Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638 ... 643  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 20 listopada 2024 19:09:05 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
To że byliśmy w najsilniejszej dywizji od kilku lat było i tak ponad stan.
Dywizja B też jest ponad stan.

PostWysłany: czw, 21 listopada 2024 09:51:48 
Awatar użytkownika

Bardzo dziwna jest ta reprezentacja Probierza i moment, w którym się znalazła. Tak jak pisałem: do Euro miałem poczucie, że, startując od zupełnego syfu i rozpierdolu, ta drużyna generalnie się rozwija, powoli, powoli, ale stale. Był napływ nowych ludzi, rozwój tych, którzy byli w drużynie wcześniej (Zalewski!), nawet jak bywał w tym chaos, to miałem poczucie, że bierze się z tego, że treneiro robi tu generalny porządek i musi czasem ryzykować. I było coraz lepiej - od słabej jesieni 2023, poprzez mało porywające, ale solidne baraże na wiosne 2024, po zgrupowanie przed Euro, gdzie generalnie drużyna wydawała się rokować na przyszłość, a największym problemem była jednak klasa rywali. Na Euro zdarzył się oczywiście fatalny mecz z Austrią, gdzie Probierz zrobił dwa kroki w tył, ale generalnie mecze z Holandią czy Francją pokazywały, że jest tu pole do rozwoju. A ta Liga Narodów to jakiś...totalny chaos. Wszystko jest płynne, zmieniają się zawodnicy, systemy, a drużyna wedle wskazań maszyny losującej niespodziewane przebłyski (jak pierwsza połowa meczu z Portugalią czy długie fragmenty domowego z Chorwacją) łączy z totalnymi zjazdami. Oczywiście - Probierzowi nie pomagają kontuzje (mecz z Portugalią, gdzie w zasadzie wypadli mu w trakcie kluczowi zawodnicy), a i forma samych zawodników (dużo ma trudną sytuację klubową), ale mam wrażenie, że kompletnie się w tym pogubił, decyzje podejmuje impulsywnie i niekonsekwentnie. Ot, taki mecz z Portugalią, gdzie gdy rzeczy zaczęły się sypać, zaczął bawić się ze zmianą systemów i ustawień, które dobiły to wszystko. Ot, taki Moder, który gra w kadrze na nieswojej pozycji, mimo braku minut w klubie. Ot, taki Romańczuk i Slisz, którzy pojawiają się i znikają. Cash i Grabara na banicji. Nie wiem co o tym sądzić.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: czw, 21 listopada 2024 12:04:13 
Awatar użytkownika

Ja z kolei nie do końca rozumiem trzymania do końca meczu Świderskiego lub Buksy, którym jakoś nie szło tego dnia... liczyłem, że na te minut wpuści Piątka.
Pod koniec meczu, gdy będąc przy polu karnym Szkotów rozpoczęli starą, (nie)dobrą tradycję grania do tyłu już wiedziałem wewnętrznie, że skończy się katastrofą.Szkoda.

PostWysłany: pt, 22 listopada 2024 21:44:52 
Awatar użytkownika

No to też dziwne. Z Portugalią, kiedy jeszcze nie było tak źle, Probi wpadł w jakiś twórczy szał, tego se przestawię, tu Leao podwoję, osłabię środek, hm, a może dwóch napastników, a może na czwórkę obrońców, i mam wrażenie, że tak się rozkręcił, że aż rozpierdolił resztki jakiegokolwiek porządku w drużynie. A z tą Szkocją, gdy ten mecz naprawdę nie był pod kontrolą i różne rzeczy mogły się stać, te zmiany jakieś ostrożniejsze i w gruncie rzeczy też bez sensu.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 27 listopada 2024 09:41:38 
Awatar użytkownika

Trzeba odnotować - Robert Lewandowski zdobył 100 i 101 gola w Lidze Mistrzów. Jest to niebywałe osiągnięcie (Lewy znalazł się w elitarnej trójce z Messim i Ronaldo).
Na drugim miejscu wśród polskich piłkarzy w tym zakresie jest Arkadiusz Milik. Zdobył ...10 goli.

PostWysłany: pt, 13 grudnia 2024 16:37:26 
Awatar użytkownika

Cytat:
"Jesteśmy w stanie powalczyć i tę grupę wygrać" - tak trener reprezentacji Polski w piłce nożnej Michał Probierz skomentował w TVP Sport losowanie eliminacji mistrzostw świata 2026. Polska zagra w grupie G z Hiszpanią lub Holandią oraz z Finlandią, Litwą i Maltą.
:hahaha:

PostWysłany: pt, 13 grudnia 2024 16:47:14 
Awatar użytkownika

Z Holandią na Euro nie było przecież źle. :D

PostWysłany: wt, 17 grudnia 2024 09:29:14 
Awatar użytkownika

Realnie patrząc - twarda walka z Finami o drugie miejsce, premiowane barażami. I tutaj jest spora szansa.

PostWysłany: ndz, 02 lutego 2025 05:24:42 

I jest i ona - najwspanialsza piłkarska liga na świecie ruszyła! Wczoraj zamarzło piekło i Lechia dostała kontrowersyjnego karnego, skończyło się na zdobyciu punktu w Lublinie, chociaż uważam, że i tak remis był sprawiedliwym wynikiem. Do utrzymania brakuje jeszcze dużo punktów, ale wiara umiera ostatnia...

PostWysłany: pt, 14 marca 2025 09:23:47 
Awatar użytkownika

Przyjemny wieczór polskich drużyn w Lidze Konferencji. Jagiellonia mniej przyjemna, nie oglądałem, ale ponoć zagrali straszną siarę, przegrali 0:2, no ale awansowali dalej. Legia natomiast zagrał zgodnie z tradycyjnymi wartościami starszych kibiców: znaczna ilość jazd na dupie, współczynnik intensywności gryzienia trawy, można było się uśmiechnąć jak wyciągnięty z głębokiej rezerwy 78-letni Artur Jędrzejczyk kasuje akcje rywali, ale i fajna odbudowa Kacpra Tobiasza, który również dostał szansę z braku laku i podołał, także po tym jak kolega z drużyny przypadkiem rozwalił mu nos. Akcentem kabaretowym była z kolei porażająca ilość naprawdę złych strzałów, ale ostatecznie się udało, no i fajnie. Mogę w lidze uważać Legię za starą...damę, ale w Europie każda polska drużyna to już kochane chłopaki dla mnie.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pt, 14 marca 2025 22:27:44 
Awatar użytkownika

No tak... Legia Legią ale wykonali robotę dobrze.
Morishitę wziąłbym do Lecha!

PostWysłany: sob, 22 marca 2025 11:56:40 
Awatar użytkownika

Z Litwą wymęczone 1:0, no cóż - nie był to jakiś majstersztyk w wykonaniu repry ale daleki jestem od medialnego tragizowania. Litwa postawiła się całym sercem i nogą, blokowali te strzały, nie odpuszczali - wszystko co powinien robić słabszy zespół (tak jak my z Niemcami czy z Hiszpanią, gdy uda się zremisować).
Dobrze, że początek za trzy punkty.
Probierza bym nie zwalniał na razie.

Niemniej kilka wyborów chętnie skrytykuję: Piątkowski i Piotrowski zagrali naprawdę bardzo słabo. Mam nadzieję, że gdy wrócą Zieli i Zalewski, to usiądą na ławce. Szkoda, że nie sprawdził wczoraj Urbańskiego. Oby wszedł na Maltańczyków.
Bardzo dobra zmiana Kamińskiego (kluczowa asysta przy golu), Moder najpierw spięty a potem coraz lepiej, Cash całkiem spoko.

PostWysłany: sob, 22 marca 2025 12:13:04 
Awatar użytkownika

Koledzy z Interu pozycji Piątkowskiego nie zastąpią. Może ten Wieteska. Bo od Dawidowicza chrońcie nas, wszystkie potęgi.

Zresztą co ja się czepiam Piątkowskiego, a nawet Dawidowicza, skoro od lat nie mam przekonania ani do Bednarka, ani do Kiwiora. Ten pierwszy akurat zagrał wczoraj przyzwoicie, ale wybijanie piłki z własnego pola karnego pod nogi nadbiegających Litwinów w wykonaniu tego drugiego to był sabotaż wysokiej klasy.
Frankowski i Szymański jak zwykle. Niby gwiazdy zagranicznych klubów, a w reprezentacji występ do zapomnienia. Ile lat jeszcze każdy kolejny trener będzie się nabierał na tych dwóch?

PostWysłany: sob, 22 marca 2025 13:32:04 
Awatar użytkownika

To ja jestem bardziej krytyczny od Araska tj. Litwini byli naprawdę fajni i to jednak poziom wyżej niż San Marino czy Estonia (grająca w dziesiątkę) i - biorąc pod uwagę klasę zawodników - generalnie dawali radę, ale niestety, prawie zawaliliśmy ten mecz na własne życzenie. Wszystko było siłowe, nerwowe, na pałę, bez zgrania, jakby ci goście tj. nasi zawodnicy pierwszy raz grali ze sobą. Wszyscy rozpieprzeni po całym boisku, druga linia z każdym zawodnikiem kompletnie w swoim kosmosie, Piotrowski z problemem w przyjęciu piłki, podania na pałę do nikogo, strzały z kompletnie debilnych i nieprzygotowanych pozycji, wypuszczanie sobie piłki z taką nonszalancją, że zmienia się w stratę itd. Piątkowskiego bym się specjalnie nie czepiał, może wczoraj gorsza dyspozycja i bywa nierówny, ale Wieteska całościowo mnie nigdy nie przekonywał, Dawidowicz przed kontuzjami był spoko, ale ostatnie miesiące to kompletna padaka. Myślę, że jednak tu było pewne - podświadome? - zlekceważenie przeciwnika, tak jakby chłopcy chcieli szybko zamknąć sprawę i nie myśleli za dużo co robią, a jak czas zaczął lecieć, to lekceważenie płynnie przeszło w pełne gacie, że czas ucieka i trzeba COŚ szybko zrobić zanim będzie za późno. Nie mieliśmy takiego pozytywnego luziku drużyny, która wie, że ma przewagę jakościową, tylko musi ją konsekwentnie udowadniać i krok po kroku rozmontowuje obronę przeciwnika i wrzuca go na wyższe obroty, nagle podkręca tempo itd.

Paradoksalnie myślę, że przy takiej drużynie jak Litwa, bardziej było widać brak dwójki z Interu. Bo niestety, w takim meczu tak się składa, że trzeba mieć piłkę i coś z nią zrobić, a tych dwóch jest w tym najlepszych. Zielu nawet jak robi kółeczka, to i tak zrobi zawsze więcej dla zdobycia terenu i pchnięcia akcji do przodu niż dwóch Szymańskich i dwudziestu Piotrowskich. A Nicola to wystarczy czasem, że po prostu wjedzie z piłką galopem i bez większego pomyślunku w pole karne rywali, a i tak jest szansa, że COŚ zrobi, choćby przypadkiem. Dodajmy jeszcze zagruzowanie Urbańskiego - trzeciego najbardziej kreatywnego piłkarza w ekipie - w klubie, które sprawia, że nie wiem czy w ogóle się nadaje do gry. Myślę, że przy tej trójce w formie, i Moder by zyskał, i nawet Szymański, trochę by na nich skapnęło z wysokiego boiskowego IQ nieobecnych partnerów.

Cytat:
Zresztą co ja się czepiam Piątkowskiego, a nawet Dawidowicza, skoro od lat nie mam przekonania ani do Bednarka, ani do Kiwiora. Ten pierwszy akurat zagrał wczoraj przyzwoicie, ale wybijanie piłki z własnego pola karnego pod nogi nadbiegających Litwinów w wykonaniu tego drugiego to był sabotaż wysokiej klasy.

Kiwior kompletnie pordzewiały bez tego grania w Arsenalu. Sorry, ale jak grał 90 minut tydzień po tygodniu w badziewnej Spezii, to był lepszym zawodnikiem niż jako ławkowicz wielkiego Arsenalu, to oczywiste. Albo niech spada stamtąd do gorszego klubu gdzie będzie miał łatwiej pewny plac, albo już serio wolę na tej pozycji prawonożnego stopera, który może będzie się męczył z przekładaniem piłki, ale przynajmniej pamięta o co chodzi w tej grze.

Na plus dla mnie Bogusz i Kamiński, którzy przy akcji bramkowej zrobili w zasadzie proste i wręcz oczywiste rzeczy, które jakimś cudem przez ponad godzinę okazały się zbyt trudne - nawet nie na poziomie wykonania, ale w ogóle konceptu - dla Piotrowskiego i Frankowskiego.

Cytat:
Ile lat jeszcze każdy kolejny trener będzie się nabierał na tych dwóch?

No, jak ten lepszy portugalski trener z ostatnich lat (mający na te pozycje Modera i Klicha w pierwszych składach drużyn Premier League i zaskakująco odkrywający na te pozycję nastoletniego Kozłowskiego, który niespodziewanie dawał radę za każdym razem, gdy dostał szansę grania) dał Szymańskiemu bana na reprezentację, to aż "Przegląd Sportowy" dał dramatycznie żałobną okładkę, a żony ekspertów piłkarskich nie nadążały z gotowaniem mężom bigosu na uspokojenie :D

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 24 marca 2025 11:41:25 
Awatar użytkownika

Dobra. Przyznam, że dotarłem do momentu, w którym czekam na mecz z Maltą, bo jestem ciekaw do jakiego PRZEKROCZENIA GRANIC przez naszych kochanych chłopców znowu dojdzie :D

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638 ... 643  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.