Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 08:01:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 05 lutego 2025 11:25:32 
Awatar użytkownika

Freeman :)

PostWysłany: pt, 07 lutego 2025 16:09:36 
Awatar użytkownika

Obejrzałem sobie z przyjemnością teledyski zaproponowane na poprzedniej stronie. Wszystkie były mi nieznane, wszystkie mi się podobały, choć na pierwszy ogień to największe wrażenie jednak robią ci zwariowani Avalanches!
A tak naprawdę najbardziej podobała mi się perkusja od Yussefa :-)

PostWysłany: sob, 19 kwietnia 2025 22:04:47 
Awatar użytkownika

Z cyklu: nagłe walnięcie w łeb przez rzeczy niby-oczywiste. Przeglądałem jakieś kanały na youtube związane ze starą telewizją, no i wyskoczyły mi Przeboje Dwójki z 1985 roku, zaczynające się "Piosenką Młodych Wioślarzy". Numer znam od lat, klip ogólnie też kojarzę, choć nie powiem, żebym jakoś namiętnie go oglądał :) tylko w zarysie wiedziałem co tam się dzieje. I wow - człowiek myśli o tych PRL-owskich klipach, bidnych, beznsensownych, z przypadkowymi ujęciami i przypadkową fabułą - a tutaj (chociaż widać, że jest po całości tanio) WSZYSTKO się zgadza, każdy kadr, montaż, pomysł (jak te kroniki filmowe wyświetlają się na muzykach!!! i za każdym razem inaczej), ten superstylowy Piotr Wieteska śmigający na basie w szelach i żonobijce, jak jakiś piękny chuligan albo jak kolega Mateusza Birkuta z budowy Nowej Huty, jak każdy pomysł idealnie koresponduje z danym momentem w muzyce tego numeru. Chciałem napisać, że rzecz godna MTV, ale przecież nawet z zachodu z tego okresu kojarzę dużo gorsze wideoklipy, choć niby o większym budżecie...Jest to CZAD, świetna sprawa. Znakomity teledysk. A sam numer przecież świetny i całkowicie oryginalny jak na swoje czasy i w ogóle, więc tym bardziej robi to na mnie wrażenie.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 00:06:54 
Awatar użytkownika

to jest to wydanie, gdzie jest też Gedeon jerubbal?

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 10:42:01 
Awatar użytkownika

Tak i Naiwne Pytania Dżemu, gdzie jak Rysiek śpiewa "w życiu piękne są tylko chwile" to na ekranie Marek Ostrowski celebruje z Antonim Piechniczkiem, bombę tego pierwszego na 1:2 w meczu Polska Grecja w el. MŚ 1986 :faja:

nie wiem jakie wrażenie robił teledysk Kultu w 1985 roku i jak był odbierany, ale dla mnie on wybrzmiewa całościowo jak mocne stwierdzenie: wjeżdża młoda ekipa i mówi "chodźcie, pokażemy wam w polskiej muzyce COŚ NOWEGO, czego jeszcze nie widzieliście"

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 12:29:30 
Awatar użytkownika

Myślę, że oglądałem tamte Przeboje Dwójki na żywo! :D Nie jest to oczywiście do ustalenia, ale zdecydowanie te piosenki poznałem właśnie w tamtym czasie w Przebojach Dwójki, a Wioślarzy to wręcz dokładnie pamiętam, jak w programie oglądałem. Teledysku też nie zapamiętałem i o ile kumam, o czym piszesz, to jakoś trudno mi się w niego wczuć. Sam numer natomiast jest na maksa oryginalny i świetny, i tak, musiało to być coś NOWEGO, być może szczególnie z tym również oryginalnym teledyskiem... ale i tak wolę Umieraj, jednak Luna to Luna!

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 14:43:00 
Awatar użytkownika

ja na pewno oglądałem, byłem u dziadków, oni mieli już kolorowy telewizor, ja jeszcze nie, ponieważ nie kumałem wtedy zestawów perkusyjnych, a w domu doktoranckim, gdzie często bywałem były takie wysokie popielniczki na cienkich nóżkach, najzabawniejsze wydawało mi się, że gość gra na popielniczkach, a to przecież były zwykłe blachy. Teledysk był faktycznie nowatorski, muzyka też, wtedy o tym nie widziałem, ale zapamiętałem i mam wrażenie, że lubiłem, jak to gdzieś leciało.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 16:41:42 
Awatar użytkownika

Ja to w ogóle pierwszy raz (fragment) Wioślarzy usłyszałem w dość nietypowym miejscu ;)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 17:20:52 
Awatar użytkownika

Ja na pewno w Videotece u Szewczyka.
Tak, to zrobiło na mnie wrażenie. W Polsce kręcono wtedy dużo takich kompletnych bieda-clipów. Kręcono je w ponurym studio a realizatorzy czynili jakieś desperackie wysiłki, by je ożywić. Czasem były to przebitki z zachodnich telewizji (chyba najbardziej na bezczela w "Nie ma jak szpan" grupy Kombi - założę się, że o prawa autorskie nikt nawet nie zapytał), niekiedy używano nieco absurdalnych gadżetów ("Disneyland" Klinczu) albo generowano sztuczny ruch w postaci statystów (Urszula i "Polka idolka"). Efekty były marne, choć oczywiście z sentymentu lubię to oglądać.
Na tym tle "Piosenka młodych wioślarzy" wyróżniała się istotnie bardzo korzystnie. Widać tu było rękę, która prowadzi cały klip. Nawet lekko od czapy bikiniarz od 2:30 (kto chce obejrzeć całość, polecam: https://www.youtube.com/watch?v=HEnbidOBtJQ) tu się nieźle broni.
Muzycznie też bardzo mi się spodobało, doceniałem zwłaszcza tę długą - od 2:15 do 2:52 - fazę z samą perkusją, niewiele było takich numerów (następny, który pamiętam to dopiero "Jesteśmy ze stali Maanamu).

Ale skoro mowa o Wioślarzach, to jednak nie zapominajmy teledysku do Sybilli. On też się wyróżniał.

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 17:43:01 
Awatar użytkownika

Cytat:
od 2:15 do 2:52 - fazę z samą perkusją,

A zauważyłeś, że na tle tych bębnów, pianinko pod momentem z bikniarzem gra "Berlin" później nagrany na pierwszym Kulcie? :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 18:06:27 
Awatar użytkownika

Jaha!

PostWysłany: czw, 04 grudnia 2025 17:20:42 
Awatar użytkownika

O, paczcie: pirat z Karaibów przywozi McCartneyowi Natalie Portman w pudełku, a ta zabiera Paulowi mandolinę!

phpBB [video]

Reżyserem tego nieco bekowatego filmiku jest Michael Gondry, czyli reżyser "Eternal Sunshine of the Spotless Mind".

PostWysłany: czw, 04 grudnia 2025 22:10:19 
Awatar użytkownika

Nie znałam ani piosenki, ani teledysku. Przypomniało mi się za co lubię McCartneya solo - za taką właśnie łagodną pogodność :aniolek:

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: pt, 05 grudnia 2025 21:27:01 
Awatar użytkownika

Mam podobnie.
I też nie znałem. Utwór prościutki, nie chcący być niczym więcej niż jest, wprawiający w miłe drgania :)
Takoż ten teledysk.

PostWysłany: śr, 21 stycznia 2026 20:02:42 
Awatar użytkownika

Jeśli ktoś tęskni za MTV

https://wantmymtv.vercel.app/

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.