wyceniam gwiazdkami W RAMACH JEDNEJ PŁYTY. 5 gwiazdek z "With the Beatles" NIE RÓWNA SIĘ 5 gwiazdkom z "Abbey Road"!!!!!! Na koniec zbiorcza i dająca się już porównać z innymi ocena CAŁEJ płyty.

-------------------------------------------------------------------------------

THE BEATLES - "With the Beatles", 1963

1. It Won't Be Long. Całkiem przyjemny utwór, a otwiera płytę znacznie lepiej niż intro do pierwszego albumu. Mimo wszystko nadal jest to tylko taki sofcik. Pazura brak i za to tylko * * * *

2. All I've Got To Do. Zaczyna się karaibsko/florydzko więc zapowiada się ŹLE. Co im do głowy przychodziło z taką atmosferą z kiepskiej knajpy? Potem jest już trochę lepiej, ale powolny smęt ma przewagę. Ocena to * * *

3. All My Loving. No, tu już znacznie lepiej - utwór znany dobrze i osłuchany, daję * * * *

4. Don't Bother Me. Fajne i mi się podoba, ma klimat i trzyma poziom. Utwór mógłby zostać zagrany o połowę szybciej i z dodatkiem przesterowanych gwiazdek - byłoby 5 gwiazdek, a tak tylko * * * * 1/4

5. Little Child Pedofilski utwór, który ratuje harmonijka i parę fajnych szybszych wokali ze zjadaniem końcówek. Czuć w tym Amerykę i za to ublusowienie środka daję * * * *

6. Till There Was You Słodkie, ale ładnie zaśpiewane. Sinatra by to lepiej zrobił, ale chyba nie zrobił, no więc * * * *

7. Please Mister Postman Ciekawe pomysły wokalne, choć wkór mnie to jeje ło jee. Piosenka dobra, ale byłaby lepsza gdyby nie częstochowskie rymy. * * *

8. Roll Over Beethoven To kawałek z tych Bitli których naprawdę nie szanuję - jeśli można tak powiedzieć - Rokendrolik jest przyzwoity, ale jak na ten typ muzyki jest za wolno! Brzmi to jak jakieś wprawki amatorskie (muzycznie), a wokal jest bezpłciowy. * *

9. Hold Me Tight Słuchając czegoś takiego marzę o wyłączeniu i szybkiej zmianie na Revolver. Albo o rewolwerze. Beznadziene * 1/2

10. You Really Got a Hold On Me. Zaczyna sie jak The Shadows, knajpiany nastrój. Panie proszą panów. Smętnie się snuje i sprawia wrażenie, jakby chłopcom się już nie chciało przygrywać do kotleta. Jest kilka wokalnych momencików, które to ratują, a więc * * 1/2

11. I Wanna Be Your Man No, tu już jest jakaś jazda do przodu. Tylko czemu taki infantylny tekst? * * * *

12. Devil in Her Heart Big Bit 2000? Co to k---a jest?! Ma kilka fajnych momentów, a więc * * +

13. Not a Second Time Cholera, czyżby to pierwsza płyta?! Znowu gitarka jak z The Shadows, znowu plaża. Po co?! Nudą wieje więc * * * -

14. Money Zaczyna się dobrze, idzie dobrze, widać tu, że panowie chcą już wyrwać się z roli weselnej kapeli i starają się pojechać troszkę bardziej z pazurem. Głosy bdb. Najlepszy utwór na płycie, szkoda tylko, że nie ich własny. * * * * * -

Całość płyty * * 1/2

Ostatnio zmieniony czw, 16 marca 2006 16:59:11 przez Y, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1373 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 92  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.