Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 08:04:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 09:16:58 
Awatar użytkownika

A ja jego poszczególne cytaty i odniesienia do polityki w piosenkach lubię - Tarkin, keszitsen kepen onmagarol, cztery pokoje... Natomiast wywiady i jego rozważania o polityce przeważnie omijam - są to niby słuszne niekiedy obserwacje, ale w sumie nie wiem z nich nic więcej niż od przysłowiowego wuja na weselu (tak po setce ale przed pół litra).

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 11:03:24 
Awatar użytkownika

Ja mam jeszcze inaczej :) . Ostatnią płytą z Kazikiem, jaką znam, jest Salon Recreativo. Potem nie słyszałem już żadnej. Za to lubię te rozmowy z nim. I generalnie mam w nosie to, czy ma słuszność, czy jest przenikliwy czy wręcz przeciwnie. Cieszy mnie, że wypowiada się całkowicie prywatnie, bez wpisywania się w jakieś formaty. Od razu lepiej się czuję i cieszy mnie, że on ma taką odwagę, żeby wchodzić sobie na luzaku między te (rzekome) żarna systemu medialnego.

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 17:20:54 
Awatar użytkownika

Dla mnie np. takie Ręce do Góry to durnota totalna, chłopie, masz 14 lat, ze nie rozumiesz konceptu podatków????

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 21:27:38 
Awatar użytkownika

Przepraszam, ale mówisz jakieś dziwne rzeczy :? O ile pamiętam, to Ty tu jesteś w stronę lewicową, a nie rozumiesz konceptu, że we współczesnych czasach rolę zbójów z gościńca przejmują rozmaici, ubrani doskonalej, krawaciarze, urzędnicy, kapitaliści, deweloperzy, i ich ludzie w białych rękawiczkach? Sprowadzanie tematyki do podatków to nieporozumienie, choć oczywiście i poborcy podatkowi mogą być tymi zbójami (ale ci akurat byli nimi już w starożytności). No i może czytałeś wtedy Plastusiowy pamiętnik, ale nigdy nie zauważyłem, żebyś miał problem z historią, a przecież w latach 90 w Polsce to wszelakiej maści zbójów (zresztą również tych dość tradycyjnych) było co niemiara. Co prawda nie wydaje mi się, żeby Kazik odnosił się tam do akurat współczesnej polskiej rzeczywistości w takim sensie, jak np. w "Jeszcze Polska". Jak dla mnie to raczej taka typowo kazikowa metafora, że czasy się zmieniają, ale problemy pozostają te same. Jeden do drugiego strzela? To tylko się bogaci producent miecza.

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 23:13:53 
Awatar użytkownika

Przede wszystkim to sam jestem durny, bo przez całe życie myślałem, że Kazik śpiewa tam "nas ZUS do ciebie przysłał wyczyścić cię z zarobków" i wydawało mi się to dramatycznie niedojrzałe, że no co, złupiony jesteś bo składkę emerytalną odprowadzasz (fakt, że sam to rozszerzyłem na podatki, a nie tylko składki)? Nieważne czy jestem lewicowy czy prawicowy, bardziej tu się odzywał we mnie jakiś instynkt, powiedziałbym, państwowy, na zasadzie, że mogę kurwić, że takie instytucje czasem są niesprawne, ale mimo wszystko wolałbym, żeby był sprawne, a nie ich zbójami nazywać. Ale teraz widzę, że tam jest, wg. wszelkich źródeł, NASZ WÓDZ po ciebie przysłał, no i tak, to wtedy Twoja - znacznie szersza! - interpretacja ma ręce i nogi, i jak dla mnie wywala ten tekst do góry nogami. No zonk, bo wychodzi, że w całej życie tkwiłem w jakiejś monstrualnej pomyłce, która zmienia dla mnie znacznie niezłego tekstu.

Natomiast z samymi politics Kazika miałem generalnie problem taki, że dość często odnosiłem wrażenie - może przesadzam - że jednak jest w jego tekstach jakiś taki element, ech ta tłuszcza, ech ci konsumenci, ech ci Polacy, tak powierzchownie myślą, tak powierzchownie odnoszą się do takich spraw, dają się zwodzić przez tych polityków. No i kurczę, a jak sam ma coś do powiedzenia, to czasem to jest mądre, czasem głupie, ale nigdy nie odniosłem wrażenia, że obcuję z myślą kogoś kto faktycznie widzi więcej, wie więcej, przygotował się lepiej, poukładał to sobie solidnie, tylko to zawsze jest "wydaje mi się", "ktoś kiedyś powiedział złotą myśl", "ci byli fajniejsi bo mi zmniejszyli podatki, a ci gorsi bo zwiększyli". Wiesz, coś na zasadzie - ten konkretny przykład mi utkwił w pamięci - że gość nagrywa piosenkę o amnezji narodowej Polaków (było coś takiego na którymś późnym Kulcie), a potem się okazuje, że mówi, że najlepszy był rząd Rakowskiego, a potem coraz gorzej, gdzie owszem, ustawa Wilczka była jakimś powiewem świeżości, ale zasadniczo jako rząd był późno-PRLowskim niesprawnym klocem, który nic nie ogarnął, nic nie naprawił, na nic nie miał większego pomysłu, za to zrobił dużo złego, jakaś afera alkoholowa, jakieś uwłaszczenie nomenklatury, jakieś zamykanie Stoczni Gdańskiej, żeby pokazać twardą rękę PZPRowskiego szeryfa, jakieś lekką ręką dopuszczenie do nagłej eksplozji hiperinflacji zamiast ostrożniejszych działań. No nie grają mi takie rzeczy, uważam, że może jego pewne przekonanie, że widzi więcej jest nieuzasadnione, mimo, że napisał oczywiście też dziesiątki świetnych tekstów.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 14 kwietnia 2026 07:46:32 
Awatar użytkownika

wg mnie to jednak jest o podatkach, przecież to czas korwinowski Kazika

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: wt, 14 kwietnia 2026 15:50:29 

panie crazy jeśli uważa pan Kazika, za rozsądnego poglądowo człowieka,
to jest pan strasznie naiwny, jak na swój wiek, pozdrawiam serdecznie,

może jeszcze w latach 90 był, ale się później zbył, później straszny korwinizm, myślenie pod ludzi sukcesu i zdecydowana nieukrywana prawicowość (szczególnie zauważana teraz),

PostWysłany: wt, 14 kwietnia 2026 17:25:28 
Awatar użytkownika

Imperturbabilité pisze:
straszny korwinizm,

Ja bym bardziej widział kukizm. Korwinizm jest głupi, ale przynajmniej jakoś wewnętrznie spójny. A u Kazika (i nie tylko) bardziej widzę coś, co podchwytują różni mędrcy ludowi, którzy mogli się kręcić czy przy Korwinie, czy Lepperze, ale najlepiej chyba właśnie utożsamił ich Kukiz z ideologią wolności, której zakres dotyczy zainteresowanego, a kosztami niech zajmą się inni. Tzn. "ma być tak, żeby było dobrze dla mnie zaraz, a jak to zrobić, to nie wiem, nieważne, nie jestem ekonomistą". Pod tym względem oczywiście Kazik ma dobre spostrzeżenia, ale nie składają się one w system, bo ich rozwiązania mogą być wzajemnie sprzeczne. Jest tylko grajkiem, a nie papieżem.

PostWysłany: czw, 16 kwietnia 2026 16:53:48 
Awatar użytkownika

Dość szczegółowo podeszliście do tematu i nie mam jak odpowiedzieć, bo od wielu lat żadnych Kazika wypowiedzi politycznych (żadnych właściwie) nie śledziłem. Opieram się na tym, co było kiedyś i wiem, że kiedyś czułem, że ktoś mówi tym samym głosem, co ja.
A co do tekstów, to też znam bardziej te stare - ale znam "Prosto" z zeszłej dekady i utożsamiam się wręcz. Nie czuję w tym też tego, co Prazeodym, że Kazik idzie w "ja wiem więcej, a tłuszcza jest głupia". Konsekwentnie nie wierzy politykom, nie, i nie daje się nabrać na mniejsze zło. Wprawdzie Kazik cokolwiek sepleni, ale ta antypolityczna retoryka moją jest!

PostWysłany: czw, 16 kwietnia 2026 20:19:29 
Awatar użytkownika

Tymczasem odkryłem, że Krach to jest fajna płyta, tylko muszę pomijać numery 2-4. Nie jestem fanem. I nagle robi się taki fajny, trochę mroczny, groovy, tętniący pulsem album. W tej opcji dla mnie najlepszy Kultu (z własnym materiałem) po 1989.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pt, 17 kwietnia 2026 05:29:59 
Awatar użytkownika

Kumpel mi podesłał, Staszewski u Rymanowskiego: KLIK. Zwrócił moją uwagę na godzinę i cztery minuty oraz godzinę i dziesięć minut gdzie mowa o Chrystusie i katechezach Drogi Neokatechumenalnej. Nie słuchałem, tylko fragment czytałem z transkrypcji.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128

Strefa czasowa UTC+1godz.