Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:56:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 03 czerwca 2008 22:59:52 
Awatar użytkownika

Cytat:
....wolałbym aby Polskę reprezentowali ludzie urodzeni w Polsce

W dobie powszechnej emigracji zarobkowej młodych małżeństw to dość oryginalne podejście ;-).
Swoją drogą temat ciekawy. Co z posiadaniem praw wyborczych przez amerykańską Polonię? Co z około 20 milionami (!!!) ludzi uznających się za Polaków poza granicami RP, który w większości urodzili się już poza ojczyzną? Co z hipotetyczną sytuacją, gdyby "nowy Polak" dostałby Nobla? Podobnie z synem polskich imigrantów w Niemczech? W której sytuacji byłby to "polski" nobel?

Zawartość Polaka w Polaku? To chyba dyskusja bez żadnych merytorycznych argumentów...

...poza paszportem :twisted: .

Osobiście te akcje z obywatelstwami budzą u mnie kolejna odrazę do etosu sportu - czyli "fair", "narodowy", "nasi" i inne takie patosy. Wszystko kręci się wokół praw do transmisji i reklam piwa, hehe. Choć z punktu widzenia obywatela RP nie mam nic przeciwko jeśli ktoś również chciałby nim zostać i jednak coś dla tego kraju robić. Pomocna wydaje sie być konstytucja RP - naród polski tworzą wszyscy obywatele Polski, poczuwający się do wspólnego dziedzictwa historycznego i dobra Polski, niezależnie od narodowości. Sprawiedliwie trzeba przyznać, iż Roger spełnia to kryterium.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 06:41:05 
Awatar użytkownika

. pisze:
Sprawiedliwie trzeba przyznać, iż Roger spełnia to kryterium.

Ciekawe jak z tym kryterium:

. pisze:
poczuwający się do wspólnego dziedzictwa historycznego

. pisze:
Zawartość Polaka w Polaku? To chyba dyskusja bez żadnych merytorycznych argumentów...

Jak to bez argumentów? :|

Stosunek do historii, dziedzictwa narodowego, kultury, oprócz tego język, poczucie wspólnoty narodowej etc etc., czyli między innymi to, o czym wcześniej wspomniał marcin.

Paszport powinien być tylko symbolicznym potwierdzeniem tej tożsamości, a to, że tak nie zawsze tak jest to inna sprawa.

. pisze:
Osobiście te akcje z obywatelstwami budzą u mnie kolejna odrazę do etosu sportu - czyli "fair", "narodowy", "nasi" i inne takie patosy.

We mnie odrazy nie budzą, bo nie wiem co jest odrażającego lub patetycznego w tym, że czuję większe poczucie wspólnoty z "naszymi", niż "cudzymi" i w związku z tym kibicuję drużynie narodowej. Dlatego uważam, że powinni w niej grać tylko zawodnicy, którzy tak jak ja czują więź z krajem, w którym się urodzili, lub ostatecznie z którego pochodzą ich rodzice, nawet jeśli od 20 lat mieszkają i pracują za granicą. W tym kontekście Roger, czy wcześniej Oli, byli tam dla mnie elementami "obcymi". Tym bardziej, że obaj dostali to obywatelstwo, nie dlatego, że czuli się jakoś emocjonalni związani z Polską, ale dlatego, że nagle okazało się, że "muszą" zagrać w naszej reprezentacji. Jak lubię zarówno Olka, jak i Rogera, to uważam, że żaden z nich nie powinien się znaleźć w reprezentacji.

. pisze:
Wszystko kręci się wokół praw do transmisji i reklam piwa, hehe.

Jak to mawiał mój dziadunio: mądrze gadasz, tylko głupio ;). Owszem. Dla organizatórów najważniejsze jest sprzedaż praw do transmisji, a dla nadawców wpływy z reklam, ale sądzisz, że miliony ludzi emocjonują się tymi zawodami z powodu reklam Carlsberga, które będzie można zobaczyć w przerwie meczów? :roll:

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 07:41:48 
Awatar użytkownika

kilka zdjęć z przygotowań Szwajcarów do Euro
Stade de Geneve:
Obrazek
Obrazek
widok na stadion, który nie robi żadnego wrażenia...
Obrazek
na dworcu kolejowym w Genewie
Obrazek
no i pierwsze odliczanie
Obrazek
mały widok na wnętrze stadionu
Obrazek
no i na koniec stadion w Lozannie, ale tam nie będzie rozgrywane Euro
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 07:59:37 
Awatar użytkownika

Cytat:
Jak on mógł nam to zrobić?! - mówili z niedowierzaniem Niemcy odwiedzający największą atrakcję berlińskiego zoo, białego niedźwiadka Knuta. Nad wybiegiem uwielbianego przez nich zwierzaka zawisła bowiem biało-czerwona flaga. A na niej widniał napis: "Ich bin fur Polen - Kibicuję Polakom".
Oburzenie Niemców łatwo zrozumieć. Knut to dla nich prawie symbol narodowy, a już na pewno obiekt wielkiej miłości.

Jak to się stało, że Knut postanowił wesprzeć Polaków? Okazało się, że to tylko żart i biało-czerwoną flagę wetknęli polscy kibice. Postanowili zakpić z pewnych siebie Niemców - pisze "Fakt".

Obrazek
no i takie żarty to mi się podobają ;)

Ostatnio zmieniony śr, 04 czerwca 2008 08:02:32 przez viator, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 08:02:29 
Awatar użytkownika

Viator pisze:
Mirosław Klose (czy on nie miał wcześniej na nazwisko Kłos?)

bez przesady z takimi teoriami spiskowymi... jego ojciec nazywa się Józef Kloze i był piłkarzem Odry Opole - w latach 70 strzelał dla niej bramki w pucharze UEFA... potem grał w Auxerre pod okiem Guy Roux...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 08:04:14 
Awatar użytkownika

Viator pisze:
no i takie żarty to mi się podobają

Hehehe :D

Plus za akcje ;)

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 08:07:24 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
bez przesady z takimi teoriami spiskowymi...

gdzieś tak usłyszałem, dlatego spytałem w nawiasie. natomiast co do jego wyprowadzki, to wydawało mi się, że to on wyjechał w wieku 8 lat, ale widocznie też się pomyliłem.
ja nie spiskuję przeciw Polakom ;)
:piwo:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 08:13:05 
Awatar użytkownika

Viator pisze:
że to on wyjechał w wieku 8 lat, ale widocznie też się pomyliłem.

a co do tego to się akurat nie pomyliłeś :)

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 09:58:55 
Awatar użytkownika

marcin pisze:
w 1/8 był to Paragwaj

Tym razem ja się pomyliłem. Ale przecież toto jeszcze słabsze od Meksyku.
elsea pisze:
jaka Chorwacja!?!?!?

To taki kraj w południowej Europie. Wielu Polaków go lubi i kibicuje mu piłkarsko, odkąd na Mundialu we Francji w ćwierćfinale wbili Niemcom trójeczkę. :)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 10:00:56 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
[..] że powinni w niej grać tylko zawodnicy, którzy tak jak ja [...]

Całe szczęście, że ludzie przyznający obywatelstwa RP nie są Petocentryczni :faja:.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 10:01:03 
Awatar użytkownika

.oby to zrobili i w tym roku !!!

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 10:09:04 
Awatar użytkownika

. pisze:
Całe szczęście, że ludzie przyznający obywatelstwa RP nie są Petocentryczni

A czy ja napisałem gdzieś, że nie powinno się przyznawać obywatelstwa polskiego obcokrajowcom? Nie zrozumiałeś czym się różni sprzweciw wobec występowi w reprezentacji obywateli naturalizowanych tylko w tym celu, żeby kopali piłkę, a pomiędzy przyznawaniem obywatelstwa RP w ogóle, czy nie przeczytałeś całości? 8)

Ciągnac temat zapytam, na czym będzie polegało "szczęście", jeżeli w kadrze narodowej zagra 11 "Polaków", któzy stali się nimi na miesiąc przed mistrzostwami, a miesiąc po mistrzostwach wyjadą ze swojej "ojczyzny" znajdując sobie nową? :taaaaa:

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 10:28:07 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
Nie zrozumiałeś czym się różni sprzweciw wobec występowi w reprezentacji obywateli naturalizowanych tylko w tym celu, żeby kopali piłkę, a pomiędzy przyznawaniem obywatelstwa RP w ogóle,

Wszystko rozumiem. Mimo, że sam nie jestem zachwycony, uważam że takie twierdzenie jest bez sensu. Jeśli ktoś ma obywatelstwo polskie jest Polakiem - tak mówi prawo regulujące tą kwestie, czy Tobie i mnie się to podoba czy nie. Jeśli dalej chcesz dyskutować i decydować czy naturalizowany Polak jest Polakiem ("bo nie kocha kraju tak jak ja") polecam zebrać 100 tysięcy podpisów itd. :wazniak: .

Pet pisze:
Nie zrozumiałeś czym się różni sprzweciw wobec występowi w reprezentacji obywateli naturalizowanych

Przepraszam, ale chyba pomyliłeś epoki i ustroje polityczne. Rozróżnianie obywateli?

Pet pisze:
Ciągnac temat zapytam, na czym będzie polegało "szczęście", jeżeli w kadrze narodowej zagra 11 "Polaków"

A ktoś mi odpowie czemu kibicuje się drużynom miejskim, najczęściej zbieraninie genów z całego globu?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 10:35:54 
Awatar użytkownika

Przyczyną całej dyskusji jest brak rozróżnienia lub rozróżnienie pojęć Polaka jako członka narodu i Polaka jako obywatela Polski. Nie chcę tutaj wskazywać kto to odróżnia a kto nie, ale chyba trzymanie się tej różnicy może doprowadzić do jakiegoś porozumienia.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 10:53:46 
Awatar użytkownika

Gravi pisze:
Nie chcę tutaj wskazywać kto to odróżnia a kto nie,

Wygląda na to, że ci, którzy drużynę wytypowaną przez PZPN określają jako narodową. Ponieważ zaś pojęcie narodu umyka definicjom, to problemu tak łatwo nie da się uniknąć. Pewnym rozwiązaniem jest model obowiązujący w Stanach Zjednoczonych czy Francji, gdzie pojęcie narodowości utożsamia się w zasadzie z obywatelstwem, słowo "narodowy" w zasadzie nie wykracza poza zakres słów "ogólnokrajowy", "centralny" (w stosunku do państwa) czy "państwowy". U nas do pewnego stopnia przecież też tak jest - Narodowy Fundusz Zdrowia obejmuje swoimi usługami obywateli RP, a nie członków mniej lub bardziej zależnego od poczucia przynależności narodu polskiego* itd.

*)por. definicja GUS:
Narodowość jest deklaratywną (opartą na subiektywnym odczuciu) cechą indywidualną każdego człowieka, wyrażającą jego związek emocjonalny (uczuciowy), kulturowy lub genealogiczny (ze względu na pochodzenie rodziców) z określonym narodem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 84  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.