Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:55:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590 ... 597  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 06 grudnia 2024 12:36:00 
Awatar użytkownika

Nieuchronnie weszliśmy w ostatni okres jesieni czyli przedzimie. Na razie u nas bez wielkich zaskoczeń w jedną ani w drugą stronę - będzie lekko na plusie.
Bardzo ciekawie przedstawia się natomiast dziś rozkład anomalii na globie ziemskim. Ogromny obszar środkowej Syberii objęty jest dodatnią anomalią - w Ajchan na północ od Krasnojarska jest dziś minus 14 stopni a powinno być o dwadzieścia mniej. To szerokość geograficzna Finlandii. Idźmy daleko na wschód, w amerykańskim Knoxville (to z kolei szerokość geograficzna Maroka) poranek wita temperaturą minus 7: całe wnętrze USA jest objęte anomalią ujemną. Zimno także na Saharze - chłód z północy (nieco okrężną drogą przez Islandię i Irlandię) dociera aż tam: na styku Algierii i Nigru (mamy tam właśnie południe) tylko +12 stopni, mimo bezchmurnego nieba.
Większość Europy jest pod lekką anomalią dodatnią, w fińskim Rovaniemi tylko kilka stopni mrozu, a w krajach Beneluxu może być nawet dziś +11.
Za to na przednówku lata bardzo chłodno w Argentynie i Urugwaju. W nadmorskim Sierra Grande (na południe od Buenos Aires) dziś przedpołudnie mija pod znakiem ciągłych opadów deszczu i temperatury ok. +10 stopni. A jest to miasto mniej więcej w szerokościach geograficznych Rzymu, przyrównując do półkuli północnej (41°36'S). W tymże Rzymie - tylko trochę chłodniej bo 9 na plusie.

PostWysłany: sob, 21 grudnia 2024 16:22:00 
Awatar użytkownika

Dziś o 10:19 zaczęła się ZIMA.
Na razie za oknem jednak klimaty późnojesienne i tak zapowiada się aż do końca roku.

Jesień odbieram jako podręcznikową - fajne babie lato w październiku, mglisty i wilgotny listopad, nieprzewidywalny jak zwykle grudzień.
Tyle, że w Poznaniu i okolicach druga część jesieni była bardzo pochmurna. Jak czytam zes trony IMGW od początku grudnia w Poznaniu było 7 godzin ze słońcem! (10% normy). To tyle ile często zapewnia jedno słoneczne popołudnie czerwca czy lipca. Odczuwałem niedobór tego światła.

PostWysłany: sob, 21 grudnia 2024 17:57:53 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
To jest jakiś koszmar i coś co mnie najbardziej dobija w Polsce (poza polityką).

Tu gdzie jestem, miałem mooooooże siedem godzin BEZ słońca od początku nie tyle grudnia, co listopada. Do tego dzień trwa tu o trzy godziny dłużej niż w Polsce. Zaraz idziemy w góry, w których leży śnieg, ale i tak ja jestem w krótkich spodniach.... Bez kitu, przy mojej stale rosnącej meteopatii powrót do Warszawy i następna jesień tam mnie dobiją.

Cholernie współczuję.

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: pn, 23 grudnia 2024 16:29:54 
Awatar użytkownika

PS. Kolega mi podrzucił cytat z literatury, bo dyskutowaliśmy na ten sam meteorologiczny temat:

"Witamina D. Bardzo ważny składnik organizmu, walczy z chorobami, zapobiega grypie, nowotworom i próchnicy, w ciążę też łatwiej zajść, ambrozja i panaceum w jednym. Człowiek ją sobie bierze ze słońca, wystarcza pół godziny słońca dziennie, żeby witaminę D wytworzyć w wystarczającej ilości. I serotoninę, żeby czuć się dobrze. I melatoninę, żeby lepiej spać. Ależ to natura genialnie wymyśliła - wystarczy wyjść na słońce i człowiek zdrowy, wyspany i szczęśliwy. Szkoda tylko, że nie przewidziała, że jedno z ludzkich plemion w jakimś samobójczym pędzie postanowi osiedlić się w Polsce i będzie tu trwało uparcie w najbardziej kurewskim miejscu planety, gdzie geografia, fizyka i meteorologia sprawiają, że słońca albo zwyczajnie nie ma, albo go nie widać, gdyż jest zasłonięte mokrą, brudną, szarą szmatą."

:|

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

PostWysłany: pn, 23 grudnia 2024 19:17:38 
Awatar użytkownika

Może to dlatego Polacy są tak agresywni? :szydera

PostWysłany: pn, 23 grudnia 2024 23:49:08 
Awatar użytkownika

Tyler Durden pisze:
Szkoda tylko, że nie przewidziała, że jedno z ludzkich plemion w jakimś samobójczym pędzie postanowi osiedlić się w Polsce i będzie tu trwało uparcie w najbardziej kurewskim miejscu planety, gdzie geografia, fizyka i meteorologia sprawiają, że słońca albo zwyczajnie nie ma, albo go nie widać, gdyż jest zasłonięte mokrą, brudną, szarą szmatą."
:|

Biedny autor tej literatury, a cóż on powie o plemionach np. skandynawskich? Jak określi ich miejsce planety?
Zawsze mnie zdumiewa to, jak niektórzy ludzie widzą tylko tą złą stronę rzeczywistości i zupełnie są ślepi na dobrą. A tu u nas w naszym kraju więcej słońca niź deszczu, choć prawda, że grudzień akurat swoją pogodą uparcie od lat przenosi nas w rejony nocy polarnej.

Mimo wszystko po stokroć wolę tą naszą strefę geograficzną, gdzie latem dni są długaśne i jasne - nawet za cenę krótkich i ciemnych grudniowych, od takiej, gdzie może i teraz jest jasno o 3 godz dłużej niż w Polsce, ale za to latem o 3 godziny (czy ile tam... ) krócej. Tych długich letnich dni nie oddałabym za żadne skarby! Zresztą, jesienno - zimowe ciemności też mają swój urok, nawet trochę je lubię, choć bez przesady i pod warunkiem, że nie przesadzają z ilością występowania.

PostWysłany: wt, 24 grudnia 2024 00:13:02 
Awatar użytkownika

Ja bym jednak oddał z godzinę w czerwcu (mniej więcej o tyle jest tu krótszy dzień wówczas) za te 3 godziny w grudniu…

Bardzo bardzo źle znoszę brak światła.

A cytat z Miloszewskiego - wiadomo, przegięty, ale oczywiście masz rację: im dalej na północ tym gorzej…. Szerokości geograficzne od północnych do środkowych Włoch są dla mnie najzdrowsze:)

PostWysłany: śr, 25 grudnia 2024 18:28:32 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
Mimo wszystko po stokroć wolę tą naszą strefę geograficzną, gdzie latem dni są długaśne i jasne - nawet za cenę krótkich i ciemnych grudniowych, od takiej, gdzie może i teraz jest jasno o 3 godz dłużej niż w Polsce, ale za to latem o 3 godziny (czy ile tam... ) krócej. Tych długich letnich dni nie oddałabym za żadne skarby! Zresztą, jesienno - zimowe ciemności też mają swój urok, nawet trochę je lubię, choć bez przesady i pod warunkiem, że nie przesadzają z ilością występowania.

Soczek "fen" dla Ciebie :-)

:fen

PostWysłany: śr, 25 grudnia 2024 19:47:13 
Awatar użytkownika

A, dziękuję! :)
:fen (piwko dla Ciebie :D )

PostWysłany: czw, 26 grudnia 2024 11:40:35 
Awatar użytkownika

Tyler Durden pisze:
Ja bym jednak oddał z godzinę w czerwcu

No, ja chyba też. W czerwcu/lipcu robi się jasno o 4:00 - i tak z tego się nie korzysta, bo się śpi. Przerzuciłbym trochę na grudzień, by było jasno chociaż do 18:00.

PostWysłany: czw, 26 grudnia 2024 17:21:23 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
W czerwcu/lipcu robi się jasno o 4:00 - i tak z tego się nie korzysta, bo się śpi.

Właściwie to nawet o 3 już, a jak się w nocy nie śpi, tylko łazi gdzieś, gdzie widać horyzont wschodni, to nawet i o 2 już widać pierwsze oznaki świtania. I jeśli mówimy o tych godzinach porannych, to tak, to je też mogłabym oddać za dłuższy dzień w zimie, ale to tak chyba nie działa... Niestety, to raczej działa tak, że im później w jakiejś strefie słońce zachodzi zimą, tym wcześniej latem, no i tej godziny zachodu właśnie nie oddałabym za nic w świecie.

PostWysłany: śr, 12 lutego 2025 11:01:50 
Awatar użytkownika

Kilka dni temu minęła połowa zimy. Teraz to już z górki!
Póki co luty okazuje się być w Polsce chłodniejszy od stycznia. Od wielu dni Europa jest objęta obszarem wysokiego ciśnienia, atlantycki prąd strumieniowy meandruje dziwnie i niemal zanikł, mamy napływ powietrza ze wschodu. Na szczęście wyż z centrum (dziś) w nad południową Białorusią nie jest bardzo mroźny. Ot kontynentalne, zastałe chłodne ale niespecjalnie zimne powietrze. Stąd umiarkowane mrozy, w granicach -5 stopni.
Anomalie światowe wyglądają ciekawie - duża część Syberii jest objęta dodatnią anomalią. W Irkucku tylko trzy stopnie poniżej zera, a powinno być z piętnaście.
Północna Afryka chłodna - w Tunisie ledwo 10 stopni, w Kairze 13.
Olbrzymi bąbel zimna panuje nad Kanadą i północnymi rejonami USA - w filmowym Fargo dziś trzydziestostopniowy mróz, w Montrealu minus 22. Natomiast w granicach normy sytuują się Europa i Ameryka Południowa. Na antypodach przekładaniec - Australia bardzo gorąca (na plus o 7-8 stopni, dla Alice Springs model pokazuje dziś +41) ale Nowa Zelandia objęta południowymi wiatrami znad Antarktydy chłodna mimo pełni lata: mamy wieczór w Wellington i tylko +14 stopni, po rześkim dniu.

PostWysłany: pn, 17 lutego 2025 10:03:10 
Awatar użytkownika

U mnie dziś na termometrze zaokiennym o 7:00 minus 15! Ktoś da mniej?

PostWysłany: pn, 17 lutego 2025 10:07:38 
Awatar użytkownika

-17,5, około 6-6:30.

PostWysłany: pn, 17 lutego 2025 10:29:29 
Awatar użytkownika

Wow, konkret! :D I Wielkopolska zimniejsza niż Mazowsze?
U mnie dziś chyba tylko coś ok -10, ale nie jestem pewna, o której sprawdzałam. Raczej już było po 7.
A macie śnieg? My coś tam mamy. :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590 ... 597  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.