Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:59:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 951 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 64  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 26 września 2007 21:21:22 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
przestrzenna

no tutaj to mam taki problem ogólny z niektórymi regałami, bo dla mnie to, co niektórzy uważają za przestrzenne (zwłaszcza wszelkie przejawy dubu) - jest własnie skrajnym ograniczeniem przestrzenności. I te wszystkie np. dubowe pogłosy sprawiają, że czuję się mniej więcej tak przestrzennie jak w jakiej studni :x
Na Biadzie czy jest dub jakoś nie pamiętam, ale brzmienie z przestrzennością na pewno mi się nie kojarzyło, tyko właśnie ze spłaszczeniem i jednowymiarowością.

deptak pisze:
DUCH, dla mnie to jest najważniejsze na biadzie, na nabij f. - czuć Go jeszcze mocniej..

na biadzie tak, ale niestety na faji to ja czuję tylko smród faji :roll:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 27 września 2007 09:49:49 
Crazy pisze:
niestety na faji to ja czuję tylko smród faji

Na szczęście nie mam tego problemu. Genialna muzyka zupełnie mi tu przyćmiewa resztę.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 27 września 2007 11:05:10 
Awatar użytkownika

to teraz ja spróbuję ocenić dorobek Izraela

1.Biada Biada Biada-nie znam tej płyty,część kawałków słyszałem na niedawnym koncercie w Sopocie.Kwestia dosyć naiwnych tekstów wychodzi tu-te,które słyszałem przypominają mi nieco wiersze recytowane przez kumpla-regałowca ( Pełne są pieniędzy skarbce Babilonu,lecz nie tędy droga wiedzie do Syjonu)

2.Nabij Faję **** : ciężka ,powolna muzyka,dobrze wchodzi w jakieś senne popołudnie :wink: Płyta wg mnie równa,bez gorszych kawałków,jest przebój -Wolny naród.Na moim wydaniu cd jest sporo dubowych bonusów,z nich sie King dub wybija-genialny utwór.

3.Duchowa Rewolucja *** : Kompozycje dobre,ale strasznie denerwuje mnie brzmienie tej płyty,chyba elektronicznych bębnów na niej używali.Mamy tu największy przebój Izraela-Nikt,akurat w wersji studyjnej lubię.Prócz tego przed szereg wybijają mi się Mania i utwór tytułowy.Jest od groma dodanych wersji na płycie,nie daję rady przesłuchac za jednym podejściem.

4.1991 ***** : genialne brzmienie i kompozycje,piątka bezapelacyjnie.Jakoś mi nie brzmi jak rege,bardziej rock...Pierwsze 5 kawałków (strona A?) rządzi niepodzielnie,ale reszta też poziom trzyma.

5.Życie jak muzyka /live '93/ ****** moja ulubiona koncertówka ever,niesamowity klimat i dźwięk,wszyscy muzycy dali popis umiejętności-szczególnie bębny obsługiwane przez Stopę,sporo smaczków dodawał Kinior na swoich dęciakach.Bardzo fajne improwizacje (let me know,voting,from Warsaw to London) .

6.In Dub-nie słyszałem

Tytuł:
PostWysłany: pt, 28 września 2007 08:14:59 
Awatar użytkownika

Pavlus pisze:
Pełne są pieniędzy skarbce Babilonu,lecz nie tędy droga wiedzie do Syjonu

hehehehehe
no własnie

Kamik pisze:
Genialna muzyka zupełnie mi tu przyćmiewa resztę

niestety mi się nie podoba

Pavlus o Duchowej rewolucji pisze:
Kompozycje dobre,ale strasznie denerwuje mnie brzmienie tej płyty,chyba elektronicznych bębnów na niej używali.Mamy tu największy przebój Izraela-Nikt,akurat w wersji studyjnej lubię.Prócz tego przed szereg wybijają mi się Mania i utwór tytułowy.Jest od groma dodanych wersji na płycie,nie daję rady przesłuchac za jednym podejściem.

o, mam bardzo podobne odczucia! ogólnie jednak lubię, więc dałbym też trzy a może trzy i pół gwiazdki. ale gdybym sobie zrobił własnego składaka o pojemności 30-40 minut, to byłaby rewelacja!

A co do Live'u, to ulubiony ever on mój oczywiście nie jest, ale owszem ze wszystkim poniższym się również zgadzam :-) :
Pavlus pisze:
niesamowity klimat i dźwięk,wszyscy muzycy dali popis umiejętności-szczególnie bębny obsługiwane przez Stopę,sporo smaczków dodawał Kinior na swoich dęciakach.Bardzo fajne improwizacje

Tytuł:
PostWysłany: wt, 02 października 2007 16:21:20 
Awatar użytkownika

ktoś do 'nikt version' dołożył wokal i coś takiego wyszło ,raczej mierne :wink: : http://www.odra1300.org/bksss/ajtal/03_ ... a_Pali.mp3

Tytuł:
PostWysłany: śr, 03 października 2007 08:01:26 
Awatar użytkownika

Pavlus pisze:
:wink:

I to jest rzecz podstawowa przy Bracia Kaczyński Satanik Sound System

Tytuł:
PostWysłany: czw, 04 października 2007 21:22:10 
Awatar użytkownika

zasado :) najlepszy sound z mego miasta czyż nie? :lol: :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 października 2007 11:59:19 

Udało mi się być wczoraj na koncercie Izrael. Było to dla mnie wspaniałe muzyczne i emocjonalne przeżycie. Na to drugie stawiam przede wszystkim bo klimat oraz przekaz liczą się dla mnie najbardziej. Chociaż moje wrażenia mogą być nieco przekoloryzowane przez uczucia jakie zawsze towarzyszą mi gdy słucham tego legendarnego zespołu, to moje ucho muzycznego laika podpowiada mi, że od tej dźwiękowej strony także było znakomicie. Najbardziej poruszają mnie brzmienia, które ze swych instrumentów wydobywa Kinior. Ważnym punktem jest także wokal Maleo, ale trzeba podkreślić, że gdy na scenę wchodzi Kelner i zespół zaczyna grać starsze piosenki, to publiczność, a jest jej spora ilość, wpada w prawdziwą euforię. Mnie jednak najbardziej przekonują utwory z 1991, a także Riddim. Choć także "Nikt" czy "Duchowa rewolucja", w które Maleo wplata swoje raggowe wstawki, wypadają bardzo dobrze. Dla mnie zespół gra koncertowo i jego powrót po latach uważam za doskonały pomysł. Jest to szansa dla ludzi młodszego pokolenia - takich jak ja, na przeżyci choćby po części tego, w czym mogli uczestniczyć młodzi ludzie na przełomie lat 80tych i 90tych. Robert Brylewski powiedział kiedyś, że ten zespół miał do spełnienia swoją rolę w pewnym czasie. Sądzę, że jego przekaz również i dziś może wzmacniać serca ludzi i dawać im sporo wytchnienia od codziennej rzeczywistości.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 października 2007 22:54:49 
Awatar użytkownika

Pavlus pisze:
część kawałków słyszałem na niedawnym koncercie w Sopocie

bylem tam... rewelka, mocne przezycie. po kolei:
1 jesli tylko chcesz byc wolnym, nigdy nie pracuj dla Babilonu, NIE RóB TEGO ZłEGO
2 NIE PODDAWAJ SIE, NIGDY
3 KAPłANI SZATANA odprawiają msze przez 24 godziny na dobe, 3godziny gratis
4 WOLNY NARóD musi być
5 IDą LUDZIE BABILONU
6 ILE MIL
7 SOLIDARITY DUB ze wsparciem 3wy
8 ludzie sie boją teraz mówic to, co myślą naprawdę
babilonska propaganda, to jest MANJA
9 LIVE UP, culture
10 PłONIE BABILON
11 jest potrzebna DUCHOWA REWOLUCJA
12 PSALM 125
bis: SO FAR AWAY

PostWysłany: sob, 20 października 2007 15:45:15 
Awatar użytkownika

ha. jak ogladam fragmenty koncertow reaktywowanego Izraela, to az chce wracac do Polski. co za energia :lol:
na Youtube oczywiscie

Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych
eksperymentów zrezygnował.

Mark Twain

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 04 listopada 2007 11:41:53 

Myślałem, że uda się zdążyć na Brylfest z nową pozycją IZRAELA, ale już wiem, że to niemożliwe. Kilka lat temu zgłosił się człowiek z ciekawą szufladą archiwaliów. Był w niej min zapis pierwszego publicznego występu IZRAELA z 28 lutego 1983 roku. Materiał jakości przyzwoitej, ale największym jego atutem jest zestaw utworów, gdyż 6-8 z nich nigdy więcej nie było już prezentowanych. Mimo, że płyty są wytłoczone to nie robiliśmy okładek, gdy okazało się, że jest szansa na uatrkacyjnienie materiału.
I tak będzie. Dostaliśmy licencję na film dokumentalny "I could live in Africa" zrealizowany przez holenderskiego reżysera Jaca Koninga w lutym 1983 roku. Film jest opowieścią o 4 młodych ludziach funkcjonujących w rzeczywistości stanu wojennego i mających własny zespół muzyczny, któy nazywa sie IZRAEL. Niewiele osób ten film widziało, a materiał mocny.

Wydawnictwo wyjdzie więc jako 2CD + DVD..

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 18 listopada 2007 19:49:18 
Awatar użytkownika

wczoraj bylem na najlepszym koncercie Izraela po reaktywacji..swietny klimat, activatora daby,zespół w formie i nawet Filipowi lepiej poszło na garach niż dzień wcześniej w Szczecinie.. :) pozdrawiam zespół, miło było spędzić wspólnie czas przed występem..
i ta niemiecka studencka publika..załapała wszystko jak trza. dza

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 18 listopada 2007 19:51:42 
Awatar użytkownika

Hej, to jak teraz się przedstawia skład Izraela?

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 18 listopada 2007 22:21:05 
Awatar użytkownika

tak jak zawsze, mianowicie- Robi,Maleo, Dzudzu, Kinior, Kelner no i Stopa (w piatek i w sobote miał voovoo, wiec zastępował go Filip Gałązka z Tymon & T.) no ale z tego co wiem, to dzisiaj na brylfeście Stopa bedzie.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 18 listopada 2007 23:13:14 
Awatar użytkownika

Jak mnie to irytuje, ja chrzanię.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 951 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 64  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.