Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:58:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637 ... 643  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 29 maja 2024 12:41:57 
Awatar użytkownika

Moi fandomowi koledzy z Białegostoku już ze dwadzieścia lat temu śpiewali chórem podczas jakiejś imprezy, na znaną kościelną melodię, "Słuchaj Jezu, jak Cię błaga lud - z Jagiellonii mistrza Polski zrób!". Bardzo jestem szczęśliwy, że ich błagania zostały wreszcie wysłuchane. :lol:

PostWysłany: śr, 29 maja 2024 12:53:11 
Awatar użytkownika

A dzisiaj wjechały powołania Probierza. I jest kontrowersja, bo generalnie przedstawił je na jakimś turnieju golfowym, bez zapowiedzi, ot tak sobie, na spontanie. I tak - formalnie rozumiem zarzuty (bo teoretycznie PZPN może mieć w jakichś umowach, że takie rzeczy to powinny być z logiem sponsorów w tle itd.), ale tak po ludzku to dla mnie zajebista akcja, pieprzyć celebrę, pełne luzicho 8-)

Same powołania zupełnie logiczne i przewidywalne. Niespodzianki dwie, ale też logiczne i przewidywalne - będący w świetnej formie wiosną Skóraś i młodziutki, ale grający bardzo dobrze w mocnej aktualnie Bolonii w Serie A Urbański. Super.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 02 czerwca 2024 19:43:30 

arasek pisze:
Zakończył się futbolowy sezon ligowy.
Bombadil - gratulacje dla Lechii, wracacie!
(...)

Dziękuję! Dzisiaj do nas i GKS dołączył Motor, przechylając szalę zwycięstwa w ostatnich minutach.

PostWysłany: pn, 09 września 2024 13:36:50 
Awatar użytkownika

Dyskusja kadrowa przez pomyłkę przeniosła nam się tutaj

Cytat:
Wczoraj Zalewski jeszcze bardziej odstawał na plus od reszty. Jechał sobie z Chorwatami jak chciał.
Z tym, że to nie jest tak, że 10 Zalewskich (+ bramkarz) dałoby radę. Przegralibyśmy pewnie 3:5, bo jednak Nikola to ofens a potrzebny jest balans, zatem dobra defensywa. Rzecz w tym, że żaden z naszych obrońców nie ma klasy Gvardiola i dlatego Chorwaci mieli wczoraj jakieś pierdyliard okazji.
No ale przez to, że futbol

Prazeodym pisze:
to jest czasem jednak losowy i alogiczny sport

to mało brakowało a z dwóch porządnych sytuacji jakie mieliśmy - poprzeczka Lewandowskiego i szczur Świdra w samej końcówce - zrobiłoby się 1:1...

Porażka jednak ogólnie zupełnie zasłużona i właściwie był to najniższy wymiar kary.

Wczoraj fatalny ten mecz z Chorwatami. Zalewski z nim jechał jak chciał, ale reszta robiła z nami co chciała. Pierwsza część miała w sobie jeszcze pewną minimalną dyscyplinę, żeby chociaż trzymać to 0:0 (strzałów mieli dużo, ale nie aż tak dużo klarownych) bez większych szaleństw, ale druga to już żałość. Jedyne minimalne usprawiedliwienie jakie widzę, to to, że cała nasza prawa strona (gdzie dużo było jakichś złych timingów, braku synchronu, podań za plecy do nikogo) pierwszy raz w życiu grała ze sobą w takim zestawieniu personalnym. Tyle, że takie rzeczy zdarzały się też w innych miejscach boiska.

Ogólnie to dziwne oba te mecze. Mam wrażenie, że jakoś Probierz miał inny plan, że całe ustawienie, personalia, zaprogramowane zachowanie zawodników, gdzie są, jak się poruszają - było ustawione pod to, że jednak te piłkę będziemy mieli i coś nią pogramy. A wyszło, że w sumie za dużo jej nie mieliśmy (przez złe indywidualne decyzje na podstawowym poziomie, które kończyły się stratami: gdzie podać, jak mocno, w jaki sposób) i ten rozjazd założeń z wykonaniem wywołał masę dziwnych dziur. Zobaczymy co dalej, haha, co tam chłopcy znowu ugotują za miesiąc :mrgreen:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 15 września 2024 08:18:20 
Awatar użytkownika

..Bartosz Zmarzlik zdobył 5 !! tytuł IMŚ na żużlu.W tym 3 raz z rzędu.

PostWysłany: pn, 16 września 2024 07:53:01 
Awatar użytkownika

Żużel mnie nie porywa, ale szacunek dla gościa! Pamiętam jak Gollob przez prawie całą karierę uparcie chciał ten tytuł i w końcu zdobył go wielkim wysiłkiem i pracą JEDEN raz, a tu taki Zmarzlik sobie kolekcjonuje te tytuły...

PostWysłany: śr, 16 października 2024 07:07:15 
Awatar użytkownika

Wczoraj meczyk nieidealny, ale z bardzo dobrym walorem rozrywkowym, dużo się działo. Szkoda tego fragmentu ze straconymi, zupełnie na luzaku, trzema bramkami w kilka minut (szczególnie Dawidowicz wypadł wtedy okropnie - podanie do Chorwata przed 1:3), ale ogólnie to był pressing, było utrzymywanie się przy piłce, nie było jakiejś bojaźni przed tymi Chorwatami. Fajna zmiana Piątkowskiego. Poprzednie mecze tegorocznej Ligi Narodów były raczej słabe, ale z niezłymi momentami (wygrana ze Szkocją), wczoraj całościowo dużo lepiej, tylko z kilkoma fatalnymi momentami.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 16 października 2024 10:55:38 
Awatar użytkownika

Dobrze, że gramy w tej dywizji A a nie niżej. To byłyby mecze z Finami, Serbami lub Irlandczykami, po których czulibyśmy się przeważnie dobrze, ale z fałszywym poczuciem bycia mocną reprezentacją. A tu jest rywalizacja z najwyższą półką - bezcenna dla Zalewskiego, Urbańskiego, Oyedele... To nic, że przeważnie będziemy dostawać w trąbę.
Portugalia bardzo boleśnie pokazała dlaczego jest ósma w rankingu a Polska trzydziesta. Ale też zagraliśmy słabo, jakoś bez werwy. Wczoraj wyglądało to dużo lepiej. I znów - podoba mi się, że gramy trójką obrońców. Wiadomo, że z wysoko notowanymi rywalami to będzie oznaczało straty bramek. Ale wolę to wczorajsze 3:3 niż 0:0, przy ustawieniu 5-4-1 i kilku lagach do Robercika na alibi przez cały mecz.
Nie przekonują mnie Ameyaw a szczególnie ów Oyedele. Tłumaczę sobie wystawianie go chęcią przetarcia młokosa, tak by za 3-4 lata na wielkim turnieju mógł już sobie powiedzieć "w 2024 grałem przeciwko Ronaldo/Modriciowi". Na razie gra jak wystraszony kurczak. Dawidowicz - dramat, nie wiem czy szybko wróci do repry jeśli kiedykolwiek. Słaby Moder, widać że nie gra regularnie w tym Brighton. Kamiński nierówny, ale z przebłyskami - podobnie Szymański. Zielu solidny występ. Lewandowski zrobił różnicę wejściem. No i duet, na który trzeba chuchać i dmuchać: Urbański - Zalewski.
Na ćwierćfinał Ligi to będzie za mało, ale trzecie miejsce w grupie chyba obronią. Wiosną więc baraż o utrzymanie na najwyższej półce.

PostWysłany: śr, 16 października 2024 14:22:28 
Awatar użytkownika

Mniej więcej wiadomo, jakie jest moje zdanie na temat polskiej reprezentacji piłkarskiej jako zjawiska socjologiczno-sportowego. Z tego punktu, mając na uwadze, chcę powiedzieć, że wczorajszy mecz był najciekawszym meczem piłkarskim Polski, który widziałem od bardzo wielu lat. Może nawet od czasów Ebi Smolarka i ekipy. Aż żałuję, że nie udało im się wbić tego 4-3, bo było z czego wbijać i było blisko.

PostWysłany: śr, 16 października 2024 22:18:56 
Awatar użytkownika

Dziwnym trafem i zrządzeniem losu ( ;) ) miałem okazję być wczoraj na meczu z Chorwacją. To był mój pierwszy mecz reprezentacji Polski, więc przeżycie duże.
Generalnie mam wrażenie, że Zalewski - przez to, że gra na lewej stronie - bardzo często niezauważony (nasi nie lubią chyba grać lewą stroną)... Ustawia się, był często niezbyt kryty, a piłki dostawał stosunkowo rzadko (ale może to tylko wrażenie - i założenie taktyczne selekcjonera jest takie, aby chociaż w tym momencie wykorzystać efekt zaskoczenia)....
...bardzo często gramy "do tyłu" i zwalniamy akcje po zebraniu piłki w środkowej części boiska... do tego sędziowie jednak bardziej pod Chorwatów sędziowali -> albo to już ja uległem zbiorowym oburzeniom po nieodgwizdanych "faulach" i wychodzącej na aut piłce niezauważonej przez sędziego... świetny mecz - jeśli chodzi o emocje, a końcowy wynik jednak satysfakcjonujący, choć przecież mieliśmy już moment grania w przewadze... euforia po każdym golu naszej reprezentacji, ale ostatnie 6 minut, podczas których cały stadion śpiewał hymn narodowy, było niesamowite...

PostWysłany: czw, 17 października 2024 10:09:50 
Awatar użytkownika

Cytat:
miałem okazję być wczoraj na meczu z Chorwacją

Oznacza to, że jesteś w wąskim gronie osób, które widziały skąd się wzięła akcja zakończona zmarnowaną okazją Kamińskiego (w tv pokazywali wtedy powtórkę bramki i nagle CIACH, kolejna akcja).

Ogólnie to spoko ten mecz, bo od początku tej Ligii Narodów miałem poczucie, że słowa Probierza rozmijają się z rzeczywistością. Na Euro faktycznie tak było, że próbowaliśmy momentami wcielać ambitne założenia, coś tam kombinować, ale mieliśmy za mało czasu i za mało jakości, a rywale byli zbyt silni i nie wyszło. A teraz to miałem wrażenie, że Probierz gada gada gada, że gramy do przodu, ofensywnie ambitnie, ale przez cały wrzesień i na początku października to była mizeria, nawet ta Szkocja nas dominowała, a z Chorwacją na wyjeździe i Portugalią nie graliśmy wcale, tylko robiliśmy za statystów. A przedwczoraj faktycznie był PRESS, było zmuszanie przeciwnika do błędów (ot, akcja na 2:3, gdzie zmusiliśmy Gvardiola do wywalenia piły na pałę, a Piątkowski głową umiejętnie ją rozprowadził), nawet 11 vs. 11 było wyrównane posiadanie.

I jeszcze taka luźna uwaga. W takim stereotypowym, uproszczonym pojmowaniu futbolu to myśli się, że defensywna gra = bezpieczeństwo, szczelność, rozsądek, ofensywna gra = ryzyko, szaleństwo. Tymczasem w tej drużynie na obecnym etapie mam tak, że właśnie kiedy grają bardziej defensywnie, murują się, stawiają autobus, to ja kompletnie nie czuję się bezpiecznie, bo mam wrażenie, że to wszystko dziurawe jak sito. Tak samo było za Michniewicza - poświęcaliśmy ofensywę na rzecz defensywy, ale ta defensywa kompletnie nie działała, Szczęsny musiał ratować. Natomiast obecnie z kolei jak mamy ofensywne momenty, wdzieramy się na połowę rywala, naciskamy go - to mam poczucie, że właśnie wtedy nam mniej grozi i w ogóle jest jakoś tak bezpieczniej :) Obrona przez atak, a nie przez obronę!

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 27 października 2024 15:33:05 
Awatar użytkownika

Wczorajszy El Classico -> niesamowity.... rekordowa ilość pułapek offside'owych (przynajmniej z meczy jakie oglądałem), 2 gole Leweo, 2 anulowane bramki Mbape, Yamal, Raphinia i wyszło 4:0... :shock: A wszystko to przy wciąż niepewnym w wyjściach (ale już nie przy interwencjach) bramkarzu....

PostWysłany: pn, 28 października 2024 09:37:28 
Awatar użytkownika

Obejrzałem skrót... faktycznie dużo się działo.
Lewandowski jak dobre wino :wink:

PostWysłany: pt, 15 listopada 2024 23:12:48 
Awatar użytkownika

Mecz z Portugalią był chyba jeszcze bardziej dziwaczny niż ten z Chorwacją.
Bardzo dobra pierwsza połowa, to Polska była zespołem lepszym, Portugalczycy sprawiali wrażenie wyraźnie zaskoczonych. A potem w drugiej nonszalancka strata Urbańskiego, kontra Portugalii, gol - a po nim wszystko się posypało. Widać ile znaczy mental w tej grze, bo przecież grały (z uwzględnieniem zmian po obu stronach) te same zespoły. U nas siadło, u nich urosło a resztę zrobiła średnia z umiejętności.
Szkoda mi Kozubala, bo przez jego stratę zrobiło się 0:5. Zimny prysznic dla młodego, oby jednak był trzeźwiący a nie deprymujący.

No i cóż - tak jak przewidywano w poniedziałek mecz ze Szkocją aby nie wypaść od razu z dywizji A.

PostWysłany: śr, 20 listopada 2024 12:57:39 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
tak jak przewidywano w poniedziałek mecz ze Szkocją aby nie wypaść od razu z dywizji A.

No ale przegrali i wypadamy :twisted:

Ja bym się ze zwalnianiem Probierza nie spieszył. Liga Narodów najważniejsza w świecie nie jest. To że byliśmy w najsilniejszej dywizji od kilku lat było i tak ponad stan.
Pytanie czy Probierz zdoła zestroić ten wyjątkowo rozedrgany i wrażliwy na czynniki zewnętrzne mechanizm na tyle, by solidnie działał on w eliminacjach do MŚ w przyszłym roku.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637 ... 643  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.