Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 427 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 28 września 2025 16:17:07 
Awatar użytkownika

DEZERTER ,,Wszyscy przeciwko wszystkim''

ONE MILION BULGARIANS ,,Pierwsza płyta''
HOUK ,,Natural way''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: wt, 30 września 2025 19:14:35 
Awatar użytkownika

RAMONES ,,it's alive''

1984 ,,Piękny jest świat''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: śr, 01 października 2025 11:07:31 
Awatar użytkownika

Jak zawsze dużo reggae w miksach i zrzutach rarytasowych siódemek, jak rzadziej sporo cumbii w miksach dziwnych i dziwniejszych a z konretnych spraw dzisiaj trafił do mnie się koncert Fishbone dla KEXP. Zespól całkiem przez mnie lekceważony, mimo świadomości znaczenia (percepuję go na równi z Living Color).
No i kontynuuję KEXP dzisiaj.
Czwartek.
Derya Yıldırım & Grup Şimşek czyli turecki (anatolijski) rock psychodeliczny czy jak tam to się nazywa. Bardzo smaczne i pożywne granie. Cardiel natomiast to bardzo intensywnie grający duet (!) gitara i perkusja. Powiedziałbym, że najbardziej jednak metalowy, mimo, że discogs opisuje ich styl jako: skaterock, fuzz punk and psychedelic dub. Uwodzące, oniryczne, falsetowe Gold Celeste też przykuwa.

Ostatnio zmieniony czw, 02 października 2025 12:14:02 przez zasada, łącznie zmieniany 4 razy

PostWysłany: śr, 01 października 2025 17:47:06 
Awatar użytkownika

NEW MODEL ARMY ,,Unbroken''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: czw, 02 października 2025 16:13:28 
Awatar użytkownika

ARMIA ,,wojna i pokój''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: pt, 03 października 2025 13:28:20 
Awatar użytkownika

We wrześniu dałam się porwać Sojce, jakby odprowadzając go w niebyt. Szczególnie to, wiele razy:

Obrazek Obrazek

PostWysłany: sob, 04 października 2025 13:23:16 
Awatar użytkownika

Konkursu chopinowskiego po powrocie z zakupów.

PostWysłany: ndz, 05 października 2025 07:39:57 
Awatar użytkownika

dziś troch płyt ARMII. ELROND miał urodziny. za tydzień koncert w Piernikowie................

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: ndz, 05 października 2025 14:23:12 
Awatar użytkownika

Wanda Warska i Kate Bush

PostWysłany: pn, 06 października 2025 11:51:28 
Awatar użytkownika

Poniedziałek.
Poza 2h reggae miksem na dzień dobry i jakimiś nieporuszającymi pankami (Beton Arme, Patient Zero, Benmoz) niespodziewanie trafiły mnie dzisiaj dwa wykony z KEXP: Waxahatchee i strongboi. Dziewczyny grają i śpiewają, snują się melodie, nic się nie wybija ale ładnie otula w ten mało atrakcyjny pogodowo dzień. Podobnie jak anonsowany "w wątku Brylowym" Samohut - Summer Late.

Wtorek.
Znów pływanie po KEXP i No Punk In K Town. Ale dzisiejszą pule zgarniają jak na razie Illiterates - Does Not Compute. Jak dla mnie silnie pobrzmiewa tu Nations On Fire, komentujący wskazują także Youth Of Today. Prosto w ryj w każdym razie.

Środa.
Najpierw nowy Pablopavo i Ludziki - Nikt nikomu nic. Bardziej yyyy, niż yeah. Potem spowolniona cumbia w miksie: CUMBIA REBAJADA MIX #1. Podbija psychodeliczność, obniża taneczność, długo nie wytrzymałem. Trzecim wiaderkiem jest dzisiaj KEXP i koncert zespołu Pigs... Nie wiem czemu ale zazwyczaj KEXP ma świetny sound, tym razem jakaś wata w głośniczku. Na słuchawkach minimalnie lepiej. Trochę szkoda bo apowiadało się jak Idles vs KGATLW a jakbym kinówkę blockbustera oglądął.

Czwartek.
Wczoraj dostałem przekaz z próby zespołu Sekatory a którym znalazł się fragment rytmu Truth & rights więc dzień zacząłem od jego playlisty. Potem nieskutecznie próbowałem sobie przypomnieć jedną netlabelową EPkę z nim w roli główniej*. A z dużych rzeczy to odpalam Fishbone chronologicznie: In Your Face,Truth & soul, The Reality Of My Surroundings. No i kojarzy mi się tylko stare Faith No More, mam wrażenie generalnie muzyki silnie niepoważnej = zabawnej z premedytacją oraz całkiem przypadkowo. Nie wiem czy to m.in. nie jest kwestia plastikowo brzmiącej produkcji. Na debiucie nawet jak zahaczali o estetykę 2Tone Ska to brzmiało to plastykowo (saks, bębny i klawisze też). Za to basik ładnie pyrga praktycznie cały czas na pierwszym planie i przypomina czy to Primusa czy (uwaga) Karate Muziqu.
*Znalazłem już w domu

Piątek.
Do kawy poza pierwszymi dwoma ścieżkami wczorajszego znaleziska (Pupa Jim aktualny jak bardzo), udało się wcisnąć cały album Israel Vibration - Why You so Craven. A w planach na dzień - ciąg dalszy Fishbone. The reality... kończy się kilkoma nagraniami live, z czego jeden o seksie oralnym jakoś skutecznie mnie zdystansował do zespołu. Poczucie humoru mam zdecydowanie inne. Tymczasem przerwa na koncert Louie Culture w BBC 1Extra i powrót do Give A Monkey A Brain And He'll Swear He's The Center Of The Universe i muszę przyznać, że jest to pierwsza ich płyta, która przekonuje mnie brzmieniem. Pierwsze numery mają nawet grandżowy sznyt - aż sprawdzałem, czy Layne Stanley nie ma tam ficzuringu! Cała płyta utrzymała poziom i siłę. Bardzo! Teraz Chim Chim's Badass Revenge - może delikatnie słabsza niż poprzedniczka, ale o włosie dosłownie. Fajnie odkopywać takie smaczki. The Psychotic Friends Nuttwerx zaczyna się mniej obiecująco w sumie...

Ostatnio zmieniony pt, 10 października 2025 14:14:44 przez zasada, łącznie zmieniany 9 razy

PostWysłany: czw, 09 października 2025 19:04:58 
Awatar użytkownika

Kiedy wyszła ostatnia płyta Toma Waitsa, a było to 14 lat temu, to posłuchałem ze dwa razy i już do niej nie wracałem. Aż do ostatniej niedzieli, od tej niedzieli słucham jej stałe :D .

PostWysłany: wt, 14 października 2025 17:50:45 
Awatar użytkownika

OMAR PLAVINSKY ,,Love, Sex i disco polo''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: śr, 15 października 2025 09:28:27 
Awatar użytkownika

W sumie odkrywam pełnowymiarowe miksy kolesia, z którego jednorytmowymi miksami jarałem się od zawsze.
Dopiero w tym tygodniu zauważyłem, że DJ Algoriddim ma na kanale 2 i więcej godzinne piguły ze ska, rootsem, rub a dubem.
Także wsiąkam i polecam https://www.youtube.com/@djalgoriddim

Czwartek.
Powrót do Fishbone. Tym razem Still Stuck In Your Throat i zdecydowany spadek wszystkiego. Energii, zaskoczeń, pomysłów. No nie. Został mi najnowszy studyjny Syndrom Sztokholmski i może jakieś koncertówki ale ekscytacja dwoma środkowymi albumami to chyba szczyt tej przygody.

Piątek.
Po dużej dawce rub-a-dub w miksach i płytach zrzuconych solo przez użytkowników (ten tydzień wygrywa rytm Vanity), odpalam panka i jak na razie Lesser Minds - Good news for the modern man kradnie moje serduszko.

Ostatnio zmieniony sob, 18 października 2025 21:20:50 przez zasada, łącznie zmieniany 3 razy

PostWysłany: czw, 16 października 2025 15:30:32 
Awatar użytkownika

ARMIA ,,Droga''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: ndz, 19 października 2025 20:22:59 
Awatar użytkownika

KEVIN K. ,,Polish blood''

KAZIK ,,Silny Kazik pod wezwaniem''

Tak dużo, tak mocno ''

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 427 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.