Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:56:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 366  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 27 lipca 2007 13:39:16 
Awatar użytkownika

Kudłaty pisze:
Genialny film, inne oblicze telewizji i USA. Historia z lat 50-ych, ale aktualna

o tym jak źli faszyści gnębią dobrych stalinowców?

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 27 lipca 2007 13:49:24 
Awatar użytkownika

Kudłaty pisze:
Wczoraj oglądałem "Good Night, and Good Luck". Genialny film, inne oblicze telewizji i USA. Historia z lat 50-ych, ale aktualna.

ależ się wynudziłem na tym filmie... i jakie banalne kombatanctwo... tragedia po prostu... jedyne godne uwagi to zadymiony klimat lat 50 i zdjęcia...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lipca 2007 09:30:53 
dzikość serca! love me tender!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lipca 2007 09:55:19 
Awatar użytkownika

Oooo tak Morella - Dzikośc serca ech...

Niestety Lynchowi coś się popsuło :-( :-(
Byłem wczoraj na Inland Empire. Coś tam skrobnę w watku Lynchowym , ale aż mi się nie chce.

natalia pisze:
Do Pillow Book podchodziłam dwa czy nawet trzy razy

o, ja też , ale w sensie, że zawsze "miałem oglądać", ale zawsze nawet nie zaczynałem ;-) W tym tygodniu też zaopmniałem. Trochę szkoda.

Kudłaty pisze:
"Good Night, and Good Luck". Genialny film, inne oblicze telewizji i USA

do genialnego to mu brakuje, chociaż dziwię, KoCie, że się znudziłeś. Film jak dla mnie po prostu dobry (trzy i pół gwiazdki mu dalem po powrocie z kina i dzisiaj potwierdzam), oglądał mi sięwłaśnie znakomicie, tylko może niewiele z niego mi pozostało. Rzeczywiście najfajniejszy ten zadymiony klimat... (super! - czarnobiała stylizacja w 100% udana!)

Budyń pisze:
o tym jak źli faszyści gnębią dobrych stalinowców

Budyń, trochę mnie irytuje takie podejście. Sztuka powinna chyba być oceniana ze względu na swoje walory jako sztuka, chyba że z definicji jest materiałem propagandowym (vide Leni Riefenstahl itp.).
Jeżeli oceniamy sztukę ze względu na to, czy nam pasuje politycznie, to będąc poglądów prawicowych musimy niestety odrzucić jej całą kupę, bo dziwnym trafem artyści lubią mieć skłonności lewicowe.
Moim zdaniem nie warto.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lipca 2007 10:04:12 
Awatar użytkownika

niestety nie da się tego oddzielić, bo artyści czasem lubią robić ludziom wodę z mózgu, a na to nie trzeba się zgadzać!
film może być nie wiem jak dobry, ale jak będzie mi wmawiał, że np. taki Kinsey wyzwolił człowieka z niewoli więzów bla bla bla i był taki dobry i dzięki niemu dziś możemy itd itd, to ja pierdolę taką sztukę! (głównie dlatego, że opiera się na kłamstwie.)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lipca 2007 10:13:06 
Awatar użytkownika

nie wiem o Kinseyu, ale wydaje mi się, że są różne rodzaje agitki

film Good Night Good Luck nie jest Czterema pancernymi. Nie pokazuje "złych faszystów i dobrych komunistów", tylko ew. raczej samych złych faszystów a i to bez przesady.
Polowanie na czarownice w Stanach w latach 50. miało miejsce, tak czy nie? Komuniści nie robią się od tego ani ociupinkę lepsi, ale to nie znaczy, że komisja McCarthy'ego i inne takie instytucje nie istniały albo że to byli szlachetni rycerze.
Prawda jest taka, że po wojnie w Stanach twórcy filmowi mieli przerąbane na maksa, donosicielstwo kwitło straszliwie, upolitycznienie twórczości filmowej i to, co było dopuszczalne przekroczyło jakiekolwiek normy; o telewizji nie wiem, ale czemu miało by nie być tak samo.
Zapewne dzięki temu udało się uniknąć dywersji kilku prawdziwych sympatyków komunizmu, ale przede wszystkim ucierpieli na tym zwykli filmowcy.

Denerwujące nieco kombatanctwo tego filmu, o którym wspomniał KoT polega raczej na takim obrazie, że "telewizja i dziennikarze to szlachetni bojwnicy o prawdę".

Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lipca 2007 10:25:00 
Awatar użytkownika

nie ma czegoś takiego jak dobrzy filmowcy

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lipca 2007 16:14:32 

Crazy pisze:
"telewizja i dziennikarze to szlachetni bojwnicy o prawdę".

Nie odebrałem tak tego. Wyraźnie prowadzili grę używając różnych metod i ujawniając fakty wygodne dla nich w danej chwili. I nie rozumiem jak można nazywać komunistą kogoś, kto tylko sprzeciwia się temu, który na nich poluje, albo widzi ich tam gdzie ich nie ma, niszcząc ludzi i wykorzystując to dla własnej korzyści. A tak właściwie, to jeszcze nie widziałem obiektywnego filmu tego typu. Reżyser zawsze, mniej lub bardziej, opowiada się po jakiejś stronie. Można się z nim zgadzać albo nie i chyba między innymi od tego zależy ocena filmu. I nie wydaje mi się, że od razu narzuca odbiorcy swój punkt widzenia. Jeśli ktoś myśli i ma ukształtowany pewien pogląd, to jeden film go nie zmieni. W każdym razie film jest bardzo aktualny.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lipca 2007 22:11:04 
Awatar użytkownika

wczoraj 3 i dziś 2 odcinki Klossa - to daje pięć. trochę a propos powyższych postów :wink: .
acha, i 'goście, goście'

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 lipca 2007 12:09:28 

dzisiaj o 20:30 na TVP Kultura - Hydrozagadka

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 lipca 2007 12:13:17 
Awatar użytkownika

Wczoraj w nocy w ramach "Kinoteki pod gwiazdami" obejrzałem 2 filmy: "Tajemnica Brokeback Mountain" i "Przed zachodem słońca". Hmm, sam z własnej i nieprzymuszonej woli nie wybrałbym się na pierwszy z wymienionych obrazów. Bardzo się zdziwiłem, gdy zobaczyłem czołówkę, bo byłem przygotowany na to, że zobaczę miejsca, które Jesse i Celine odwiedzili w Paryżu, a tu jakieś pustkowia Wyoming :mrgreen: W każdym razie "Tajemnica..." zdaje mi się trudna, ciężka, gorzka i aktorsko wyśmienita.

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 lipca 2007 13:04:02 
Awatar użytkownika

Zachęcony dyskusją w innym wątku "Dzikość serca". Poprzednio widziałem to chyba 10 lat temu. Miło popatrzeć na Cage'a zanim nauczył sie spanielowatego spojrzenia.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 lipca 2007 21:05:51 
Awatar użytkownika

Groszek pisze:
dzisiaj o 20:30 na TVP Kultura - Hydrozagadka

Właśnie obejrzałem. I to pierwszy raz od pierwszej do ostatniej klatki, bo zawsze wcześniej jakimiś kawałkami. Wciąż bawi. :faja:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 lipca 2007 21:16:39 
Awatar użytkownika

a mnie właśnie nie - niby powinno mi się na bank podobać, bo humor absurdalny do extremum i jeszcze surrealistyczny tacz do tego, a po prostu nijak mnie to nie śmieszyło, sam nie rozumiem... :?

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 lipca 2007 21:22:35 
Awatar użytkownika

a mnie rozbawiło. i cytat armijny znalazłam. stracony weekend! :D

idę spać i spróbuję wstać na "Kanał" o północy. brawa dla tvp!

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 366  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.