Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:56:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 730  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 04 lutego 2006 17:19:00 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
krótką książeczkę jakiegoś norweskiego pisarza pt. "Lodowy pałac"
....Tarjei Vesaas się on nazywa......tę książkę dal mi dawno temu niejaki Rafal Księżyk....do poczytania...

Tytuł:
PostWysłany: sob, 04 lutego 2006 21:35:03 
Awatar użytkownika

http://www.prawastrona.koliber.org/foru ... ow&id=8936 - bestsellery 2005 wg Rzepy. Jak widać Łysiakowi nie potrzebna promocja w salonowych mediach. :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 lutego 2006 14:09:32 

Czytam Świat Zofii.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 lutego 2006 19:10:40 
Awatar użytkownika

jak niegdys przelknąc nie moglam K. Vonnegutowskiego "Trzesienia czasu", tak dzis trafia on na podatny grunt.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 lutego 2006 22:34:28 

troche tak niebezpiecznie ale Ciorana przerabiam i jego "Swięci i łzy", chyba jego z łatwiejszych ksiazek.Nie wiem jak linka to napisze tam są fragmenty http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/punkt ... _i_lzy.htm

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 lutego 2006 23:25:16 
Awatar użytkownika

o słyszałem o nim! Ireneusz Kania o nim pisał, to są jego książki po polsku?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 lutego 2006 11:12:03 

Nie wiem czy to są wszystkie ksiązki jakie zostaLy przetlumaczone. ale wikipedia podaje:
Na szczytach rozpaczy (Pe culmile disperarii, 1934), przeł. I. Kania, Oficyna Literacka, Kraków 1992.
Upadek w czas (La Chute dans le temps, 1964), przeł. I. Kania, Oficyna Literacka, Kraków 1994.
Zły demiurg (Le Mauvais Démiurge, 1969), przeł. I. Kania, Oficyna Literacka, Kraków 1995.
O niedogodności narodzin (De l'inconvénient d'être né, 1973), przeł. I. Kania, Oficyna Literacka, Kraków 1996.
Historia i utopia (Histoire et Utopie, 1960), przeł. M. Bieńczyk, Instytut Badań Literackich, Warszawa 1997.
Ćwiczenia z zachwytu (Exercices d'admiration, 1986), przeł. J. M. Kłoczowski, Czytelnik, Warszawa 1998.
Rozmowy z Cioranem, przeł. I. Kania, Wydawnictwo KR, Warszawa 1999.
Pokusa istnienia (La Tentation d'exister, 1956), przeł. K. Jarosz, Wydawnictwo KR, Warszawa 2003.
Święci i łzy, przeł. A.Dwulit, Wydawnictwo KR, Warszawa 2003.
Ćwiartowanie, Wydawnictwo KR, Warszawa 2004
Zmierzch Myśli , przeł. I. Kania, Wydawnictwo KR, Warszawa 2004.
Brewiarz zwyciężonych, przeł. A.Dwulit i M. Kowalska, Wydawnictwo KR, Warszawa 2004
"Zeszyty 1957 -1972" , przeł. I. Kania, Wydawnictwo KR, Warszawa 2004.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 lutego 2006 15:08:44 
Awatar użytkownika

zabrałem się za "Proces" Kafki co bych łoddać Morelli i Dzyniowi aka Gerowi.
Motywacja, jak motywacja, ledwiem liznął już misię podoba!!

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 lutego 2006 13:37:22 
Kurczak, a Proces obok Fardydyrke chyba dwoma najfajniejszymi lekturami licealnymi. Jak żeś mógł ominąć. Zresztą 'Inny swiat' też znamienity, ale w odróżnieniu od 2 pozostałych, na poganiczu literatury biograficznej (za którą, poza 'Innym Światem' i nielicznymi wyjątkami nie przepadam).

Meriadok Brandybuck pisze:
3bajki napisał:
Natomiast jest jeszcze opowiadanko Orbitowskiego - Pan Śmierć i Wiatr i nie napisałbym bym o nim, gdyż to nic specjalnego, gdyby nie...
to że po dwoch czy trzech opowiadaniach uznałem Orbitowskiego za nadzieję polskiej prozy współczesnej. Niestety już chyba drugie opowiadanie (które czytam) w którym idzie na łatwiznę. Słabo, bo potencjał ma ogromny.

Łukasz (mieszkaniec Krakowa) na jednym z konwentów przyznał,że zaczął pisać fantastykę, bo w głównym nurcie, wszyscy do których się zwracał ze swoim pisaniem, chcieli dobrać mu się w pierwszym rzędzie do d...

A fantaści, proste chłopaki, po prostu z nim chcą gorzałe pić i gadać więc woli pisać fantastykę.

Może i źródło wejscia w fantastykę dobre, neistety potencjał coraz bardziej sie marnuje. Dla mnie jego 'Droga do Modlichy' to było takie ironiczne ujęcie na całą meśką cześć pokolenia (jego i moje tożsame ;). Strasznie mi sie to podobało, choć może zbyt grubymi nićmi szyte. Psy Wigilijne, bardziej mnie ujmują pracą nad językiem (niesamowity), niż treścią, ale wciaz w porządku.

Natomiast Pan Śmierć i Wiatr już bez korekty, a opowiadanie o uciekającej do młodego krakowskiego pijaczka dziewuszce, zdecydowanie poniżej oczekiwań.

Ludzie to kupią (Wolskiego tez kupują :?), ale te jego pójście w horror/Sf jest mocno wtórne. Najlepsi pisarze SF zdecydowanie się wybijają poza schemat - zaintrygowanie odmiennościa i horror ex machina

Niedawno skończyłem NF1/05.
Walter John Wiliams - podobno zdobywca Hugo i Nebuli - opublikowany tam z wyjątkowym gniotem (boję sie innych jego dzieł). Długa, psedo ekonomiczna, pseudoromantyzna opowiastka bez sensu. Wyjątkowy chłam.

Za to opowiadanie Janusza Stasika o uzależnienie od virtualu bardzo dobre. Krótko, zwięźle, oryginalnie. Co napisawszy, kończę dzisiejszą (oby ;) wizytę na forum.

:piwo: pojechałbym kiedyś pogwarzyć o pisarzach, rpg na fandom (i nie tylko pogwarzyć :piwo: :wink: ),
ale zła organizacja czasu doskwiera

Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 lutego 2006 23:21:21 
Awatar użytkownika

No te przygody mikołajka to jednak przereklamowane. czytam codziennie po kilka rozdziałów na "dobranockę" i jakoś mnie to nie bierze. tylko trochę i tylko czasami się zaśmieję. no nie wiem. :|
poza tym już wpadam w lekką panikę, bo przede mną kilka wieczorów w górach i nie wiem co wziąć do czytania. mam opasłego Huberatha od merryego, ale po kilku stronach nawet nie pamiętam o czym było. zastanawiam się nad "czarodziejską górą" bo pasowałoby klimatem (bedę mieszkać w domu klimatycznym w XiX wieku) ale nie mam!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 lutego 2006 00:16:01 
Awatar użytkownika

Skąd: Chełm (k. Mistycznego Miasta Lublina) - Warszawa (Stacja Ursynów)
natalia pisze:
No te przygody mikołajka to jednak przereklamowane. czytam codziennie po kilka rozdziałów na "dobranockę" i jakoś mnie to nie bierze. tylko trochę i tylko czasami się zaśmieję. no nie wiem.

Dokładnie.... Ja już od miesiąca nie mogę tego zmęczyć....
Może już za stary jestem, ale jakoś mało mnie ta książka bawi....

A poza tym czytam sobie symultanicznie "Kościół dla średnio zaawansowanych" Szymona Hołowni. Bardzo sympatyczna książka - instruktażowa troszkę, troszkę zabawna i wogóle bez żadnego zadęcia....

miłość w Warszawie

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 lutego 2006 09:02:11 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
mam opasłego Huberatha od merryego, ale po kilku stronach nawet nie pamiętam o czym było

hehe, miałem dokładnie podobny początek...nie mogłem zmęczyć tej książki, póki nie pojechałem...nad morze. Tam dopiero mogłem się w spokoju w nią wgryźć i warto było. Cholernie warto!!!
Zachęty do wzięcia:
1) prawie 1/3 akcji dzieje się w górach ;)
2) 95% akcji dzieje się w piekle, 4% na ziemi a 1% w niebie ;)
3) oko historyka sztuki ma tam co chwile jakieś odnośniki (na czele z malarstwem Boscha), ciekawie to wszystko wkompnowane w apokryfy chrześcijańskie i żydowskie.
4) po przeczytaniu, ta książka kiełkuje po prostu niesamowicie i jak na Huberatha przystało, wychodzi z tego naprawdę dobry, przypowieściowy, ewangeliczny, plon.

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 lutego 2006 11:29:59 
Awatar użytkownika

Przeczytałem "Cesarz" Kapuścińskiego, o Hajle Sellasje, bardzo dobra!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 lutego 2006 21:05:20 
Awatar użytkownika

Skąd: i dokąd, kiedy i gdzie, z kim, przeciw komu i w którą stronę?
Nie tak dawno "Noce bez świtu" -wspomnienia byłego więżnia obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu oraz w innych obozach...napisana prostym językiem, ale bardzo wciągająca i szokująca...

<PRZERWA>

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 lutego 2006 23:53:14 
Awatar użytkownika

troche mnie dziwi pilowa i nataliowa niemoznosc przebrniecia przez mikolajka - moze nie sa to najlepsze jego przygody, ale to jest ksiazka "na 2 podejscia" pod regalem w empiku jak dla mnie. wchodzi latwo jak komandos strong, rownie latwo wypada.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 730  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.