Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:53:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 maja 2011 20:47:26 
Awatar użytkownika

Mam tylko nadzieję, że Pietruszka nie szykuje już po cichu spluwy, by w przyszłości wypowiedzieć słowa "W imieniu Niewidzialnej Armii..."

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 maja 2011 20:59:04 
Awatar użytkownika

cóż... ja mam zdecydowanie odwrotnie niż Pietruszka i chyba jednak podobnie jak Gomez...

...najpierw trochę o muzyce, oczekiwaniach i generalnie odczuciach estetycznych...
Przeczytałem sobie ten wątek trochę od początku i doszedłem do połowy mniej więcej... sporo się zmieniało przez te kilka miesięcy zanim płyta ujrzała światło dzienne...
Album jest spójny, ale nie nudny... pierwsza informacja dotycząca drugiego wokalisty (Hansa) trochę mnie zaniepokoiła, ale wg mnie decyzja o wspólnym śpiewaniu (TAK! Hans także śpiewa na płycie, a nie tylko rapuje) okazała się niezwykle trafiona. Garażowe brzmienia łączą się tutaj z zawodową produkcją, brudne brzmienie gitar walczy z nieokiełznaną perkusją uzupełnioną o bas dr Kmiety... podoba mi się zabieg pozostawienia w niektórych utworach "nabijania" rytmu perkusji - co jeszcze bardziej wzmaga poczucie pewnej swobody i świeżości w podejściu do grania... to słychać także jeśli chodzi o gitary: nie ma kompromisów, jest walecznie, ale także i obrazowo (właśnie: słowo obrazowo musi jeszcze powrócić w kwestii tekstów!)... można zamknąć oko, albo nawet dwa - bo melodie wciąż rysują pewne wizje, trochę krajobrazy... i nie zawsze są to wspaniałe rzeczy... czasem zgliszcza, czasem śmierć, czasem wojna, czasem cały syf, ale nad wszystkim jednak jest światło, a raczej Światło... tyle na razie o muzyce, choć nie obyło się bez dygresji...

...trochę o słowie śpiewanym, krzyczanym, melorecytowanym...
Nie jest to płyta o pierdołach, jest o życiu - lecz widzę, że opowieść, jaką chce pokazać zespół idzie dwu-pasmowo: codzienność, proste sprawy przeplatają się z życiem duchowym... trochę odzwierciedla to podział wokalów, ale nie jest on jakoś szczególnie zachowany... Obrazowość o której pisałem w połączeniu z tekstami daje naprawdę mocny przekaz... w tych piosenkach podoba mi się to, że bije z nich PRAWDA, a tego chyba w ostatnim czasie potrzebowałem...

Ulubione utwory... generalnie cała płyta trzyma bardzo wysoki poziom, ale utwory, które wracają i trafiają do mnie szczególnie, to:
"W ciemności" - chyba najważniejszy dla mnie utwór na płycie
"Autystyczny" - kurde, ten utwór jest o mnie... trochę jest tak, że w jednym momencie wejdzie mi akurat jeden fragment tekstu, a innym razem zupełnie inny... wczoraj np. jechałem z mocno zaparowanymi szybami, po których można było pisać...
"Od zera"... chyba dobrze koresponduje z okładką... nic więcej nie napiszę, po prostu posłuchajcie...

aaa... są jeszcze solówki Jahnza(!)... jest to taki dodatkowy atut kilku wersji instrumentalnych (nie w każdym utworze słychać je aż tak wyraźnie)... generalnie fajnie, że ten "arkowy" patent odnośnie instrumentalów jest i na Luxtorpedzie...

...szata graficzna bardzo na plus...

...płytą zostałem trafiony i chyba nawet zatopiony...

ps.
dzięki q51 i Litza za to, że już płytę mam i sobie jej słucham...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 maja 2011 21:07:07 
Awatar użytkownika

wokr pisze:
A to nie oni zostali wyrzuceni?

:shock:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 maja 2011 21:14:52 
Awatar użytkownika

Co w tym szokującego? :roll:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 06:03:48 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Mam tylko nadzieję, że Pietruszka nie szykuje już po cichu spluwy, by w przyszłości wypowiedzieć słowa "W imieniu Niewidzialnej Armii..."

:lol:
ej, ja mówię w swoim imieniu, czy sugerujesz, że Niewidzialna Armia to ja? ;)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 07:44:55 
Awatar użytkownika

Pietruszka pisze:
Bardzo mi przykro jak zostałem potraktowany przez muzyków, którzy w takiej smutnej formie zdezerterowali z Armii. Zawiedli bardzo.
Zrobili to do przeciętnej kapeli. Tyle.

Chyba rozumiem o co chodzi Pietruszce. Muzyka to są duże emocje które biorą górę nad rozsądkiem i mnie osobiście wkurzają zachwyty nad zespołem luxtorpeda na forum zespołu armia. Mam żal do Krzyżyka i Kmiety o to, że oddają gdzie indziej swoją energię i talent. To chyba jasne że fani armii są zawiedzeni. Jednak wierzę mocno, że armia poradzi sobie świetnie i bez nich.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 07:49:19 

Budzy moim zdaniem strzelił sobie w stopę. chociaż nie ma ludzi nie do zastąpienia, to już nie będzie ta sama Armia.
a niby dlaczego mam być zawiedziony? życzę chłopakom wszystkiego najlepszego na nowym etapie ich muzycznej drogi. chcieli tworzyć oprócz Armii i spoko. będę trzymał kciuki za LUXTORPEDĘ.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 08:08:08 
Awatar użytkownika

Nie chcę niczego odbierać ani Krzyżykowi, ani Kmiecie, pozdrawiam, dziękuję za wszystko i mam nadzieję, że do zobaczenia. LuxTorpedzie życzę jak najlepiej, czekam na koncerty warszawskie. Natomiast... Zespół Armia ma to do siebie, że z zasady idzie do przodu, odkrywa sobie ciągle nowe rejony (dla mnie osobiście ostatnio zbyt odległe, ale nie o to teraz chodzi) i w związku z tym tu nie działa zbyt mocno słowo-klucz "ta sama". "To już nie była ta sama Armia" po odejściu Bryla, po odejściu Grymuzy, po odejściu Stopy, po odejściu Popkorna, po odejściu Pawła Klimczaka... I zawsze się to udało zdyskontować kolejną wielką płytą i kolejną odkrytą krainą.

Tym bardziej nie widzę sensu wprowadzania tu jakiegoś elementu konkurencji. Rozjechali się w różnych kierunkach, zdarza się to w każdej dziedzinie życia, w muzyce niestety (niestety dla przyzwyczajeń fanów, ale nie zawsze dla samej muzyki) również.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 09:14:45 
Awatar użytkownika

pablak pisze:
czyżbyście uważali, że Krzyżyk osiągnął maksimum swoich możliwości?

nie, nie... :) zresztą tego to nawet sam Krzyżyk nie wie :) "maksymalnie" w sensie, że jest/był jak dla mnie najlepszym perkusistą jaki był związany z Armią...i w ogóle myślę, że jest jednym z najciekawszych pałkerów w tym kraju...oczywiście to moja subiektywna ocena i kwestia gustu :)
hmmm w zasadzie to tylko płyt Slayera z Lombardo za garami słuchałem czasem wyłącznie dla linii perkusji...no i tylko jedna niesleyerowa płyta w podobnym celu lądowała czasem w odtwarzaczu..."der prozess" :)
pięknie...pięknie tam Krzyżyk zagrał :)
ciężko przeboleć... :( ale cóż...historia toczy się dalej i to jest najważniejsze...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 09:15:08 
Awatar użytkownika

anastazja pisze:
mnie osobiście wkurzają zachwyty nad zespołem luxtorpeda na forum zespołu armia.

pfff.... próbuję empatycznie podejść do tej wypowiedzi, ale nie mogę pojąć co w tym wkurzającego, że komuś podoba się Luxtorpeda, Acid Drinkers, Kasia Kowalska, Voo Voo, Maleo Reggae Rockers (tak, tam też jest były członek zespołu Armia)... nie sądzę, aby gust muzyczny mógł być w czymś co urąga zespołowi Armia... dyskutowanie o zespołach Cię wkurza?? nie łapię tego...

Budyń :piwo: za prawie całą wypowiedź...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 09:52:49 
Awatar użytkownika

Smok pisze:
Maleo Reggae Rockers (tak, tam też jest były członek zespołu Armia)... (...) dyskutowanie o zespołach Cię wkurza??

Prawdę mówiąc mnie dyskutowanie o MRR trochę wkurza, ale mnie to w ogóle samo MMR wkurza. :twisted:

:rabbit:

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 09:55:13 
Awatar użytkownika

a co to jest
Pet pisze:
ale mnie to w ogóle samo MMR

?
:D

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 09:57:01 
Awatar użytkownika

Maleo Męczy Rokers.

:idea:

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 10:19:07 
Awatar użytkownika

Mnie np. dyskutowanie o muzyce i zespołach w ogóle nie wkurza, a nawet mi się podoba.
Pod względem artystycznym to uważam odejście Kmiety i Krzyżyka do Luxtorpedy, tak, jak odejście Paula i Ringo z Bitli do Herman's Hermits.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 maja 2011 10:55:00 
Awatar użytkownika

Pietruszko, tak zupełnie z ciekawości: masz już płytę? Bo ja głupi czekam, aż mi listonosz od Dzikiego przyniesie, żeby móc coś powiedzieć.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 100  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.