Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:00:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594 ... 597  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 22 września 2025 11:21:47 
Awatar użytkownika

Ja słyszałem jeszcze o jednym wyjaśnieniu - wybieranie piachu z koryta Wisły przez developerów i to na wysokości Warszawy.

PostWysłany: wt, 23 września 2025 17:36:35 
Awatar użytkownika

Ja to jednak sierpień oceniam lepiej, niż wrzesień, który poza ostatnim, istotnie gorącym weekendem, jest raczej wyraźnie chłodniejszy od ostatnich bardzo letnich wrześniów.

A poza tym, jak co roku, zdumiewa mnie i boli to, jak od początku tegoż września błyskawicznie zaczyna skracać się dzień. :(

PostWysłany: czw, 25 września 2025 07:31:12 
Awatar użytkownika

grawson pisze:
Ja słyszałem jeszcze o jednym wyjaśnieniu - wybieranie piachu z koryta Wisły przez developerów i to na wysokości Warszawy

To ma znaczenie dla poziomu wody na wodowskazie (i generalnie znaczenie dla całego systemu Wisły jako bytu geomorfologicznego i ekosystemowego w tym miejscu), ale nie dla samej ilości wody. No i to dotyczy tylko tego kawałka Wisły, podczas gdy wody brakuje w całej Polsce (najmniej w tym roku widać to na Pomorzu). Wątek braku śniegu jest bardziej uniwersalny i to on ma znaczenie. Jeszcze większe zaś ma to, że ponieważ ta sytuacja trwa już od lat, a na dodatek przez te lata te opady były właśnie według wzorca "tygodniami nic, dwa dni ulewa, tygodniami nic", wyczerpały się zapasy wód gruntowych. Wbrew pozorom woda w rzekach i jeziorach pochodzi w większości (a przynajmniej nie w tej standardowej, codziennej ilości) nie prosto z deszczu, ale z drenowania wód gruntowych. Lato było w tym roku mniej więcej takie, jak zwykle za życia wszystkich forumowiczów (a więc cieplejsze niż w dzieciństwie niektórych z nas), więc i parowanie nie było tak duże jak w paru poprzednich latach, co uchroniło przed jeszcze większą suszą.

PostWysłany: ndz, 28 września 2025 09:10:42 
Awatar użytkownika

Dzięki Piotrek.
Zatem pozostaje czekać na śnieżną/deszczową zimę.

PostWysłany: wt, 30 września 2025 18:23:01 
Awatar użytkownika

Na razie to mieliśmy ponad tydzień listopada we wrześniu i wcale mi się to nie podobało. Zimno i ciemno w tym miejscu pośrodku E-uropy.

PostWysłany: wt, 30 września 2025 21:17:42 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
W Amsterdamie dzisiaj zachód słońca o 19:30, ciemno po 20. O osiemnastej było 19'C.... Polska od połowy września do kwietnia to DRAMAT.

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: śr, 01 października 2025 08:30:47 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Na razie to mieliśmy ponad tydzień listopada we wrześniu i wcale mi się to nie podobało. Zimno i ciemno w tym miejscu pośrodku E-uropy.

Listopad będzie cieplejszy :)

Tyler Durden pisze:
Polska od połowy września do kwietnia to DRAMAT.

Mam częściowo podobnie. Jeszcze październik jestem w stanie znieść, ale od listopada do połowy lutego jest słabo.

PostWysłany: śr, 01 października 2025 09:02:03 
Awatar użytkownika

Hehe... wczoraj ubrałem się na rower jak w zimie... a na termometrze było prawie 10 stopni... w zimie tak naubierany jeżdżę w zakresie 0-12 właśnie... u nas ten poprzedni weekend też był niemożliwy... siedzimy na podcieniu w tym 30 stopniowym ciepełku, w cośtam gramy... popatrzyłem na prognozy (że od jutra - poniedziałku spadnie do 15 i już tak i zimniej zostanie) i mówię że to ostatni dzień lata... i po jakimś czasie dotarła do mnie data... rzeczywiście ostatni dzień lata... no to puściłem The Cure - The last day of summer... no i teraz już trzeba powiedzieć bezapelacyjnie, że to był ostatni dzień lata...

W moim poczuciu wrzesień był raczej w klimacie marca/kwietnia lub późnego października... tymczasem jednak:

Obrazek

a jeżeli chodzi o opady w wakacje:

Obrazek

i to też ciekawe:

Obrazek
lato najzimniejsze od 2010 roku, a w mediach fale upałów gonią fale upałów... nawet ten ciepły ostatni weekend września był przez tydzień tak zapowiadany...

polecam konto Marka Sobolewskiego - pokazuje zaskakujące (w świetle medialnej papki) dane statystyczne w różnych nośnych tematach...
https://x.com/Marek39556099
gdzieś tam zajmuje się on też poziomem Wisły...

a i jeszcze... czy dramat? Bynajmniej! Ja od wielu już lat znajduję w tej zmienności i różnorodności pogodowej wielkie upodobanie... ten rytm przyrody który akurat mi w tym miejscu i czasie Stwórca zafundował fascynuje mnie coraz bardziej... czas umierania i zmartwychwstania... cykl życia... moment gdzieś w styczniu, kiedy wydaje się, że niemożliwe żeby ta zieleń się znów pojawiła... radość z pierwszego przebiśniega i stokrotki... żółknące opadające liście... obserwowanie jak dzień się skraca i wyczekiwanie gdy się wyraźnie wydłuża... moment kiedy się okazuje, że ptaki już nie śpiewają nie dlatego że jest nudne lato, ale dlatego, że odleciały... pierwsze śpiewy sikorek i kosów i pierwiosnka... dla mnie jesień i wiosna to najlepsze pory roku... potem zima, a na końcu nudne lato...

pozdro...
KoT

PostWysłany: śr, 01 października 2025 12:19:36 
Awatar użytkownika

Bardzo ciekawe, zwłaszcza ta trzecia tabelka! Lato było chłodne, to wiadomo - ale nie sądziłem że to aż taka anomalia.
No i ten wrzesień 2023 mi się przypomniał. Ależ to był wrzesień! O ile pamiętam, było to pierwszy przypadek w historii polskiej meteorologii, kiedy średnia temperatura września była wyższa niż czerwca.

KoT pisze:
dla mnie jesień i wiosna to najlepsze pory roku... potem zima, a na końcu nudne lato...

Dla mnie najlepsza jest późna wiosna... tak od połowy maja. Chociaż maje mamy ostatnio wręcz hurtowo chłodne lub przynajmniej chłodnawe.
Zastanawiam się co gorsze - zima czy jesień. Zima ma pozytywny trend, dni się wydłużają, w marcu zdarzają się te nagłe ataki przedwiośnia - ależ wtedy jest energetycznie! Jesień z kolei zmierza ku przedzimiu, czyli swojemu zakątkowi w zaawansowanym listopadzie i początkach grudnia, w którym nie znajduję NIC pozytywnego. Ale jesień ratuje z kolei ładny początek i październikowe epizody złotej polskiej, najlepiej z napływem powietrza zwrotnikowo-kontynentalnego. Sam nie wiem, sam nie wiem... Może minimalnie jesień, bo jednak do połowy listopada drzewa nie są jeszcze gołe?

PostWysłany: czw, 02 października 2025 09:29:27 
Awatar użytkownika

U mnie dziś rano było -1. Dobrze, że chociaż kaloryfery wreszcie włączyli! :glace

PostWysłany: ndz, 02 listopada 2025 18:33:22 
Awatar użytkownika

Wczoraj w Poznaniu był chyba najpiękniejszy pogodowo 1 listopada od wielu lat. Piękne słońce (czasem tylko przymglone przez cirrusy), szedłem w koszuli i marynarce, było mi zupełnie ciepło. Drzewa złote i czerwone w tym słońcu. Doprawdy piękne oblicze jesieni.
Niestety zbliżamy się do jej połowy i zaraz zacznie się ta gorsza :x

PostWysłany: czw, 06 listopada 2025 17:21:02 
Awatar użytkownika

Listopadowe cienie po południu. Gdy krótki dzień bywa słoneczny, zdarza się, że trawa lśni jak płynne złoto, a powietrze jest przejrzyste. Mocny zapach jesieni, niebo dla niespokojnych praków. Myśli zbyt roztargnione żeby je pozbierać.. Siedzę tak czasem i czekam aż zagarnie mnie wieczór.

PostWysłany: pt, 21 listopada 2025 12:09:11 
Awatar użytkownika

Pięknie! 8-)

Ale teraz przyszło zimno. Ledwo na plusie, to jest czas kiedy już chętnie najadłbym się igliwia jak Muminek.
Mam nadzieję na ocieplenie w grudniu, no przecież nie może tak piździć cały czas! Wciąż jest jesień!

PostWysłany: sob, 22 listopada 2025 07:47:53 
Awatar użytkownika

macie śnieg? u mnie podsypuje; jest fajnie

PostWysłany: sob, 22 listopada 2025 08:30:00 
Awatar użytkownika

U nas w nocy (nad ranem?) spadło kilka płatków na metr kwadratowy ;-)

Ale prognozy mówią, że ma sypnąć. I teraz absurd: wyjeżdżamy jutro do Finlandii, kraina św. Mikołaja i w ogóle. I według prognoz u nas śnieg będzie, a tam nie :zena

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594 ... 597  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.