Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 08:03:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 01 października 2025 09:10:37 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
O właśnie miałem wrzucić ten koncert Nirvany...

To wrzuć bo zniknął z tego Arte szybciej niż deklarowali ;)

edit: Ale widzę, że inni dostawcy mają go nadal powieszonego
Pojedyncze wideo: ponad godzinne - https://www.youtube.com/watch?v=Z53nb74H7Vc i czterdziestominutowe - https://www.youtube.com/watch?v=YYbqumMGGdU
Playlisty: Vevo - https://www.youtube.com/playlist?list=P ... VHifFmQfI7 i inny dostawca - https://www.youtube.com/playlist?list=P ... D5EvxxWPY8

PostWysłany: śr, 08 października 2025 11:18:22 
Awatar użytkownika

Wrzuciłem sobie całą dyskografię na tapet. Jak to żre. Okazało się, że nagrania koncertowe na Spotify mogłem również obejrzeć praktycznie w całości, zatem wspomniany materiał także obejrzałem. W epoce ominął mnie "Live and Loud", a do późnej (można powiedzieć, niestety, ostatecznej) odsłony Nirvany mam największy sentyment. Tu jednak trudno mówić jedynie o miłych wspomnieniach, bo to nadal świetna porcja hałasu najwyższej jakości.

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: sob, 25 października 2025 13:07:39 
Awatar użytkownika

To wolisz tę końcówkę od "Nevermind"?

PostWysłany: sob, 25 października 2025 14:08:00 
Awatar użytkownika

Miki pisze:
ominął mnie "Live and Loud"

O widzisz! Teraz nadrobiłem (KLIK) ale myślę, że porównywanie tych dwóch sztuk ('91 vs '93) to bardzo smutna sprawa. Nakręcone wydarzenie vs pewna inscenizacja powiedziałbym. Muzycznie obydwa do mnie przemawiają ale nie mogę pozbyć się wrażenia, że późniejszy to jest teatr, handel pozami etc. Nie pamiętam czy coś o tym konkretnym koncercie czytałem, ale pamiętam, że to już nie był zespół tylko dość odseparowani od siebie ludzie z konfliktami, napięciami etc.

PostWysłany: ndz, 26 października 2025 18:50:53 
Awatar użytkownika

Jeśli dobrze pamiętam, to ten 1991 rok wszyscy generalnie wspominają jako taki rok względnej radości i pogody ze strony Kurta i dobrego klimatu w zespole, szczególnie tej pamiętnej jesieni, kiedy nagle zmienili się w światową gwiazdę. Najpierw Smells zażarło w MTV, płyta wyszła pod koniec września i to tak się wspinała w górę przez całą końcowkę roku, aż przebiła na listach Michaela Jacksona. Więc jest entuzjazm, jest zajawa, że tydzień w tydzień okazuje się, że przebili to co zakładali, że jest lepiej i lepiej, ludzi na tych koncertach jest coraz więcej, a JESZCZE nie ma tych wszystkich tabloidów, paparazzi, nacisku i szarogęszenia się dziwnych menago i generalnie opresji człowieka sławnego. I to słychać w tych koncertach, zespół leci na fali.

Natomiast potem było coraz gorzej. W 1992 roku zaczęły się różne jazdy, zmęczenie sławą, coraz więcej heroiny w życiu Kurta, związek z pierwszych stron gazet z Courtney, wszystkie skandale itd. I już te koncerty zaczęły być coraz częściej, paradon, odjebane na autopilocie i bez życia. Na szczęście Reading w sierpniu było wyjątkiem - mieli kilka tygodni urlopów, przylecieli do Anglii i wymietli - ale większość letniej trasy po Europie to zombie Nirvana bez życia.

W 1993 zdarzały się super koncerty, zdarzały się kiepskie, ale generalnie klimat był taki: zespół z problemami i w kieracie, już w pełni zajeżdżany przez wytwórnię i managment, a na dodatek z liderem zespołu w depresji, w trudnym małżeństwie, na kosie z masą ludzi i z już zupełnie rozkręconym heroinowym nałogiem. Czyli dobrze mówisz.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 02 listopada 2025 18:35:19 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
że to już nie był zespół tylko dość odseparowani od siebie ludzie z konfliktami, napięciami etc.

Prazeodym pisze:
generalnie klimat był taki: zespół z problemami i w kieracie

Mam dokładnie takie same wrażenia. Czasem wydaje mi się, że to jakiś cud, że w ogóle w tym 1993 jakoś byli w stanie się spiąć i grać. Ale może właśnie - to spięcie się już czuje.

PostWysłany: wt, 02 grudnia 2025 08:55:38 
Awatar użytkownika

Wczoraj na YT w feedzie pokazał mi się mini materiał o nagrywaniu Bleach (wciąż moja ulubiona płyta N.).
Obejrzałem ale jakoś bez entuzjazmu. Śledzenie Ksantypowego FOG trochę mnie nauczyło słuchać o technikaliach, ale chyba nie aż tak mocno.
phpBB [video]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa UTC+1godz.