Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 12:44:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 128  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 listopada 2006 14:48:31 
Awatar użytkownika

na ten post też patrzeć nie mogłem :wink:

Ostatnio zmieniony sob, 06 września 2008 17:01:27 przez MAQ, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 listopada 2006 14:55:18 
Awatar użytkownika

Ja bardzo lubię Kasetę. Uważam, że to jedna z najlepszych płyt tego zespołu, jeśli nie najlepsza. Choć "Wolność" na końcu traktuję jako taki bonus. Piosenki "Londyn" "Kwaska" "Fali" są prześwietne. I Kazik pisał w ogóle ładne teksty wtedy. "Czekając na królestwo JHWH" robi wielkie wrażenie. Rewelacja. A Kazik narzeka na tę płytę ze względu na jakieś pozaartystyczne sprawy. Mam to gdzieś. Tylko szkoda, że wielu fanów zespołu się na to łapie i mu wtóruje :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 listopada 2006 14:57:17 
Awatar użytkownika

Ja się na nic nie łapię. Oceniam wyłącznie od siebie i pod siebie.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 listopada 2006 15:06:49 
Awatar użytkownika

Kiedyś za "Kasetą" nie przepadałam - wydawała mi się... dziwna.
No i nadal tak sądzę poniekąd ;-), ale ostatnimi czasy lubię ją dużo bardziej.

mnich pisze:
Piosenki "Londyn" "Kwaska" "Fali" są prześwietne.

Tak! Przez ostatnich kilka zamglonych dni, to właśnie tych kawałków najlepiej mi się słuchało podczas jazdy tramwajami :-).

Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 listopada 2006 18:04:53 
Awatar użytkownika

E, Pippin! Bardzo leżą mi Twoje gwiazdki (przy założeniu oczywiście, że Kult zasługuje na pięć :wink: )(no dobrze - zasługuje, hihi, chociaż...) - chyba tylko Wydafcy odebrałbym pół przekazując Salonowi. Ostatniej tylko nie słyszałem (chyba ani jednego numeru!).

A czytając o Kasecie - przypomniałem sobie o utworze pierwszym na płycie: "tu na targowisku...", który wtedy, na początku mi się nie podobał, ale po jakimś czasie - owszem. Dobry numer.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 30 listopada 2006 19:55:27 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Ja się na nic nie łapię. Oceniam wyłącznie od siebie i pod siebie.

No właśnie na szczęście nie wszyscy fani. Nie miałem Ciebie na myśli :) Tylko tak się zastanawiam czemu dobra, solidnie zagrana płyta jest niedoceniona. Pewnie dlatego, że jest inna. A fani danego zespołu przecież nie są fanami dla wyjątkow, tylko dla tego, co jest typowe.

Jeszcze dodałbym, że Salon Recreativo mi się podoba, choć wyrzuciłbym z CD2 wszystkie starocie. Tak naprawdę słaba płyta to "Poligono Industrial" według mnie... Odbieram to tak, że chłopaki się postarali, fajne melodie wymyślili, a Kazik przyniósł kiepskie teksty i spiepszył im dobrą robotę. Czyli zupełnie przeciwnie do tego, co śpiewa w piosence "Pot i krew".

Tytuł:
PostWysłany: sob, 02 grudnia 2006 12:01:54 
Awatar użytkownika

Cytat:
chłopaki się postarali, fajne melodie wymyślili, a Kazik przyniósł kiepskie teksty i spiepszył im dobrą robotę.

tak samo to widzę, ale moim zdaniem po tych melodiach widać, że panowie już nie są młodzi :cry:
A na Salonie Recreativo jest jeszcze dobry "amulet"... czemu nikt tego nie widzi?
W ogóle wiem, że teraz się narażam, ale najlepszy naprawdę dobry kult to tylko trzy pierwsze płyty. potem dochodzi a to troszkę rockerskości, a to biesiady i się robi burdel często. (co nie znaczy, że późniejsze płyty to totalne syfy - ale to już nie ten nowofalowy kult - czyli najlepszy).
a czekając na królestwo JHWH to miszczostwo!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 02 grudnia 2006 12:22:25 
Awatar użytkownika

Rzuff pisze:
A na Salonie Recreativo jest jeszcze dobry "amulet"... czemu nikt tego nie widzi?

zły nie jest, fakt

Rzuff pisze:
W ogóle wiem, że teraz się narażam, ale najlepszy naprawdę dobry kult to tylko trzy pierwsze płyty. potem dochodzi a to troszkę rockerskości, a to biesiady i się robi burdel często. (co nie znaczy, że późniejsze płyty to totalne syfy - ale to już nie ten nowofalowy kult - czyli najlepszy).

w dużym stopniu się zgodzę, z tym zastrzeżeniem, że mi "rockerskość" nie przeszkadza, lubię ten hardrockowy Kult, jaki mamy w okresie od Kasety, przez 45-89 do Your Eyes, choć w pewnym sensie wtedy styl zespołu był trochę zubożony. Za to drugiego składnika, który tylu ma fanów i który tylu nowych fanów Kultowi zjednał - nie dzierżę.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 02 grudnia 2006 12:36:07 
Awatar użytkownika

Rzuff pisze:
po tych melodiach widać, że panowie już nie są młodzi
a muszą być?

ale młodość nie jest warunkiem tworzenia dobrej i bardzo dobrej muzyki, prawda?
czy może w szeroko rozumianym rocku jest? (bo w jazzie to już na 100% nie)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 02 grudnia 2006 14:02:18 
Awatar użytkownika

mnich pisze:
Odbieram to tak, że chłopaki się postarali,

Może aż za bardzo... ;-)

Przyznam, że jestem wśród tych, którzy nie przepadają za tymi momentami, gdy w Kulcie dziwna muzyka łączy się z nie do końca zrozumiałym tekstem - Elektryczne nożyce, Kto wie, Salony, Poligony, Kasety itd...
Właśnie mnie tknęło, że chyba kluczowe w tym jest sformułowanie "w Kulcie". Przed chwilą słuchałem właśnie "Ja wiem to" i - gdyby to był kawałek Floydów albo Doorsów (a wydaje mi się, że spokojnie mógłby być), to uznałbym go za całkiem niezły. A od Kultu oczekuję widocznie czegoś innego.
Hmm... Może by tak jednak spojrzeć na te kawałki z innej perspektywy?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 02 grudnia 2006 21:00:47 
Awatar użytkownika

Cytat:
a muszą być?

noo, w sumie nie muszą, ale gdyby mniej smętów było na najnowszej płycie, to by nie było źle... nieprawdaż?
Cytat:
ale młodość nie jest warunkiem tworzenia dobrej i bardzo dobrej muzyki, prawda?
czy może w szeroko rozumianym rocku jest? (bo w jazzie to już na 100% nie)

tak, w szeroko rozumianym rocku jest - pod warunkiem, że jest gwarantem większego kopa w tej muzyce.
tutaj żeby nikt się nie czepał to tylko dodam, że to zależy tylko od muzyka - dla jednego starość nie radość (właśnie kult - tak przynajmniej brzmi), a dla drugich wprost odwrotnie (tutaj pozwolę sobie przytoczyć przykład spoza naszego kraju - bo motorhead to kopa chyba będą mieć do końca życia).
A od jazzu to się chyba czego innego ocze... a z resztą, co ja wiem o jazzie, nie lubię i już.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 03 grudnia 2006 10:50:27 
Awatar użytkownika

No właśnie - zalezy tylko od muzyka:

Kazimierz Staszewski jest z roku 1963, tak?
A Budzy z 1962, tak?

Nie przekonuje mnie zasada - "im starszy, tym smętniejszy". :)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 09 stycznia 2007 00:31:49 
Awatar użytkownika

w oczekiwaniu na obiecany post Erkeja napiszę kilka słów o płycię Buldoga. Kazik powiedział, ze tak grałby Kult, gdyby grał w niezmienionym składzie. Więc... Kult w niezmienionym składzie grałby jak Kult w zmienionym składzie, tylko minimalnie mniej rockowo. Na razie ta płyta mnie nie porywa. mam coraz silniejsze wrażenie, ze Kazik zaczyna tekstowo zjadać własny ogon. Oczywiście dalej ma sporo do powiedzenia, a nawet przebłyski geniuszu ("V rozbiór Polski"*), ale też czasem zdarzają mu się koszmarnie infantylne rymy, które pewnie przejdą jako, ze to na pewno zamierzone itd, ale ja nie wiem, czy to jednak nie jest właśnie świadome pójście na łatwiznę. Do tego sporo odniesień i powtórzeń ze starszych tekstów - to też zaczyna być, przynajmniej dla mnie nurzące. Myślę, że Kazik w dużym stopniu odcina kupony od dawniejszej popularności. Nowe rzeczy nie sa oczywiście beznadziejne, ociarając się o banał i muzycznie i tekstowo, banalne jednak nie są, ale też nie porywają. Gdyby Kazik nie nagrał kiedyś "Spokojnie" czy "Your Eyes", a później jeszcze "12 groszy" i "Krachu" nowe rzeczy by raczej nie zapewniły mu obecnej popularności.

Muzyka całkiem ciekawa, choć jak dla mnie za mało czadu i trochę za sucho brzmiąca perkusja. Sporo rege. O tekstach już napisałem. Chyba są mimo wszystko trochę lepsze nić na ostatnim Kulcie.

*** to nie jest źle, ale jak na kazika to jednak słabo... W odróżnieniu od poprzednich produkcji wchodzi mi od razu, więc nie wiem, czy potem az tak zmienię do tej płyty stosunek, jak do "Poligono", które ostatecznie zaczeło mi się jednak podobać.

* w zwrotkach, bo refren to właśnie idealny przykład tego, co się dzieje złego w Kazikowych tekstach:

Cytat:
To jednak to nie było, to nie było nie to
Tak jednak to nie było, co Ty mówisz kobieto?!
To jednak tak nie było jak się wszystkim wydawało
Mało za mało, ale jeszcze trochę brakowało

przecież to jest, za przeproszeniem, pierdolenie o Szopenie :roll:

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 09 stycznia 2007 09:05:27 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
to jest, za przeproszeniem, pierdolenie o Szopenie

przy okazji bliźniaczo podobne do "to było przecież niedawno tak, to było przecież niedawno jak, jak okiem sięgnąć zmienił się świat..."
tragedia.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 09 stycznia 2007 12:45:28 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
lubię ten hardrockowy Kult, jaki mamy w okresie od Kasety, przez 45-89

tak! :D jednak nie jestem w tym odosobniony 8)
O Buldogu raczej się nie wypowiem bo słyszałem tylko przed koncertem w Arenie. Co do Poligono to mym zdaniem nie jest zła płyta, wręcz jest niezła
:wink:. Jest tam całkiem sporo moim zdaniem bardzo udanych kawałków jak Pot i Kreff, Kasta Pianistów, Prezydent, A kiedy nic was nie ochroni i jeszcze Pan Pancerny.Kocham cię a miłością swoją- to jest to po prostu dobry kawałek dla radia, może nie z jakimś genialnym tekstem ale jest bardzo przyjemny, po prostu fajny :D
Tłuszcza to takie trochę gonienie własnego ogona, a co do reszty kawałków nie są złe ale też nie są dobre są po prostu typowe.
Warto też dodać że Pot i Kreff jest na koncercie po prostu genialny! niesamowity ogień!!!
Długo się z tą płytą osłuchiwałem i do niej przyzwyczajałem i jak się okazało było warto :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1916 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 128  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.