Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:24:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 19 grudnia 2004 13:50:28 
Youzwa: raz byłem w Wesołej. Mam bardzo dobrą znajomą która w nią jest mocno zangażowana. Paulina ma na imię. Z jednej strony fajnie było, naprawdę miło i ciepło.
Z drugiej to zupełnie nie dla mnie. Ja tam bardziej osobistego kontaktu z Najwyższym potrzebuję, a grupowy mnie odstręcza (punkowa aspołeczność? ;). Natomiast Paulina w ogóle w ktorymś momencie żyła i mieszkała w tej wspólnocie lat parę. Kwestia indywidualnych zapatrywań chyba.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 19 grudnia 2004 16:42:23 
Awatar użytkownika

najwazniejsza wspolnota do ktorej naleze jest KOSCIOL CHRYSTUSOWY, ktory, w moim mniemaniu, wlicza wszystkich, ktorzy kiedykolwiek wierzyli i beda wierzyc, ze Jezus z Nazaretu jest synem Tego Ktory Jest i ze On Zbawil swiat....
reszta w spolnot w obiliczu tej staje sie nieistotna

ale jak juz mam sie podzielic to:
-jako dziecko nalezalem wraz z rodzicami do kregow rodzin, ale za maly bylem zeby cos z tego wyniesc, poza fenomenalnym przykladem wairy moich rodzicow i ich znajomych
-ministrant od lat chyba 12 (ale od dobrych 4 na 'emeryturze' :))
-kiedys odnowa, zanim wybylem z kraju.
-w szkole sredniej w Londynie to nalezalem do szeroko rozumianej wspolnoty chrzescijan w szkole. Mielismy kolo biblijne, ponadto w internacie spotykalismy sie czesto na modlitwie - protestanci, katolicy, prawoslawni (sztuk 1), a takze niewierzacy (poszukujacy, czesto z innych kultur, ktorzy o Chrystusie slyszeli malo).
-na uniwerku: Catholic Chaplaincy, a takze polska parafia katolicka w cambridge. No i udzielam sie sporadycznie w Trinity College Christian Union, ale to sporadycznie.

to chyba tyle....

Tytuł:
PostWysłany: śr, 22 grudnia 2004 11:29:05 

a ja jestem w SNE-szkole nowej ewangelizacji.moja ukochana,cudowna i najlepsza wspólnotka :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 stycznia 2005 12:26:36 
Awatar użytkownika

lukhop, mnie mój były animator nazywa "burek", a to dlatego, ze była kiedys taka odnowowa "grupka dzielenia" (tak sie to chyba fachowo nazywa, a wspólnota to "Metanoia" u św. Teresy w Łodzi) zatytułowana "psy marne" i kazdy miał jakies psie imie, hau hau. ale dzięki z pochwałę lukhop, staram się :mrgreen:
kiedyś byłem ministrantem, działałem troche (3,5 roku) w KSM-ie, ale mi przeszło (jakoś nie mogłem sie odnaleźć w czymś, co było taką młodzieżową szturmówką czynu przyparafialnego.
liźnięcie oazy (dwa spotkania? chyba nie wiecej...), Odnowa w Duchu Swiętym (róznie z tą wewnetrzną przynależnościa , ale tak czasowo, to czwarty rok idzie, tylko ostatnio odkąd sie u Sw. Teresy "Metanoia" rozdzieliła na część akademicką i tą "dla młodziezy dojrzalszej" to jakoś przestałem sie pojawiać, pewnie źle robię...
a teraz DA u dominikanów w Łodzi na Zielonej (ciekawie, kto z Łodzi, zapraszam)

nim życie i śmierć wyjdą na ulice

Tytuł:
PostWysłany: pn, 03 października 2005 16:40:23 

ministrant
lektor
Ruch Światło-Życie od 5 lat

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 16 października 2005 12:35:37 
Awatar użytkownika

nazgul pisze:
odnowowa "grupka dzielenia" zatytułowana "psy marne" i kazdy miał jakies psie imie, hau hau.

:shock: :shock: :shock:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 25 października 2006 22:51:58 

Wie ktoś coś może o katechezach Neo w Poznaniu? Gdzie i kiedy? :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 26 października 2006 16:12:37 
Awatar użytkownika

napisałam w temacie Dobra Nowina dla każdego o katechezach w różnych miastach...Poznań też tam jest-zerknij :-)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 26 października 2006 17:25:44 

wiki pisze:
napisałam w temacie Dobra Nowina dla każdego o katechezach w różnych miastach...Poznań też tam jest-zerknij Smile

Dzięki wiki :piwo: :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 26 października 2006 17:50:24 
Awatar użytkownika

Piotrek_b pisze:
Dzięki wiki

proszę... :piwo:
ja tam podałam tylko niektóre miejsca,gdzie są katechezy...ktoś z Poznania może będzie bardziej zorientowany i poda ci więcej miejsc :-) zobaczysz,gdzie będziesz miał bliżej...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 26 października 2006 21:04:27 
Awatar użytkownika

Jako dziecko należałam do oazy, niestety odszedł ksiądz prowadzący w prafaii wszystko sie mocno sypnęło i sypnełam się ja. Jestem typem, który bez wspólnoty żyć z Bogiem nie potrafi.

Później, po paru latach nawracałam się 1 rok w oazie...a później, gdy czułam,ze chce czegoś więcej trafiłam do odnowy w Duchu Świętym, w której poznałam na serio Chrystusa. Realnego. I tak sobie żyję 3 lata... ale szczerze mówiąc, nie wiem, czy to jest moje miejsce.
Na ten czas tak, ale pewne rzezcy mi nie pasują, moze coś bardziej typowo z duchowością Maryjną w przyszłości. Bo ostatnio Jej osoba jest mi coraz bardziej bliska :aniolek:

Pożyjemy zobaczymy 8)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 26 października 2006 21:57:21 
Awatar użytkownika

Piotrek B
O ile dobrze kojarzę Ciebie to chyba możesz wrócić do Jezuitów.
Tymbardziej że ludzie się wykruszają a to do Odnowy czy biorą śluby z innymi neonami i wchłaniaja ich inne wspólnoty.
Jak by co środa 19.30, sobota 19.30.
Hej

Tytuł:
PostWysłany: pt, 10 listopada 2006 22:31:57 

Odnowa w Duchu Świętym. W Grajewie nie ma dużego wyboru. Chyba najlepsze z tego co u nas jest.
Ale nie potrafię jakoś tak w grupie się modlić. Chyba za dużą uwagę zwracam na gesty zewnętrzne. Nie wiem, mam w sobie tyle zamków i kłódek :wink: Ale wspólnota wiele daje... Choć nie bardzo umiem się modlić na spotkaniu, to jednak po powrocie zostaje w sercu radość. Nie mnie myśleć, ja chodzę, a co będzie, to niech mnie Bóg kieruje. :)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 listopada 2006 13:47:27 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o mnie to troche się tych wspólnot przewinęło w moim życiu. Czołowe miejsce zajmuje jednak Ruch Szensztacki z Matką Bożą Trzykroć Przedziwną na czele :D Ruch ten skupia rodziny, młodzież, osoby samotne, dzieci - dla każdego coś się znajdzie.Więcej szczegółówna stronie: http://szensztat.pl/
Kasia_kotecek pisze:
moze coś bardziej typowo z duchowością Maryjną w przyszłości

Zachęcam własnie do Szensztatu tu tej Duchowosci Maryjnej naprawde nie brakuje :wink:

Przez kilka lat chodziłam także na spotkania SMARu (Stowarzyszenie Młodych Apostołów Różańca) - założonego przez znajomych lektorów - była to wspólnota głownie modlaca się na różańcu i rozważająca Pismo Św. Stworzyliśmy kilka sztuk teatralnych dotyczących Wiary, Nadziei i Miłości. Niestety po kilku latach nastapił kryzys trwający niestety do dziś...
Oprócz tego próbowałam odnależć się także w młodzieży franciszkańskiej - ale i tu nie bardzo się udało...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 listopada 2006 16:26:05 
Awatar użytkownika

Piotrek, na Dębcu, w domu parafialnym są katechezy w poniedziałki i czwartki o godz. 19
Odwagi ;)!

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.